Ik ben N, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Schelpje67.
Ik ben een vrouw en woon in Regio Brugge (België) en mijn beroep is Administratief medewerker.
Ik ben geboren op 24/01/1967 en ben nu dus 58 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, muziek beluisteren, fotografie,decoratie, films bekijken, internetten, koken, postcrossing, borduren, breien.
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
~~Schelpje's blog~~
Moi, je ne cherche pas, je trouve .. You cannot change what’s over, but only where you go
Sinds een paar weken gaan Céline en ik naar de yoga. Het was een sprong in het onbekende maar we hebben er geen spijt van! In tegendeel: yoga is voor ons gelijk aan relaxen.
De yoga die wij volgen is geen fitness; het is ook geen sekte-gedoe of zo. Het is een emotionele en lichamelijke heling:
eerste fase = rust: terug naar je natuurlijke ademhaling tweede fase = warming-up: rekken en strekken naar eigen vermogen derde en laatste fase = de grote ontspanning: ontspanningsmeditatie.
De yoga-lerares geeft een combinatie van De kracht van het nu Eckhart Tolle, Hatha yoga en Deeksha.
Oneness Deeksha: âDe energie die jou leven verandertâ
Oneness (Eenheid) is werken aan bewustzijn wat je vormt tot een nieuw individu, gekarakteriseerd door persoonlijke groei en vervulling; een gevoel van vriendschap en de ontdekking van liefde voor jezelf en je relaties; een leven in overvloed en succes; in het kort: leven in volheid van het leven.
Elke menselijke ervaring is het totaal van de fysieke, mentale, emotionele, morele en spirituele dimensies. Als men ontwaakt tot een complete ervaring van alle bovenstaande aspecten, wordt dat uitgedrukt in een kwalitatieve verandering van de externe wereld.
Oneness Deeksha effent de weg voor het afleren van de vele ideeën, concepten en conditioneringen die een ieder van ons ervan weerhouden om het leven volledig te ervaren.
U kunt de Oneness Deeksha ontvangen van de Oneness Deekshagevers die speciaal getraind zijn aan de Oneness University om hogere energieën over te brengen die deze kwalitatieve verandering voortbrengt.
Oneness Deeksha Overdracht van kosmische transformerende energie.
Oneness Deeksha betekent overdracht van Eenheidsenergie of ook wel initiatie. Deze energie zorgt voor een geleidelijke afname van het gevoel van afgescheidenheid en de toename van verbondenheid met het wezen van jezelf, verbondenheid met alles in deze schepping. Het zorgt tevens voor het open bloeien van het hartchakra en het indalen van het Hoger Zelf of Hoger Bewustzijn. De energie activeert delen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het ervaren van vreugde en verbinding met de schepping. Delen die over actief zijn en verbonden zijn met basale angsten waardoor we vaak constant denken worden tot rust gebracht.
De delen in de hersenen zijn verbonden met de 7 chakras. Dit zijn energiecentra in ons fijnstoffelijke ofwel psychische lichaam. Door de Oneness Deeksha worden de chakras via de hersenen geactiveerd. De energie gaat door de chakras stromen waardoor er onbekende of zeldzame gevoelens komen. Deze gevoelens of ervaringen kunnen heel verschillend zijn. Wanneer er veel blokkades zijn zal de Oneness Deeksha misschien eerst gaan zorgen voor schoonmaak processen. Dit kan op alle niveaus plaatsvinden zowel op lichamelijk als wel op psychisch vlak. Bij iedereen is dit een verschillend en uniek proces. Velen ervaren ook minder gepieker, stilte, open hart, het thuis komen bij jezelf in je eigen hart.
Oneness Deeksha wordt gegeven door dat de Oneness Deekshagever zijn of haar handen op de kruin van het hoofd plaatst. Dat duurt dan gemiddeld 2 à 3 minuten.
Ervaringen Ervaringen tijdens de Oneness Deeksha kunnen verschillen, soms sterk, soms subtiel, soms komt een ervaring een paar dagen later. De ontvanger kan een tintelende ervaring in het hoofd hebben, of een gelukzalige energie die door het lichaam stroomt, of soms niets. Je mag er altijd op vertrouwen dat het proces is begonnen. Een proces wat geschapen is om je te brengen in je eigen natuurlijke staat en geleidelijk zal leiden tot je eigen ontwaking.
Oneness Deeksha is een intelligente energie die automatisch werkt op dat gene wat voor ieder het meest belangrijke is.
Oneness Deeksha De Oneness Deeksha wordt ook wel Oneness Blessing of alleen Deeksha genoemd.
Oneness University De Oneness University is een systeem dat eraan werkt om diepgaande veranderingen teweeg te brengen in de kwaliteit van je leven, of het nu gaat om je werk, je persoonlijke, financiële, emotionele leven of je gezondheid. Wat je nodig hebt, uitblinken in je doel of ontwaken in je innerlijke wereld: het brengt een ommekeer teweeg in je huidige bewustzijnsstaat en stelt je daardoor in staat om je leven te beheersen en in de gewenste richting te sturen. Het heeft als missie om het menselijke bewustzijn te verlevendigen met liefde, vreugde, succes, grootsheid, waarden en eenheid en een wereld te creëren die vrij is van conflicten, zowel intern als extern. De Oneness University bestaat om de mensen vrij te maken.
Oprichters Oneness University Sri Amma Bhagavan zijn de visionairs van de Oneness University die werken om de innerlijke en externe sferen van het menselijk bestaan een nieuw tijdperk in te leiden. Zij zijn de inspiratie achter iedere activiteit van de Universiteit.
Sri Amma Bhagavan zeggen: Leven is relaties. Lijden is de beweging van de wat er is naar de wat er zou moeten zijn. Jezelf omarmen zoals je bent is de eerste stap en de laatste stap.
Bijeenkomsten Tijdens bijeenkomsten staat de Oneness Deeksha centraal. Veelal wordt tijdens de bijeenkomst ook gezamenlijk gemediteerd en naar muziek geluisterd. Kernbegrippen op onze bijeenkomsten zijn: warmte, aandacht en innerlijke rust.
Hatha Yoga is in het westen het bekendste yogapad. Het werd vooral bekend als een manier om je lichaam te ontwikkelen en stress te voorkomen of op te heffen. Het is jammer, dat dat ten koste is gegaan van de spirituele kant ervan. Hatha yoga is een compleet systeem om, wat men noemt, verlichting of zelfrealisatie te bereiken.
Wat Hatha Yoga omvat
Het complete "systeem" Hatha yoga omvat bepaalde lichaamshoudingen: Asana's, (het bekendste aspect van Hatha yoga in het westen), ademhalingsoefeningen (Pranayama), meditatie en Kundalini.
De ontwikkeling via dit pad loopt van het beoefenen van Asana's, tot die op een prettige, niet de aandacht opeisende manier, kunnen worden uitgevoerd. Daarna kunnen ademhalingsoefeningen worden gedaan. Gaandeweg is het de bedoeling, dat het fysieke aspect van de oefeningen plaats maakt voor een meer spirituele instelling, waarbij de oefeningen een manier van mediteren worden. De aandacht wordt gericht op wat de oefening bij je doet, wat er in je lichaam gebeurt, wat er met je adem gebeurt.
In een verder stadium kun je leren te voelen wat de stroom van Kundalini in je lichaam doet en kun je leren deze stroom in gang te brengen en te beheersen.
Het uiteindelijke doel is je in contact te brengen met jou, zoals je werkelijk bent. Je laten ervaren dat je energie bent en dat je in harmonie kunt zijn met alle andere lichamelijke en niet lichamelijke energieën om je heen en met de Grote Energiebron. Dat je geest een stil meer kan zijn waarin jouw ware Zelf zich spiegelt.
Hatha-yoga beoefenen is een goede keus, als je vooral lichamelijk bent ingesteld. Je kùnt Hathayoga beoefenen om alleen je lichaam in conditie te brengen en te houden, natuurlijk kan dat. Het uiteindelijke doel van Hatha-yoga is echter, zoals gezegd, om door middel van lichaams- en ademhalingsoefeningen een eenheid, een harmonie te bereiken of, in andere termen, een verbinding met God, hoe je je Hem, Haar of Het ook voorstelt.
De nadruk bij Hathayoga ligt bij het lichamelijke en speciaal bij de ademhaling als middel om de eenheid tussen mens en kosmos, God, het hogere of hoe jij het ook beleeft, te ervaren.
Misschien is jouw weg Hatha yoga, maar het kan evengoed Karmayoga, Rajayoga, Jnanayoga of Bhakti yoga zijn. En misschien ontwikkel je wel je eigen "yogavorm". Niets is dodelijker voor je spirituele ontwikkeling dan iets in een hokje te willen stoppen, dan fanatisme of een oogkleppenmentaliteit.
Als je aanwezig bent, als je met al je aandacht geheel gericht bent op het nu, kun je Zijn voelen, kun je volledig bewust-zijn, maar je kunt het nooit met je verstand begrijpen. Het grootste obstakel van het bewust worden is het verstand of het denken.
Mensen denken niet meer, het denken heeft hen overgenomen, kijk maar hoe moeilijk het is om even niet te denken. Het denken schept etiketten, concepten, woorden, oordelen en definities die elke relatie in de weg staat.
Het schept een breuk tussen jou en jezelf, tussen jou en god en tussen jou en je medemens. Je voelt je afgesneden terwijl alles eigenlijk één is, een eenheid, en dit komt omdat jij het niet meer bent die denkt, het denken heeft de overhand genomen, de denker schept de breuk.
Het begin van vrijheid is het besef dat jij niet de denker in jezelf bent, dan kan je de denkende instantie in jezelf gaan waarnemen, en verplaats je jezelf op een hoger bewustzijnsniveau, waar het verstand niet meer bij kan.
Als je de denker objectief waarneemt, zonder enig oordeel, ontstaat het besef dat jij naar de denker luistert, dat het denken eigenlijk niets met jezelf als bewust-zijn te maken heeft. Het besef van ik ben ontstaat (en je beseft dat de denker niet je ware zelf is, maar iets dat is opgebouwd sinds je geboren werd), dit is geen gedachte, het gaat het verstand en het denken te boven.
Niet denken roept een vredige stilte op, de vreugde van het Zijn, verlichting.
Er is nooit iets gebeurd in het verleden, er zal niets gebeuren in de toekomst, het gebeurde allemaal in het nu, in de eenheid. Maak van het nu het belangrijkste aandachtspunt in je leven, leef niet in de toekomst of in het verleden want dat zijn verzinsels van je verstand. Stel jezelf de vraag : heb ik nu een probleem?
Besteed alle aandacht aan het doen (het nu) in plaats van aan het resultaat (de toekomst), het resultaat komt vanzelf.
Aanwezigheid van jezelf (niet als denker maar als je ware zelf) is de sleutel tot vrijheid, je kunt alleen in het nu aanwezig zijn, dus je kunt alleen in het nu vrij worden, bewust worden. Grijp je kans.
In plaats van met je verstand over je levenssituatie in het verleden of in de toekomst te tobben, leef je beter echt in het nu. Leef in plaats van te denken.
Gebruik je zintuigen volledig, wees waar je bent, kijk, maar zonder interpretatie, zonder oordeel, zie het licht, de vormen en kleuren, luister, raak aan. Laat alles zoals het is en geniet van het Zijn van alles, van de Isheid van alles, vooral van jezelf. Wees blij dat je bent.
Doorbreek de onbewustheid door jezelf steeds enkele vragen te stellen : wat gaat er nu in me om? Hoe voel ik me? Wat denkt de denker in me? Zonder de antwoorden te zoeken, het gaat hem om het naar binnen kijken, in jezelf.
Wacht niet, wachten is in de toekomst leven en dan schenk je weer aandacht aan de denker, aan het verstand : Sorry dat ik u liet wachten Helemaal niet erg, ik stond niet te wachten, ik amuseerde me prima, ik was blij met mezelf.
Liefde is een toestand van zijn. Je liefde is niet iets buiten je; ze zit diep in je. Je kunt haar niet verliezen en ze kan je nooit verlaten. Ze is niet afhankelijk van een ander lichaam, van een uiterlijke vorm.
Met deze woorden begreep ik de verklaringen van Tolle. Ik hoop dat er nog meer "vormen" zijn die hier iets aan hebben.
In vorm
Lees ook: Tijd voor nu - gesprek met Eckhart Tolle
Om pijn weg te nemen heb je niet altijd medicijnen nodig soms werkt liefdevolle aanraking net zo heilzaam. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat de pijn van een oververhitte huid vermindert als de huid wordt gestreeld met een zachte borstel. Een bemoedigend schouderklopje of een knuffel van een moeder aan haar kind na een valpartij heeft hetzelfde positieve effect. Dat meldt de website Hln.be.
De verklaring hiervoor is dat de zenuwen in de huid extra gevoelig zijn voor knuffels, strelingen en zachte aanrakingen. Ze sturen een signaal naar het emotionele deel van de hersenen, die vervolgens plezierige gevoelens door het lichaam verspreiden. Slecht nieuws zou zelfs beter te verwerken zijn als het gepaard gaat met een lichte, gemeende aanraking.
Ook blijkt dat een serveerster meer fooien krijgt wanneer ze haar klanten aanraakt op de schouder. Niet alleen mensen doen dit, ook chimpansees knuffelen. Vooral slachtoffers van pestkoppen mogen op sympathie en troost van hun soortgenoten rekenen. (bron: Happinez.nl)
'k wil niet dat vanavond straks weer morgen wordt Dat dit moment ooit tot een ver verleden hoort Ik wil 't nooit meer kwijt, stop de tijd 'T Leven bracht ons samen op dit punt vannacht 'K Heb er van gedroomd maar, ik had nooit verwacht Dat elke stap en elk besluit dat ik tot nu toe nam me leiden zou naar hier
Met jou, Lijken alle sterren op de juiste plaats te staan Zo dicht bij jou, tot de zon komt Oh ik wil dit nooit meer kwijt Stop de tijd, vannacht
Hou me vast Zorg dat dit moment nooit meer verdwijnen kan Dat met elke geur of blik het weer verschijnen kan Hoe je nu ruikt en hoe je lacht en hoe ik me nu voel Prent ´t in mijn hoofd, en druk ´t op mijn hart
Met jou, vanavond Lijken alle sterren op de juiste plaats te staan Zo dicht bij jou, tot de zon komt Oh ik wil dit nooit meer kwijt Stop de tijd, vannacht
En ik duw met al m'n kracht tegen de wijzers van de klok Maar het lukt me niet ze af te remmen En 't zand glijdt zonder moeite tussen al mijn vingers, door...
Zo dicht bij jou, tot de zon komt O ik wil dit nooit meer kwijt Stop de tijd, vannacht...
Vannacht...
Kijk me aan Weet dat ik dit moment nooit meer vergeten zal
Seks is goed voor je gezondheid. Een goede reden dus om - mocht je er eentje nodig hebben - je seksleven extra leven in te blazen. Niet voor je genot, stel je voor, maar omdat het goed is voor je gezondheid! Tenminste, dat zeggen de experts, en we kunnen ze, eerlijk gezegd, geen ongelijk geven. Geloof je ons niet? Lees dan door. Hieronder vind je enkele van de positieve uitwerkingen van een regelmatig en gezond seksleven op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid, voor hem en voor haar.
Een beter humeur in de vrouw zorgt een regelmatig seksleven ervoor dat er een hormoon, 'oxytocin' genoemd, vrijkomt. Dit hormoon heeft een positieve uitwerking op het humeur van vrouwen, helpt tegen stress en bevordert zelfs het sociale leven. En eigenlijk weten we dat al. Want zeggen we niet al snel, als we geconfronteerd worden met een eeuwig agressieve en keiharde vrouw dat ze... behoefte heeft aan seks! Een goede reden dus om veel aan seks te doen.
Een mooiere huid seks zorgt ervoor dat oestrogeen, vaak omschreven als 'het vrouwelijke hormoon', vrijkomt. En oestrogeen heeft een positief effect op de huid en zelfs op het haar. Wil je nog meer weten? De overmatige transpiratie die vaak op gang komt tijdens het bedrijven van de liefde, drijft het vuil uit de poriën naar buiten, waardoor de huid schoner is, en vrij van imperfecties.
Goed tegen pijn het hormoon 'oxytocin' heeft een pijnstillende werking. Het is bewezen dat hoofdpijn en andere algemene pijntjes verdwijnen als het gehalte aan oxytocin toeneemt. Dus denkt tweemaal na voordat je aanvoert dat je vanavond hoofdpijn hebt...
Goed voor spieren, botten en het natuurlijke afweersysteem in mannen versterkt seks de spieren en botten, en versterkt het natuurlijke afweersysteem. Deze positieve 'bijverschijnselen' van seks zijn allemaal te danken aan het mannelijke hormoon, testosteron. Tijdens seks neemt het gehalte testosteron toe.
veel seks maakt aantrekkelijker als je een regelmatig seksleven hebt, zal je lichaam meer feromonen afgeven. Feromonen zijn geurstoffen die het seksuele gedrag stimuleren, vooral van de degenen om ons heen. We kunnen dus zeggen dat je, als je veel seks hebt, aantrekkelijker bent voor de mensen om je heen.
Het verlengt je leven enkele onderzoeken hebben uitgewezen dat een regelmatig seksleven vroegtijdige veroudering kan tegengaan.
Seks is goed voor je hart de liefde bedrijven (of seks hebben) is een fysieke activiteit, net zoals sporten, en heeft dan ook dezelfde effecten als sporten op het hart. Onderzoek heeft uitgewezen dat mannen die tenminste twee maal per week seks hebben minder risico op een hartaanval hebben dan mannen die geen (regelmatig) seksleven hebben.
Seks is goed voor de prostaat enkele recente onderzoeken hebben uitgewezen dat een regelmatig seksleven positieve effecten kan hebben op de prostaat en het voorkomen van prostaatkanker. Een regelmatig seksleven zou schadelijke stoffen elimineren, stoffen die anders in de prostaat aanwezig zouden blijven.
Seks is goed tegen stress een bevredigend en regelmatig seksleven stimuleert de harmonie in een paar, en zorgt voor relax en geestelijk en lichamelijk welzijn. Verder stimuleert seks een goede nachtrust, zoals veel meisjes en vrouwen wel zullen weten. hoeveel mannen vallen er na (goede) seks niet direct in slaap? Het is daarentegen ook waar dat als de seks in een koppel niet goed functioneert, deze stress kan veroorzaken. Maar wij hebben het hier over de positieve effecten van seks, niet over de negatieve!
Seks bevordert de bloedsomloop tijdens seks neemt het aantal hartslagen per minuut toe waardoor de bloedsomloop wordt bevorderd. En een goede bloedsomloop zorgt ervoor de cellen meer zuurstof krijgen, waardoor schadelijke stoffen op hun beurt eerder afgevoerd worden.
Je verbrandt calorieën! Tijdens het bedrijven van de liefde zouden we ongeveer 150 calorieën in een half uur verbranden. drie of vier keer seks per week... betekent dus 600 verbrande calorieën, niet slecht!
Verbetert de waarneming van geuren misschien is het niet een van onze prioriteiten, maar in ieder geval lijkt het erop dat de prolactine, een hormoon dat tijdens de seksuele activiteit vrijkomt, een positief effect heeft op ons reukorgaan.
En waarschijnlijk zijn er nog veel meer andere positieve uitwerkingen van seks op onze geestelijke en lichamelijke gesteldheid te vinden. Maar wij stoppen hier. En als je echt een excuus nodig hebt om je frequente seksleven te rechtvaardigen... dan heb je die nu.
Iedereen - de een wat vaker dan de ander - voelt zich weleens gestresst. Stress kan positief werken en leiden tot betere prestaties, maar pas op! Als stress te lang aanhoudt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor je geestelijke en lichamelijke gesteldheid.
Bij een stress situatie komen in onze hersenen stoffen vrij (waaronder cortisone), die ervoor zorgen dat we helder kunnen nadenken en die ons sterker doen voelen. Vooral de cortisonestof kan het lichaam op langere termijn verzwakken.
veel genoemde klachten bij langdurige stress zijn: hoofdpijn, concentratieproblemen, langdurige vermoeidheid, slapeloosheid en vermindering van sexuele behoeften, maar ook uit uiterlijke problemen zoals exzeem en overgevoeligheid kunnen voorkomen.
Hoe kun je deze 'schadelijke' vorm van stress tegengaan?
Hier zijn 10 gouden regels
Stop met het verzinnen van excuses en zie de realiteit onder ogen. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tegen jezelf en dat je niet vlucht in allerlei excuses wanneer het een keer tegenzit. als stress bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door het feit dat je geen baan kunt vinden, bedenk dan wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn en verberg je niet achter allerlei excuses. Wees eerlijk tegen jezelf!
Als jouw baan de oorzaak is van stress, vraag je dan af of het werk dat je doet wel geschikt voor je is. Het kan zijn dat je werkzaamheden op een hoger niveau liggen dan je eigenlijk aankunt. Het is dan beter om een stapje terug te doen.
Je kunt stress verminderen door het jezelf af en toe gemakkelijker te maken. Trek niet al te veel werk naar je toe, maar geef ook eens iets uit handen.
Stress wordt vaak veroorzaakt door dingen of werkzaamheden die we ons opleggen, maar waar we eigenlijk helemaal geen zin in hebben. Leer eens een keer 'nee' te zeggen. als je bang bent, dat je daar iemand mee kwetst, bedenk dan eens wat de consequenties zouden zijn als je een keer iets weigert (je zult zien dat die er niet zijn!).
Maak iedere dag wat tijd vrij om aan jezelf te besteden. Neem bijvoorbeeld eens een lekker ontspannen bad, ga naar de film of trek je terug met een spannend boek.
Bespreek je problemen met je ouders, familie of hartsvriendin. Het is goed om af en toe je hart te luchten en dikwijls helpt het je een andere kijk op het probleem te geven.
Probeer te vermijden dat vervelende klusjes uren of dagen op je blijven wachten. Knap deze klusjes direct op, zodat je daar niet meer over in hoeft te zitten. Bovendien geeft het een tevreden gevoel als je dat nare karwei achter de rug hebt.
Vermijd schuldgevoelens. Het is onmogelijk het iedereen in je omgeving naar de zin te maken, en je daarover schuldig voelen helpt niet, behalve dan dat ons stressniveau daardoor nog verder stijgt!
Ga na of de keuzes die je hebt gemaakt jouw keuzes zijn of dat ze eigenlijk door iemand anders zijn opgelegd. Alleen wanneer je eigen beslissingen neemt, kun je een tevreden gevoel over jezelf hebben.
Leer positief te denken. Je zult ontdekken dat zelfs de meeste negatieve situaties kleine voordeeltjes hebben. Daarnaast moet je proberen niet altijd van het slechtste uit te gaan. Vaak komt dit scenario niet eens uit en de tijd die je kwijt bent met zorgen maken, is weggegooid.
Vermijd schuldgevoelens. het is onmogelijk het iedereen in je omgeving naar de zin te maken, en je daarover schuldig voelen helpt niet, behalve dan dat ons stressniveau daardoor nog verder stijgt!
Ga na of de keuzes die je hebt gemaakt jouw keuzes zijn of dat ze eigenlijk door iemand anders zijn opgelegd. alleen wanneer je eigen beslissingen neemt, kun je een tevreden gevoel over jezelf hebben.
Leer positief te denken. je zult ontdekken dat zelfs de meeste negatieve situaties kleine voordeeltjes hebben. daarnaast moet je proberen niet altijd van het slechtste uit te gaan. vaak komt dit scenario niet eens uit en de tijd die je kwijt bent met zorgen maken, is weggegooid. (Bron: Trendystyle)
'Ik wil een yogi of yogini worden', zo heb je besloten. Maar waar moet je beginnen? Ashtanga, Vinyasa, Iyengar: er zijn er zoveel soorten yogalessen! Hoe kom je erachter welke vorm de jouwe is? En waar moet een yogaschool of yogadocent aan voldoen? Elsie Matthijsens is yogalerares en Nike-trainer. Ze runt een populaire yogaschool in Antwerpen. Hier vertelt ze waar je op moet letten als je kiest voor een vorm, school of docent.
Benodigdheden
Yogamat
Internet
Een duidelijk doel. Ga van tevoren na wat je precies wilt. Kom je voor een fysieke inspanning of wil je juist rust en ontspanning? Kom je voor de rust en het zweet gutst uit je poriën, dat is afschuwelijk. Kom je voor een intensieve work-out, maar alles gaat langzaam en je verveelt je te pletter, dat ook.
Stappen
Weet waarom je aan yoga wil doen
De keuze voor een yogaschool begint bij de motivatie. Waarom wil je aan yoga doen? Volgens Elsie zijn er tientallen redenen te bedenken om yoga te willen beoefenen. "Om fitter te worden , soepeler of om te leren ontspannen. Voor een betere conditie, om af te vallen of om rug- of nekklachten, een blessure of een burnout te verhelpen. Gewoon voor de leuk, om spieren te kweken of omdat het je geweldig lijkt om op je kop te kunnen staan... 'Waarom wil je yoga doen?' Elke nieuwkomer die bij mijn yogaschool aanklopt, krijgt deze vraag als eerste voorgeschoteld."
Weet welk effect je wilt bereiken
Yoga is heel breed. Daarmee bedoelen we dat het verder gaat dan bewegen en ontspannen. Wat er allemaal bij yoga om de hoek komt kijken?
Elsie: "Beweging, lichaamshouding, ademhaling, concentratie, meditatie, muziek en bewustzijn. Verschillende yogavormen herbergen verschillende aspecten, daarom is het niet zo gemakkelijk om op voorhand te voorspellen wat het beste bij iemand past. 'Waar kom je voor?' is de eerste vraag. Maar 'Welk effect wil je bereiken?' de tweede. Als je weet wat iemand van yoga verwacht, is het al gemakkelijker te voorspellen wat iemand wel of niet leuk gaat vinden. Kom je voor een intensieve work-out, zoek je een yoga-vorm waarbij houdingen rustigen lang worden uitgevoerd of zoek je iets dynamisch of juist meditatiefs? Bij elke wens past wel een bepaalde vorm of school."
Bekijk dit overzicht
Een overzicht van de wat actievere vormen:
Wil je flink zweten? Probeer Ashtanga yoga of Bikram Yoga.
Hou je van technisch en perfectie, maar niet van zweten? Kies: Iyengar Yoga.
Wil je een intensieve workout? Probeer: Bikram, Ashtanga, Vinyasa (Power Yoga) maar ook Iyengar.
Wil je telkens dezelfde serie doen in een flow? Probeer: Ashtanga of Vinyasa (Power Yoga).
Wil je lange intensieve poses doen? Probeer: Iyengar (zonder zweten) of Bikram (met zweten).
De yogavormen hierboven zijn volgens Elsie de meer actieve vormen van yoga. "Maar je kunt ook kiezen voor stille meditatie of chanting. Of voor een yoga-vorm waarin met allerlei pure ontspanningsoefeningen, zittend of liggend, op een heel zachte manier wordt geoefend. In dat geval kun je je beter focussen op de meer klassieke vormen van yoga, bijvoorbeeld: Integrale Yoga, Kundalini Yoga of Raya Yoga. Maar ook daar zijn weer vele verschijningsvormen. Elsie is minder thuis in de wat rustiger vormen en wilt daar liever niet al teveel over beweren. Ze raadt je aan over de verschillende vormen te lezen op Internet en te kijken of er iets voor je bij zit."
Lees erover en probeer dat wat je aanspreekt uit
Er zijn dus vele verschijningsvormen. Om te weten wat het beste voelt - en dus het beste bij je past - is het raadzaam om alles dat je aanspreekt uit te proberen, aldus Elsie. "Vraag eerst eens rond bij vrienden, collega's en kennissen. Doet er iemand aan yoga, aan welke precies en wat is daar zo leuk aan of wat is de kracht ervan? Of lees over de kenmerken van de verschillende vormen via Internet. Daarna zoek je een school bij je in de buurt en neem je overal proeflessen. Yoga moet je ervaren. Een passende vorm of stroming vinden is een kwestie van uittesten. Van proefondervindelijk uitzoeken."
Ga na wat je vrienden en collega's doen
Mond-tot-mondreclame is nog altijd de beste info. "En wellicht kunnen je vrienden, kennissen of collega's ook inschatten wat bij jou past", aldus Elsie. "Iemand die het effectief beoefent kent de baten van zijn of haar yogavorm het beste. Zij kunnen effectief zeggen hoe ze zich voelen, hoe de school is en wat ze er hebben geleerd. Degene die bij yogascholen werken zijn vrijwel altijd yogi's en yogini's. Schroom niet, zij kijken van geen enkele vraag op. Vraag ze dus de hemd van het lijf."
Zoek een studio die aan je wensen voldoet
Weet je eenmaal (of denk je te weten) welke yogales de jouwe is,.
ga dan op zoek naar een studio in de buurt. Twee goede websites daartoe zijn: yoga.startpagina.nl en yogafinder.com. "Op internet kun je al wat sfeer proeven", zegt Elsie. "De sfeer in de school moet je namelijk wel aanspreken. Welke omgeving lijkt je prettig? Neem je genoegen met een sportzaaltje of fitnesszaal, ga je voor ultrahip of heb je liever een knusse zolder waar wierook wordt gebrand?"
Tegenwoordig wordt er ook door veel fitnesscentra yoga gegeven. Is dat van hetzelfde niveau als een afzonderlijke school?
Elsie: "Er zijn goede, middelmatige en slechte leraren. Ik wil niet beweren dat slechte of middelmatige leraren per definitie bij de fitnesscentra werken. Maar de kans dat iemand het erbij doet en zelf geen yogi of yogini is, is groot in de fitnesszaal. Ook de sfeer in het fitnesscentrum is aanzienlijk anders dan die bij de yogaschool. Bij fitness is er meer afleiding, meer licht, harde muziek, koude vloeren, dat soort dingen. Sommige mensen hebben daar helemaal geen last van, en in dat geval is het alleen maar leuk en handig dat je naast fitness ook aan yoga kunt doen. Goed of minder goed, intieme sfeer of geen sfeer, dat is ieder voor zich. Ook hier geldt: waar ben je naar op zoek? Zoek je verdieping, ga dan naar de yogaschool. Vaak worden daar ook meerdere stijlen aangeboden waardoor je kunt afwisselen."
Zoek uit hoe groot de klassen zijn
Waar je ook op moet letten is de grootte van de klassen. Hoe populairder de school, hoe meer matjes er op de vloer zullen liggen. Hoe meer matjes en mensen, hoe minder de individuele aandacht. Zet je verlangens van de school en docent dus op een rij.
Kies de juiste docent
Met vorm en school ben je er nog niet. Ook docenten zijn er in vele verschijningsvormen. Bedenk wat je verlangt van een docent. Wil je met rust gelaten worden of wil je dat de leraar jou in je poses komt corrigeren. Waar zou Elsie zelf op letten als ze voor een yogadocent zou kiezen?
"Ik verwacht een serieuze en degelijke achtergrond én zelfbeoefening. Daarmee bedoel ik een diepgaande yogapractice door de leraar zelf. Ik vind echt dat iemand die les geeft de yogavorm die hij of zij doceert zelf intensief moet beoefenen, want anders moet je hem niet geven. Zo geef ik geen Second Series Ashtanga Yoga omdat ik die zelf nooit doe. Het karakter van de docent is ook belangrijk omdat het moet klikken. Probeer verschillende scholen uit, ga op zoek naar de juiste docent, want het kan best zijn dat het niet meteen, ik bedoel bij de eerste school, raak is. Een yogaleraar gaat intensiever om met zijn pupillen dan een gymleraar. Je bent meer gevoelsmatig bezig, zowel spiritueel als emotioneel. Tot slot moet de yogaleraar ook anatomische kennis bezitten. Hij of zij moet weten wat wel en niet kan bij bijvoorbeeld rugklachten, een zwangerschap of een knieblessure. Daarbij speelt correctie een belangrijke rol bij een aantal yogavormen. Om te kunnen corrigeren moet je begrijpen en aanvoelen hoe het lichaam in elkaar steekt."
Neem de tijd, zoek JOUW yoga
Aan de voorgaande stappen kun je zien dat er nog al wat komt kijken bij yoga. Zomaar een klasje boeken, dat moet je niet doen, want het kan zijn dat die vorm zo niet de jouwe is, dat het je afschrikt. Dat zou jammer zijn, want iedereen die yoga beoefent heeft daar baat bij. Geen enkele methode is beter of slechter dan de ander. Kies de vorm die bij je karakter past en die je het beste kunt inpassen in je leven. Ga dus op zoek naar JOUW yoga en neem daar de tijd voor.
Haal eruit wat erin zit: welkom in de wereld der yogi's en yogini's.
Do's
*Wat past bij jou? Stel bij je zoektocht naar een geschikte yoga en school de volgende drie vragen centraal:
*Wat wil ik ermee bereiken?
*Wat verwacht ik van de school?
*Wat verwacht ik van de begeleider?
*Probeer verschillende yogavormen uit.
*Snuif de sfeer op op verschillende plaatsen.
Dont's
*Denken dat yoga zweverig is. Vind je dat yoga alleen past bij mensen met geiten wollen sokken en soepjurken? Denk je dat het sloom is en zweverig? Verruim je blik, je kampt met een vooroordeel dat stamt uit de flower power. Er zijn rustige yogavormen, spirituele en meditatieve, maar ook (heel) actieve soorten. Er is voor elk wat wils, de yogamat is er voor iedereen. Zet je vooroordeel aan de kant, stop dat lacherige gedoe, je vooroordeel is simpelweg onterecht.
*Je sokken aanlaten
*Strakke kleding dragen
*Yoga opvatten als competitie. Dat druist in tegen de wetten van de yoga.
Jaloers zijn op je buurman of -vrouw die zich met het grootste gemak in de meest bizarre posities weet te vouwen.
Bien sûr, nous eûmes des orages Vingt ans d'amour, c'est l'amour fol Mille fois tu pris ton bagage Mille fois je pris mon envol Et chaque meuble se souvient Dans cette chambre sans berceau Des éclats des vieilles tempêtes Plus rien ne ressemblait à rien Tu avais perdu le goût de l'eau Et moi celui de la conquête
Mais mon amour Mon doux, mon tendre, mon merveilleux amour De l'aube claire jusqu'à la fin du jour Je t'aime encore, tu sais, je t'aime
Moi, je sais tous tes sortilèges Tu sais tous mes envoûtements Tu m'as gardé de pièges en pièges Je t'ai perdue de temps en temps Bien sûr tu pris quelques amants Il fallait bien passer le temps Il faut bien que le corps exulte Finalement, finalement Il nous fallut bien du talent Pour être vieux sans être adultes
Oh, mon amour Mon doux, mon tendre, mon merveilleux amour De l'aube claire jusqu'à la fin du jour Je t'aime encore, tu sais, je t'aime
Et plus le temps nous fait cortège Et plus le temps nous fait tourment Mais n'est-ce pas le pire piège Que vivre en paix pour des amants Bien sûr tu pleures un peu moins tôt Je me déchire un peu plus tard Nous protégeons moins nos mystères On laisse moins faire le hasard On se méfie du fil de l'eau Mais c'est toujours la tendre guerre
Oh, mon amour... Mon doux, mon tendre, mon merveilleux amour De l'aube claire jusqu'à la fin du jour Je t'aime encore, tu sais, je t'aime.
Vertaling
Natuurlijk, we hebben onze onweders gekend Twintig jaar liefde, dat is gekke liefde Duizendmaal heb je je koffers gepakt Duizendmaal heb ik mijn biezen gepakt En ieder meubelstuk herinnert zich In deze kamer zonder wieg De uitbarstingen van de oude stormen Niets lijkt meer op niets Je bent de smaak van water vergeten En ik die van verovering
Maar mijn geliefde Mijn zachte, mijn tedere, mijn wonderbaarlijke geliefde Vanaf de heldere dageraad tot aan het einde van de dag Hou ik nog steeds van jou, je weet, ik hou van jou
Ik, ik ken allang al jouw tovertrucjes Jij kent allang al mijn streken Jij hebt me voor de valkuilen behoed Ik raakte jou van tijd tot tijd kwijt Natuurlijk had je ook enkele geliefden Om de tijd te verdrijven Om het lichaam te laten jubelen Maar uiteindelijk Hebben wij een groot talent Om oud te zijn zonder volwassen te zijn
Maar mijn geliefde Mijn zachte, mijn tedere, mijn wonderbaarlijke geliefde Vanaf de heldere dageraad tot aan het einde van de dag Hou ik nog steeds van jou, je weet, ik hou van jou
En hoe meer de tijd ons doet voortslepen Hoe meer de tijd ons kwelt Maar is niet de ergste val voor geliefden Het leven in vrede Natuurlijk huil je wat minder snel Ik word niet meer zo snel boos We beschermen onze geheimen minder We laten niet meer zoveel over aan het toeval We vertrouwen een koord van water niet Maar er is altijd de zoete oorlog
Maar mijn geliefde Mijn zachte, mijn tedere, mijn wonderbaarlijke geliefde Vanaf de heldere dageraad tot aan het einde van de dag Hou ik nog steeds van jou, je weet, ik hou van jou
Op 9 oktober is het precies 30 jaar geleden dat Jacques Brel gestorven is. En daarom organiseert Radio 2 donderdag een Jacques Brel-dag!
Deze Franstalige Vlaming (zoals hij zichzelf noemde) maakte pareltjes als 'Ne me quitte pas', 'Marieke', 'Le Moribond', 'Mijn vlakke land', 'La chanson des vieux amants', ...
Op donderdag 9 oktober maak je op Radio 2 kennis met de echte Jacques Brel, laten wij je de hele dag genieten van zijn mooiste liedjes en kun je CD-boxen winnen met maar liefst 15 CD's van Brel.
Marc Brillouet maakt 's avonds van het programma De Lage Landen een echte Brel-special: dan mag Brel zelf praten en zingen en je krijgt ook verrassende versies van zijn grootste successen te horen.
Dichter, zanger, muzikant, songschrijver, acteur, regisseur én Belg. Op 9 oktober zal het 30 jaar geleden zijn dat Jacques Brel overleed. De trieste verjaardag wordt herdacht met een expo in Brussel en een muzikale hommage 'on tour'. De 2 films die Brel regisseerde, worden voor het eerst op dvd uitgebracht. Brel-imitator Filip Jordens trekt op tournee met een Hommage à Brel, aftrap op 8 oktober in de Roma.
Woede is een normale, menselijke reactie, meldt Bodytalk. Het is pas als je gewelddadig wordt, verbaal of lichamelijk, dat het gevaarlijk wordt. Vermijd benarde situaties door met onderstaande tips je woede op een maatschappelijk aanvaarde manier te uiten.
1. Je mag kwaad zijn, het is zelfs belangrijk dat je deze gevoelens een plaats geeft. Je moet er alleen op de juiste manier mee om gaan en niet impulsief reageren.
2. Tel tot tien om te kalmeren en je reactie uit te stellen. Focus op je ademhaling. Voel je dat je nog te kwaad bent, tel dan eventueel nog verder tot 20 of 30. Pas als je voelt dat je kalm en rationeel bent, formuleer je een antwoord.
3. Probeer eens de volgende ademhalingsoefening. Adem 5 tellen in, houd je adem 5 tellen in en adem de 5 volgende tellen uit. Herhaal dit 3 tot 5 keer. Je zult merken dat je er duizelig van wordt en je rustiger gaat voelen.
4. Zoek naar een manier waarop je je kunt afreageren. Fysieke activiteiten als lopen en fietsen kunnen effectief zijn. Maar ook tegen iets schoppen of zelfs op een boksbal meppen kan helpen. Regelmatig aan lichaamsbeweging doen, is een goede preventieve maatregel.
5. Gebruik ik-boodschappen. Het komt minder bedreigend over als je zegt: "Ik voel me door jou onder druk gezet" dan "Jij zet mij altijd onder druk".
6. Wat is de oorzaak van je woede? Probeer een patroon in je uitbarstingen te zoeken. Zo kunnen er situatie zijn die je steevast kwaad maken waar pijnlijke herinneringen achterschuilen. Eens je die verwerkt hebt, zal je ook je gevoelens beter kunnen controleren.
7. Soms ben je kwaad door een lichamelijke oorzaak: misschien heb je slecht geslapen of heb je een te lage suikerspiegel? Zelfs door PMS kan je uit je normale doen zijn. Probeer deze oorzaken zoveel mogelijk te vermijden.
8. Driftkikkers zijn vaak wantrouwers. Probeer dus anderen wat meer te vertrouwen en heb geen te hoge verwachtingen.
9. Neem je verantwoordelijkheid op, leg niet steeds de schuld van je woede-uitbarsting bij een ander.
10. Observeer eens je omgeving en kijk hoe anderen met hun woede omgaan. Je steekt er vast nog wat van op.