Ik ben N, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Schelpje67.
Ik ben een vrouw en woon in Regio Brugge (België) en mijn beroep is Administratief medewerker.
Ik ben geboren op 24/01/1967 en ben nu dus 58 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, muziek beluisteren, fotografie,decoratie, films bekijken, internetten, koken, postcrossing, borduren, breien.
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
~~Schelpje's blog~~
Moi, je ne cherche pas, je trouve .. You cannot change what’s over, but only where you go
De prachtig gerestaureerde abdij ter Doest is terug te vinden in Lissewege, niet ver van Brugge. Er huist een uitstekend restaurant én de natuur is alom vertegenwoordigd.
De abdij ter Doest werd in 1106 gesticht door de Franse Benedictijnen van Saint Riquier in Ponthieu. Zon 70 jaar later nemen de cisterciënzers de abdij over en trekken ze nog een refter, een kapittelzaal, enkele slaapzalen en een scriptorium, een bibliotheek en een kerk op. Het gaat de monniken blijkbaar voor de wind want Ter Doest kerk evenaart qua omvang en grootte de huidige dorpskerk die boven Lissewege uittorent. Vandaag laat alleen de imposante abdijschuur, die in 1275 het licht zag, zich nog in al haar glorie bewonderen.
Onlangs werd ze zelfs van een eiken pijler tot Boomse dakpan gerestaureerd. In deze grootste nog bestaande cisterciënzerschuur in Europa werden rond 1300 de gewassen van meer dan 4.000 hectare velden gestapeld. Hoewel die feiten voor zich spreken, moet je dit gigantische gevaarte met eigen ogen zien om enig idee te krijgen van zijn grootsheid en historisch belang. Europa Nostra gaf terecht een bronzen ereplaatje voor deze puike restauratie. De aanpalende abdijhoeve dateert uit de 17e eeuw. Hier huist vandaag het bekende restaurant Hof ter Doest waar je het enige echte Ter Doest bier vindt!
Op een boogscheut van de schuur ligt de Monnikenhoeve, een laag gelegen moerasplek die ontstond toen de cisterciënzers er hun klei om bakstenen te bakken. Hoognodig voor de bouw van de abdij. Door het insijpelende brak water van het Boudewijnkanaal groeien in dit gebied verschillende planten, zoals de zeeaster en de zeekraal, die tegen een zout stootje kunnen. Een ideale broedplaats voor zeldzame weidevogels. Dit gebied werd dan ook omgedoopt tot weidevogelreservaat en is enkel toegankelijk tijdens geleide wandelingen.
De Ter Doestwandeling plaatst het vlakke polderlandschap rond Lissewege centraal. Vertrekkende vanuit de pittoreske dorpskom brengen rustige, verkeersvrije wegen de wandelaar bij het Boudewijnkanaal, dat Brugge met de Zeebrugse haven verbindt. Vervolgens wordt naar de site van Ter Doest gestapt. De machtige Ter Doest-abdij was ooit een indrukwekkend gebouwencomplex, enkel de monumentale tiendenschuur overleefde de Geuzentijd. Landelijke wegen met fraaie vergezichten over de uitgestrekte polderweiden vormen de voornaamste ingredi?nten van de terugweg. Via het Lisseweegs vaartje wordt het uitgangspunt opnieuw bereikt.
Sint-Laureinsis een gemeente in de België, provincie Oost-Vlaanderen. Sint-Laureins ligt in de regio Meetjesland, in het noordwesten van de provincie, tegen de grens met Nederland. De uitgestrekte agrarische gemeente telt ruim 6500 inwoners, en is vooral bekend om zijn Godshuis, Polder, Kreken en waterlopen. Het Leopoldskanaal loopt door deze gemeente.
(Klik op het album om mijn foto's te bekijken)
Krekengebied
Het landschap in de gemeente Sint-Laureins kenmerkt zich door uitgestrekte polders, dijken, stille kreken en ruisende populieren langs de kanalen.
Door de talrijke overstromingen zijn de kreken ontstaan. Eén van de grootste overstromingen is de Elisabethvloed uit 1376. Die spoelde 18 dorpen weg en eiste heel wat mensenlevens.
De huidige kreken waren oorspronkelijk turfputten die uitgeschuurd en verbreed werden door het kolkende water en die als diepe littekens in het landelijk landschap gegrift werden.
te Sint-Jan-in-Eremo: Boerekreek (de grootste), Oostpolderkreek, Roeselarekreek, Mazurekreek en Bentillekreek
te Sint-Margriete: Het Hollandersgat, Blokkreek, Vrouwenhoek, Molenkreek, Geuzenput en de Val
Eén van de mooiste kreken is ongetwijfeld de Boerekreek die samen met de Oostpolderkreek, het Hollandersgat en de Roeselarekreek een klavertje vier beschrijft.
Door 20 minuten in de buitenlucht te spenderen krijg je meer energie, blijkt uit psychologisch onderzoek.
Meer energie De onderzoekers verrichten experimenten op 537 studenten, ze lieten hen actief en passief zijn zowel binnen als buiten. Daaruit blijkt dat je je al energieker voelt door simpelweg in te beelden dat je je in de buitenlucht bevindt, je voelt veel vitaler wanneer je ook echt in de openlucht zit. Hiervoor hoefd je niet actief te zijn, gewoon in de natuur rusten is al voldoende. Professor Richard Ryan: "Als je je gezonder wil voelen, doe je er goed aan meer buiten in de natuur te zijn. Dit hoeft niet lang te duren, 20 minuten kunnen al een hele verbetering qua energieniveau betekenen."