Ik ben N, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Schelpje67.
Ik ben een vrouw en woon in Regio Brugge (België) en mijn beroep is Administratief medewerker.
Ik ben geboren op 24/01/1967 en ben nu dus 58 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, muziek beluisteren, fotografie,decoratie, films bekijken, internetten, koken, postcrossing, borduren, breien.
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
~~Schelpje's blog~~
Moi, je ne cherche pas, je trouve .. You cannot change what’s over, but only where you go
30-04-2008
Amai mijn (h)oren! - Jeugdnetwerk
ANTWERPEN - 1 op 4 jongeren lopen tijdens een fuif of festival blijvende hoorschade op. Een mp3-speler haalt makkelijk 103 decibel, wat overeenkomt met een laag overvliegend vliegtuig. 10% van alle Belgen heeft hoorproblemen waaronder steeds meer jongeren. We springen dan ook niet altijd even voorzichtig om met geluid. Daarom sloegen de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen de handen in elkaar en ontwierpen een speciale doekoffer Amai, mijn horen om jongeren op een leuke manier met geluid te laten kennis maken.
Op pad met Daisy Bell
De doekoffer is ontworpen voor jongeren tussen 12 en 18 jaar en bevat verschillende onderdelen om hen op een speelse manier uitleg te geven over de gevaren van geluid. Zo kan je bijvoorbeeld je mp3-speler aansluiten op de mannequinkop Daisy Bell met ingebouwde decibelmeter. We sluiten onze eigen mp3-speler aan op het toestel: Daisy haalt makkelijk 111db en meer, een geluidsterkte die 6dB hoger ligt als de toegelaten 105dB en zelfs 36dB als de aangeraden maximum geluidsterkte van 75dB. Zet je mp3-speler of radio dus nooit te luid! Niet alleen je buren, maar ook je oren zullen je dankbaar zijn!
Je kan ook een gehoortest afnemen om te zien hoe het met jou oren gesteld is, of de quiz De slag om decibels afleggen. Waarmee je kennis over geluid, gehoor en lawaai op de proef gesteld wordt. Wist jij bijvoorbeeld dat het geluid van een ritselend blad zon 10dB is en mamas stofzuiger al gauw 70dB haalt? Of dat het gezoem van die vervelende mug goed is voor zon 40dB?
Klaar voor een 'stille pauze'?
In de koffer zitten ook verschillende Laat maar (h)oren doeopdrachten. Deze opdrachten hebben als doel te informeren over de problematiek van gehoorschade en preventietips te geven. Zo blijf je op een fuif best minstens 3 meter van de boxen weg en is het aangeraden elk uur een stille pauze van minstens 5min te nemen. Heb je na het feesten nog steeds last van suizende je oren? Laat ze dan, net als je benen, tot rust komen. Kruip met andere woorden de volgende dag niet meteen terug in de disco en laat je radio iets zachter staan. Je oorhaartjes herstellen zich namelijk in 72uur. Lukt dat niet, sterven ze af en loop je onherroepelijke hoorschade op.
Verder bevat de koffer nog verschillende andere spelletjes, lestips voor leerkrachten en een dvd met filmpjes en geluidsfragmenten waarin o.a radiopresentator Peter van de Veire zijn oren laat testen en uitleg geeft bij geluidsoverlast.
Momenteel zijn er 10 koffers te huur in Vlaanderen. Wie er zelf eens een wil uitpluizen kan ze volledig gratis ontlenen in Antwerpen of Oost-Vlaanderen mits betaling van een waarborg. Jeugddiensten uit andere provincies zullen nog even geduld moeten hebben, maar de ontwerpers noteerden intussen al interesse van uit ondermeer de provincie Limburg en zelfs Nederland.
Wat het ook is dat je fascineert, volg die fascinatie.
Fascinatie, afgeleid van het Latijnse woord fascinare, betekent dat je betoverd bent. Als je door een idee bent betoverd, volg dan dat idee. Als iets of iemand je betoverd, richt daar dan je aandacht op. Wat is de reden dat deze persoon of dit voorwerp je zo fascineert? Zijn het eigenschappen die je aanspreken (die je misschien bij jezelf meer wilt ontwikkelen - of naar voren wilt laten komen)? Is het de schoonheid die je fascineert?
OnLibri is een uitgever van gratis digitale boeken. Boeken over tal van onderwerpen zijn als PDF-bestanden te downloaden.
Het gaat hierbij om non-fictie boeken, geschreven door deskundigen van eigen bodem (Nederland). Alle boeken zijn speciaal geschreven en ontwikkeld voor onLibri. De onderwepren zijn zeer divers. Enkele categorieën zijn huis & gezin, computer & techniek, hobby & vrije tijd, reizen, geldzaken en carrière. Ook kookboeken en studieboeken vind je in het assortiment.
De boeken zijn als PDF te downloaden, en elk een paar MB groot. Dikke pillen zijn het dus niet. eerder dunne informatieve boekjes. Naast tekst en afbeeldingen bevatten deze boekjes ook advertenties. Hiermee wordt alles betaald.
Door je bij OnLibri te abonnneren op de onderwerpen van je keuze wordt je via e-mail op de hoogte gehouden als er een nieuwe boek beschikbaar komt in jouw interessegebieden.
Het oudste kind van het gezin heeft het hoogste IQ en het jongste het laagste, blijkt uit recent Nederlands onderzoek.
Maar je plaats in het gezin heeft nog op vele andere zaken invloed. Het onderzoek ondervroeg meer dan 1000 kinderen die telkens op 5, 12 en 18 jaar getest werden. De studie toont aan dat de plaats in het gezin een effect heeft op intelligentie op elke leeftijd. Over het algemeen was het IQ van de eerstgeborene 3 punten hoger dan het 2e kind en dat lag ook weer 1 punt hoger dan het IQ van de jongere broers en zussen. Dit is niet het eerste onderzoek dat aantoont dat je plaats in het gezin een fundamenteel effect heeft op verschillende zaken. Dit gaat van het risico op kanker, astma en eczeem, tot het gewicht en zelfs het risico op een vroege dood. Hoe meer kinderen er in een gezin zijn, hoe minder aandacht ze krijgen van de ouders. Dit op zowel emotioneel, fysiek als financieel vlak. De omgeving van een kind blijkt dus invloed te hebben op zijn gezondheid, karakter en levensloop.
Een studie aan de Universiteit van Californië onderzocht 2000 gezinnen uit 6 verschillende landen op vlak van hun persoonlijkheid. Daaruit bleek dat:
Eerstgeborenen doorzetters, dominant, prestatiegericht, religieus, nauwgezet en neurotisch zijn. Ze verdienen meer, hebben meer verantwoordelijksheidszin, zijn meer georganiseerd en volgen de regels. Ze zijn radicaler en zijn pioniers. Eerstgeborenen hebben meer kans op een Nobelprijs: Charles Darwin was bijvoorbeeld het eerste kind van zes.
Middelkinderen rebels, minder religieus, impulsief zijn. Ze staan open voor nieuwe ervaringen. Ze presteren slechter op school, stellen vaak dingen uit maar zijn bemiddelaars.
Jongste kinderen meegaand, warm, sociaal, extrovert en creatief zijn. Ze zijn vaak de grappenmaker en stellen autoriteit in vraag. De rest van het artikel lees je hier.
Positief Opvoeden volgens de methode Triple P is gebaseerd op vijf basisprincipes:
1. Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden.
Kinderen die lekker spelen, vervelen zich niet en lopen minder kans gedragsproblemen te ontwikkelen. En wanneer je huis veilig is ingericht, hoef je minder te verbieden.
2. Kinderen laten leren door positieve ondersteuning.
Positieve aandacht en aanmoediging door het geven van een complimentje motiveert
een kind om nieuwe dingen te leren en zich te ontwikkelen. Als je kind uit zichzelf naar je toekomt en iets vraagt, stop waar je mee bezig bent en neem even de tijd.
3. Een aansprekende discipline hanteren.
Heldere instructies geven en snel reageren is belangrijk wanneer een kind zich niet
goed gedraagt.
4. Realistische verwachtingen hebben.
Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Een kind hoeft niet perfect
te zijn; ieder kind maakt fouten en doet dat meestal niet met opzet.
5. Goed voor jezelf zorgen.
Ouders mogen tijd voor zichzelf nemen en iets leuks doen voor zichzelf, zoals sporten of een middag met vrienden doorbrengen. Ouders die zich goed voelen hebben meer energie voor hun kinderen.
Rommel heeft de hinderlijke gewoonte vanzelf te ontstaan en nooit spontaan te verdwijnen. Als je even niet oplet, liggen de stapels weer opgetast, bezwijkt de eettafel onder items die er beslist niet thuishoren en ligt er meer op en onder, dan ín je kasten. De vijf belangrijkste rommelgewoontes, en hoe je ze doorbreekt.
1. Teveel te lang bewaren
Vaak bewaar je dingen voor het geval dat. Op die manier hou je veel nutteloze dingen. Vuistregel: als je iets langer dan een jaar of twee niet nodig gehad hebt, weg ermee. Zijn je interesses veranderd, dan kan er ook veel weg. En kinderen groeien. Hun boeken, speelgoed, fietsjes en andere spullen kun je weggeven of met Koninginnedag verkopen.
2. Uitstellen
Laat je mantra zijn: doe het NU. Als je boodschappen hebt gedaan, ruim dan alles meteen op. Maak je post meteen open en maak geen stapels. Pak je tassen uit zodra je van vakantie terug bent. Dan is het nog gemakkelijk. Als de dingen zich gaan opstapelen, wordt het steeds lastiger eraan te beginnen!
3. Geen beslissing nemen
Als je niet weet wat te beslissen, is voor je uitschuiven een voor de hand liggende oplossing. Je weet niet wat je met een uitnodiging aan moet, dus laat je m dagen op je bureau liggen. Je weet niet zeker of een bepaalde broek nog ooit gaat passen, dus prop je m achterin de kast. Probeer een DEADLINE te stellen. Beslis.
4. Teveel kopen
Elke dag worden we continu aan verleidingen blootgesteld die ons uitdagen om nog meer te kopen, elke reclame vormt een belofte voor een nog beter leven. Bedenk of je iets wel echt nodig heb, en sta kritisch ten opzichte van de fraaie beloftes van commercie. Wees tevreden met wat je al hebt.
5. Dingen geen plek geven
Het is heel simpel: dingen die geen plek hebben kun je niet opruimen. Ze eindigen onder een kast of in een stapel, ergens. Rubriceer, categoriseer, koop mappen, opbergbakken, ordners, hangmappen en kasten. Weet wat waar thuishoort en stop het daar ook in.
Ongeveer 31% van de mannen en 16% van de vrouwen heeft ooit een slippertje begaan. Er bestaan veel mythes over ontrouw, maar wat is waar en wat niet?
1 Mensen gaan vreemd omdat ze niet gelukkig zijn in hun relatie Bij vrouwen is dit meestal wel het geval, zij die een affaire hebben geven toe niet tevreden te zijn. Bij mannen is dat niet noodzakelijk het geval. Ze zien hun partners graag en zijn tevreden over hun seksleven. Maar als de gelegenheid van losse seks zich voordoet, zullen ze het niet gauw afslaan, als het nooit zal uitkomen. Een studie wees uit dat 56% van bedriegende mannen een gelukkige relatie hadden, in tegenstelling tot 34% vrouwen.
2 Mannen bedriegen meer dan vrouwen Mannen hebben meer affaires, maar vrouwen zijn wel aan een opmars bezig. Ze hebben wel dezelfde redenen: het is iets nieuws, iets spannend. Vrouwen zien het ook als een beloning. Ze doen het omdat ze zich als vrouw en moeder ondergewaardeerd voelen. Het is een manier om zichzelf iets te gunnen. Maar ze gaan er minder licht over dan mannen, ze voelen zich sneller schuldig. Nog een verschil: vrouwen kunnen beter liegen, waardoor het bij hen haast nooit ontdekt wordt.
Psychologen zeggen dat vrouwen hun fantasie realiteit willen zien worden, mannen wil gewoon seks zonder verplichtingen. Zij zoekt een soulmate, hij wil enkel fun.
3 Affaires draaien rond seks Mensen vinden in een affaire wat in hun relatie ontbreekt. Wát ze dan juist missen, verschilt bij iedereen. Vaak beseft de ontrouwe persoon niet wat hij mist. Het kan zelfs iets uit hun jeugd zijn. Iedereen kan bedrogen worden, sommigen bedriegen de 'perfecte partner' omdat ze die perfectie beu zijn.
4 Hij houdt niet van je Je kan het zo wel aanvoelen, maar het hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Zijn ontrouw bewijst wel dat hij je niet respecteert en dat hij andere waarden heeft. Mannen kunnen beter seks en liefde van elkaar gescheiden houden. Zij hebben over het algemeen affaires die op seks gebaseerd zijn, vrouwen hebben meer liefdesverhoudingen.
5 Seks met een ex is niet echt bedriegen Mensen denken dat seks met een ex makkelijk is. Het is bekend en voelt daarom niet meteen aan als ontrouw. Jij weet toch zeker dat het niet op een relatie zal uitdraaien. Maar je ex daarentegen kan het als een wanhoopsdaad zien om je terug te winnen. Als je partner en je ex elkaar kennen, is de kans ook groter dat je partner het ontdekt. Het is ook verdacht als je ex je plots weer belt en mailt.
6 Je kunt ontrouw voorkomen Je kunt wel de kans dat je partner vreemd gaat beperken, maar er bestaan nooit garanties. Veel hangt af van je partnerkeuze. Dat is zelfs belangrijker dan je geliefde gelukkig te maken. Dezelfde waarden, moraal en sociale achtergrond hebben, heeft invloed op zijn ontrouw.
7 Hij deed het bij al zijn vorige partners, dus hij zal het ook bij jou doen Deze stelling is helaas bijna altijd waar. Als hij al in elke relatie is vreemd gegaan, dan wil dat zeggen dat hij niet stilstaat bij zijn gedrag. Hij vindt dat hij niets verkeerd doet en daarom is de kans groot dat hij het ook jou zal bedriegen.
8 Je moet altijd een slippertje bekennen Als je voelt dat hij iets vermoedt, kun je het wel beter zeggen. Dan is de groter kans dat jullie samen verder gaan. Als je zeker bent dat het toch nooit uitkomt, is er geen reden om het te bekennen. Sommige experts raden zelfs aan het niet te vertellen, zeker als je partner zeer emotioneel is. Als je het vertelt is het vertrouwen tussen jullie en zijn zelfvertrouwen ook weg. En het duurt jaren om dat terug op peil te krijgen. Je denkt beter eens na over waarom je vreemd ging. Wat mis je bij je partner?
9 Het is geen affaire als je geen seks hebt gehad Emotionele ontrouw is de grootste bedreiging voor een relatie, want het is vaak de aanleiding tot een affaire. Het is verslavend en gevaarlijk. Je kan emotionele ontrouw ook makkelijk ontkennen. Je bent een emotionele bedrieger als je je vaak als single voordoet, als je vaak flirterige mails of sms'jes stuurt en als je intieme details over jezelf vertelt tegen mensen die je leuk vindt.
10 Fantaseren mag niet Vele sekstherapeuten zullen zelfs koppels in een lange relatie aanmoedigen om te fantaseren. Je droomt dan over de perfecte vrijpartij met het besef dat dit in het echte leven niet bestaat. Je kunt het niet met je partner beleven, maar ook niet met een minnaar. Fantasieën kunnen zelfs een positief effect op je relatie hebben, je seksuele appetijt wordt er door aangewakkerd.
11 Een affaire kan je relatie redden Deze uitspraak is gewoon een excuus van bedriegers die hun daden willen verantwoorden. Een affaire schendt het vertrouwen in een relatie en dat heeft sowieso een negatieve invloed. Maar het kan wel helpen om de punten te vinden waar je nog aan moet werken. Een slippertje kan een nieuwe start betekenen in je relatie. (ep)
Voor de verandering heb ik op aanraden
van de bibliothecaresse eens een jeugdboek gelezen: Het Engelenhuis van Dirk
Bracke.
Beschrijving :
Is
dit mijn cel? vroeg Bo benepen terwijl ze als versteend in het sombere
kamertje bleef staan. De muren waren vuil en met allerlei tekstjes
volgekrabbeld. Tegen de muur stond een ijzeren spijlenbed met een volgeschreven
houten plank op de plaats waar normaal de matras moest liggen.
De veertienjarige Bo belandt in de gesloten instelling van Beernem. Een echte
gevangenis als je het haar vraagt. Ze lijkt er met haar dure merkkledij en
juwelen niet echt op haar plaats. Vernederd geeft ze al haar kleren en
persoonlijke spulletjes af. Haar eerste dagen zijn een echte hel: ze wordt
afgezonderd van de rest van de wereld en vooral van Tony
Yasmien ontfermt zich over Bo en de junkie Steffie, een ander nieuw meisje.
Samen kunnen ze beter opboksen tegen de harde realiteit van de instelling. Toch
kan Bo er niet aarden. Ze droomt van Tony en het luxeleventje dat ze buiten
leidde!
Dirk Bracke leerde in de gesloten instelling in Beernem een heleboel meisjes
als Bo, Yasmien en Steffie kennen. Elk met hun eigen verhaal, gevoelens,
frustraties en wensen. Hij vond er de inspiratie voor dit confronterende,
authentieke verhaal.
Ik vond het een interessant boek om te lezen. De instelling van
Beernem is in onze buurt en ik ben er al tientallen keren voorbijgereden. In mijn jeugd dikwijls horen praten over de "stoute meisjes". Nu heb ik
eindelijk een beeld van wat er zich achter de gesloten deur(en) afspeelt. Een
aanrader voor jong (+ 14) en oud; zeker voor ouders met pubers.
Zodra het wat warmer wordt en het zonnetje begint te schijnen krijgen veel
mensen de lentekriebels. Een nieuw seizoen betekent een nieuw begin en met wat
kun je beter beginnen dan met een nieuw en fris interieur. Met deze tips kun je
binnen een handomdraai jouw interieur opfleuren en de lente laten beginnen.
Voorjaarsschoonmaak
Veel mensen beginnen de lente met een voorjaarsschoonmaak. Door het zonlicht
zie je al die stoffigheid veel beter en nog maar niet te spreken over de ramen
die wel eens een wasbeurt kunnen gebruiken. Wil je dus lekker fris het voorjaar
in, dan doet een grondige schoonmaak wonderen. Let vooral ook op de kleine
troepjes, die kunnen je kamer erg rommelig maken. Een opbergbox is ideaal om
kleine frutsels in op te bergen.
Herinrichten
In Nederlandse huishoudens is de tv vaak het middelpunt van een interieur met
daar omheen de zitplaatsen. In de winter best gezellig, maar in de lente ook
eens leuk om het anders te doen. Zet de tv eens wat minder in het zicht en
richt je zithoek eens richting de ramen, tuin of balkon.
Opfleuren
Met bloemen en planten kun je heel veel sfeer creëren. Je fleurt de kamer ermee
op en het ruikt ook nog eens lekker. Vooral voorjaarbloemen als tulpen en
narcissen geven je een ultiem lente gevoel.
Lichte Kleuren
Zware stoffen met donkere kleuren zijn prima voor de winter maar in de lente
kun je de basismeubels een lichte kleur geven. Als je een donkere bank hebt dan
kun je een leuke gekleurde doek er omheen doen zodat het lijkt alsof je een
hele nieuwe bank in huis hebt staan. Dit kun je ook met stoelen doen.
Voorjaarsaccessoires
Als laatste kun je nog enkele leuke accessoires kopen in bijpassende kleuren
die net even dat extraatje geven aan je interieur.
Douche of bad? De meesten geven de voorkeur aan douchen. Snel, verfrissend én waterbesparend. Maar af en toe laàààànguit in badkan zo'n deugd doen. Een beetje schuim of een scheutje badolie en je bent als herboren.Klik hiervoor de tips in milozine.
Wie heeft er last van seizoensgebonden depressies? Ik in geen geval: ieder seizoen heeft z'n charmes. Alleen als ik in verlof ben en het constant slecht (regen)weer is, zou ik mij daar kunnen aan ergeren. En dan nog? Aangezien ik mij nooit verveel, vind ik wel iets om mij bezig te houden.
Voor wie wel last heeft, surf even naar psychologie.blogo.nl
Ontdek nieuwe manieren om de dagelijkse stress aan te pakken en vind rust.
* Een unieke verzameling inspirerende en verfrissende ideeën om te ontspannen de weg naar zelf-acceptatie, totale rust en optimisme.
* Met uitstekende oplossingen voor drukbezette mensen die te maken krijgen met spanningen op het werk, thuis, in relaties, of zelfs op vakantie of op een vrije dag.
* Een schat aan tips en technieken, van à la miniute ontspanningsoefeningen en meditatieve mantras tot lichamelijke workouts en wijze lessen uit de Oosterse leer.
* Van de hand van een absolute expert op het gebied van stresspreventie.
Mike George is meditatieleraar en stress-management consultant.
Ik het boek ontleend bij de bib en bijna volledig gelezen.
Het lijvige boek (formaat 13cm x 11 cm) vind ik een beetje onhandig.
Het is een vlot leesbaar boek met inspirerende tips onderverdeeld in verschillende hoofdstukjes: Ochtend, Omgaan met stress en emoties, Positieve veranderingen, Verstand en geest, Lichaam, Het vredige huis, Werk, Mensen, Creativiteit en spel, Avond.
Als ik het ergens in een winkel tegenkom zal ik het zeker kopen, het is een echt hebbeding.
Heb je nooit bij jezelf gedacht:
'En nu is het genoeg! Nu wil ik niemand meer zien! Niet meer altijd aardig
hoeven zijn. Niet meer rekening hoeven houden met anderen!'? Waarschijnlijk
wel. Soms kunnen sociale verplichtingen, afspraken en uitjes met vrienden - hoe
leuk ook - net iets teveel worden. Als de pagina's van onze agenda teveel
afspraken gaan vertonen, dan komt er een moment waarop je het niet meer kunt
opbrengen om weer je weer in je goede pak te hijsen en op weg te gaan... naar
de zoveelste afspraak. Want niet alleen nemen afspraken en sociale
verplichtingen veel tijd in beslag... Het is ook nog eens tijd die in mindering
wordt gebracht op de tijd die je aan jezelf kunt besteden. En die tijd,
'me-time' noemen de Amerikanen het, hebben we allemaal nodig.
Komt het bovenstaande jou bekend
voor en heb je jezelf er al op betrapt dat je (steeds vaker) verzucht: 'En nu
is het genoeg!', dan hebben we een wijze raad voor je. Zorg er eens voor dat
het werkelijk 'genoeg' is, dat je de deur die je altijd wagenwijd hebt
opengezet voor vrienden, kennissen en collega's, zachtjes even dichttrekt, al
was het maar voor eventjes.
We weten zeker dat je ons tot nu
toe kunt volgen, maar voor alle duidelijkheid hebben we een paar voorbeelden
voor je. Om je geheugen even op te frissen en misschien ook om een gezonde
woede in je op te wekken. Dan weet je precies waar we het over hebben, namelijk
over: al die uitnodigingen voor etentjes buitenshuis (al weken geleden
afgesproken natuurlijk) terwijl je juist heerlijk alleen thuis wilt blijven,
over al die uitnodigingen voor weekendjes met vrienden (daar gaat je 'me-time'),
over al vrienden (hoe lief bedoeld ook) die zichzelf bij jouw thuis uitnodigen
voor een kop koffie of - erger nog - voor een etentje, over al die
uitnodigingen van bevriende paren om samen op vakantie te gaan,
uitnodigingen... en nog eens uitnodigingen!!! En wat te denken van goedbedoelde
raadgevingen van vrienden die beginnen met: 'Je zou eigenlijk eens moeten...'
en dan volgt er een restaurant dat je móet proberen, een film die je absoluut
móet zien of een wandeling die je móet maken (ook al weet iedereen dat je niet
graag wandelt). Dat zijn zo van die dingen waar je haren recht van overeind
gaan staan.
Hoe ontsnap je aan al deze
sociale verplichtingen, aan een overvloed aan uitnodigingen en aan misschien
wel goedbedoelde raadgevingen die je echter ervaart als een aanval op je
privacy? We hebben een paar tips voor je. Gemakkelijk is het niet, maar het is
het proberen waard.
1.Laat je nooit in een hoek
drukken door degene die je uitnodigt. Wordt je uitgenodigd voor een
etentje, een wandeling, een feestje... antwoord dan nooit onmiddellijk maar
neem je tijd. Wees niet bang om onbeleefd te zijn. Een eerste reactie kan zijn:
'Ik moet er even mijn agenda op nakijken' of 'Ik kan waarschijnlijk niet, maar
ik laat het je zo snel mogelijk weten'. Dit zijn twee antwoorden die je altijd
bij de hand hebt en die je kunt gebruiken zodra je het gevoel hebt dat je
privacy of de 'me-time' die je aan jezelf had toebedacht in het gedrang komen.
Deze antwoorden geven degene die je uitnodigt al direct het idee dat je wel eens
niet op de uitnodiging zou kunnen ingaan, maar geven ook blijk van je interesse
in de uitnodiging, zodat een afwijzing uiteindelijk niet al te hard zal
aankomen. Terugbellen en afzeggen zal dus niet zo moeilijk zijn. En jouw avond
blijft vrij...
2.Laat nooit zien hoeveel vrije
tijd je ter beschikking hebt. Sommige personen zijn er ware experts in
om beslag te leggen op elk minuutje van je vrije tijd. Ze dringen je
persoonlijke sfeer van privacy en relax zonder pardon binnen. Terwijl vrije
tijd nu juist iets heel persoonlijks en belangrijks is. En als mensen denken
dat jouw vrije tijd ertoe dient om hun aangenaam bezig te houden... Nou, dan
hebben ze het mis.
3.Zorg ervoor dat men niet
begrijpt hoe je er financieel bijzit. Geef de mensen wat informatie en
een rekensom is snel gemaakt. Je hebt de deur opnieuw opengezet voor invasies
in je privacy. Want veel mensen scheppen er een waar genoegen in om je aan te
zetten tot aankopen of tot het boeken van reizen waar je zelf nooit, maar dan
ook nooit aan gedacht zou hebben. 'Hij kan het zich wel permitteren...' wordt
er dan gedacht, en daar ga je! Je wordt opnieuw geleefd. Dus: zorg ervoor dat
je inkomsten altijd in een waas van geheimzinnigheid zijn gehuld.
4.Probeer altijd eerlijk en
direct te zijn en wees niet bang om een uitnodiging af te slaan met opgave van
de ware reden. Zeg de waarheid. Vervang het 'Ik kan niet want ik heb al
een andere afspraak' eens door 'Het spijt me, maar ik had gedacht vanavond
alleen thuis te blijven om eens heerlijk te relaxen... Ik ben moe en niet in de
stemming om mensen te zien'. In het begin komen dergelijke reacties misschien
wat hard en al te direct over. Het zal menigeen ergeren als je laat zien dat je
jezelf en je eigen wensen op de eerste plaats stelt, maar langzaam zullen je
vrienden, kennissen en familieleden hier wel aan wennen en uiteindelijk zullen
ze je waarderen om je eerlijkheid. Want de keer dat je wél een uitnodiging
aanneemt, weten ze dat je er voor honderd procent achterstaat en dat je
enthousiast bent. En mocht iemand je directheid niet waarderen... Dan is dat
jammer voor hem of voor haar!
5.Tot slot nog het laatste.
Vraag jezelf voordat je een uitnodiging accepteert altijd af: zou ik accepteren
omdat ik dan 'van het gezeur afben' of omdat de uitnodiging mij echt plezier
doet? Als je niet 100% overtuigd bent, weiger dan en stel zo je ' me-time'
veilig.
Een spiritueel verhaal, niet
zomaar een verhaal maar een verhaal waar veel waarheid in zit. Een wijze
levensles.
Lees het en vind de diepere
betekenis...
De roos is in de Westerse
cultuur het symbool van de onvoorwaardelijke liefde. De roos is heel mooi,
zuiver en ruikt heerlijk. Maar er zijn geen rozen zonder doornen.
Aanvaardt de roos, neem ze
aan maar ontklem ze niet want anders verwond je je eraan.
De lotus is het boeddhistisch
symbool van de verlichting, ze staat ook voor schoonheid, zuiverheid
en onvoorwaardelijke toewijding. Zijn wortels liggen best in troebel en
modderig water. Maar zij vreest dit water niet. Wanneer zij groeit krijgt zij
een wijder perspectief op dit ondoorzichtige water. Wijding is erin geworteld,
blijf erin geworteld maar groei er boven uit. Pluk deze mooie bloem dus niet,
of ze sterft.
Voor diegenen die niet zo
diepzinnig zijn...
De roos is net als de liefde,
neem ze niet te stevig vast want anders doe je je er pijn aan. De lotus is net
als jezelf, ook al heb je zoveel pijn en verdriet meegemaakt in het verleden,
verloochen je afkomst niet of je kan niet ten volle openbloeien en groeien.
De interactie tussen lichaam en geest is belangrijk om je goed te voelen.
1. Stel doelen, anders mist je leven richting en zin, waardoor je gaat piekeren. Een doel hoeft niet groot te zijn, maar moet belangrijk zijn voor jezelf.
2. Bewaar je gevoel voor humor en wees niet lang boos. Humor versterkt het immuunsysteem en reduceert het stresshormoon cortisol. Frequente woedeaanvallen verkorten ons leven omdat er door de stijging van de hartslag en bloeddruk kleine beschadigingen in de bloedvaten kunnen ontstaan.
3. Zorg voor voldoende beweging: dit wordt belangrijker naarmate we ouder worden. Beweging heeft een positief effect op tal van lichaamsfuncties en op ons humeur en geheugen.
4. Zorg voor voldoende slaap. Programmeer je lichaam door op vaste tijden te gaan slapen en op te staan. Slaap is nodig om te herstellen van lichamelijke inspanningen en om angsten, zorgen en indrukken te verwerken.
5. Probeer te leren van verliezen, tegenslagen en teleurstellingen. Het verschil tussen gelukkige en ongelukkige mensen is vooral de wijze om met tegenslagen om te gaan.
6. Koester vriendschappen en onderhoud contacten. Een te langdurige ik-gerichtheid maakt uiteindelijk ziek. We hebben anderen nodig voor feedback en om een doel aan ons leven te geven. Lichamelijk contact doet bovendien de bloeddruk onmiddellijk dalen.
7. Denk regelmatig aan iets waarop je trots bent, je sterke eigenschappen of positieve gebeurtenissen. Ook je dankbaarheid tonen versterkt je geluksgevoel en gaat deprimerende gevoelens tegen.
8. Zorg voor mensen en dieren, dat is goed voor onze gezondheid. Vrouwen worden gemiddeld ouder, vaak omdat ze meer energie in het zorgen blijven stoppen. Dit mag natuurlijk niet te veel energie opslorpen.
9. Eet niet te veel, eet langzamer en zet gemiddeld twee keer per week vis op het menu. Een visrijk dieet zou zelfs helpen tegen een chronische, hardnekkige depressie.
10. Verhoog het aantal activiteiten waarvan je geniet in je leven. Dat is vrij persoonlijk en moet je vaak zelf opnieuw uitzoeken. Genieten is een sterk antigif voor sombere gevoelens.