Ik ben N, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Schelpje67.
Ik ben een vrouw en woon in Regio Brugge (België) en mijn beroep is Administratief medewerker.
Ik ben geboren op 24/01/1967 en ben nu dus 58 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, muziek beluisteren, fotografie,decoratie, films bekijken, internetten, koken, postcrossing, borduren, breien.
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
~~Schelpje's blog~~
Moi, je ne cherche pas, je trouve .. You cannot change what’s over, but only where you go
is eengemeentein deBelgischeprovincieOost-Vlaanderen. Sint-Laureins ligt in de regioMeetjesland, in het noordwesten van de provincie, tegen de grens metNederland. De uitgestrekte agrarische gemeente telt ruim 6500 inwoners, en is vooral bekend om zijnpolders,krekenen waterlopen. HetLeopoldkanaal loopt door deze gemeente.
Naast Sint-Laureins zelf liggen in de gemeente nog dedeelgemeentenSint-Margriete,Sint-Jan-in-Eremo,Waterland-OudemanenWatervliet. In het zuiden van Sint-Jan-in-Eremo ligt het dorpBentille , op de grens metKaprijke. De kern Bentille is omvangrijker dan de eigenlijke dorpskern van Sint-Jan-in-Eremo.
De naameremobetekentwoestijnzodat men met deze plaatsnaam naarJohannes de Doperverwijst. Het woordwoestijnheeft in deze streek echter ook betrekking op het door turfwinning aangetaste terrein. Door het grondgebied van Sint-Jan-in-Eremo loopt hetLeopoldskanaal. Sint-Jan ligt iets ten noorden, omgeven doorkreken, Bentille ligt in het zuiden.
Nergens in het Meetjesland is de invloed van de zee zo tastbaar aanwezig als in het Krekengebied. Vanaf de 12de eeuw drong de zee hier regelmatig binnen. Daarbij werden telkens nieuwe lagen marien en vruchtbare klei afgezet en werden geulen uitgeschuurd in het landschap. Het bewijs hiervan zie je nog altijd aan de talrijke kreken die meestal gevuld zijn met zilt (zout) water.
Vandaag is het krekengebied vooral een landbouwgebied. Er zijn echter ook nog heel wat waardevolle stukjes natuur. In de rietlanden rond de kreken broeden typische vogels als rietzanger, blauwborst en bruine kiekendief. Veel van de graslanden zijn zilt en herbergen een typische fauna met zouttolerante plantensoorten als zeekraal, schorrezoutgras, zilte rus en zilte schijnspurrie. Volgels die in deze natte graslanden broeden zijn ondermeer grutto, tureluur, kluut en gele kwik. De kalkrijke dijken herbergen speciale plantensoorten als wilde marjolein, donderkruid, fijne ooievaarsbek, agrimonie en kattedoorn.
Er overwinteren duizenden kolganzen en grauwe ganzen in de polder, alsook honderden kleine zwanen en rietganzen. Slechtvalk, blauwe kiekendief en smelleken zijn typische overwinterende roofvogels.
Het grootste reservaat binnen het Meetjeslands Krekengebied is het Leopoldkanaal. Het kanaal is niet enkel van belang als (ecologische) verbinding tussen de Asseneedse kreken en de kreken van Sint-Laureins. Het vormt tegelijk de hoofdslagader voor de afwatering binnen het gebied. De bermen van het Leopoldkanaal worden beheerd door een schaapherder.
Fietsen :
-Sint-Laureins : De Kreken Spreken (35 km) is een route die kan gefietst worden met mp3-speler met ingesproken tekst (verkrijgbaar bij Toerisme Meetjesland)
-Assenede : rode Geulroute (38 km), verkrijgbaar bij Toerisme Meetjesland
Wandelen :
-Sint-Laureins : Boerenkreekroute (8 km)
-Assenede : Posthoornroute (14 km) en Issabellapolderroute (10km)
-Wandelpad op de Nicasiusdijk, die begraasd wordt door schapen
-Geleide wandelingen op aanvraag bij Natuurpunt Meetjeslandse Kreken