Inhoud blog
  • en we vliegen met een zucht naar boven in de lucht...
  • Laatste dag Lima
  • Lima, garua alom
  • 7 augustus: terug in Lima
  • afscheid van de jungle
    Berichtje voor Peru

    Druk oponderstaande knop om ons te e-mailen.

    Archief per week
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/09-02/10 2005
    Peru 2012
    Nieuws voor het thuisfront
    10-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.en we vliegen met een zucht naar boven in de lucht...

    10 augustus; en we vliegen met een zucht naar boven in de lucht…

    ’t Zit er op – ’t is gedaan, de allerlaatste dag breekt aan van wat een schitterende reis was. Ik word wakker met een bloggende Thomas naast me… alles om jullie op de hoogte te houden hé. De laatste douche onder lauw water, het laatste ontbijt. Het wordt steeds vreemder om Malarone te nemen (pillen tegen malaria). Iedereen pakt, herschikt, propt de vuile was ergens tussen, tot we eindelijk de kamers kunnen verlaten en de sleutels van onze kamers kunnen inleveren.

    Bart heeft een taxi gebeld, maar die wil maar niet komen opdagen. We bellen nog eens – 5 minuutjes, er is veel verkeer is het antwoord – maar als we een kwartier op de stoep staan met alle bagage, komt de baliebediende zeggen dat de taxi niet meer kan komen – panne… Dus we schaken twee andere taxi’s en gooien en springen erin. We kunnen nu met zekerheid niet meer tijdig de luchthaven bereiken. Ik zie de aalscholvers zitten op de lantaarnpalen langs de kust en neem in stilte afscheid. Debbie wordt zenuwachtig van de galantste chauffeur van heel Peru (een zeldzaamheid in een stad waar overal bordjes staan die aansporen om vooral NIET te claxonneren); het type dat nu vereist is heet ‘bitch’ en rijdt iedereen van de baanJ.

    De inkomhal van de luchthaven is superdruk…. Maar de Iberia-incheckbalies zijn leeg. We zijn ferm te laat. Een voordeel: we moeten niet aanschuiven. We lopen als de bliksem alle procedures door – worden gecontroleerd, gescand, gestempeld en hup er resten ons toch nog luttele minuten in de taksvrije zone om lokale productjes aan te schaffen met de resterende Soles…. On the house –voor iedereen Pisco Sour als we terug zijn. Dit is het menu:

    -          Pisco Sour: the original con limone         10 Sol

    -          Pisco Sour Maracuja                                   12 Sol

    -          Pisco Sour Chiccha Morada                       12 Sol (Alleen in de bar van Christel en Thomas)

    -          Pisco Sour Mango                                       12 Sol (Alleen in de bar van Debbie en Bart)

    Wel bij ons thuis te nuttigen natuurlijk.

    Ondertussen hangen we boven in de lucht… en hoewel we jullie allemaal graag willen terugzien, is het balen. Bé, bla, eeak,  waaa, euuug…. Er komen brute, Spaanse wijfhostessen langs met sapjes (vergeef me mijn taalgebruik). Ze geven ook een boterham tonijn die lijkt op een sponske van den afwas; het wordt grondig ontleed door Mira.

    Peru moet je doen!

    Tot binnen twee jaar,

    Liefs, Christel

    10-08-2012 om 00:00 geschreven door pelemansmeulders


    09-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste dag Lima

    Na een dagje Lima-stad gisteren hebben we beslist om de laatste dag iets buiten Lima door te brengen.

    Pachacamac is een site 30km ten zuiden van de stad; ook staat er in de rough guide (niets in trotter of lonely planet) iets over een natuurgebied lomas de lucumo dat daar enkele kilometers verder van zou liggen. Slechts enkele zinnetjes in de gidsen …  we zullen zien.

    Na een collectivo busje naar de grote snelweg panamericano, nemen we daar een andere bus richting zuiden en stappen we vlak aan de site af. Het lijkt hier wel Egypte: een stuk woestijn waar allerlei muren, bouwwerken enzo her en der uitsteken over de vlakte. Enkele maanden voor we vertrokken stond er een klein artikeltje in onze krant dat een team van archeologen van de ULB, hier een graftombe had ontdekt. Zij zijn hier werkzaam met de Peruaanse archeologen en na ons bezoek zijn we ervan overtuigd dat hier nog voor tientallen jaren graafwerk is.

    We beginnen ons bezoek in het kleine maar mooie museum zodat we al een goed overzicht hebben van alles. Er zijn mooie aardewerken potten tentoongesteld en ook de grootste collectie ‘quipu’: een systeem van touwen waarin knoopjes werden gelegd om de administratie en financiën bij te houden.  We maken een wandeling over de hele site;  deze bestaat uit overblijfselen van de Lima-cultuur 0-700 nC (ceremonieel centrum), resten van 2 piramides van de Wari  700-900 nC, van de Yschma en ook een zonnetempel, een paleis en een “tempel van de maagden” van de Inca. Er is een kerkhof met een andere tempel waar rood-gele schilderingen te vinden zijn van vissen en andere dieren. Bovenop de zonnetempel heb je een goed zicht over alles én op de oceaan. Al bij al het bezoek meer dan waard – dit verdient meer aandacht in de gidsen!

    We eten en drinken nog wat in het bijhorend restaurantje en spelen nog wat UNO – William stond goed op kop maar wordt in 2 spelletjes bijna ingehaald door Christel en Bart.

    Na wat zoek- en vraagwerk nemen we een busje naar een kruispunt waar we door de omstaanders daar verder geholpen worden. Het voorstel is om met de taxi te gaan: er staat er één klaar en we moeten hier met 8  in! We twijfelen wat want dat betekent dat er 4 in de koffer moeten, maar OK we doen het. Na een kwartiertje worden we aan een slagboom afgezet. We wisten niet wat te verwachten, dat is duidelijk: recent een klein gebouwtje neergezet met info over dit bizar stukje natuur, je kan een wandeling van 3u maken over de heuvels maar daar zijn we te laat voor; het is al 16u en hebben dus maar een dik uur voor het begint te schemeren. We besluiten om toch de inkom te betalen, luisteren even naar de uitleg van de vriendelijke man en wandelen via het pad naar boven. Dit lijkt wel Ierland ofzo: mistige groene heuvels, verspreide rotsblokken,… enkel de schapen ontbreken en de enkele cactussen verraden dat dit tropisch gebied is. Na de woestijn van daarstraks is dit wel heel anders. Spijtig dat we dit niet wisten, dan hadden we vroeger gekomen zeker weten.

    We rijden terug met allerlei bussen naar het hotel en zoeken een restaurantje voor de laatste avond. Het wordt Mama Lolo: een Italiaans restaurantje met Peruaanse touch; lekker ! Lasagne met lomo saltado of canneloni met aji de gallina. Ook de dubbele pisco sours zijn super maar ook heel straf! Nog een dessertje zodat dit een mooie afsluiter was van onze vakantie; spijtig maar dat hebben we toch maar gehad … de kinderen zijn precies wel blij dat ze naar huis kunnen, ze maken volop afspraken en plannen voor de volgende weken vakantie. Morgen naar de luchthaven …

    09-08-2012 om 00:00 geschreven door pelemansmeulders


    08-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lima, garua alom
    Onze reis loopt onmiskenbaar ten einde. Dat valt moeilijk te ontkennen als je opnieuw rondloopt in de stad waar je als eerste toekwam. We proberen er echter niet al te veel aan te denken en al gauw hebben we een strijdplan voor vandaag. De familie Smeulders kon eindelijk uit dat muffe kamertje weg. We verhuizen in de loop van de morgen naar een andere, meer aan de verwachtingen voldoende, kamer.

    Bij het ontbijt gaat iedereen nog eens voor de revueltos (roerei). We gaan immers flink stappen vandaag. Eerst op de agenda: souvenirs en cadeautjes. Ikzelf was aardig gecharmeerd door het het mooie terracotta in het Larco Herrera museum (zie blog eerste dagen in Lima). Een goeie replica zou niet misstaan op de schoorsteenmantel. Onze reisgidsen brengen ons naar artesania markten in onze wijk zelf (Miraflores). Maar hoewel die allen indrukwekkende namen dragen vind ik geen fatsoenlijk terracotta. Niet getreurd natuurlijk. Iedereen stort zich op de andere koopwaar. Veel toeristentroep maar ook hele leuke hebbedingetjes met link naar Peru. Ik zal niet uit de biecht klappen en zo het plezier van de kindertjes op het thuisfront vergallen.

    Van al dat slenteren langs kraampjes krijg je honger dus een hapje eten. De kinderen hebben veel zin in een ijsje maar zijn wat te enthousiast bij het bestellen. Jullie moeten weten dat het geen sinecure is om aan een kraam of in een restaurant of bar een bestelling te plaatsen. De gasten hebben niet altijd zin voor realiteit en verwachten vaak dat dat wat op hun bord belandt beantwoordt aan het idee dat ze op die moment hebben. En dat zorgt dan voor ergernis. Dit keer is het Mira die dit en dat niet lust en met lange tanden muizenhapjes neemt. En wanneer mama doorkrijgt dat ze het broodje probeert te verstoppen op het toilet volgt er geen ijsje.

    Het hoeft niet gezegd dat de kinderen nu allemaal wel aan voedselheimwee lijden. Ik denk dat er dit weekend een blij weerzien zal zijn met enkele gerechten. Ik hoor vaak: frietjes, de steak van nonkel Johan, Mira zweert bij macaroni. Ook choco, siroop en 'gewoon' brood.

    Het blijft toch vreemd dat grijs van de garua hier in Lima. Het is niet fris of zo maar het voortdurend grijs. overdag zie je sommige auto's met de lichten aan rondrijden. Groot contrast met het klaterende zonlicht van Puerto Maldonado. Door de drukke stad wandelen we vervolgens naar een belangrijke archeologische site, Huaca Pucllana. Huaca betekent heilige plaats in het Quechua. Het is een wat gek zicht. De piramide (want dat is het) is ingesloten door hedendaagse bouwwerken. Op de top zagen de mensen vroeger de zee. Vandaag is dat voor de toeristen onmogelijk omdat het zicht wordt belemmerd door hoge moderne gebouwen. 

    De Huaca Pucllana is niet van de Inca's, maar werd gebouwd door de Lima cultuur (veel ouder) en later werd de site door de Wari omgebouwd tot een begraafplaats. Het bouwwerk is helemaal opgetrokken uit zongedroogde stenen. Erg indrukwekkend om zien. Die stenen werden dan ook ingenieus op elkaar gezet. Peru heeft regelmatig te kampen met aardbevingen en door de stenen zo te plaatsen wordt het ganse bouwwerk aardig aardbevingenresistent.

    Na de archeologische site trekken we naar het winkelcentrum van Larco Mar. Dat ligt aan de zee en ligt ook in Miraflores. Het is duidelijk dat hier de rijkere Peruanen vertoeven. Hier zijn wij het die er sjofel bijlopen met onze Decathlon outfits. Er zijn veel tennisclubs en gyms alle met bewakingsagenten en lmet exclusieve lidmaatschappen. Niks voor de modale Peruviaan. Die zien we hier niet.

    De avond wordt afgesloten met een Chinees restaurant, waar we sympathiek worden bediend door een fan van Jean-Claude Van Damme. En tot groot jolijt van de kinderen gaan we naar de bioskoop. The Dictator van Sacha Baron Cohen. Politiek incorrect, veel visuele gags en niet altijd even smaakvol. Maar we hebben ons heel goed geamuseerd.

    groetjes, Thomas

    Bijlagen:
    Bakstenen.jpg (147 KB)   
    Huaca Pucllana.jpg (152.4 KB)   
    Pre-Columbiaans gewas.jpg (135.9 KB)   
    Tasje.jpg (154.3 KB)   

    08-08-2012 om 00:00 geschreven door pelemansmeulders


    07-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 augustus: terug in Lima
    Buenos tardes amigo's en amiga's

    Tussen Puerto Maldonado en Lima ligt 1650 km Peru. Het leek ons dus aangewezen om deze etappe per vliegtuig af te leggen.
    Terugkeren naar Lima betekent ook de laatste grote verplaatsing en een voorlaatste stap vooraleer terug naar België terug te keren. We zitten dus al een beetje met onze hoofden bij de terugreis. Maar eerst nog een paar dagen Lima.

    In Puerto M. pakken we rustig ons gerief. Rond 11 uur moeten we op de luchthaven zijn. Christel maakt nog een wandelingetje rond de plaza de armas (vogels koekeloerern), de rest hangt in de zetels of in de hangmatten. Per taxi gaat het naar de INTERNATIONALE luchthaven van PM.  Het is een charmant klein gebouw (met mogelijkheden). Vrij veel volk zit er binnen. Bijna alle toeristen komen per vliegtuig van en naar PM. We hebben gekozen voor Taca. Het gaat om een volwaardige, luchtwaardige maatschappij met echte piloten en alles. Onze voetbal geraakt helaas niet heelhuids door de veiligheidscontrole. Wegens lucht(druk) mag onze ronde vriend niet mee. Ze zetten hem plat en geven hem dan terug. Dat wordt nog leuk ballen in Lima!

    We stappen in het vliegtuig, discussïeren nog wat met de stewardes over de plaatsen (kinderen mogen blijkbaar niet op de stoelen aan de nooduitgang zitten) en vliegen weg van PM. Na een korte tussenstop in Cuzco (veel turbulentie, hobbelig parcours wegens thermiek in de bergen) vliegen we door naar Lima.

    Lima is ons een beetje bekend: 15-20 graden kouder, 'garua' (de typische mist die boven Lima hangt) en taxi-chauffeurs wachten ons op.
    We slapen in hotel International Hostal (ligt in Miraflores). We kozen voor een iets beter en dus duurder hotel met zwembad. Helaas pindakaas zit er geen water in het zwembad. ook de afmetingen van de kamer van de familie Smeulders valt tegen. Dat wordt na een gevatte tussenkomst opgelost. 

    Honger wordt gestild in restaurant Tropicana (probeer zeler de chulpe tropicana, als je in de buurt bent).

    We wandelen door Miraflores en gaan slapen.
    Morgen gaan we weer op stap.

    Ondertussen nog even meegeven dat het UNO-kampioenschap stilaan zijn ontknoping nadert. William leidt met 88 ptn. Christel volgt met 80 ptn. Ook Arif en Anna spelen nog mee voor de overwinning.

    Bart
    P.S.: We komen zaterdag graag in blaasveld eten. We kijken er naar uit. 

    Bijlagen:
    Jungle fever.jpg (75.6 KB)   
    Luchthaven.jpg (112.9 KB)   
    Muggen.jpg (54 KB)   
    Wachten.jpg (92.9 KB)   

    07-08-2012 om 00:00 geschreven door pelemansmeulders


    06-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.afscheid van de jungle
    Salut Belgica,

    Elk afscheid is een beetje droevig, zeker als je weet dat je misschien nooit meer zult terugkeren. Ik heb dat gevoel wel eens als het erg leuk was op een bepaalde plek of in een stad. Cusco was zeker een van die plaatsen, maar deze plek, hier in de jungle, steekt de kroon. Misschien is het omdat ik weet dat het einde van de reis nadert, 't is in ieder geval niet leuk om onze rugzakken in te pakken en te zien wegdragen. 
    Marco spoort ons zoals altijd aan om ons aan het afgesproken tijdsschema te houden (die jongen lijkt wel een halve Europeaan:) ). We komen aan in een propvolle eetruimte... aan de tafel heel wat nieuwe gezichten. De volgende lading wordt onthaald met evenveel zorg. 
    Wij krijgen evaluatieformulieren van Marco en daarop vullen we grotendeels superscores in met een extra positieve vermelding voor keukenhulp en manusje van alles Nego en onze gids Marco.

    Die ochtend zullen Ramon en zijn familie (een man of twintig) mee afreizen naar Puerto Maldonado omdat een deel van de familie terug naar Lima moet. Zet ons en een aantal andere toeristen, een immense lading bagage, de gidsen en wat draagpersoneel nog mee in de boot... en je ligt dadelijk een pak dieper in het water. Ook nu schommelt Marco de boot van de kant; we genieten van ons laatste boottochtje, onze laatste busrit langs het bureau van Cristina, onze eerste naar de luchthaven om een Nederlands gezin af te zetten en dan vervolgens zelf te worden afgedropt aan Tambopatahostel.

    We hebben voor Marco een forse tip klaar en de boodschap dat hij ons altijd mag komen bezoeken met vrouw en kind in België als hij deze winter in Nederland is; hij geeft ons op zijn beurt een kaartje van 'Blue Butterfly Adventures'... zijn eigen kersverse en dus kleine reisbureau (voor alle mensen die deze blog lezen op zoek naar info over de jungle - contacteer hem ook eens/ Blue Butterfly Adventures kun je makkelijk terugvinden op het internet). We nemen afscheid met een stevige handdruk en een knuffel.

    Daarna moeten we nog een poosje wachten op de kamers, want die zijn nog niet klaar. De jongen die het hostal openhoudt werkt zeven op zeven en is 24u aanwezig (vertelt hij me later) - de vakbond heeft hier nog wat werk - en hij doet werkelijk alles.... kuisen, wassen, het ontbijt klaarmaken en als de broodjes op zijn nog snel naar de Plaza spurten om er nieuwe te halen. Niemand vindt het erg om te wachten. In de zithoek hangt een groot scherm en kun je de hele dag 'Olympische spelen' kijken... we kijken zelfs door nadat we de bagage op de kamer zetten. Debbie en ik gaan tegen de middag in de Gelateria wat snacks halen... Causa, Papa Rellena, Empanadas con Carne en Hamburgesa met frisdrank (wil je weten wat het allemaal is, zoek dan gerust op - lekker, lekker). We wachten op  het sprintnummer van de Borlées en willen niet eerder weg....naar mijn mening lopen ze goed, maar blijkbaar zijn ze erg teleurgesteld met het resultaat.
    Het is al half vier in de namiddag als we eindelijk vertrekken naar de Inkaterra Butterfly Farm en het Serpentarium - een dagje niksen mag ook eens hé. Inkaterra is vlakbij de luchthaven en we nemen dan ook drie tuktuks om er te geraken. Ik kruip met Thomas en Anna in het bakje als de anderen al wegscheuren. De chauffeur stelt ons op het gemak (volgens hem toch), 'ik zal ze wel inhalen, maak jullie niet ongerust'. En die geeft me daar gas...én haalt de anderen inderdaad in - we komen eerst aan en moeten nog een tijdje wachten op de rest - hoera voor onze tuktuk!! Thomas zegt achteraf dat hij er niet helemaal gerust in was (en ik probeer die dingen dan alleen te denken:) ).
    De Inkaterra Vlinder Farm zit in een mooi complex verborgen in de bocht van de straat die naar de luchthaven leidt. Het is 10 sol inkom - ik verwacht er veel van, maar 't valt een beetje tegen. Klein, en weinig vlinders (het grootste deel hebben we in't wild al gezien). Misschien was het beter geweest een bezoekje te brengen vóór onze jungeltocht. In ieder geval neemt Debbie een paar mooie foto's - dat ging iets moeilijker in het wild natuurlijk. 20 meter verderop ligt het serpentarium. Ik besluit om buiten op een bankje te wachten (er zitten nog wat vogels in de bomen - en slangen in gevangenschap zeggen me weinig.). Na een kwartiertje zijn de anderen rond. 't Was een beetje pover en shabby.
    We rijden terug met een collectivobusje voor een sol per man (iets goedkoper dan de 10 sol per tuktuk van daarstraks) en laten ons afzetten aan de Plaza. 
    We sluiten de dag af met een ijsje in de gelateria (waar we Ramon en Cristina en hele familie nog tegenkomen)  en een etentje in hetzelfde eethuisje waar we de eerste avond in Puerto gegeten hebben (ja, zo gaat dat op vakantie: eerst ijsjes, dan eten). De Sangria was waterig, maar toch nog lekker - de karaokebar open (hahaha) en Anna en Mira pakken na een tijdje de micro af van een lokaal gezin. We halen hen er na een nummer of drie weg en kruipen iets later allemaal onder het muskietennet,

    groetjes,  

    Christel

    PS - hoe is 't aan 't andere end van de wereld?

    Bijlagen:
    Lodge.jpg (110.2 KB)   
    Tuk Tuk in Puerto Maldonado.jpg (141.7 KB)   
    Vlindertuin.jpg (176 KB)   
    Vlindertuin2.jpg (105.4 KB)   

    06-08-2012 om 00:00 geschreven door pelemansmeulders



    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs