Ik ben Erwin
Ik ben een man en woon in Maaseik (België) en mijn beroep is Human Resource Director.
Ik ben geboren op 22/05/1960 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Paardrijden, Vliegen, Tafeltennis.
VLP : Vlaamse liga VET2000: Landelijke rijvereniging
Beoordeel dit blog
De lucht, het bos en zandverstuivingen
Avonturen met vliegtuigen en paarden
24-08-2008
Roofvogels op de vliegvelden
Op de foto's zie je enkele roofvogels die bij ons in de buurt voorkomen. Deze exemplaren zijn gekweekt. Het is een Oehoe en en Mexicaanse havik waar mee gejaagd wordt in België. Er was bij de commanderie een show te zien met deze vogels. Ze zijn goed afgericht en worden ook ingezet op vliegvelden om andere vogels af te schrikken die in de motoren gezogen kunnen worden.De oehoe die je ziet doet hier niet aan mee, het zijn met name valken die hier voor geschikt zijn.
Bij de commanderie van Gruitrode was er vandaag een middeleeuws spektakel. We zijn hier een kijkje gaan nemen. Op het programma stonden eveneens de "Thunderguys". Een groep van een zestal stuntrijders te paard. Eén van de dames die je op de foto ziet doet zelfs mee in de wereldbekende show "Cavalia". De show die ze brachten was spektaculair en wervelend. Best sportieve kerels en dames. Ze kunnen niet alleen paardrijden maar zijn ook nog eens superacrobatisch.
Op deze foto's zie je de Commanderie van Gruitrode. De commanderie ligt in het dorp aan de andere kant van het bos. Het komt wel eens voor dat we tot hier rijden met de paarden. Vandaag stond alles in het teken van de middeleeuwen en zijn we een kijkje gaan nemen. Momenteel worden er restauratiewerkzaamheden uitgevoerd aan dit "kasteeltje". Zoals je ziet is het best mooi en prachtig in orde.
Op ieder vliegveld zal je dit signalen vierkant aantreffen. De"T" geeft aan in welke richting je moet opstijgen en dalen. de "L" geeft de richting aan hoe je het vliegveld moet benaderen vanuit de downwind. Het rode vlak met de gele streep er diagonaal doorheen geeft aan of het vliegveld "open" is. Met name bij niet gecontroleerde vliegvelden is het cruciaal om eerst voor je gaat landen het signalen vierkant te bekijken. Op de kleinere vliegvelden komt het wel eens voor dat je geen radiocontact krijgt en dan moet je natuurlijk kijken of het vliegveld open is. Normaal bel je op voorhand wel maar als de wind van richting verandert kan het aanvliegen ook veranderen. Verder zie je een "close up" van de radio. In al onze vliegtuigen is hij "net" even anders (de knopjes). Dit kan wel eens voor beginnende piloten voor verwarring zorgen. Het lijkt allemaal logisch, maar toch..........
Deze morgen ben ik een uurtje gaan vliegen boven bij ons thuis in de buurt. De bossen die ik te paard zo vaak al doorkruist heb; heb ik vandaag eens gefotografeerd. Je ziet de Wouterbron vanuit de lucht en de gebieden in de buurt van de Oudsberg die ik in dit blog al eens beschreven heb. Het was goed zicht maar om scherpe foto's te maken blijkbaar toch iets te veel "smog". Of was het te wijten aan het raampje waardoor ik de foto moest maken.
Voila, wij zijn weer thuis aangekomen. Nog even linksaf de oprit op en dan zijn we weer thuis. het was een plezierige rit van een 2-tal uurtjes. We hebben dit keer, en ik denk dat dit de eerste keer in al die jaren was, niet gegaloppeerd. Gewoon rustig stappen en draven kan ook eens geen kwaad. Favory heeft dan wel, en met name in het begin, wel eens de neiging om zich terug te draaien. Als ik alleen rij is hij, en moet hij, meteen alert zijn. Dan is er voor hem natuurlijk geen ontkomen aan. Nu probeerde hij af en toe eens een testje hoe ver hij kon gaan. Het blijven Lipizzaners natuurlijk. Slim, maar je moet ze wel de baas blijven....
Onderweg kom je dus vanalles tegen bij ons in het bos. De mooiste dieren en planten maar ook mensen van diverse pluimage. Nu in de zomer zijn dat met name jeugdgroepen die overal bij ons in de bossen kamperen. Als je ze tegen komt in het bos is het steeds een verrassing hoe die groepen reageren. Vaak zijn het stadsmensen die nog nooit een paard in een bos gezien hebben; laat staan dat ze weten hoe ze hierop moeten reageren. We zijn dus steeds behoorlijk voorzichtig en op onze hoede. Het is zeker niet de eerste keer dat een horde kinderen naar de paarden toeloopt om ze te "aaien". Vandaag kwamen we wel een heel bijzonder groepje tegen. De "leider" had een megafoon en toen hij ons zag naderen riep hij in echte legerstijl dat iedereen zich moest verspreiden in de bossen. De kinderen stoven het bos in en toen we hen voorbij liepen zagen we ze achter de bomen uit piepen. De paarden hadden dit natuurlijk in de gaten. Ook spannend is als de ene helft van de groep rechts gaat staan van het weggetje en de andere helft aan de andere kant. Je hebt dan maar een metertje om doorheen de kakafonie van fluoriserende vestjes (blijkbaar de nieuwe "veilige" rage; vooral dan voor een paard....) te stappen en je weet nooit hoe de kinderen gaan reageren. Maar goed, meestal zijn het hele hartelijke begroetingen en zijn wij natuurlijk altijd zeer voorzichtig. Op de foto zie je enkele tenten die we zoal tegenkomen en ik kon het toch niet laten om het beruchte brugje nog eens op de foto te zetten.
En ik moest er natuurlijk ook zelf aan geloven. Dus ikzelf ook dan maar op de foto. Regenjas aan of uit, daar waren we bij het vertrek niet helemaal uit. Het heeft uiteindelijk nog heel even geregend maar zonder veel erg. Je ziet dat Favory behoorlijk zwarte onderbenen heeft. Ik was dan ook op dat moment reeds door hele diepe plassen van wel 50 cm met hem gereden; vandaar.
Ja ja als de hei bloeit moet je toch minstens één keer in dat jaar enkele foto's nemen. Dan mag het wel eens een pose zijn. Hier zie je Christine met Gerido haar spaanse Andalousiër die ze al een zestal jaren heeft. De vlekken die je op zijn witte vacht ziet zijn afkomstig van het product dat we gebruiken als bescherming tegen de dazen. Voor alle zekerheid hadden we Gerido nog eens hiermee ingesmeerd. Favory kan er beter tegen..
Op deze foto zie je een impressie van de bospaadjes waar we vandaag gereden hebben. We hebben echt geluk want er zijn nu 2 ruiterpaden aangelegd die net onze route volgen die we al jaren zelf gereden hebben. Prima dus en geen problemen meer in de toekomst of je wel of niet in het bos zou mogen rijden. Niet dat we daar ooit problemen mee gehad hebben maar je weet maar nooit hoe de zaken kunnen evolueren. Bovendien komen de ruiterpaden bij ons thuis langs dus dat is alleen maar positief te noemen. Je ziet eveneens een steil stukje waar we altijd naar boven rijden. Meestal ga ik hier de eerste keer in galop naar boven.
Vandaag zijn we op het gemakje naar het bos gereden en hebben een tochtje van een 12-tal kilometer gemaakt. De dazen zijn bijna helemaal weg en de hei begint meer en meer in bloei te raken. Op de foto zie je Christine bij het vertrek en in het straatje bij ons thuis net voor we het bos in draaien. Het beekje moeten we natuurlijk zoals altijd oversteken en dan kan de tocht echt beginnen.
Tja, een brandmerk wat moet je er van vinden! Al meer dan duizend jaar worden paarden gebrandmerkt. Momenteel is het niet meer toegestaan. Favory zal wel één van de laatste paarden in België zijn die er nog één gehad heeft. Toen ik hem als drie-jarige Lipizzaner hengst kocht had hij drie brandmerken. Alle Lipizzaner paarden krijgen een brandmerk. Het meest opvallende brandmerk is het kroontje op zijn rechterbil. Onder het zadel heeft hij de "F" van de stamhengst Favory aan de rechterzijde en op de linkerzijde heeft hij zijn nummer 314. Favory zijn echte naam is "Favory Erga" en hij stamt van de stamhengst Favory af. Last heeft hij niet van de brandmerken maar ik kan me voorstellen dat het aanbrengen ervan geen pretje moet geweest zijn. Ik vond het al heel erg toe hij ruin is gemaakt alhoewel dit onder volledige verdoving heeft plaatsgevonden. In de winter zie je de brandmerken niet door het dikke winterhaar.
Sinds een aantal jaar rij ik met een endurance zadel. Ik heb heel erg lang naar een comfortabel zadel gezocht. Hiervoor heb ik jarenlang met een westernzadel gereden, dat beviel ook prima maar dat was wel heel erg zwaar (Billy Cook). Endurance zadels zijn daarentegen heel erg licht en hebben een relatieve vlakke zit en geen hoge voorboom. In de voorboom zit trouwens een gat wat eigenlijk best goed uitkomt (voor de mannelijke ruiter) als je in het bos rijdt en het zadel ook alweer lichter maakt. Verder zijn de beugels breed en verlies je in galop niet zo snel de beugels. De stijgbeugel riemen zijn eveneens breed omdat je benen bij een endurance zadel heel recht omlaag steken waardoor de beugelriemen in je onderbenen kunnen snijden als ze te smal zijn. Passen doet het zadel bijna altijd. Het enige nadeel wat ik kan verzinnen is dat je er niet zo opgesloten in zit als bijvoorbeeld het "vaquero" zadel waar Christine mee rijdt.
Dat er in Limburg heel wat groen te vinden is hebben jullie in deze blog al kunnen ondervinden. Maar wisten jullie dat we ook heel wat water in onze provincie hebben? Hier zie je een impressie van de Maasplassen rondom Maaseik. Heerenlaak en Spaenjerd zijn voor de zeilers onder ons zeker geen onbekende watersportgebieden.
Hier een impressie van de "Cristal arena" van Racing Genk (Fenixstadion) en de wijk westelijk van het vliegveld. Hier lag oorspronkelijk de mijn van Zwartberg en later ook nog de zoo. Ze bestaan allebei niet meer.........
Gisteren heeft "Rimpelrock" plaatsgevonden op de weide waar ook Pukkelpop wordt georganiseerd. De dag van tevoren zijn we de weide eens gaan verkennen vanuit de lucht. Niet te geloven dat op deze weide gisteren 55.000 enthousiaste feestvierders van dit spektakel hebben genoten.
Gisteren heb ik een vlucht naar Maaseik gemaakt en daarna over Genk gevlogen. Voor diegenen die Genk een beetje kennen; je zal zeker het centrum terugvinden met het shopping centrum en het station etc.
Hierbij gevoegd een dashboard en een beetje uitleg welk instrument voor wat dient. Ik had onvoldoende plaats om alle tekst op het plaatje kwijt te kunnen. Ik heb eveneens een dashboard van onze Mooney gefotografeerd. Met de Mooney vlieg ik (nog) niet. Hij is een stuk sneller dan de andere vliegtuigen en vraagt behoorlijk wat ervaring en regelmatig vliegen. Er zijn al wat ongelukken mee gebeurd in de club en om te vermijden dat dit nog voorkomt moet je minimaal 200 uur solo gevlogen hebben. Ik heb ondertussen deze uren reeds bij elkaar gesprokkeld maar het vliegtuig vergt toch een stevige basisvaardigheid. Dus eerst maar eens netjes in de andere vliegtuigen nog heel veel oefenen en daarna ... wie weet.
Hier zie je het vliegtuig dat de zwevers de hele dag heeft naar boven getrokken. Het is continue optrekken, lossen en in een rotvaart terugkeren en landen om de volgende op te trekken. Leuke en specifieke job voor een piloot maar ik denk ook best vermoeiend en je moet er natuurlijk voor waken steeds alert te blijven.
Hier zie je een foto van een zwever in de lucht en ééntje die net geland is. Het was vandaag erg druk in de lucht. Toen ik terug naar onze thuisbasis vloog waren er 4 vliegtuigen eveneens aan het landen en hingen tegelijkertijd 5 zwevers in de lucht. Continue waren ze zwevers aan het optrekken. Ook moest je uitkijken voor de paradroppings die ze geregeld deden in de buurt van het vliegveld. Kortom het was even uitkijken bij de landing. De zwevers hadden er blijkbaar plezier in vandaag want ik zag ze geregeld duikvluchten nemen rond het vliegveld.