lekker koken voor kinderen: pasta met grijze garnalen
Dit vinden Seppe (8) en Kemp (6) super lekker. Kook pasta. Strooi er grijze garnalen over, wat geraspte kaas en voeg er een scheutje olijfolie aan toe. Heel simpel. En geleerd van Huguette, bommeke van onze twee kids.
Niet echt het seizoen voor asperges. Toch vind je in de groentenafdeling van Delhaize het jaar door hele lekkere groene aspergepunten. Maakt deel uit van een super eenvoudig én superlekker pastagerecht.
Ingrediënten:
Tagliatelle (we namen deze keer verse tagliatelle van Antica Pasteria) Scampi's (in Delhaize heb je bij de visafdeling "tijgergarnalen voor wok", je kan natuurlijk andere gebruiken) Groene aspergepunten (of groene asperges) Parmezaanse kaas (gemalen, een handvol) Eén teentje look Lichte room (pakje 20 cl) Zwarte peper Olijfolie
Bereidingswijze
Warm water op. Kook de tagliatelle afhankelijk van het aantal minuten net voor of tijdens het bakken van de andere ingrediënten. Bak de aspergepunten in een wok of pan. Doe het op een hoog vuur, na een vijftal minuten zijn ze gaar Bak de scampi's op een hoog vuur in een wok of pan. Doe het snel. Voeg er de look bij. Ervaring leert dat als je snel de scampi's bakt op een hoog vuur, ze na een vijftal minut goed zijn gebakken. Teken dat ze gaar zijn is als de starten ineenkrullen tot een bolletje.
Schik tagliatelle in een bord. Leg er aspergepunten en scampi's op. Schenk er wat room op naar smaak (maximum half pakje per bord) Strooi er parmezaanse kaas over en kruid goed met zwarte peper (met een pepermolen kan je zowel het gerecht als de rand van het bord decoreren).
Super lekker op een vrijdagavond met een koel glas witte wijn. De "Tierra de Fuego" (Chardonnay-Sémillon) uit Chili bleek een prima keuze (gebotteld door Delhaize)
Doodeenvoudig. Onze kinderen vinden het de allerbeste chips. Wel vet waarschijnlijk, maar zeker geen bewaarmiddelen en andere troep. Hoe maken?
Verwarm je friteuse op 190°. Schil één of twee aardappelen. Neem een aardappelschiller of dunschiller. Snijd sneetjes van de aardappel zodat ze direct in het mandje van de friteuse vallen. Ik doe zo'n halve aardappel per keer. Met de stok van een houten lepel roer ik door de chips in het bakkende frietvet zodat ze niet aan elkaar klitten. Als de chips een mooi kleurtje hebben, laten uitlekken, eerst in het mandje en dan op keukenpapier. Naar believen zeezout of paprika toevoegen. En dan smullen maar!
Zeer origineel als je gasten hebt en als je bij het aperitief toch chips wil aanbieden. Je kan ze een stuk op voorhand al bakken.
Dat zijn de vragen die Doreen en ik hadden toen we een tijd geleden de ingrediënten aan het zoeken waren voor een gerecht. Eerst in Delhaize gezocht en niet gevonden. Tot aan het Sint Jabobsplein gereden naar het kruidenwinkeltje van Vits. Een heel bijzonder winkeltje waar je met de voordeur ook 100 jaar achter je laat. Het ruikt er heel bijzonder, een mix van honderden kruiden. En daar zat geen pezo tussen. En wij ons maar afvragen: wat zou die pezo zijn? Tot we na heel lang zoeken op het internet zagen dat die vraag nog anderen had bezig gehouden: Hierbij enkele links naar gelijkaardige verhalen: http://blog.seniorennet.be/keukenverhalen/archief.php?ID=176 http://www.la-cucina.be/?page=recept&id=234 http://www.la-cucina.be/?page=recept&id=226
Oh ja, natuurlijk. Het antwoord nog: pezo staat gewoon voor peper en zout.
Dit is de kookweblog van Luk en Doreen Dewulf-Rogier, Seppe en Kemp. Je vindt ons vaak in de keuken of al lezend in een kookboek of -tijdschrift. Een evenwicht vinden tussen lekker koken voor onszelf en voor twee jongens van zeven en negen is voor ons een boeiende uitdaging. Misschien vind je hier wel iets wat je leuk of lekker vindt. Aarzel niet om ons iets te vragen via luk.dewulf@pandora.be