Dit is mijn lokale versie van Nigella Lawson's roomijstaart uit haar Nigella Express kookboek. Het is een eenvoudig en snel te maken ijstaart die ideaal is als dessert. Het is een beetje vals spelen want ze is niet helemaal zelfgemaakt: het idee is dat je ijs zacht laat worden, er allerlei lekkere dingen door mengt en invriest. De hoeveelheid van het onderstaande recept (gebaseerd op 1,5 liter roomijs) is voldoende voor een ronde bakvorm van 20-25 cm doorsnede (genoeg voor 10 personen). Ik maak het soms met 1 liter roomijs en dan past het precies in mijn ronde, kransvormige bakvorm. Je voegt dan van alles een beetje minder toe aan het roomijs. Je kan ook perfect individuele potjes maken. Deze ijstaart is heel erg lekker met de butterscotch-saus waarvan het recept ook uit Nigella Express komt.
Nodig: - 1,5 liter vanilleroomijs - 100g geroosterde, gesuikerde pinda's (te vinden in de Match) - 200g chocoladechips (liefst kleine) of 200g chocolade in stukjes gehakt - 1 Lion-reep - 150g Café noir koekjes - chocoladekrulletjes voor het serveren
Bereiding: Laat het roomijs zacht genoeg worden zodat je de andere ingrediënten erdoor kan mengen maar laat het niet volledig smelten. Doe de Café noir koekjes in een plastic zak en verbrijzel ze met een deegrol tot brokjes. Snij de Lion in stukjes. Voeg de pinda's, chocoladechips, Café noir koekjes en Lion toe aan het ijs en meng goed. Doe het ijs in de bakvorm en vries in. Nigella raadt aan om de bakvorm te bekleden met plasticfolie om het ontvormen te vergemakkelijken maar ik doe dat niet. Ik houd de bakvorm even in warm water en dan lukt het ontvormen ook goed. Bestrooi voor het serveren de taart met de chocoladekrulletjes.
Je kan eindeloos variëren met dit recept: kies gewoon de koekjes en repen die je lekker vindt!
Butterscotch-saus Ik tel de calorieën van dit heerlijke sausje liever niet...
Nodig: - 25g lichtbruine suiker (die met het kindje op de verpakking) - 1 eetlepel kristalsuiker - 75g golden syrup (een Amerikaanse siroop die in de Match te verkrijgen is) - 15g boter - 60 ml slagroom - scheutje vanille-extract (eventueel)
Bereiding: Doe de suikers, golden syrup en boter in een pannetje en laat alles smelten. Laat 5 minuten koken op een niet te hevig vuur. Voeg de slagroom en vanille-extract toe en meng goed tot je een egaal mengsel hebt. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Je zal merken dat de saus bij het afkoelen dikker wordt. Beter niet in de koelkast zetten want dan wordt ze te dik.
Het allerliefste eet ik frieten voor tv dan kijk ik naar het huis anubis of amika maar ik eet ook graag spaghetti en gebakken aardappelen mmm !!! overheerlijk zo als je weet ben ik negen jaar dus zijn dit recepten goed voor kinderen maar weet jij zo wat je het allerlekkerste vind stuur het gewoon op ! ! !
Geweldige schotel met ham of hesp , aardappelen en eieren. Bakken of wokken. Super voor kinderen
Jamie is onze favoriet. Wat die man kan bedenken aan eenvoudige maar lekkere keuken is ongelofelijk. Zoals dit weer! We inspireren ons op een recept dat is verschenen in Delicious, december 2007 maar in onze eigen nog veel simpeler versie:
Ingrediënten (voor twee volwassenen en twee kinderen):
300 gr. ham in blokjes of reepjes (of een snee ham van ongeveer 1 cm dik in reepjes van ongeveer 1 cm dik). Wij kopen ham die reeds in reepjes is verpakt. 600 gr. aardappelen, eerst gekookt en dan gesneden in blokjes (of stukjes) van ongeveer 1 à 2 cm 1 à 2 eieren per persoon
Bereiding:
Kook de aardappelen tot ze net gaar zijn (ca 18 minuten), giet ze af en en snij ze dan in kleine stukjes. Wij kochten in Delhaize voorgekookte krielaardappelen en sneden ze in kleine stukjes. Dat is snel, maar vers is natuurlijk beter
Bak de aardappelen tot ze lekker goudbruin en krokant zijn. Wat wij doen is eerst een wokpan op hoog vuur heel erg doen opwarmen en pas als ze heet is olijfolie en/of boter toevoegen. Dan de aardappelstukjes door de olie roeren en gedurende 10 à 15 minuten omroeren tot ze mooi bruin zijn.
Vervolgens de ham toevoegen en onder de aardappelen roeren tot alles goed warm is.
Ondertussen maak je de eieren klaar: - de kinderen vinden een halfhard gekookt eitje vaak het leukst. Kook het ei ongeveer 5 minuten of net iets langer. - de volwassenen vinden een spiegelei meestal het lekkerste. Neem gerust twee spiegeleieren per persoon
En dan schik je de borden: Leg het aardappel-ham mengsel op een bord. Voeg dan het ei toe: als het een halzacht gekookt ei is, snij het in twee op het mengsel, dan loopt het eigeel er nog een beetje uit. Als het een spiegelei is, dan leg je het er bovenop. Super eenvoudig en een feestmaal voor kinderen (en stiekem ook voor heel veel volwassenen). Tijdens een feest ook vaak het gerecht dat een volwassene diep in zichzelf nog net iets liever heeft dan het ingewikkelde hoofdgerecht. Spreekt voor zich dat je dat niet zegt!!! "Maar mijn kindje toch: krijg je het niet op; papa zal even helpen......"
Dit is de kookweblog van Luk en Doreen Dewulf-Rogier, Seppe en Kemp. Je vindt ons vaak in de keuken of al lezend in een kookboek of -tijdschrift. Een evenwicht vinden tussen lekker koken voor onszelf en voor twee jongens van zeven en negen is voor ons een boeiende uitdaging. Misschien vind je hier wel iets wat je leuk of lekker vindt. Aarzel niet om ons iets te vragen via luk.dewulf@pandora.be