De beste vriend van onze jongste zoon heeft een Nederlandse vader. Als Kemp daar gaat spelen, krijgt hij soms echte Nederlandse poffertjes voorgeschoteld (soort van mini pannenkoekjes). Hij vindt ze zo lekker dat hij me al talloze keren heeft gevraagd om ze thuis ook eens te maken. En dat is er nu eindelijk eens van gekomen. Omdat ik niet over een speciale poffertjespan beschik, heb ik me beholpen met een gewone koekenpan en een poffertjesknijpfles die je voor een habbekrats kan kopen bij de Hema. Een heel handig dingetje waarmee je gewenste hoeveelheid beslag in de pan kan knijpen. Het werkte voortreffelijk! Als je dat niet hebt, kan je ook met een soeplepel beslag in de pan doen. Ik heb het volgende recept gebruikt, goedgekeurd door poffertjes connaisseur Kemp en de rest van het gezin. Het komt uit de Kerst Libelle 2007.
Voor ongeveer 50 poffertjes (van 3 à 4 cm doorsnede): 300g zelfrijzende bloem, snuf zout, 1 ei, 125 ml room (ik heb light gebruikt), 3 dl melk, 3 koffielepels suiker (of wat meer als je ze zoeter wilt), 2 koffielepels bakolie (ik heb arachide gebruikt) + olie om in te bakken, bloemsuiker om te bestrooien.
Werkwijze: Doe de bloem en zout in een kom. Klop het ei los met de room. Schenk er 1 dl melk bij en voeg de suiker toe. Schenk in een straaltje bij de bloem en klop stevig op. Voeg in scheutjes de rest van de melk erbij en de olie toe en klop stevig tot het beslag glad en dik vloeibaar is. Er zitten in het begin wat klontertjes is maar dat is niet zo erg, die verdwijnen wel, blijf kloppen! Vet de koekenpan in, doe het beslag in de knijpfles en knijp hoopjes beslag in de pan. Bak zoals een pannenkoek: omdraaien als de bovenkant er wat droog begint uit te zien. Vet je pan in telkens je een lading poffertjes bakt zodat ze niet plakken. Lekker bestrooid met bloemsuiker!
Dit is de kookweblog van Luk en Doreen Dewulf-Rogier, Seppe en Kemp. Je vindt ons vaak in de keuken of al lezend in een kookboek of -tijdschrift. Een evenwicht vinden tussen lekker koken voor onszelf en voor twee jongens van zeven en negen is voor ons een boeiende uitdaging. Misschien vind je hier wel iets wat je leuk of lekker vindt. Aarzel niet om ons iets te vragen via luk.dewulf@pandora.be