Eindelijk heb ik mijn shortlist gemaakt met de allerbeste kookboeken die wij in huis hebben. De keuze bleek niet zo moeilijk. Ik stel jullie graag mijn favorieten voor. Misschien is het een idee voor een kerstcadeau onder de kerstboom
1. Jamie's Dinners van Jamie Oliver (oorspronkelijk: Jamie's dinners). Uitgeverij Areopagus. Culinaire Boekerij 2004
Het beste en meest smakelijke kookboek dat ik ken. De stijl van Jamie is nonchalant, de gerechten zijn leuk en verrassend lekker. Een absolute aanrader voor iemand die graag lekker kookt, je hoeft niet veel ervaring te hebben om hiermee aan de slag te kunnen gaan:
Enkele favorieten:
- De ultieme hamburger met patat (p.6). Zelfgemaakte hamburgers. Wie het bij ons komt eten, wil het recept. Onze all times favoriet. - Malse, krokante kippenboutern met zoete tomaten (p. 222). Ook een echte topper. Alles in de ovenschaal, inclusief bonen, aardappelen en veel basilicum. Hemelse smaken na anderhalf uur in de oven. - Gebraden kip met citroen en gebakken rozemarijnaardappelen (p. 18). Sappig en lekker, de aardappelen worden gaar onder de kip. - Waanzinnige cannelloni met spinazie en ricotta (p.198). Lekkere pastaschotel
2. Zonnige gerechten uit landen rondom de Middellandse zee van Jacqueline Clark en Joanna Farrow. Uitgeverij Michon. Helmond. ISBN 90 6761 281 2
Leuk om in te kijken, lekker om uit te koken, vooral in de zomer. Veel ideeën, ook voor kleine gerechten of tapas.
Enkele favorieten: Gefrituurde nieuwe aardappeltjes met saffraanaïoli, dadels gevuld met chorizo, koekjes met aardappel, feta en ui, gefrituurde courgette-koekjes met pistou, spaanse aardappelen, italiaanse garnaalspiezen..... Het stopt echt niet met gerechten die doen denken aan de Zuid-franse of Spaanse keuken. Allemaal gerechtjes die goed vullen en waar je vooral naar uitkijkt vanuit een combinatie van goesting en honger.
3. Curry's van Mridula Baljekar (oorspronkelijk Curry, Fire and Spice). Veltman Uitgevers. Utrecht. 2002. ISBN 90 5920 059 4
Echt ook een favoriet. Voor iedereen die graag curry's maakt is dit dé referentie en het beste wat je kan kopen. Stuk voor stuk geweldige gerechten, met veel kruiden. De meest smaakvolle keuken uit de hele wereld!! Gespot bij mijn collega Lieve thuis en nadien in mijn bezit.
Mijn favoriet:
- aromatische lamscurry (p. 84). Een lamscurry op basis van lamskoteletjes. Ik maak ondertussen mijn eigen variatie, maar het is heel erg lekker. Vooral de toevoeging van de yoghurt maakt in deze gerechten de smaak zo verfijnd (zonder dat je de typische smaak van yoghurt nog smaakt). - het recept voor naan-brood (p. 149). Platte broodjes die slechts kort onder grill moeten. Heel gepast bij de meeste curry gerechten.
4. Voor altijd zomer van Nigella Lawson. Uitgeverij Contact. Amsterdam/Antwerpen. 2004. ISBN 90 254 1670 5
Ook weer een heel erg goed kookboek. Nigella én haar gerechten zijn een lust voor het oog. Ook haar programma's op BBC worden door ons erg gesmaak. Zeker hoe ze 's nachts het niet kan laten om toch nog een restje te gaan eten uit de koelkast.
Mijn favoriet:
- Krokante lamskarbonaadjes (p. 112) : gepaneerde lamskoteletjes. Ze smaken als koekjes. Koud ook lekker of als tapas
5. Bruschetta. Crostini and Crostini. Ann & Franco Taruschio. Pavilion Books Limited. London. 1995. ISBN 1 85793 474 1
Als je van bruschetta houdt, is dit gewoon een boekje om te hebben. Je eet alleen al met je ogen. Ongelofelijke verscheidenheid van allemaal lekkere brusschetta en crostini.
Enkele voorbeelden: Bruschetta con pomodori e rucola, crostini al funghi, crostini alla pescatora.
6. Pastaspecialiteiten. Rebo culinair. Rebo productions. Lisse. 1993. ISBN 90 366 0880 5
Gewone goedkope kookboeken kunnen ook super zijn. Ik heb dit boek gekocht op het einde van mijn studententijd voor weinig geld. Maar het blijft voor pasta een super goed basis kookboek. Voor basisrecepten is het goed en en we hebben er een klassieker uitgehaald.
Mijn favoriet:
Lasagne al forno (p. 90). De beste lasagne ter wereld (zie users.pandora.be/onzekooksite voor recept) omdat het niet gebaseerd is op een zware béchamelsaus met kaas, maar wel op melk, room en parmezaanse kaas. Het vlees smaakt er heerlijk door. Zeker eens proberen!
7. Ons kookboek. Een uitgave van KVLV
Dit boek hoeft voor geen enkele Vlaming meer uitleg. Wellicht het meest verkochte kookboek ooit in Vlaanderen. Ideaal cadeau voor schoondochters of studenten op kot. Een basiskookboek waarmee je elk Vlaams gerecht kan leren maken. Goed, degelijk,en vol met goeie basisinformatie.
06-12-2008 om 14:42
geschreven door Luk & Doreen 
|