Bruschetta met sardientjes en kappertjes (uit de voorraadkast)
Deze ochtend ene prettige verrassing na het ontbijt. Pas toen ontdekten we dat deze nacht het winteruur weer is ingesteld. Plots was het weer negen uur. Eén uur weekend bij, een onverwachts geschenk. Dan maar op stap geweest naar de bloemenmarkt op de Kouter in Gent. Nadien nog iets drinken met de kids in het Café Theatre (www.cafetheatre.be).
In de auto zagen we op de klok 13.40. Te laat vonden we om nog middageten te maken. Waarom geen Bruschetta dachten we. Thuisgekomen bleek het nog maar 12.45 te zijn. Weeral een uurtje bij....
We hebben Bruschetta gemaakt met een stokbrood dat we in schijfjes sneden (bovenkant en onderkant is dan broodkruim). We gebruikten toevallig het stokbrood van bakker Pico Bello uit Heusden dat ze daar "Spaans stokbrood" noemen. Het resultaat was ontzettend knapperig en toch niet hard. Normaal nemen we hiervoor ciabatta brood. Voor het beleg gewoon in de voorraadkast gekeken en daar drie ingrediënten uit gepakt. We maakten twee soorten bruschetta. Super lekker. Laat vooral weten wat jouw voorraadkast aan lekkers te bieden heeft voor een snelle lekkere hap op zondag......
Ingrediënten:
- stokbrood - tomatenvlees (glazen bokaal "bio" uit Delhaize, bestaat ook met provencaalse kruiden) - sardinefilets in olijfolie (blik) - kappertjes - zwarte peper - zout - olijfolie - look (wij gebruikten olijfolie met look) - geraspte parmezaanse kaas (we hebben altijd een blokje "parmigiano reggiano" van Esselunga in de ijskast, Delhaize)
Bereidingswijze:
Voorbereiding: - zet de grill van de oven aan (haal het grillrooster uit) - leg de sneedjes stokbrood op het grillrooster - besprenkel met olijfolie en look - stop de broodjes ca 2 minuten onder een hete grill (laat ze zeker niet te bruin worden)
Bruschetta met sardinen - breng een laagje tomatenvlees aan - leg daarop de sardines - strooi er zwarte peper en wat zout op - leg er wat geraspte kaas op
Bruschetta met kappertjes - breng een laagje tomatenvlees aan - doe er vier à acht kappertjes op - strooi er zwarte peper en wat zou op - leg er wat geraspte kaas op
Nog twee minuutjes onder de grill (goed opvolgen, het kan zeer snel te veel gebakken zijn). Smakelijk.
De beste pistolets van België en het zaterdagochtend ritueel
Het ontbijt op zaterdagochtend is een ritueel. Het start rond 8u45. Nadat we ergens tussen 7u en 8u de twee jongens naar beneden hebben horen glippen (zachte stapjes in de gang, uitdovend ritme op de trap, mega mindy en de smurfen ver op de achtergrond), slapen wij nog wat uit. En dan, elke zaterdagochtend rijd ik naar onze bakker. Een heel bijzondere bakker, Dirk Van Cauwenberge in de Meerstraat in Heusden (Oost-Vlaanderen). Wat zo bijzonder is, je gaat gewoon binnen in de bakkerij zelf, er is geen winkel. Je ziet er Dirk en zijn vrouw bezig met kneden, bakken, verpakken, auto laden.... De sfeer is altijd gezellig, zelfs als de pistolets op het nippertje aan een te lange baktijd zijn ontsnapt: "en bakker, zijt ge daar, 't is tijd want de pistolets.....".
Maar nu even aandacht voor de essentie: voor mij, persoonlijk zijn dit de allerbeste pistolets in België. Toegegeven, mijn vergelijkingspunten zijn Boezinge (de op één na beste pistolets in België waren verkrijgbaar bij de bakker op 't hoge), Leuven, Heverlee, Herent, Gentbrugge, Melle en Ledeberg. Maar soit. Het zijn gewoon dé beste (tenzij jij er nog beter weet.....)
En wat nog meer is. Ze komen om 9u06 uit de oven. Jawel, en ook nog eens rond 9u30. Vandaar dat ik er iedere week (toch minstens 40 op de 55 weken) sta rond 9u04. Tien pistolets asjeblief en ja, van die verse. Dat telkens weer vingertoppen worden verbrand bij het nemen van de verse dampende pistolets van de bakplaat die luttele seconden daarvoor nog in de oven zat, is voor mij deel van het ritueel. Rituelen dienen niet te vervelen..
Dan naar huis. Hopen dat Doreen al koffie heeft gezet en de ontbijttafel heeft gedekt. En dan een uur lang wakkerworden op zaterdag, krant én haar bijlages op tafel. Goeiemorgen zaterdag. weekend nu écht begonnen.
Lamskoteletjes met gratin dauphinois, gebakken witloof en boontjes in spek gebakken
In de herst en de winter is lamsvlees onze favoriet. De combinatie met gratin dauphinois, gebakken witloof en een goed glas merlot is goddelijk. Boontjes gebakken met spekjes maakt het voor Seppe en Kemp helemaal af.
Ingrediënten (voor 4 personen)
600 gram lamskoteletten (voor de kinderen neem ik stukjes van een lamsrack, want daar is een beentje aan). witloof (6 stronken, niet te groot) aardappelen (hoeveelheid die jullie normaal nemen princesseboontjes 1 ei magere room (één pakje 20cl) 300 ml melk muskaatnoot 100 gr. spek in kleine blokjes
Bereidingswijze
Schil de aardappelen. Ik vind het zelf mooi om elke aardappel in dunne schijfjes te snijden maar ze te blijven blijven schikken als aardappel. Dat is mooi in een gratin dauphinois (aardappel per aardappel naast elkaar, elke aardappel in dunne schijfjes tegen elkaar). Maak een mengsel van (in dit geval) 300 ml melk, 1 doosje magere room, 1 ei, muskaatnoot, peper en zout. Wrijf de ovenschaal in met een teentje knoflook die je geplet hebt met het platte deel van een mes (goed duwen, dan komt het vocht van de look los). Schik de aardappelen in een ovenschaal, giet het mengsel erover (zorg dat je over elke aardappel giet, dat maakt de aardappelen onmiddellijk al vochtig), stop de ovenschaal in de oven voor één uur op ca 200°.
Nadat je de witloofstronken in 2 hebt gehalveerd, leg je ze naast elkaar in een grote pan met een mengeling van boter en olijfolie (of één van de twee). Zet tijdens de eerste 10 minuten een deksel op de pan en laat op een matig vuur stoven. Na 10 minuten neem je het deksel op de pan en strooi je er wat kristalsuiker over (we namen één kofieelepel). De finesse hier is het witloof zo te bakken dat de onderkant mooi bruin is en lichtjes gecarameliseerd. Kruiden met peper en zout is hier zeker aangeraden.
Kook de princesseboontjes gedurende 10 minuten. Giet ze af en laat ze schrikken (dat is max. 10 seconden spoelen met koud water). Bak vervolgens wat spekjes en voeg na enkele minuten de boontjes toe. Bak nog enkele minuten op een matig tot hoog vuur.
Start bij het bakken van de princesseboontjes ook met het bakken van de lamskoteletjes. Mijn truuk is om bij het voorbereiden van het vlees wat gemalen zeezout te wrijven in het vlees van de koteletjes. Bak ze naar eigen smaak.
Wij dronken bij dit gerecht een lekkere merlot: La Capitana, Vina La Rosa, Merlot, 2006 uit Chili (gekocht in Delhaize Ledeberg)
Oef, weer vrijdagavond: broodje hamburger met spiegelei
Oef, de eerste cirkel van deze blog is rond. Vrijdagavond, én herfstvakantie. Vanavond hamburger met frietjes gegeten. Vreselijk zonde, maar een lekkere hamburger met daarboven een spiegelei, sla en frietjes, is gewoon heerlijk.
En hierbij een tip voor ouders die hun kinderen graag een broodje hamburger geven zoals bij Mac Donalds. Bij Delhaize kan je witte muffins kopen, dat zijn eigenlijk platte broodjes die je in twee kan snijden. Als je die vooraf even in een broodrooster stopt, zijn ze ideaal en veel gezonder om er een hamburger tussen te stoppen (Hovis, 4 witte muffins, bij voorgebakken broodjes in broodafdeling).
Zo'n hamburger met spiegelei is voor mij echt jeugdsentiment. Mijn favoriete gerecht als kind in Zwitserland, meer bepaald Grächen, in restaurant "Die Walliserkanne", anno 1978......: een hamburger, daarboven een spiegelei en gesmolten kaas, met frietjes. Een caloriebom zowaar!
Lamsrack uit de oven met gebakken krielaardappelen en knapperige sla
Tijdens de week is het voor ons heel vaak rushen. We zijn goed geworden in het zoeken naar lekker eten dat snel klaar is en/of waar weinig werk aan is. Op maandag en dinsdag eten de kinderen 's middags warm op school en kunnen Doreen en ik zonder beperkingen ons avondmaal kiezen. Vanavond was het o zo lekker en o zo eenvoudig klaar te maken. Met dank aan Delhaize (en natuurlijk ook elders te halen):
Ingrediënten: - Lamsrack - Krielaardappelen (per kilo te verkrijgen in kartonnen doosjes in Delhaize, superlekker) - Salade (in verszak bij de groenten in Delhaize) - een slasaus (we hadden nog een flesje "Hero, French aux fines herbes" staan in de ijskast)
Bereiding: De krielaardappelen goed spoelen en met de schil een 15-tal minuten laten koken. Het lamsrack met olie inwrijven en kruiden met wat je beschikbaar hebt: wij hadden nog wat verse munt staan (weet je nog van die lamscurry), en ik heb er ook wat gehakte rozemarijn op gedaan. Een geheim bij lamsvlees vind ik ook dat het nog veel lekkerder smaakt als je wat zeezout in het vlees wrijft langs de twee kanten. Nog wat peper. En dan een 20-tal minuutjes in de oven op zo'n 200 graden. Terwijl het vlees bakt (en de geur van de oven zich langzaam door het huis verspreidt....) giet je de aardappelen af, snijd je ze in partjes of schijven en bak je ze op hoog vuur. Wij gebruiken daarvoor een tefal-wokpan.
Aan deze bereiding heb je minder dan 10 minuten werk, op 35 minuten staat het eten op tafel. En super lekker. Trouwens als je ooit inspiratie zoek voor een barbecue: een lamsrack op de barbecue is het allerbeste wat er is. Een voltreffer. Voor het eerst gegeten bij Lieve en Johan uit Bolderberg.
Vorige week kocht ik een nieuw boekje 'Brownies' van Linda Collister, mijn favoriete bakboekenschrijfster. Dit weekend heb ik het boekje grondig doorgenomen en zitten watertanden bij al die heerlijke foto's. Toen besloten om eens blondies te proberen, de witte versie van de overal geliefde brownies. Het is een versie met witte chocola en noten. Ik ben normaal niet zo'n witte chocoladefan (behalve dan witte chocolade met gepofte rijst) maar ze zagen er zo smakelijk uit in het boekje dat ik ze toch eens wou proberen. In het originele recept wordt met macadamianoten gewerkt maar aangezien ik die niet in huis had, heb ik een half bakje pecannoten gebruikt. Omdat Seppe en Kemp tegen de tijd dat ik ging bakken al de helft van mijn witte chocolade hadden opgesnoept, heb ik wat grofgehakte pure chocolade toegevoegd op het einde van het recept. Blondies zijn supermakkelijk klaar te maken. Mijn schoonzus kwam binnenwaaien terwijl de blondies stonden af te koelen en was het eerste proefkonijn. Meteen goedgekeurd. De rest vandaag mee naar het werk waar mijn collega's (een bende snoepers eersteklas) zich er te goed aan hebben gedaan en aan de 'mmmm' 'mmm' te horen ze heel erg lekker vonden. Hier het recept voor de blondies:
Nodig: - 175 g witte chocolade, gehakt - 115 g boter, in dobbelsteentjes gesneden - 100 g kristalsuiker - 2 grote scharreleieren, even losgeklopt - 1/2 koffielepel vanille-essence - 130 g bloem - 1/2 koffielepel bakpoeder - ongeveer 100g pecannoten, grof gehakt - 100 g chocolade, witte of witte en pure gemengd, grof gehakt Een bakvorm van ongeveer 20x25 cm, ingevet en met bakpapier bekleed
Werkwijze:
Oven voorverwarmen op 180°C. De 175 g witte chocolade en de boter langzaam smelten (voortdurend roeren) in een pan au bain marie of in een pan met een dikke bodem. Pan van het vuur nemen en met een houten lepel de suiker erdoor roeren. Dat klontert een beetje maar daar moet je je niks van aantrekken. Dan geleidelijk de eitjes erdoor roeren en de vanille-essence. Mengen (met een garde) tot je een glanzend, homogeen mengsel hebt. Bloem en bakpoeder boven het mengsel zeven en alles die door het mengsel scheppen. De gehakte noten en de 100 g chocolade erdoor mengen. In de bakvorm gieten en glad strijken. Bak 20 tot 25 minuten tot de korst licht goudbruin is en een houten prikker die je halverwege de rand en het midden van de bakvorm prikt er bijna schoon weer uitkomt. Laten afkoelen in de bakvorm. In vierkante blokjes snijden en opeten. Je kan ze een dag of 4 bewaren in een luchtdichte doos maar dat zal niet nodig zijn...
Dit is de kookweblog van Luk en Doreen Dewulf-Rogier, Seppe en Kemp. Je vindt ons vaak in de keuken of al lezend in een kookboek of -tijdschrift. Een evenwicht vinden tussen lekker koken voor onszelf en voor twee jongens van zeven en negen is voor ons een boeiende uitdaging. Misschien vind je hier wel iets wat je leuk of lekker vindt. Aarzel niet om ons iets te vragen via luk.dewulf@pandora.be