Gisteren hebben Seppe, Kemp, Toon en Babette samen met hun tantes Halloween gevierd. Natuurlijk. moest ook het eten worden aangepast.
Maak eens zwarte halloween spaghetti. Wat betreft de saus maak je gewone spaghetti saus,
Wat betreft de spaghetti, koop je zwarte tagliatelle (zwart door inktvisinkt). Heel lekker en een mooi contrast tussen de rode saus en de zwarte spaghetti !
gebakken visfilet op aardappelen en bospaddestoelen
Echt waar. Dit gerecht wou Doreen al een paar jaar eens klaar maken. Gisteren was het zover. Zelfs een uur nadat het op was, wilden we er nog van eten.
Jamie vertelt hoe hij dit recept heeft klaargemaakt voor Tony Blair. We vonden zelf geen zeebaars in de winkel. Elke (halfvette of vette) vis kan dienen voor dit gerecht (zie Jamie Oliver: the naked chef is terug)
Ingrediënten (voor vier personen): - 4 zeebaarsfilets of een andere vis - een handvol gemengde tuinkruiden (basilicum, platte peterselie, tijm, ....) - 400 gr. gemengde bospaddestoelen - 1 kilo aardappelen, geschild en gesneden in schijfjes van ca 1 cm - 3 tenen knoflook - zout en peper - 3 klonten boter - 1 citroen
Bereiding: Neem een braadslee. Meng de aardappelen door twee fijngesneden teentjes look en olijfolie. Leg ze onderaan in een braadslee. Bak ze in een voorverwarmde oven gedurende 20 minuten op 240° in een voorverwarmde oven. Bak de bospaddestoelen in boter en olie (twee klonten boter en een geut olie). Voeg er één fijngesneden teentje look, zout en zwarte peper aan toe. Zorg dat het vocht van de paddestoelen door het hoge vuur grotendeels verdampt. Roer het sap van 1 citroen en nog een klontje boter door de paddestoelen
Meng de paddestoelen door de aardappelen. Leg de visfilets op dit mengsel. Leg de tuinkruidenop de visfilets. Bak het geheel nog een 15-tal minuten. Dit is heel lekker met een salsa verde.
Vorige week kerstmis gevierd bij Huguette en Rik (ouders Doreen). Heel gezellig en lekker. Als je deze oesters hebt gegeten zeg je nooit meer dat alleen rauwe oesters lekker zijn. Zalige smaak!! Een toprecept van Huguette
Recept voor 6 personen
Ingrediënten:
zes oesters per persoon
40cl light room
3 sjalotten
¾ liter Kippenbouillon
20gr boter+20gr bloem+ 1 ei
Werkwijze:
oesters open maken: sap opvangen, elke oester uithalen, oester pocheren in eigen vocht maar niet te lang( van zodra de zijranden krullen zijn ze goed), uit het sap halen, boter smelten , oesters langs beide kanten bakken, oesters terug in de schelp leggen, een beetje saus opdoen en onder de grill goudbruin bakken.
voor de saus: de uien fijn snijden en braden in de boter, daarna de kippenbouillon toevoegen tot ze onderstaan , de room toevoegen en aan de kook brengen, daarna op laag vuur, een roux maken met de boter en de bloem, de roux bij de room voegen en roeren tot de saus gebonden is, hierna het ei toevoegen: de saus is af en kruiden naar smaak
De lekkerste fazant die er is: fazant met gehakt in een romige saus met spek, champignons & druiven
Dit is gewoon het allerlekkerste recept voor fazant. Ook al vond je fazant tot nu toe misschien droog en taai, dit recept is super. We eten het al sinds mensenheugenis als kerstmaal bij mijn ouders thuis. Het is het absolute topgerecht van mijn moeder (Luk). Van haar heb ik de passie van het koken overgenomen!
Ingrediënten (voor 4 personen)
voor de farce of opvulling: - 250 gr gemengd gehakt (varkens/rund) - 50 gr kippelever (vraag het aan de slager of bij de poelier, je krijgt het vaak zonder problemen) - ajuintje gesnipperd - ei - broodkruim van één witte boterham, geweekt in melk en daarna uitgeknepen - één teentje look - twee soeplepels cognac
voor de saus: - 1 klein blik druiven in eigen nat (200 gr is al voldoende) - een kleine handvol okkernoten, gepeld, in halve stukken - ca 250 gr champignons, in schijfjes en in vijf minuten gestoofd (hou het vocht bij). - 2 sneetjes geregen spek, ca halve centimeter dik, in kleine blokjes gesneden - 1 liter kippebouillon, vooraf klaar te maken (twee blokjes buillon in 1 liter water opwarmen) - 20 ml room (mag ook lichte room zijn) - een koffielepel Bisto opgelost in een glas water (of een andere roux voor bruine sauzen, zie verpakking voor aanwijzingen)
de fazant zelf: - één fazant, mannetje of vrouwtje. De mannetjes schijnen beter te zijn
andere benodigdheden: - wat (keuken-)touw om de fazant toe te binden.
Bereiding
Maak eerste de farce of opvulling. De allereerste stap is de meest vieze. Maal de kippelever fijn (ofwel met een staafmixer, nog beter in de keukenrobot) tot een gladde massa. Snij het sjalotje fijn. Meng het samen met het ei, het broodkruimt, de kippelever, peper en zout en twee soeplepels cognac.
Vul het binnenste van de fazant op met het gehakt. Bind vervolgens de fazant toe met keukendraad (zodat het gehakt niet weg kan uit het binnenste).
Neem een gesloten kookpan. Wij verkiezen hiervoor de creusetpan. Doe er boter en/of olijfolie in en zet het vuur hoog. Bak de fazant langs alle kanten mooi bruin gedurende een tiental minuten. Voeg dan ongever 200ml kippebouillon toe en laat op een middelmatig vuur pruttelen. Het komt er hier op aan dat de fazant mooi gaar waart (dus het moet pruttelen), maar op zo'n manier dat ze niet aanbakt. Daarom is het belangrijk dat er altijd genoeg vocht bij is. Kijk daarom om de 20 minuten in de kookpan en voeg telkens wat kippebouillon nodig. Met een pollepel giet je dan ook telkens wat vocht over de fazant zodat ze goed vochtig blijft. De kooktijd is ca 2u30 tot 3u. De fazant is goed als de fazantenbillen makkelijk loskomen als je met een vork ertegen beweegt. Op dat ogenblik is het belangrijk dat er nog voldoende saus/bouillon in de kookpan is (ca 400 ml). Verwarm de oven voor (op max. 100°).
Neem een aparte schaal en snijd de fazant aan. Haal het gehakt uit de binnenholte en snijd die ook in stukken. Snijd zonodig het vlees (bv. van de fazantenborst) in kleinere stukken en hou ze warm in de oven. Maak nu de saus aan: - voeg de bisto of roux toe - voeg de okkernoten, het spek, de champignons, de druiven (met de helft van het sap) toe. - breng aan de kook - voeg tenslotte de room toe.
Neem de schaal uit de oven. Overgiet met enkele flinke lepels saus zodat het vlees mooi vochtig is. Dien de rest van de saus op in een aparte sauskom. Smakelijk. Wij eten het meestal met kroketjes en met een frisse kom sla.
- leg één worstje diagonaal op een plakje bladerdeeg - rol het bladerdeeg op rond het worstje - bestrijk het bladerdeeg met wat eigeel of melk - bak het gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180
zeer eenvoudig recept voor Vlaamse stoverij, stoofvlees of stoofkarbonaden: vooraf aanbakken van het vlees niet meer nodig
We zullen er Jamie Oliver altijd dankbaar voor blijven. Het overkwam hem dat hij een stoofpotje wilde maken en bijzonder weinig tijd had. Hij koos ervoor om het vlees niet aan te bakken voor hij het toevoegde aan het stoofpotje. En tot zijn grote verbazing vond hij vlees zelfs lekkerder dan in de versie waarin het vlees eerst werd aangebakken.
Dat hebben wij vandaag uitgeprobeerd bij het maken van Vlaamse stoofkarbonaden of Stoverij. Wat een geweldig gerecht en we hebben er maar 10 minuten werk aan gehad! Natuurlijk moet de schotel wel drie uur in de oven of op het kookfornuis stoven. En oh ja, op zondag koken we vaak genoeg zodat we er op maandag nog eens van kunnen eten.
Ingrediënten (voor zes personen)
- 1,3 kilo stoofvlees (van rund, je kan hier natuurlijk in kiezen) - 1 flesje trappist of bruin bier (de blauwe trappist van Chimay is onze favoriete bruine trappist) - 2 boterhammen ingesmeerd met mosterd - peper en zout (pezo) - 2 laurierblaadjes - enkele takjes tijm - twee kruidnagels(niet onmisbaar) - een halve liter vleesbouillon - één ajuin of twee sjalotjes, fijngehakt - wat "bisto" of aardappelmeel om de saus te binden.
Over bisto: het is een wondersausmaker die al generaties meegaat. Voor alle vleessauzen is het gewoon de allerlekkerste binder. We hebben het altijd in huis. Je vindt het zeker in Delhaize (bruin doosje). Je kan natuurlijk een andere sausbinder gebruiken.
Bereidingswijze: - stoof de ajuin enkele minuutjes tot de stukjes mooi geel en glazig zijn - doe de ajuin in de kookpot (we gebruiken een creusetpan met deksel, die kan makkelijk in de oven) - voeg het stoofvlees toe - voeg het flesje trappist toe én een kwart liter bouillon. Het vlees dient net niet helemaal onder te staan - leg de twee boterhammen met mosterd er bovenop - voeg de kruidnagels, de laurierblaadjes en de takjes tijm erbij. Versnipper deze kruiden niet, dan kan je ze er ook weer uithalen aan het eind als je dat wil
Stop het geheel in een voorverwarmde oven op 180° (je kan het natuurlijk ook op het kookfornuis doen op een matige temperatuur). Laat 2,5 u tot 3u stoven. Af en toe eens kijken of er niet teveel vocht is verdampt (in dat geval is er nog heel weinig vocht over en dreigt het geheel aan te bakken). Je kan de rest van de bouillon toevoegen indien gewenst (zoals wij vandaag deden na een kleine 2u). Aan het einde van de baktijd voeg je wat sausbinder toe zodat de saus nog wat indikt.
Het was verrukkelijk. En temeer aangezien we nu stoofvlees hebben waar je dat lange aanbakken van het vlees helemaal niet meer bij nodig hebt. Dank u Jamie, kom eens naar Vlaanderen om stoofvlees met mayonaise en frieten te éten!!!
de beste pistolets van België (vervolg) van overgrootvader over grootvader over vader over zoon......
Enkele weken geleden schreven we een bericht over de beste pistolets van België. We schreven toen over onze bakker Dirk Van Cauwenberge. Een tijd later kwam onderstaande mail van de zoon van Dirk. Prachtig antwoord waarvoor dank.
Bericht: Hoi Luk en Doreen,
toffe Blog, leuke recepten !En dat stukje proza over onze bakkerij en mijn oudertjes , thx a million ! Mijn ouders waren toch ontzettend nieuwsgierig naar de publicatie (ik druk het strakjes af om hen te laten lezen) , zodat ze me aanspoorden het toch eens na te kijken wat er geschreven was Erg, erg tof om zien dat er buiten het vlugge contact na de rituele vingertopverbrandingsceremonie ook verhalen en nostalgie schuilen.Zelf voelen we erg goed dat het sociale contact toch wat wegvalt tov vroeger, zelfs al ga je toch dagelijks bij de mensen thuis....Wanneer mijn vader of grootvader beginnen vertellen van op hun broodronde, toendertijd, komen heel wat anekdotes naar boven , maar zelfs ook omgekeerd.We hebben nu nog klanten die reeds de derde generatie 'bakker' (mijn overgrootvader was ook bakker, naast de deur) die honderduit kunnen vertellen over de tijd dat hun brood met paard en kar , hond en kar, bakfiets , amechtige 2pk bestelwagen etc...geleverd werd.Of hoe ze mijn ouders hebben zien trouwen,mijn zussen en mezelf weten geboren worden, zien opgroeien...Soms valt je mond open van verbazing als hier of daar zo'n verhaal opduikt .
We hebben nu nog een klant die 21 jaar geleden begonnen is met elke keer ik met mijn vader meeging op de baan, een chocotof snoepje voor me klaarlegde ...Gedurende die 21 jaar is er niks veranderd; zelfs als ik nu door de deur kom, ga ik niet buiten eer ik mijn snoepje gekregen heb...Rituelen en tradities, een mooie zaak ...
huis beaudega: gastvrijheid ten top & schitterende spaanse (en andere) wijnen
Mijn collega Lieve woont in Bolderberg. Voor haar en haar echtgenoot Johan zijn koken, eten, drinken en genieten activiteiten waar veel waarde aan wordt gehecht. Hun specialiteit is mensen ontvangen op zo'n manier dat ze de complete ontspanning induiken. Ik had al enkele keren het genoegen om alle tijd te vergeten in een zonovergoten tuin.
Wat ik daar voor het eerst heb gegeten:
- messen in een lekker ingekookt sausje met sjalotjes, look en witte wijn. Jawel de lange schelpen die je op het strand vindt. Als ik het nog eens klaarmaak geef ik door welke blikjes je moet zoeken in de supermarkt. Verrukkelijk is het
- gewokte asperges. een eenvoudig en absoluut topgerecht. Je snijdt de asperges in drie stukken nadat je het onderste stuk hebt afgebroken. De aspergetoppen leg je aan de kant. Op een hoog vuur de stukken wokken gedurende een tiental minuten en voortdurend omscheppen. De aspergetoppen voeg je er de laatste 4 minuten bij. Het gerecht hierboven en de asperges zijn trouwens heel goed te combineren
- lamsrack op de barbecue. Een absolute topper, zeker als je vooraf het vlees wat inwrijft met ruw gemalen zeezout.
En wat nog meer is. Johan is zo gebeten door de culinaire microbe dat hij een zaak is gestart die uitstekende wijnen aanbiedt en verkoopt. Geen inspanning is te veel en in huize Beaudega zijn er heel regelmatig degustaties. Johan gaat de wijnboeren ter plaatse opzoeken om de wijnen te proeven, te kiezen en aan te kopen. Zo gaan zijn passie voor het zuiden, zijn liefde voor eten en zijn zakelijke aanpak voor het in- en verkopen van wijn mooi samen. Zeker een aanrader. Wat wij doen is aan Johan vragen om af een toe een 12-tal flesjes witte of rode wijn te selecteren met een budget in het achterhoofd. De prijs-kwaliteit verhouding is optimaal.
Mooie recepten van de kinderen van de klas van Greet & Martine in de Sterrespits te Gent
Tijdens de week van de smaak hebben een aantal kinderen van de klas van Greet en Martine van de freinetschool de Sterrespits in Gent recepten gemaakt en meegenomen naar de klas. Ook onze Seppe maakte een recept (spaghetti). Hieronder vind je alle recepten. Zeker weten dat we zelf ook aan de slag gaan met enkele van deze recepten. Veel lees- kook- en proefgenot!!!
Dit is de kookweblog van Luk en Doreen Dewulf-Rogier, Seppe en Kemp. Je vindt ons vaak in de keuken of al lezend in een kookboek of -tijdschrift. Een evenwicht vinden tussen lekker koken voor onszelf en voor twee jongens van zeven en negen is voor ons een boeiende uitdaging. Misschien vind je hier wel iets wat je leuk of lekker vindt. Aarzel niet om ons iets te vragen via luk.dewulf@pandora.be