dag iedereen ik zou willen zeggen dat mijn mama overheerlijke scones heeft gemaakt, dat moet je zeker ook eens proeven!
Hier is het recept:
voor 6-8 scones ingrediënten: 225g zelfrijzende bloem snufje zout 55g boter - koud, in blokjes 25g suiker 110 ml melk
Bereiding: Oven voorverwarmen op 220C. Bloem en zout mengen en de boterblokjes er met de vingertoppen inwrijven tot je een mengsel krijgen dat op grove broodkruimels lijkt. De suiker toevoegen en mengen. De melk toevoegen en kneden tot je een zacht, samenhangend deeg heb. Indien het te droog is en geen deegbal vormt, nog een beetje melk toevoegen (niet teveel, een soeplepel per keer) en nog eens kneden. Deeg op een bebloemd oppervlak leggen en uitrollen tot een schijf van 2 cm dik. Scones uitsteken met een ring of een glas van ongeveer 5 cm diameter.Overblijvend deeg weer tot een bal kneden, uitrollen en weer scones uitsteken. De scones op een met bakpapier bekleed bakblik leggen en de bovenkant met een beetje melk bestrijken. 12 à 15 minuten bakken tot ze mooi gerezen zijn. Laten afkoelen en opeten met boter en aarbeienconfituur.
Risotto (risotto met groentjes en risotto met venkel)
Zelf was ik vroeger niet zo'n liefhebber van risotto. Ik vond het te papperig en te vochtig. Tot ik leerde dat er twee soorten risotto bestaan: - de risotto waar je constant in roert. Het is risotto die papperig wordt. Blijkbaar vinden sommigen dat heel erg lekker. - de risotto die je zo veel mogelijk letterlijk ongeroerd laat. Heb dat eens gezien bij SOS Piet. Die vindt het een zonde om veel te roeren in de risotto omdat het zetmeel dan loskomt.
Ik vind gegrillde vis heel lekker bij de risotto, zowel bij de eerste als de tweede. Je kan er natuurlijk ook gewoon gebakken stukjes kip, varkens of rundsvlees bij serveren. En voor vegetariërs is de risotto op zich al een lekkernij;
Risotto met groentjes:
Ingrediënten:
- rijst (wij nemen Bosto Mediterraneo, een bakrijst), een kopje per persoon - één ui, fijngesnipperd - één of twee teentjes look, fijngeperst - paprika en wortelen in hele fijne blokjes (ik koop bij Delhaize een zakje verse spaghettigroenten) - 1 tot anderhalve liter kippebouillon (water opwarmen met 1 blokje bouillon per halve liter) - eventueel een geut witte wijn - eventueel wat kurkuma of saffraan
Bereidingswijze:
- stoof de ui in een beetje olijfolie tot ze mooi geel is - voeg er de groentjes bij en laat nog een paar minuutjes - voeg dan de look toe en stoof nog één minuutje - voeg dan de rijst toe en roer goed met een houten lepel, tot de rijstkorrels mooi glanzen - naar smaak peper en zou toevoegen. Best niet te zuinig zijn met peper. - voeg wat kurkuma of saffraan bij, die geeft de risotto een mooie gele kleur. Mooi maar niet essentieel - giet nu af en toe kippenbouillon bij zodat de rijst onder staat en laat zachtes pruttelen. Roer alleen maar door de rijst om het water mooi te verdelen - na ongeveer vijfentwintig minuten is de risotto klaar, alleen serveren als je zelf vindt dat de rijst mooi gaar is
Risotto met venkel
Ingrediënten:
- rijst (wij nemen Bosto Mediterraneo, een bakrijst), een kopje per persoon - één ui, fijngesnipperd - één venkel (gerecht twee tot drie personen) of twee venkels (gerecht vier tot zes personen), gesneden in kleine stukjes (ca 1/2 tot 1 cm). - 1 tot anderhalve liter kippebouillon (water opwarmen met 1 blokje bouillon per halve liter) - eventueel een geut sherry of witte wijn
Bereidingswijze:
- stoof de ui in een beetje olijfolie tot ze mooi geel is - voeg er de venkel bij en laat ca 15 minuten stoven - voeg dan de rijst toe en roer goed met een houten lepel, tot de rijstkorrels mooi glanzen - giet desgewenst een geut sherry of een geut witte wijn op de risotto - naar smaak peper en zou toevoegen. Best niet te zuinig zijn met peper - giet nu af en toe kippenbouillon bij zodat de rijst onder staat en laat zachtes pruttelen. Roer alleen maar door de rijst om het water mooi te verdelen - na ongeveer vijfentwintig minuten is de risotto klaar, alleen serveren als je zelf vindt dat de rijst mooi gaar is/
Halloweensoep: tomatensoep met spinnen (gehaktballetjes met spaghetti)
Gisteren dus halloween gevierd met de kids.
Probeer eens onze tomatensoep met spinnen:
Maak gewone tomatensoep. Vorm met de hand mooie gehaktballetjes (100gr. gehakt is ruimschoots genoeg) van ca 1,5 tot 2cm doorsnede
Breek een spaghetti in vier stukken en steek ze telkens door het gehaktballetje tot het eruit ziet als een spin (met recht poten want nog droog) Kook dan de balletjes mee in de soep als ze klaar is. De balletjes worden gaar en de spaghetti wordt slap. Zo krijg je mooie spinnen in de soep.
Veel plezier en een lekkere maaltijd gewenst.
En oh ja, de balletjes zien er niet helemaal uit zoals deze spin!
Gisteren hebben Seppe, Kemp, Toon en Babette samen met hun tantes Halloween gevierd. Natuurlijk. moest ook het eten worden aangepast.
Maak eens zwarte halloween spaghetti. Wat betreft de saus maak je gewone spaghetti saus,
Wat betreft de spaghetti, koop je zwarte tagliatelle (zwart door inktvisinkt). Heel lekker en een mooi contrast tussen de rode saus en de zwarte spaghetti !
Dit is de kookweblog van Luk en Doreen Dewulf-Rogier, Seppe en Kemp. Je vindt ons vaak in de keuken of al lezend in een kookboek of -tijdschrift. Een evenwicht vinden tussen lekker koken voor onszelf en voor twee jongens van zeven en negen is voor ons een boeiende uitdaging. Misschien vind je hier wel iets wat je leuk of lekker vindt. Aarzel niet om ons iets te vragen via luk.dewulf@pandora.be