Nu weet ik zeker wat er schort, het weekend is een dag te kort
De titel van dit bericht werd me aangereikt door Seppe (titel van lied van Jasper op de CD Eurosong for Kids). De zaterdag begint bij ons steeds met een lang ontbijt met de krant en zijn bijlages. Na het ontbijt wordt dan gekeken naar wat we gaan koken en liggen meestal enkele kookboeken en -tijdschriften op tafel. Dan wordt ook het boodschappenlijstje gemaakt. Deze keer kiezen we om voor de kinderen macaroni met kaas en hesp uit de diepvriezer te halen (een overschotje), zelf maken we de lamscurry met trappist, mijn favorite curry (zie voor het recept http://users.pandora.be/onzekooksite). Super lekker met zelf gebakken naanbrood (zie recept op vernoemde site). Deze keer waren we te laat om daar nog aan te beginnen. Bij die curry heeft Doreen dan maar een lekkere saffraanrijst gemaakt. Het recept komt uit "Curry's. Informatie over de Indiase en oosterse keuken en hun ingrediënten. Meer dan 150 kruidige recepten uit India en Azie" van Mridula Baljekar (Veltman Uitgevers), p. 136. Het is een prachtig boek dat iedere liefhebber van de keuken uit India in huis zou moeten hebben. De foto's alleen al maken dat je er van alles uit wil klaarmaken.
Saffraanrijst Ingrediënten: - 450 gr. basmatirijst, 20-30 min. geweekt in water - 7,5 dl water - 3 groene kardemonpeuleun - 2 kruidnagels - 1 tl zout - 45 ml halfvolle melk - 1/2 tl saffraandraadjes, verkruimeld
Bereidingswijze
Tip: de saffraanmelk kan worden verwarmd in de magnetron. Meng de melk met de saffraan in een geschikt schaaltje en verwarm 1 min. op een lage stand. 1. Giet de rijst af en doe hem in een koekenpan. Giet het water erbij. Voeg karmemon, kruidnagels en zout toe. Roer en breng aan de kook. Temper het vuur, dek de pan af en laat de rijst 5 min. koken. 2. Doe intussen de melk in een pannetje. Voeg de saffraandraadjes toe en verwarm de melk langzaam. 3. Roer de saffraanmelk door de rijst. Dek weer af en laat alles nog nog 5-6 minuten zachtjes koken. 4. Haal de pan van het vuur zonder het deksel eraf te nemen. Laat de rijst ca 5 minuten staan, maar hem voor het opdienen met een vork los.
Vanavond met de kinderen naar Café Parti geweest (www.cafeparti.be) Leuk restaurant aan het station van Gent.
Vrijdagavond is onze kwaliteitsavond. Dan nemen we een aperitiefje en nemen we languit tijd om samen het weekend in te gaan. Seppe vindt vooral de grills (chips) de max, Kemp kijkt uit naar de toastjes in de vorm van een vis met scampi's in looksaus (zie versafdeling Delhaize).
Deze morgen zei seppe: "papa, gaan we vanavond naar cafeetje partietje?" Vanavond in ons gebruikelijke telefoongesprek "wie gaat vanavond boodschappen doen" spraken we af een plekje te reserveren in Café Parti.
Ik dronk mijn favoriete aperitief: "picon au vin blanc", eigen aan de westhoek en Noord Frankrijk waar mijn roots liggen.
Doreen at een mooie gebakken Dorade met frietjes, ik koos voor de grainfed steak uit Australië met bearnaise en frietjes, Kemp koos het kindermenu met fish sticks en Seppe kreeg op speciaal verzoek een stukje beef steak met frietjes. Leuk dat de kok liet meedelen dat hij zelf een stukje grainfed steak verkoos boven gewone beaf steak, wegens minder vet en meer smaak.... aan de gewone prijs van het kindermenu.
Lekker gegeten en wandelend terug naar onze auto. Mooie avond, dag weekend!!
Wij zijn Luk & Doreen, we wonen in Melle samen met onze twee zoontjes Seppe (8) en Kemp (6) Koken is onze hobby. We maakten vroeger al eens een kookwebsite (users.pandora.be/onzekooksite), maar spijtig genoeg werd de portable PC van Luk gestolen en weg was het bronbestand.
Nu dus maar gestart met een weblog. We nemen je mee in onze kook- en bakavonturen. En in de zoektocht naar eten dat zowel papa en mama als onze zonen lekker vinden. Zeker weten dat veel ouders deze uitdaging kennen.
We hopen dat jullie iets hebben aan onze kookberichten en laat vooral af en toe iets weten als je iets aan onze weblog hebt of als je ideeën hebt die je met ons en andere lezers wil delen.
Vanavond heeft Doreen stoemp gemaakt van aardappelpuree en groene kool. Eerst aardappelen gaar koken en de groene kool in kleine reepjes gedurende 20 minuten koken. Aardappelen en groene kool samen stampen tot puree en peper, zout en nootmuskaat toevoegen Wij aten er gebakken worst bij en....... het werd door Seppe en Kemp goedgekeurd. Beide bordjes leeg. Lekker & eenvoudig. Doreen zei aan tafel dat veel mensen dit heel erg lekker vinden. Hoe is dat voor jou?
Dit is de kookweblog van Luk en Doreen Dewulf-Rogier, Seppe en Kemp. Je vindt ons vaak in de keuken of al lezend in een kookboek of -tijdschrift. Een evenwicht vinden tussen lekker koken voor onszelf en voor twee jongens van zeven en negen is voor ons een boeiende uitdaging. Misschien vind je hier wel iets wat je leuk of lekker vindt. Aarzel niet om ons iets te vragen via luk.dewulf@pandora.be