Kerstavond: fazant op het kerstmenu, goed alternatief voor kalkoen
Als je op zoek bent naar een topper voor kerstavond. De fazant verder op deze blog staat in onze familie al 20 jaar op het kerstmenu bij mijn ouders thuis.
Ons kerstmenu: - een glaasje champagne met kaaskoekjes (traditioneel van bakkerij Sansen in Poperinge) - verse oesters (ze worden telkens weer afgehaald in Noord-Frankrijk, met name in Bailleul) - fazant met farce en een lekkere saus met walnoten, spekjes en champignons en zelfgemaakte kroketjes - ijstaart of een ijsdessert
Gegratineerde ovenschotel met prei, wortelen, aardappelen, gehakt en eventueel wat spek
Ingrediënten (voor vier volwassenen)
600 gr. aardappelen 6 grote wortelen 3 preistokken 700 gr. gehakt 100 gr. spekjes 400 ml melk 40 gr. boter 40 gr. bloem 200 gr. gruyère kaas
Bereidingswijze:
Snij alle groenten in stukken (de prei in schijven van ca 1cm dik), de aardappelen in stukken van ca 2 cm. Kook de groenten tot ze beetgaar zijn (dat kan in één pot: eerst de aardappelen, na enkele minuten de wortelen en de laatste 8 minuten de prei). Bak het gehakt en de spekjes samen, voeg zout en peper er aan toe Maak een gewone béchamelsaus en voeg er op het eind de helft van de gruyèrekaas aan toe.
Neem een ovenschaal. Doe er de groenten in, voeg peper en zout toe. Leg het vlees er als een laag bovenop. En giet er dan de saus bovenop. Strooi de rest van de kaas er bovenop, leg er enkele klontjes boter op en laat de schotel gratineren in de oven.
Dit is de kookweblog van Luk en Doreen Dewulf-Rogier, Seppe en Kemp. Je vindt ons vaak in de keuken of al lezend in een kookboek of -tijdschrift. Een evenwicht vinden tussen lekker koken voor onszelf en voor twee jongens van zeven en negen is voor ons een boeiende uitdaging. Misschien vind je hier wel iets wat je leuk of lekker vindt. Aarzel niet om ons iets te vragen via luk.dewulf@pandora.be