Oef, weer vrijdagavond: broodje hamburger met spiegelei
Oef, de eerste cirkel van deze blog is rond. Vrijdagavond, én herfstvakantie. Vanavond hamburger met frietjes gegeten. Vreselijk zonde, maar een lekkere hamburger met daarboven een spiegelei, sla en frietjes, is gewoon heerlijk.
En hierbij een tip voor ouders die hun kinderen graag een broodje hamburger geven zoals bij Mac Donalds. Bij Delhaize kan je witte muffins kopen, dat zijn eigenlijk platte broodjes die je in twee kan snijden. Als je die vooraf even in een broodrooster stopt, zijn ze ideaal en veel gezonder om er een hamburger tussen te stoppen (Hovis, 4 witte muffins, bij voorgebakken broodjes in broodafdeling).
Zo'n hamburger met spiegelei is voor mij echt jeugdsentiment. Mijn favoriete gerecht als kind in Zwitserland, meer bepaald Grächen, in restaurant "Die Walliserkanne", anno 1978......: een hamburger, daarboven een spiegelei en gesmolten kaas, met frietjes. Een caloriebom zowaar!
Lamsrack uit de oven met gebakken krielaardappelen en knapperige sla
Tijdens de week is het voor ons heel vaak rushen. We zijn goed geworden in het zoeken naar lekker eten dat snel klaar is en/of waar weinig werk aan is. Op maandag en dinsdag eten de kinderen 's middags warm op school en kunnen Doreen en ik zonder beperkingen ons avondmaal kiezen. Vanavond was het o zo lekker en o zo eenvoudig klaar te maken. Met dank aan Delhaize (en natuurlijk ook elders te halen):
Ingrediënten: - Lamsrack - Krielaardappelen (per kilo te verkrijgen in kartonnen doosjes in Delhaize, superlekker) - Salade (in verszak bij de groenten in Delhaize) - een slasaus (we hadden nog een flesje "Hero, French aux fines herbes" staan in de ijskast)
Bereiding: De krielaardappelen goed spoelen en met de schil een 15-tal minuten laten koken. Het lamsrack met olie inwrijven en kruiden met wat je beschikbaar hebt: wij hadden nog wat verse munt staan (weet je nog van die lamscurry), en ik heb er ook wat gehakte rozemarijn op gedaan. Een geheim bij lamsvlees vind ik ook dat het nog veel lekkerder smaakt als je wat zeezout in het vlees wrijft langs de twee kanten. Nog wat peper. En dan een 20-tal minuutjes in de oven op zo'n 200 graden. Terwijl het vlees bakt (en de geur van de oven zich langzaam door het huis verspreidt....) giet je de aardappelen af, snijd je ze in partjes of schijven en bak je ze op hoog vuur. Wij gebruiken daarvoor een tefal-wokpan.
Aan deze bereiding heb je minder dan 10 minuten werk, op 35 minuten staat het eten op tafel. En super lekker. Trouwens als je ooit inspiratie zoek voor een barbecue: een lamsrack op de barbecue is het allerbeste wat er is. Een voltreffer. Voor het eerst gegeten bij Lieve en Johan uit Bolderberg.
Vorige week kocht ik een nieuw boekje 'Brownies' van Linda Collister, mijn favoriete bakboekenschrijfster. Dit weekend heb ik het boekje grondig doorgenomen en zitten watertanden bij al die heerlijke foto's. Toen besloten om eens blondies te proberen, de witte versie van de overal geliefde brownies. Het is een versie met witte chocola en noten. Ik ben normaal niet zo'n witte chocoladefan (behalve dan witte chocolade met gepofte rijst) maar ze zagen er zo smakelijk uit in het boekje dat ik ze toch eens wou proberen. In het originele recept wordt met macadamianoten gewerkt maar aangezien ik die niet in huis had, heb ik een half bakje pecannoten gebruikt. Omdat Seppe en Kemp tegen de tijd dat ik ging bakken al de helft van mijn witte chocolade hadden opgesnoept, heb ik wat grofgehakte pure chocolade toegevoegd op het einde van het recept. Blondies zijn supermakkelijk klaar te maken. Mijn schoonzus kwam binnenwaaien terwijl de blondies stonden af te koelen en was het eerste proefkonijn. Meteen goedgekeurd. De rest vandaag mee naar het werk waar mijn collega's (een bende snoepers eersteklas) zich er te goed aan hebben gedaan en aan de 'mmmm' 'mmm' te horen ze heel erg lekker vonden. Hier het recept voor de blondies:
Nodig: - 175 g witte chocolade, gehakt - 115 g boter, in dobbelsteentjes gesneden - 100 g kristalsuiker - 2 grote scharreleieren, even losgeklopt - 1/2 koffielepel vanille-essence - 130 g bloem - 1/2 koffielepel bakpoeder - ongeveer 100g pecannoten, grof gehakt - 100 g chocolade, witte of witte en pure gemengd, grof gehakt Een bakvorm van ongeveer 20x25 cm, ingevet en met bakpapier bekleed
Werkwijze:
Oven voorverwarmen op 180°C. De 175 g witte chocolade en de boter langzaam smelten (voortdurend roeren) in een pan au bain marie of in een pan met een dikke bodem. Pan van het vuur nemen en met een houten lepel de suiker erdoor roeren. Dat klontert een beetje maar daar moet je je niks van aantrekken. Dan geleidelijk de eitjes erdoor roeren en de vanille-essence. Mengen (met een garde) tot je een glanzend, homogeen mengsel hebt. Bloem en bakpoeder boven het mengsel zeven en alles die door het mengsel scheppen. De gehakte noten en de 100 g chocolade erdoor mengen. In de bakvorm gieten en glad strijken. Bak 20 tot 25 minuten tot de korst licht goudbruin is en een houten prikker die je halverwege de rand en het midden van de bakvorm prikt er bijna schoon weer uitkomt. Laten afkoelen in de bakvorm. In vierkante blokjes snijden en opeten. Je kan ze een dag of 4 bewaren in een luchtdichte doos maar dat zal niet nodig zijn...
Nu weet ik zeker wat er schort, het weekend is een dag te kort
De titel van dit bericht werd me aangereikt door Seppe (titel van lied van Jasper op de CD Eurosong for Kids). De zaterdag begint bij ons steeds met een lang ontbijt met de krant en zijn bijlages. Na het ontbijt wordt dan gekeken naar wat we gaan koken en liggen meestal enkele kookboeken en -tijdschriften op tafel. Dan wordt ook het boodschappenlijstje gemaakt. Deze keer kiezen we om voor de kinderen macaroni met kaas en hesp uit de diepvriezer te halen (een overschotje), zelf maken we de lamscurry met trappist, mijn favorite curry (zie voor het recept http://users.pandora.be/onzekooksite). Super lekker met zelf gebakken naanbrood (zie recept op vernoemde site). Deze keer waren we te laat om daar nog aan te beginnen. Bij die curry heeft Doreen dan maar een lekkere saffraanrijst gemaakt. Het recept komt uit "Curry's. Informatie over de Indiase en oosterse keuken en hun ingrediënten. Meer dan 150 kruidige recepten uit India en Azie" van Mridula Baljekar (Veltman Uitgevers), p. 136. Het is een prachtig boek dat iedere liefhebber van de keuken uit India in huis zou moeten hebben. De foto's alleen al maken dat je er van alles uit wil klaarmaken.
Saffraanrijst Ingrediënten: - 450 gr. basmatirijst, 20-30 min. geweekt in water - 7,5 dl water - 3 groene kardemonpeuleun - 2 kruidnagels - 1 tl zout - 45 ml halfvolle melk - 1/2 tl saffraandraadjes, verkruimeld
Bereidingswijze
Tip: de saffraanmelk kan worden verwarmd in de magnetron. Meng de melk met de saffraan in een geschikt schaaltje en verwarm 1 min. op een lage stand. 1. Giet de rijst af en doe hem in een koekenpan. Giet het water erbij. Voeg karmemon, kruidnagels en zout toe. Roer en breng aan de kook. Temper het vuur, dek de pan af en laat de rijst 5 min. koken. 2. Doe intussen de melk in een pannetje. Voeg de saffraandraadjes toe en verwarm de melk langzaam. 3. Roer de saffraanmelk door de rijst. Dek weer af en laat alles nog nog 5-6 minuten zachtjes koken. 4. Haal de pan van het vuur zonder het deksel eraf te nemen. Laat de rijst ca 5 minuten staan, maar hem voor het opdienen met een vork los.
Vanavond met de kinderen naar Café Parti geweest (www.cafeparti.be) Leuk restaurant aan het station van Gent.
Vrijdagavond is onze kwaliteitsavond. Dan nemen we een aperitiefje en nemen we languit tijd om samen het weekend in te gaan. Seppe vindt vooral de grills (chips) de max, Kemp kijkt uit naar de toastjes in de vorm van een vis met scampi's in looksaus (zie versafdeling Delhaize).
Deze morgen zei seppe: "papa, gaan we vanavond naar cafeetje partietje?" Vanavond in ons gebruikelijke telefoongesprek "wie gaat vanavond boodschappen doen" spraken we af een plekje te reserveren in Café Parti.
Ik dronk mijn favoriete aperitief: "picon au vin blanc", eigen aan de westhoek en Noord Frankrijk waar mijn roots liggen.
Doreen at een mooie gebakken Dorade met frietjes, ik koos voor de grainfed steak uit Australië met bearnaise en frietjes, Kemp koos het kindermenu met fish sticks en Seppe kreeg op speciaal verzoek een stukje beef steak met frietjes. Leuk dat de kok liet meedelen dat hij zelf een stukje grainfed steak verkoos boven gewone beaf steak, wegens minder vet en meer smaak.... aan de gewone prijs van het kindermenu.
Lekker gegeten en wandelend terug naar onze auto. Mooie avond, dag weekend!!
Wij zijn Luk & Doreen, we wonen in Melle samen met onze twee zoontjes Seppe (8) en Kemp (6) Koken is onze hobby. We maakten vroeger al eens een kookwebsite (users.pandora.be/onzekooksite), maar spijtig genoeg werd de portable PC van Luk gestolen en weg was het bronbestand.
Nu dus maar gestart met een weblog. We nemen je mee in onze kook- en bakavonturen. En in de zoektocht naar eten dat zowel papa en mama als onze zonen lekker vinden. Zeker weten dat veel ouders deze uitdaging kennen.
We hopen dat jullie iets hebben aan onze kookberichten en laat vooral af en toe iets weten als je iets aan onze weblog hebt of als je ideeën hebt die je met ons en andere lezers wil delen.
Vanavond heeft Doreen stoemp gemaakt van aardappelpuree en groene kool. Eerst aardappelen gaar koken en de groene kool in kleine reepjes gedurende 20 minuten koken. Aardappelen en groene kool samen stampen tot puree en peper, zout en nootmuskaat toevoegen Wij aten er gebakken worst bij en....... het werd door Seppe en Kemp goedgekeurd. Beide bordjes leeg. Lekker & eenvoudig. Doreen zei aan tafel dat veel mensen dit heel erg lekker vinden. Hoe is dat voor jou?
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.
Dit is de kookweblog van Luk en Doreen Dewulf-Rogier, Seppe en Kemp. Je vindt ons vaak in de keuken of al lezend in een kookboek of -tijdschrift. Een evenwicht vinden tussen lekker koken voor onszelf en voor twee jongens van zeven en negen is voor ons een boeiende uitdaging. Misschien vind je hier wel iets wat je leuk of lekker vindt. Aarzel niet om ons iets te vragen via luk.dewulf@pandora.be