Ik ben Luk Tijsmans, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Luke T-Iceman.
Ik ben een man en woon in Brasschaat (België) en mijn beroep is Instructeur initiële opleiding Doel 34.
Ik ben geboren op 02/02/1970 en ben nu dus 55 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Triatlon, muziek (saxofoon).
TRIATLON - Luk Tijsmans
Een sporter die den hoop vergroot!
10-06-2010
1/4 triatlon Sint-Laureins.
Geel was koud. St-Laureins was dan weer het andere uiterste, 30°C en geen zuchtje wind. Volgende wedstrijd graag iets daartussen.
Zwemmen:
Het zwemmen ging hard. Onbewust ga je toch iets sneller zwemmen als je weet dat het maar 1000m is. De eerste 400m lag ik continu in de clinch (op sportieve wijze) met nummer 234. We zwommen pal naast elkaar, bijna synchroon zwemmen. Maar af en toe haakten onze armen in elkaar of klopten we op elkaars hoofd. Na die eerste 400m is hij dan in mijn voeten gaan hangen en de laatste 100den meter zijn we gewisseld. Toen ik uit het water kwam drukte ik een tijd van 13'37 af, schitterend.
Fietsen:
Tijdens het fietsen voelde ik dat het beter ging dan in Geel. Mijn gemiddelde lag toch iets hoger. Ik werd ook hier en daar wat meegetrokken door andere deelnemers. De start was in 3 waves maar de deelnemers per wave waren wat gemixt. Hierdoor heb ik niet alleen moeten fietsen zoals in Geel. De arbitrage is toch wel strenger dit jaar. Al bij de start had ik het aan de stok met een ref. Volgens mij lijkt de VTDL hun 10m eerder op 12 à 13m. In de helft van het fietsen zag ik dat een groepje voor mij integraal een gele kaart kreeg. Ze hingen wel wat dicht bij elkaar maar vorig jaar zou dit een verwittiging geweest zijn (denk ik). Het gemiddelde op mijn fiets was 36.5km/h. Hier ben ik uiteraard zeer tevreden mee. Maar als je nadien in de uitslag ziet dat dit maar een 150ste fietsplaats oplevert ... blijven trainen Luk!
Lopen:
Bij de eerste meters van het looponderdeel voelde ik dat ik diep was gegaan bij het zwemmen en fietsen. Ondertussen was het 30°C en het loopgedeelte werd afgelegd in de zinderende velden van Sint-Laureins. Afzien dus. Ik voelde me in die hitte echt niet goed en kwam niet in mijn ritme. De eerste km's liep ik maar iets meer dan 12km/h. Bovendien begon ik serieuze darmkrampen te krijgen. Was het door de hitte? Iets fout gegeten? Teveel borrels binnengekregen van de boerenkreek? Gezellig is anders. Pas vanaf km 7 kwam ik er een beetje door en kon ik iets sneller gaan lopen. De laatste 2 km's loop je in een dreef met grote populieren. Eindelijk een beetje schaduw. Aan de aankomst was het direct verder lopen naar het dichtstbijzijnde WC. Voor ik terug naar huis durfde te rijden heb ik dit ritueel nog 3 maal moeten herhalen en onderweg heb ik me nog eens langs de kant moeten zetten. Thuis aangekomen ben ik op de weegschaal gaan staan: 2.5kg minder dan voor de start! Drinken!
De opener van het seizoen. Eerste keer bij de veteranen. De laatste jaren hadden we in Geel steeds prima weer. Dit jaar was dit wel even anders. Maar gezien het weer van de laatste weken viel het al bij al nog mee. 15 à 16 °C en niet te veel wind.
Zwemmen
Het slechte weer van de voorbije dagen hadden er voor gezorgd dat de watertemperatuur gedaald was naar 14°C. Na lang twijfelen had de organisatie beslist om toch voor een triatlon te gaan. Het zwemmen bleef behouden maar werd ingekort tot 1000m. Niet echt in mijn voordeel. Toch was ik blij dat ik niet te lang in dit ijswater moest zwemmen. Ik weet niet of het door de kou kwam maar mijn tijdsregistratie van het zwemmen en fietsen zijn niet weergegeven in de uitslag. Volgens info van enkele clubleden langs de kant moet ik toch bij de eerste uit het water zijn gekomen.
Fietsen
Probleem om bij de veteranen te (mogen) starten en relatief goed te kunnen zwemmen is dat je uit het water komt met een zeer uitgedund deelnemersveld. Vooraan in de wedstrijd, we reden toen met 4 heren en 1 dame, reden er 2 scheidsrechters mee. M.a.w. een beetje in het wiel hangen (ik weet, niet toegestaan in ND wedstrijden) is echt uit den boze. Direct enkele fluitsignalen en de nodige verwittigingen. Ik heb dus 40 km helemaal alleen moeten rijden. Vooral de laatste ronde voelde ik het tempo ietsje zakken. Op mijn teller stond toch een gemiddelde van 35.7km/h. Een zeer goede fietstraining zou ik zeggen.
Lopen
Het lopen (vooral de laatste ronde) ging, ondanks de fietsinspanning, zeer goed. De wissel had ik vrij goed verteerd. Er hing één atleet voor mij en ik werd onmiddelijk ingehaald door een andere atleet. Het duo voor mij was een goed mikpunt. Ik kon ze op een 10-tal meter voor mij houden. Halverwege de ronde was er een stuk met tegenwind. Daar ging het iets moeilijker. Maar op de rest van het loopparcours naderde ik op het duo. Mijn tactiek was om ervoor te zorgen dat ik in de laatste ronde bij deze twee moest geraken. Zo kon ik het stuk tegenwind achter hen lopen, 't waren nogal grote gasten. De laatste halve ronde heb ik dan alles uit de kast gehaald en ben nog een 30' kunnen weglopen van dit duo. Dit was de eerste triatlon die ik met mijn nieuwe wedstrijdschoenen heb gedaan. De rode Adidas loopschoenen met klittenband Na de 10 miles van 2 weken geleden kan ik stellen dat ik zéér tevreden ben over deze schoenen. In Geel heb ik zelfs zonder sokken met deze schoenen gelopen en buiten enkele zeer kleine schrammetjes op mijn teentjes geen problemen. Beter dan mijn vorige (Asics DS trainer)
Begin dit jaar 40 geworden. Vaarwel senioren hop naar de veteranen. Ik weet niet of ik hier nu blij moet voor zijn of niet? Waar ik wel blij mee ben is mijn geschenk. Vorig jaar een nieuwe fiets (of toch de kader en groep). Er ontbraken enkel nog wat mooie en snelle wielen onder. Na lang studiewerk en vele pro's en contra's ben ik tot het besluit gekomen dat ik voor de HED3 ga. Ik heb nog lang getwijfeld tussen de Xentis Mark 1 en de HED's maar de doorslag was dan toch de prijs. De Xentis zijn stilaan toch wel wat duurder dan de HED's. Nu maar zien dat de benen in orde zijn en ik me niet al te belachelijk maak met mijn P2C met de HED's eronder.
06/04 Met het eerste goede weer de eerste grote test uitgevoerd met de nieuwe wielen. Indrukwekkend!
Ik heb sterk de indruk dat triatlon in België steeds populairder wordt. Goed voor de sport. Om een wedstrijd te organiseren daarentegen lijkt het steeds moeilijker. Gevolg hiervan is dat triatlon meer op een quatratlon begint te lijken. Voordat de wedstrijd start is er een strijd tussen de verschillende atleten om zich te kunnen inschrijven voor de enkele wedstrijden die er zijn.
Hierdoor is het moeilijk om een degelijke planning te maken dit seizoen. Zo heb ik Geel al moeten skippen. Inschrijving (en wachtlijst) was volzet voor ik mijn licentie had. (dank u VTDL)
Een wonder is geschied! Deze week surfde ik toevallig nog eens langs de site van 1/4 van Geel. De deelnemers 2010 stonden on-line. Groot was mijn verbazing dat bij de letter 'T' H40 ene Tijsmans Luk bij de deelnemers stond. Ik heb hier nooit bevestiging van gekregen nog een betalingsvraag. Onmiddellijk heb ik de organisatie gebeld en alsnog het inschrijvingsgeld betaald. Nu maar hopen dat dit niet te laat is.
Vandaag 6 maart me toch kunnen inschrijven voor Sint Laureins. Joepie!
01/04: Dit is geen aprilgrap. Mijn kalender voor 2010 is volledig. Al mijn wensen zijn toch in orde gekomen. Geel en zelfs Brugge is me deze week gelukt. Gisteren kon de laatste wave van 400 atleten inschrijven en ik ben bij de gelukkige. De Antwerp 10 miles neem ik ook nog mee, dit laatste eerder als doorgedreven training. Het zal er wat van afhangen waar ik dit jaar mag/kan starten.
26/02 Ondanks dat ik vorig jaar dacht aan mijn limiet te zitten wat het zwemonderdeel betreft heb ik mijn 1500m dit jaar toch nog wat kunnen verbeteren. Bij de test van half februari had ik een tijd van 23'01''. Hier ben ik best tevrede mee. Met mijn nieuwe job tracht ik nu 2 maal per week te zwemmen met de club. Vrijdag ben ik verder aan het uitbouwen zodat ik mee 1u30. kan trainen. Gisteren heb ik 3600m gezwommen, een training van 1u15.
FIETSEN:
27/02: Deze week toch 2 keer met de fiets naar het werk kunnen rijden. We blijven op beter weer hopen. Ik denk wel dat dit mijn fietsconditie kan verbeteren. 20/03: Met het beter weer fiets ik nu toch 1 à 2 keer naar het werk en nog een keer in het weekend. 'k Heb den indruk dat ik toch al 2 tandjes groter kan rijden. Nu ik ingeschreven ben voor Geel moet ik toch een maandje vroeger in conditie zijn.
LOPEN:
27/02 Doordat ik deze winter weinig heb kunnen fietsen heb ik wel meer tijd gestoken in het lopen. Zo loop ik nu al duurlopen tot 1u20.
Deze maand 40 geworden. Vaarwel senioren hop naar de veteranen. Ik weet niet of ik hier nu blij moet voor zijn of niet? Waar ik wel blij mee ben is mijn geschenk. Vorig jaar een nieuwe fiets (of toch de kader en groep). Er ontbraken enkel nog wat mooie en snelle wielen onder. Na lang studiewerk en vele pro's en contra's ben ik tot het besluit gekomen dat ik voor de HED3 ga. Ik heb nog lang getwijfeld tussen de Xentis Mark 1 en de HED's maar de doorslag was dan toch de prijs. De Xentis zijn stilaan toch wel wat duurder dan de HED's. Nu maar zien dat de benen in orde zijn en ik me niet al te belachelijk maak met mijn P2C met de HED's eronder. De wielen zijn besteld. Normaal een week of 3 wachten. (tot het goei weer wordt)
Mijn eerste halve triatlon. Het resultaat 88ste van de 500 deelnemers, waaronder 35 profs. Niet slecht vind ik zelf.
ZWEM
wissel
FIETS
wissel
LOOP
TOTAAL
39:45
1:57
2:07:00
1:43
1:29:22
4:19:48
WEDSTRIJDVERSLAG:
Na een ideale voorbereiding was het eindelijk D-day. Het weer zat absoluut mee, 27°C en geen wind. Ik had goed geslapen en niet te veel last van zenuwen.
Zwemmen:
De dag voor de wedstrijd was ik nog even naar het inzwemmen gaan 'kijken' (ik blijf bij mijn gewoonte om drie dagen voor een wedstrijd NIETS te doen). Het water was zaterdag 22.4°C, m.a.w. nog een dikke halve graad erbij en het zou zwemmen zijn zonder pak. Gelukkig was dit niet het geval. Het water was zondag ook net boven de 22°C, best warm met pak bleek later.
Ik had behoorlijk wat zwemkilometers achter de rug maar toch schrikte me de 2700m een beetje af. Ik had me dus voorgenomen om zeker niet te snel te vertrekken en het eerste onderdeel rustig aan te vatten. Vertrekken met 500 man heeft ook wel iets. We moesten zeker een 5-tal minuten watertrappen alvorens het startschot werd gegeven. Ik nam een tempo aan zodat ik steeds om de 3 slagen kon blijven ademen. Het zwemparcour bestond uit twee grote toeren, eigelijk twee hele lange rechte stukken met ertussen een 75m. Tijdens het eerste lange rechte stuk was ik in het gezelschap van 3 andere atleten die ongeveer evensnel zwommen. Omdat ik er niet van kon wegzwemmen heb ik me maar in de eerste zijn voeten geplaatst en hem gevolgd. In mijn voeten zat ook duidelijk een andere atleet want ik werd regelmatig aangetikt. Dit heb ik tot het laatste rechte stuk volgehouden. Dan ben ik iets sneller gaan zwemmen naar de wisselzone toe. Toen ik uit het water kwam voelde ik me redelijk goed. Ik was aangenaam verrast door de aanwezige supporters. Veel familie en vrienden. Hier had Els voor gezorgd.
Fietsen:
Mijn zwakste onderdeel. Toch behoorlijk meer getraind dan andere jaren en een nieuwe 'tijdritfiets'. Benieuwd wat dat ging geven. Na het buitenrijden van de wisselzone heb ik eerst de tijd genomen om wat te drinken en even te recuperen. Mijn teller gaf toch al 34 à 35 km/h aan. Ik voelde me goed. In de eerste kilometers werd ik voorbij gereden door enkele clubgenoten waar ik toch van verschoot dat ze na mij uit het water waren gekomen. Toch goed gezwommen. Ze reden voorop een grote groep waar ik ook mee kon aanpikken. Het was een niet stayerwedstrijd. Als er dan zo'n peleton van een man of 30 passeert is mijn tactiek steeds om een 10 tal meter achter deze groep te gaan hangen. De atleten vooraan zitten constant te wriemelen en wisselen van positie. Als het zoals vandaag windstil is heb je hier toch een bepaald winst van. Een bijkomend voordeel: de arbieters die langskomen laten mij met rust en schrijven de atleten vooraan op of geven ze een kaart, sneu! Het fietsen ging zeer goed. Een parcour zoals dat van Brasschaat is voor mij ideaal, vlakke wegen, niet veel bochten, geen hellingen en vandaag geen wind. We reden regelmatig boven de 40 km/h. Bovendien zakte mijn hartslag van 170 (vlak na de wissel) tot onder de 160 slagen. Enige probleem was het verlies van een drinkbus (met vloeibaar voedsel) op het einde van de tweede ronde. Nu zat ik toch al van het zwemmen met een iets overladen maag. De ochtend van de wedstrijd had ik meer gegeten dan voor een 1/4 wedstrijd. Dit had ik beter niet gedaan.
Lopen:
Na het fietsen heb ik even tijd genomen om te wisselen. Ik heb mijn wedstrijdbak genomen omgedraaid en ben gaan zitten om mijn loopschoenen aan te trekken. Dit had ik wel verdiend dacht ik. Als je achteraf bedenkt dat ik 19' achter Hank van onze club ben geëindigd zou dit hier wel eens kunnen inzitten maar dat weet je dan natuurlijk niet. De eerste van 4 ronden ben ik rustig vertrokken om zeker niets te forceren. Mijn bedoeling was om de laatste ronde alles nog uit te halen wat erin zat. Achteraf bleek uit de tijdopname dat de 1ste ronde de snelste was en ik nadien elke ronde 30'' à 45'' trager liep. Onderweg voelde dit niet zo aan. De laatste ronde zat ik er wel door. Tijdens het fietsen had mijn maag zich hersteld maar de laatste loopronde begon ik toch weer last te krijgen. Elke ronde nam ik 1 tot 2 gels. De laatste ronde wou ik nog 2 cola gels nemen maar deze kreeg ik niet meer binnen. Volgende keer blijf ik toch bij mijn origineel ontbijt!