"LILOT SECRET"
is gelegen in zuidwest Frankrijk, regio Aquitaine in departement Lot et Garonne, sinds november 2011 hebben we het sombere Belgie geruild voor deze warme zonnige streek, we wensen jullie veel leesgenot met onze blog, Dirk & Ciska
20-06-2014
bruschetta
Receptje van de maand juni, bruschetta ! Momenteel is het bij ons héél warm en dan hebben we niet echt altijd zin om uitgebreid te koken, en zoeken we naar soms een snelle hap, maar het moet toch altijd wel gezond blijven hé... bruschetta is iets dat je hier op veel plaatsen kan verkrijgen, we zijn al een paar keren naar Nerac geweest naar de markt de zaterdag en dan gebeurt het dat we daar ook ergens snel een bruschetta gaan eten voor we terug huiswaarts gaan.... Eigenlijk kan je de sneden brood met van alles beleggen, maar ik leg je uit zoals wij ze lekker vinden
je neemt dikke sneden van een groot boerenbrood en roostert ze langs 2 kanten, wrijf ze in met een teen knoflook of je legt er fijngesnipperde look op, besmeer met pesto, ga er eens met de pepermolen over, snij dan de tomaatjes dun en leg ze erop, eventueel ook zongedroogde tomaatjes, olijven, schijfjes geitenkaas (kan ook met mozzarella ) doe er wat basilicum fijn gesnippert op en bestrooi met herbes de Provence, hierna leg je ze efkes onder de gril tot de kaas gesmolten is, direct serveren... en met een glaasje rosé laat dit zich bij deze temperaturen wel eten... Smakelijk !!!
We hadden de bedoeling om onze grote acacia in het voortuintje, naast de grote den te snoeien, en beetje bij beetje in te korten, zodanig dat hij geen gevaar zou vormen bij een grote storm, hij stond nogal erg schuin gegroeid en ging met de kruin helemaal over de afsluiting bij het buurland... Dus dachten we deze te snoeien, want stel dat hij zou omwaaien kon hij onze afsluiting volledig vernielen, en dat was nu iets wat we niet nodig vonden. Dus snoeien.... achteraf weten we dat hij waarschijnlijk nog niet zo snel zou omgewaaid zijn, want het was een mastodont om omver te krijgen.... Na wat inkorten zagen we dat het eigenlijk meerdere bomen waren die tot een grote dikke boom vergroeid was, en de binnenkant was helemaal verrot, dus is van snoeien geen sprake meer geweest, en is hij gekortwiekt !
De eerste patatjes zijn eruit ! We konden het niet meer laten om eens stiekem te kijken hoe ver het ermee zat... Twas nog wat te vroeg, ze zijn nog klein, maar zullen zeker smaken. Amandines zijn het, vorig jaar ook deze soort gehad en héél erg van genoten, zo'n lekker vast smaakvol patatje, gewoon wat olijfolie in een wokschotel , de patatjes middendoor snijden en erin laten gaar worden, (zonder water, lekker meer smaak) met wat look en rozemarijn, peper en wat grof zout, lekker hoor !!
14 april is het geboren, (de verjaardag van mijn oudste zoon) onze nieuwste aanwinst, een klein klein katerke... nu al een echte sloeber aan het worden... niet te doen hoe dat in zo'n korte tijd evolueert we zetten hem iedere dag buiten het is schitterend weer zodat hij wat kan gewoon worden aan de omgeving, maar plots waren we hem kwijt...
We zouden geen Belgen zijn moesten we geen lekkere boterhammetjes willen eten hé. En ja ze hebben hier in Frankrijk zéér lekker stokbrood, maar... elke dag stokbrood, je zou denken ik kom dat niet beu, maar toch, kan je verzekeren teveel is teveel. En een lekker broodje, zoals we in Belgie gewoon zijn, dat is er niet, het zijn allemaal van die boerenbroden met harde korsten, veel te lang gebakken, pas op het heeft zijn charmes, maar om kort te vertellen, we missen het lekkere brood van de belgische bakker. Zelf brood bakken deden we al lang, maar onlangs kregen we van vrienden, bakker een echte opleiding !!! Kan je denken dat we daar vré content mee zijn... En het resultaat is schitterend !!! Bedankt Marc & Carine voor de vele goeie tips en alle leuke dingen die we van jullie mogen ontvangen. ( Carine is ook de verzamelaar van al onze mooie beugelflesjes voor de zelfgemaakte drankjes )
Vermits de acacia's nu volop in bloei staan hier was het de moment om eens ons receptje, gekregen van onze buurvrouw Claire, van de bio boerderij eens uit te proberen. We hadden ze vorig jaar bij haar geproefd en lekker bevonden. Heb er vandaag maar eens werk van gemaakt want veel tijd heb je daar niet voor hé, uitgebloeid is fini...
Benodigdheden: -300gr zelfrijzende bloem ik neem de afgeritselde bloempjes van de acacia's dus zonder de takjes (zelfde hoeveelheid als deeg volume ) -2 eitjes -80gr suiker -1 zakje vanillesuiker -40gr boter -snuifje zout -geutje rhum -150ml water -150ml melk
De bloempjes van de takjes ritselen Alle ingrediënten bij elkaar mengen en de bloemen erdoor mengen, efkes laten rusten Bakken in frituurolie zoals ander beignets Ik had suiker voorzien om erop te strooien en het was helemaal niet nodig, zo lekker zoet van de bloemen. Appelbeignets vind ik lekker, maar deze zijn zeker zo lekker !! In Belgie bloeien ze nu ook denk ik, met het mooie voorjaar, wie wil proberen, tis de moment ! Smakelijk !!!
Vandaag een gezellige fietstocht met vrienden langs het kanaal gedaan, de mannen voorop, wij vrouwen keuvelend over koetjes en kalfjes, rondkijkend naar alle natuur en rarigheden... zagen plots zo'n schoon schip liggen met de naam " Zelden Rust" en de naam van de boot geen eer aandoende koppel die lag te dutten..... De naam van het schip was mischien wel waar, maar de combinatie was grappig om zien. We wilden jullie er ook van laten genieten.
Bij een van onze kleine fietstochtjes langs het kanaal rijden we naar Fontet, waar een kleine aanlegplaats is voor bootjes, kleine en grotere, er is ook een mini camping voor mobilhome's en een cafétaria. Tis een gezellig plaatsje er zijn ook tuinbanken waar je je pic-nic kan nuttigen en de kids kunnen op het speelplein. Er zijn zelfs woonboten die er het ganse jaar verblijven... In de zomer is er ook de zwemvijver voor de liefhebbers.
Tijdens ons fietstochtje zagen we dat de vlier volop aan het bloeien is, wij die altijd wel een plastiek zakje in onze fietstas hebben, ja als je soms een halve dag op toer bent, heb je van alles in de fietstas mee.... al was het maar om je picknick resten bij te houden tot de volgende vuilnisbak... Dus snel wat mooie schermen vlier getrokken in volle natuur, deze is niet zo vervuilt als in de stad, op dit moment zijn ze overal te vinden en langs het kanaal staat het vol van vlier en acacia. Nu staat hij te trekken met citroen om straks lekkere vlierbloesemsiroop te maken. Deze kan je gebruiken met water aangelengd, een scheutje in cava of witte wijn of op ijs. Het heeft een héél speciale smaak, ik maak deze al jaren, de kinderen waren er dol op toen ze klein waren en tis nog gezond ook !
Beetje laat, maar niet vergeten, het receptje van de maand april. het is een ideaal receptje voor als je eens niet veel tijd hebt en toch lekker wilt smullen !!!
Camembert in de oven !
Je neemt een camembert uit z'n papiertje en leg hem terug in het houten doosje, het dekseltje van het doosje doe je als extra onderaan, je maakt een kruisinsnijding in de kaas en doe er een scheutje calvados in, bedek het kaasje met enkele opengesneden kleine (aperitief) tomaatjes, zet dit nu 15 min in de oven op 200°, intussen snij je lekker vers stokbrood in stukjes, neem je een glaasje rode wijn, en dan dep je telkens je stukje stokbrood in de kaas....mmmm
Zoals je van een voorjaar verwacht, komt alles terug in volle gang, zowel bloemen en planten maar ook de vogels, kikkers en bijtjes zijn terug paraat. De mezen zijn hun kastjes aan het klaarmaken, de lijster fluit zalig, de kikkers kwaken de ganse dag door, maar 's avonds is het een serenade... een samenspel van zingende vogels en kwakende kikkers, gewoonweg zalig ! wanneer je dan héél laat nog eens buiten gaat en de kikkers eventjes naar adem happen hoor je de nachtegaal zingen... wat is het voorjaar toch schitterend !!! Ook onze bijtjes zijn terug druk in de weer en vliegen op en af, met pakken stuifmeel en honing om toch maar hun steeds groter wordende volk te kunnen bevoorraden... de honing zolder is al goed in gebruik, en het ziet er naar uit dat de voorjaarshoning er aan komt... Ze hebben hier in de streek een grote verscheidenheid bloemen die ze kunnen opzoeken, maar ook onze tuin laten ze niet links liggen, de blauwe regen die meestal alleen door hommels bevlogen is, zingt hier van de bijen, ja zingt, je kan dat nu een rare benaming vinden, maar als je ooit eens de kans krijgt om onder een acacia boom te staan in volle bloei, zal je direct weten wat ik daarmee bedoel, de bomen zingen dan van de massa's bijen die er aan het werk zijn. We kijken er nu al naar uit om de eerste honing van het jaar te kunnen slingeren....
Zoals een haantje graag de baas is over zijn kippen, zo was ook het onze,hij sliep niet in het kippenhok maar koos een laurierstruik als slaapplaats,mooi hoog tussen het groen... We zijn hem eens een avond gaan zoeken en hadden moeite hem te vinden, sindsdien wisten we waar hij sliep. Toen Dirk op een ochtend naar de kippenren ging..., ik had goed geslapen en geen gekraai gehoord, zoals altijd de beestenboel te eten geven, katten, hond en dan naar de kippen, kwam hij terug en zei, de haan is er niet, wat de haan is er niet ? Nee.... Wij samen terug , geen haan ! Na een groot onderzoek, vonden we een plaats met platgelopen gras van langs de beek tot bovenaan ons kippenren, wat aarde weggegraven en doorgangetje onder de draad.... pluimen...., ja hij was uit de struik geplukt.... door een dier... welk -marter?- we weten het niet... Zo, we hadden een haan, en nu nog enkel zijn kippen... maar deze gaan terug elke avond in het hok en we sluiten het terug af, zoals we deden in het begin dat we kippen hadden.....en die leggen elke dag mooie lekkere eitjes....
We zijn weer zover.... het zomeruur is er... leuk ! Wat is het toch aangenaam als het mooi weer is en de dagen al wat langer zijn, de gezellige avonden komen er weer aan... Ah ik ben toch geen wintermens hoor, we kunnen deze winter hier in Frankrijk toch niet echt een geslaagde winter noemen. We hadden veel regen, geen winter zoals we het hier mogen verwachten. Maar ... het komt goed, het zomeruur is er al. Ik ben nu eens echt benieuwd, sinds kort hebben we een haantje, en hij kraait !! ja natuurlijk klein of niet , ne haan kraait ! Ben nu eens benieuwd wanneer hij vanaf morgen zal kraaien.... kent hij ook het zomeruur????
De kippen voelen dat Pasen nadert denk ik, ze beginnen à volonté te leggen.... Vandaar dat er weer moest gedacht worden om eitjes te verwerken, je kunt niet extra veel eieren eten, tis niet gezond, en elke dag taart of pannekoeken baken is nu ook niet te doen hé, dus terug een voorraadje advocaat gemaakt, dat is altijd lekker in de zomer op een ijsje, en dat is toch het best als dat nog een tijdje kan staan rijpen. Maar ja, dan heb je nog altijd de eiwitten over hé, dus terug meringues gemaakt, de vorige heb ik meegenomen naar belgie voor de kinders, ze eten dat allemaal graag, dus kunnen we er terug eens gebruiken dan in de dessertjes. Carine doet met daarnet herinneren aan iets wat ik toch eens aan jullie wil vertellen.... Een tijdje geleden, kwam op een maandag voormiddag onze buren langs, ik was in de keuken bezig, had juist tomatensoep klaargemaakt voor 's middags, en vroeg of ze een koffietje wilden, ( wetende dat onze buur geen deugd heeft van alcohol ), ja hij zou wel een koffie drinken, en ik geef er een schaaltje van de meringues bij. Zij had eigenlijk wel eens willen proeven van de soep..... voor mij geen enkel probleem, soep dan, nu moet je weten dat onze buurvrouw piepjong is, uit zwart Afrika komt en eigenlijk nergens vanaf weet... hoe maak je dat soep? vraagt ze, ik leg haar alles mooi uit terwijl ik haar een kommetje geef... en vertel haar ook dat je eigenlijk met verschillende groenten soep kan maken en dat kleine Pierre, 1jaar sinds november dit ook wel lekker zou vinden, en ook héél gezond is.... Terwijl ik dit zo allemaal uitleg zie ik haar in de meringues grijpen en in haar soep doen.... ze krijgt daar een reactie van haar man, allez... je doet dat niet in de soep... dat is een soort dessertje zegt hij... maar geen probleem .... ze geneerde haar niet, twas lekker in de soep ook zei ze. Ik heb het toch nog niet echt uitgeprobeerd hoor...
Vandaag was het dus zover, verkiezingen voor de gemeente ! Toen we hier kwamen wonen hadden we de keuze, of we stemmen niet of we geven ons op en krijgen dan van de mairie een kaartje waarmee je stemrecht hebt. Nu niet dat wij direct echte politiek gezinden zijn, maar in een dorp als het onze, als de helft niet zou gaan stemmen.... tja, we zijn maar met een paar honderd inwoners, zoals in zoveel kleine dorpjes in Frankrijk, ze kennen hier alle bewoners, en we wilden nu niet echt uit den boot vallen, vandaar.... We zijn gaan stemmen. Toch iets anders dan de verkiezingen dat we in Belgie gewoon waren, geen lange wachtrijen aanschuiven, je was zo binnen en buiten... Een lijst was er in ons dorp, en je kan hier schrappen wie je niet wil verkozen zien, en max 7 kandidaten mag je kiezen, anders is je stem ongeldig. En na afloop ben je verplicht je handtekening te plaatsen op een brief die in de mairie bewaard wordt. ( kunnen ze eens kijken zeker als je plots wat verkregen wil van de burgemeerster... kies je, ja of nee ...) Vorige week zag Dirk de burgemeester die hier juist naast ons bezig was met zijn schoonvader, en ze babbelden wat, en blijkbaar was hij er héél gerust in... zou het dan toch zijn, dat stemmen niet veel verschil uitmaakt....???? Maar we deden onze plicht ;-)
Deze week de limoncello afgewerkt ! Na het oogsten van onze citroenen dacht ik, waarom niet eens proberen zelf limoncello te maken zo gezegd zo gedaan, en het valt echt mee...we zullen dat nog doen. 4 citroenen schillen met de dunschiller en zo weinig mogelijk van het wit erbij dit in 0,5 L alcohol 1 week laten trekken in een afgesloten pot en af en toe schudden na een weekje breng je 400gr suiker aan de kook in 600ml water efkes laten koken en na het afkoelen de alcohol en de pellen zeven en erbij doen, dit een paar weken laten op smaak komen en ijkoud serveren, dus de fles in de ijskast bewaren en zo serveren....mmm
Een andere maand, een nieuw receptje, echt iets van in onze streek, de Canard !
Magret de Canard met bessensaus --------------------------------------- Wat hebben we nodig, -eendefilets -500gr sjalotjes -olijfolie -2dl gevogeltefond -2dl rode wijnazijn -2dl zwarte bessen siroop -100gr fijne suiker -2 takjes verse tijm -1 theelepel korianderzaadjes -1 theelepel peperbolletjes eventueel zout
voorbereiding, snij de filets aan de velkant in ruiten plet de peperbolletjes en korianderzaadjes en eventueel 1theelepel zout in een vijzel en bestrijk er de vel (vet) kant mee in saus, verwarm de gevogeltefond met de wijnazijn, de bessensiroop, suiker en tijm pel de sjalotjes en halveer ze. Bak ze goudbruin in de olijfolie, en doe ze bij de saus, laat 15 min tegen de kook aan pruttelen( tot ze zacht zijn)
Leg de filets in een hete pan met de vel kant naar onder (zonder ander vet) en bak ze 2min, draai en bak nog eens 3min ( of eventueel langer naar eigen smaak), dan efkes in aluminiumfolie Haal de sjalotjes uit de saus en laat deze nog efkes inkoken. Dresseer op warme bordjes de filet en de sjalotjes vergezeld van de saus... (lekker met gratin patatjes)
We hadden deze namiddag plots om 2u30 geen elektriciteit meer, in het begin dat we hier woonden was dit regelmatig, we kwamen er al aan gewoon, laatst zeiden we nog dat het lang geleden was, lap vandaag hadden we het zitten.... En het weerbericht had al voorspeld dat we wat konden verwachten, zon, regenbuien, wind, donder & bliksem en wat hagel... Eerst wisten we nog niet wat er was, toen Dirk eens bij de buren ging kijken na een tijdje en ja hoor, blijkbaar was er een boom omver gewaaid die ons ganse dorp zonder elektriciteit zette. We hebben er dan maar bij dit weer een gezellige namiddag van gemaakt in de veranda met een goed boek, " De vallei van de paarden " moest nog eens gelezen worden, dus ben ik maar gestart. Om 18u50 ging het licht plots terug aan.... oef.
We zullen ons moeten haasten om ons fruit die nog in de diepvries zit op te krijgen... De aardbeien bloeien al volop, de loganbessen krijgen terug blaadjes, de mirabellen bloeien, het is niet meer te stoppen nu... Vandaag terug gras afgereden en wat zag het er weer goed uit nadien, na de winter is het allemaal wel aan een grote beurt toe... en wij zijn al een beetje verfranst en nemen het zo nu en dan wel een beetje gemakkelijker, maar nu zullen we toch moeten op dreef komen hoor, zeker als we de lente willen bijhouden.... Gelukkig is er de smoothie als we even een pauze nemen, en vermits we nog een overvloed aan fruit in de diepvries hebben moeten we er werk van maken die op te krijgen.... want straks is er een verse lading....
Vandaag eens de mooie winterbloeier Helleborus gefotografeerd, 7 verschillende hebben we er in de tuin maar jammer genoeg eentje die nu nog niet bloeit. Louise heeft me jaren geleden de prachtige winterbloeier leren kennen en de liefde is er nog steeds, kan het niet laten soms nog eentje extra aan te schaffen, er bestaan zoveel mooie kleuren.