Van het maandblad KIDDO zou men graag contact opnemen met een ouder die de blog geregeld leest. Naar wie mag men eens bellen? Stuur gerust een mailtje...
Probeersels bij de Beezekes + bolderkar gearriveerd
Bij de Beezekes hebben heel wat mensen de armen uit de mouwen gestoken. De nieuwe aanwinsten uit IKEA moesten immers in elkaar gestoken worden. Ongetwijfeld zal onze handige Kristel hierbij het voortouw genomen hebben. En nu was het aan de begeleidsters en de kinderen om alles op de juiste plaats te schuiven en te trekken om weer de leukste hoekjes te maken. En wat kan er allemaal in? Speelgoedboxen? Met deksel of zonder? Knuffels? Kunnen de kinderen die er zelf uit nemen? Kunnen ze er in klimmen? Zijn er nieuwe verstophoekjes? Is er voldoende overzicht voor de begeleidsters? Het was in ieder geval leuk om de interactie tussen kinderen en begeleidsters te zien... En er zal wellicht nog wel geëxperimenteerd worden om de ideale opstelling te vinden. En dan kunnen ze na een tijdje weer veranderen want een saaie boel is het er allerminst bij de Beezekes! Zo is de laatste investering na het inspectiebezoek van Kind en Gezin ook een feit. En er waren er heel wat! (nieuwe bedjes, nieuwe afsluitingen en nu nieuwe kastjes) Eigenlijk allemaal onvoorzien, maar noodzakelijk om het kinderdagverblijf op en top te houden voor onze jonge bezoekers.
Daarnaast is ook onze bolderkar gearriveerd uit het verre Nederland. Een veilig deurtje, een stevige rem, voldoende plaats en een in hoogte verstelbare grip zijn ongetwijfeld de pluspunten van onze bolderkar. Nu nog goed weer en we kunnen er op uit! Straks te bezichtigen in de gang van het kinderdagverblijf!
Alweer breaking news op deze blog want op vrijdag 21 november komt schepen van cultuur Lieve De Gelder de nationale voorleesweek inzetten in het kinderdagverblijf. Om 7u30 komt ze voorlezen bij onze kinderen van de buitenschoolse opvang. Voor iedereen zal een mini-ontbijtkoekje voorzien worden en een glaasje chocolademelk of fruitsap! We bakken de ontbijtkoekjes zelf in ons oventje! Wat zal dat lekker ruiken! Aansluitend zal Lieve ook bij onze beide peutergroepen, de Nijntjes en de Dolfijntjes, iets voorlezen. Ze brengt zelf de boekjes mee van haar kleinkinderen. De kinderen mogen dan zelf kiezen uit welk boekje voorgelezen wordt. Met dit initiatief willen we de Nationale voorleesweek nog wat meer benadrukken. Op de website www.voorlezen.be vind je trouwens heel wat leuke titels om samen met je kinderen eens te proberen. In elke leefgroep neemt iemand het initiatief om van deze voorleesweek ook een meerwaarde voor jouw kind te maken. Vraag gerust eens aan de begeleidsters wat er allemaal gebeurt met boekjes in het kinderdagverblijf.
Door files kon ik vrijdag geen blog schrijven. Nooit gedacht dat mijn trip naar Wilrijk zo'n vervelende staart zou krijgen...
In Wilrijk was er de sectorale ledenvergadering voor kinderopvang 2008 van het Vlaams Welzijnsverbond. Deze werkgeversorganisatie liet Paulus Van Bortel de vermarkting en commercialisering in de sector kinderopvang bespreken. De kilte in de zaal en de slechte akoestiek droegen er misschien toe bij dat deze boodschap niet als echt positief overkwam. Nochtans zijn er weer een aantal kansen en enkele positieve elementen. Er ontstaat een meer divers aanbod en er kan meer afgestemd worden op de reële behoeftes, er zal een drempelverlaging optreden en door de verhoging van de concurrentie kunnen we normaal gezien een kwaliteitsverbetering verwachten. Langs de andere kant moeten we ons natuurlijk ook vragen gaan stellen: zal er nog voldoende generositeit zijn? Stellen we ons nu al niet concurrentieel op? In ieder geval kiest het Vlaams Welzijnsverbond er ook voor om de zelfstandige initiatieven te gaan steunen. De concrete uitwerking is echter nog een beetje koffiedik kijken...
Wilrijk was een ideale locatie om ook IKEA te bezoeken. Na het bezoek van Kind en Gezin werd beslist dat we op de babydiensten de hekjes moesten verwijderen omwille van de spijlafstand. De hekjes worden nu vervangen door kastjes waardoor toch nog hoeken kunnen gecreëerd worden. IKEA heeft hiervoor wel een geschikt assortiment. 15u15 buiten uit de winkel en ... om 17u15 terug in het kinderdagverblijf! Met de fenomenale snelheid van 25 km/u als gemiddelde als een schicht naar huis kunnen tuffen. Frustrerend, en en de oorzaak van het feit dat je hier vrijdag niets kon lezen! Maar gelukkig ook nog een beetje telefonisch kunnen werken. En ik werd ook opgebeld door KIDDO voor een interview over deze blog! Toch nog een opsteker dus!
Vandaag hadden we de eer om enkele mensen te ontvangen om het bouwprogramma van het kinderdagverblijf verder te verkennen. Meteen werd hen aan ook duidelijk welke trafieken er zich in en rond het kinderdagverblijf allemaal afspelen. Enkele kritische vragen deden me weer nadenken... Verticale groepen (waarbij kinderen van 0 tot 3 jaar kunnen samenzitten) of semi-verticale groepen (zoals het nu in het kinderdagverblijf is - baby's tot 18 maanden en peuters gescheiden)? Ik hoop toch nog wat inspirerende mensen te ontmoeten die een geargumenteerde visie hierover kunnen geven... Ik mocht van de mensen van het VBJK in ieder geval enkele boeken met toekomstgerichte architectuur voor de kinderopvang meegeven aan het architectenbureau. Het VBJK is een expertisecentrum in kinderopvang en opvoeding en als professional in de kinderopvang kan je er met vragen van allerhande allooi mee terecht. Heb je meer info over dit centrum nodig surf dan eens naar www.vbjk.be Met een nieuwbouw is het uiteraard de bedoeling om te voldoen aan een aantal nieuwe vragen van ouders. Eén daarvan is opvang voor zieke kinderen. Ik stelde reeds de vraag aan Kind en Gezin of we bijvoorbeeld een specifieke unit voor zieke kinderen konden/mochten voorzien, maar daarop blijven ze tot op heden het antwoord schuldig... Nu zal nog heel wat denkwerk moeten verricht worden om in de toekomst te bouwen aan een kinderopvang die voldoet aan de voortdurend veranderende vraag van de ouders. Hoe flexibel zal er geleefd en gewerkt worden? Komen er meer kinderen? Misschien moet ik bij mijn vriend en trendwatcher Herman Konings eens te rade gaan?
Naast deze meeting volgt er vanavond nog een ontmoeting met enkele mensen van het Sint-Augustinusinstituut te Aalst. Ze organiseren eigenlijk een avond voor de stagementoren om hen te helpen met evalueren, begeleiden en de leerdoelen uit te leggen. Ik hoop als vertegenwoordiger van onze kinderverzorgsters/stagemonitoren een degelijk verslag te kunnen geven over deze avond. Ik ga zelf en alleen om de werkdruk bij de kinderverzorgsters niet nodeloos te verhogen. Al deze extra uren zouden immers moeten gerecupereerd worden en dan moeten er weer andere aanpassingen gebeuren in de uurroosters. Voor mezelf is dit ook altijd een beetje flexibel zijn maar door creatief te zijn en degelijk te plannen zie je overal de voordelen van in. Zo was ik verplicht om deze middag 'overschotjes' te eten van de kinderen, maar deed ik eigenlijk een kwaliteitscontrole van hun eten... Allemaal een kwestie van interpretatie. Het vervoer met de trein naar en van Aalst kan me dan weer doen inzien hoe de stagiairs naar hun stageplaats komen... Zo zal alles wel zijn voordeel hebben!
Het zalige herfstweer zorgt ervoor dat mensen creatief worden... En met zelfgevonden kosteloos materiaal kan je heel veel fun beleven! De creativiteit van de begeleiders om kastanjes aan te bieden samen met kartonnen buisjes en de creativiteit van de kinderen levert een superleuk spelmoment. Getuige hiervan onderstaande foto's!
Deze werkweek duurt niet lang en het naderen van onze ouderavond is een feit. Daarom nog een kattebelletje voor de inschrijvingen ervan!
De informatieve avond zit vol tips om gehoorschade te voorkomen bij kinderen van 0 tot 3 jaar. Iedereen is welkom in kinderdagverblijf Sint-Jozef op dinsdag 18 november van 20 tot 22u30. Om organisatorische redenen vragen wij vooraf in te schrijven, bij voorkeur via de website www.sig-net.be of door een foldertje te vragen in het kinderdagverblijf en het strookje ervan ingevuld terug te bezorgen.
Deze voordracht werd inhoudelijk uitgewerkt in samenwerking met de Arteveldehogeschool Gent - afdeling audiologie. De spreekster is Roosje Clinckspoor, audiologe en docente in de Arteveldehogeschool.
Vandaag zijn er 3 zieke personeelsleden. Rekening houdende met de verlofdagen en het aantal kinderen werd het een serieuze puzzel om alles te runnen zoals het moet. Gelukkig is er voldoende solidariteit om elkaar te helpen en in te springen! De verpleegkundigen en kwaliteitscoördinator bieden een helpende hand en als het moet zelfs de directeur. Ik moet wel toegeven dat je op zo'n momenten pas echt leert hoeveel respect mensen die dag in dag uit omgaan met kinderen eigenlijk moeten verdienen! Ook voor volgende week, een week waarin heel wat verlof wordt opgenomen, kon ik mijn creativiteit testen om de uurroosters op een verantwoorde manier in te vullen. Het is hersengymnastiek vergelijkbaar met een sudoku, maar hierbij moet je bij elk getalletje dat je wil invullen wel een onderhandeling doen met één van de personeelsleden. Maar flexibiliteit aan de werkgever bieden wordt ook vergoed met flexibiliteit van de werkgever. Zo kunnen de werknemers van het kinderdagverblijf rekenen op een gezonde dosis goodwill om de relatie werk-privé in balans te houden. Deze soepelheid is uiteraard een pluspunt voor het welzijn van de werknemers. En tevreden werknemers kunnen dit ook uitstralen naar de kinderen toe! We werden trouwens in 2007 nog beloond voor deze werking met de aanmoedigingsprijs van de Zenaward!
Donderdag is het altijd vrij druk wat betreft vergaderingen. De wekelijkse stafvergadering in de voormiddag. Kort na de middag volgt er dan telkens een teamvergadering. Vandaag komt er voor mij nog een functioneringsgesprek bij met Els Vernimmen van de buitenschoolse opvang. Deze week komen alle leden van het team van de buitenschoolse aan bod voor een functioneringsgesprek. Daarna verwachten we dan weer enkele studenten vanuit het kleuteronderwijs. In mijn opleiding 'Verantwoordelijke in de kinderopvang' leerde ik enkele docenten kennen uit deze opleiding en nu hebben we de eer om enkele studenten te mogen rondleiden en te vertellen hoe het er aan toe gaat in ons kinderdagverblijf. Zo kunnen deze leerlingen ook eens zien van welke beginsituatie de peuters komen voordat ze naar de kleuterschool gaan. Uiteraard werken we graag mee aan deze verrijkende opdracht voor de studenten. Om 16u is er dan weer een nieuwe vergadering in het RVT. We komen samen met het bouwteam om te luisteren naar de vooruitgang die het architectenbureau hopelijk al geboekt heeft. Het blijft - niet alleen voor mij - lang wachten op een doorbraak. Een eerste plan, een eerste idee hoe het er zal uit zien zal heel wat hoop en moed opleveren. Ik zal er nog eens duidelijk blijk van mijn ongeduldigheid geven!
Plopperdeplopperdeplop? Wat was dat allemaal in ons park? Kabouters op stap? Jaja! Kijk zelf maar eens: het is de tijd van de paddestoelen en de Nijntjes vonden dat ze maar zelf kabouter moesten spelen deze week. Er werd een leuke zoektocht in elkaar gestoken en de peuters mochten op zoek naar kabouters. Met een laagje schmink en een echte muts op werd het nog plezanter. Goed ingeduffeld en met voldoende begeleiding werd een leuke tocht aangevat.
Hier toont Cindy hoe klein de 'echte kabouters' eigenlijk zijn...
Al 4 kabouters gevonden... Eventjes uitrusten dus!
Tijdens zoveel kabouterplezier werden in het kinderdagverblijf de kalenders voor volgend jaar afgedrukt. Op deze manier kunnen de ouders eventueel enkele zaken plannen voor momenten waarop er geen opvang voorzien wordt door het kinderdagverblijf. Indien er problemen zijn voor bepaalde momenten proberen we altijd mee te zoeken naar alternatieven. Laat ons iets weten.
Hieronder enkele sfeerbeelden van de tentoonstelling over de week van de diversiteit in de kinderopvang. Dit is slechts een kleine greep uit het vele materiaal dat we ter beschikking hebben. Wie meer wil weten over deze week, mag ons gerust contacteren. Alles is nu mooi gebundeld in een overzichtelijke map. Hoe het tot stand kwam, welke problemen we kenden, welke mooie reis we maakten naar ons eindresultaat,... Graag staan we u bij met raad indien u de diversiteitsgedachte ook steunt! Bij deze wensen we nog eens alle deelnemers, sympathisanten en medewerkers te danken en willen we nog eens benadrukken dat dit nog geen definitief eindresultaat is. We zijn deze weg ingeslagen en gaan ongetwijfeld nog veel werk hebben, misschien nog wel hindernissen moeten overwinnen, tegenkantingen kennen, enz... maar we zijn nu al tevreden over de kwali-TIJD die we konden bieden en vanzelfsprekend ook 'content' met de lessen die we uit dit proces konden leren.
De nieuwsbrief is ondertussen al een vaste waarde in het kinderdagverblijf. Op vraag van het personeel naar meer informatie en meer houvast werd deze na een tevredenheidsenquête geïntroduceerd. Nog altijd blijkt deze vorm van informatieoverdacht heel waardevol! Per dienst wordt 1 exemplaar overhandigd. Vandaag maakte ik de laatste aanpassingen en bezorgde hem aan iedereen. De nieuwsbrief schrijven duurt eigenlijk altijd een volledige maand. Na vergaderingen, gesprekken, sectorale nieuwsberichten, klachten,... kunnen er altijd nieuwe elementen verschijnen in de voorbereiding van deze nieuwsbrief. Personeelsleden die dit wensen kunnen ook een digitale nieuwsbrief krijgen.
Naar ouders toe hebben we eigenlijk maar 2 keer per jaar een nieuwsbrief. Dat is het Brabbelkrantje. Meestal bevat dit krantje naast enkele nuttige zaken ook wat meer ludiek nieuws. We proberen het wel persoonlijk te houden en het niet te overladen met zaken die je al in andere magazines kan lezen. Ook ouders mogen gerust journalist spelen en ons helpen om van dit Brabbelkrantje een leuk leesstukje te maken!
Terwijl ik bezig was met de organisatie van onze studiedag van volgend jaar en de nieuwsbrief voor november te schrijven, werd de gang tussen de Dolfijntjes en Nijntjes omgetoverd tot een fantastische tentoonstellingsruimte. Langs alle kanten kan je jezelf spiegelen, zelfportretten, lekkere hapjes, tot de verbeelding sprekende foto's,... Dit is een heel rijke tentoonstelling en de diversiteitsweek was een heel rijke ervaring voor de kinderen, ouders en begeleiding en met deze tentoonstelling hopen we de kers op de taart te zetten. Foto's op de blog kan je vanaf maandag verwachten. De première ervan is voor de mensen die deze middag langs komen.
Ondertussen zijn we natuurlijk nog met heel wat andere zaken bezig. Zo kon ik gisteren, tijdens de opening van de boekenbeurs, een uitstekend boek over vorming en opleiding op de kop tikken. Kind en Gezin had ons gevraagd om deze items wat meer uit te werken in ons kwaliteitsbeleid; dus nu kunnen we er al verschillende zaken over lezen om dan later in de praktijk om te zetten.
Vandaag wordt er nog verder geëxperimenteerd met smaken: cashewnoten uit Honduras, gedroogde ananas, rozijnen, Yuca-chips, sesamkoekjes,... Allemaal nieuwe smaken die geproefd worden door de Nijntjes, Dolfijntjes en buitenschoolse opvang. We vonden deze produkten bij de de vriendelijke vrijwilligers van de Oxfam Wereldwinkel aan de markt. De kinderen zelf zijn ook naar de winkel geweest. Niet zomaar een winkel... Ze mochten naar een Turkse winkel om brood voor deze middag. Alweer een verrijking voor onze kinderen!
De kinderen genieten duidelijk van de inspanningen van de begeleidsters. Iedereen doet zijn best! Onderlinge communicatie bij dit alles is uiteraard belangrijk. En achteraf evalueren zal ook nodig zijn. Leren uit onze fouten en volgende keer beter proberen doen, is belangrijk; maar genieten van het moment en gewaardeerd worden in je eigen werk is dat evenzeer! En onze 'klantentevredenheid' zal zeker hoog liggen deze week! Vraag het maar aan de kinderen!
In het kader van de week van de diversiteit worden er deze middag nieuwe smaken geproefd. Bij de babygroepen worden voor het eerst stukjes ananas en mango geproefd. Hoe zouden onze baby's omgaan met deze zoete lekkernij? Zouden ze gekke bekken trekken? Zouden ze in hun brabbeltaaltje om meer vragen? De begeleidsters kunnen het je vanavond vertellen. Ook bij de peuters en de BSO proeven ze deze middag nieuwe fruitsoorten. De kokosnoot doet voor het eerst zijn intrede. Wat een rare vrucht! Alle ervaringen met de rare kleuren en vormen van dit fruit kan je trouwens ook later deze week terugzien op de tentoonstelling! Verder speelden de kinderen een memoryspelletje en maakten ze bij de buitenschoolse opvang vaasjes met klei. En in plaats van boterhammetjes kunnen ze daar deze middag genieten van een ovenverse en zelfgemaakte pizza! Als je dan nog weet dat er voor hun deze middag lamsburger met couscous op het menu staat denk ik dat we kunnen spreken van een superdiverse culinaire middag! Hiervoor willen we Sodexo, de Fruithalle en natuurlijk de begeleidsters die dit alles verwezenlijken, nog eens van harte danken!
Aan allen die de kunst van onze kinderen wil komen bewonderen
Na wekenlange voorbereidingen en na het uitvoeren van heel wat leuke activiteiten in de week van de diversiteit in de kinderopvang willen we jullie uitnodigen op onze kindertentoonstelling waar al de kunst van onze kindjes van baby tot BSO zal te bewonderen zijn;
Foto's zullen in eerste instantie daar te bewonderen zijn (en nog niet op deze blog) via een diavoorstelling, die door sfeermuziek en fijne geurtjes zal begeleid worden. Ook een proevertjesstand zal niet ontbreken en er is tevens een verrassing voorzien voor de grootste kinderen.
We verwachten jullie vrijdag van 14uur tot 18uur in de gang tussen de Nijntjes en de Dolfijntjes.
Het hele team van de beezekes, de knuffeltjes, de dolfijntjes, de nijntjes, de pimpernellekes, het land van ooit en de sloebers heten jullie van harte welkom! Tot dan!
De eerste activiteitjes zijn ondertussen achter de rug. Hier en daar hing er zelfs al een knutselwerkje omhoog. Bij de Dolfijntjes werd een donker gezichtje gemaakt en plakten de kinderen er zelf de haartjes op. De kinderen hoorden voor de eerste keer een Afrikaans liedje dat zowel bij de Dolfijntjes als Nijntjes wordt aangeleerd gedurende deze week. Bij de Knuffeltjes gingen ze letterlijk 'aan de slag' met bamboe tikstokjes. Nadat de aandacht daarvoor verdwenen was werd er duchtig geëxperimenteerd met verf. Het resultaat werd een prachtig schilderij! Vraag er maar eens naar als je vanavond je kindje komt halen. De kunstenaars kunnen hun ervaringen spijtig genoeg nog niet verwoorden. Op de dienst van de Beezekes konden de baby's zichzelf spiegelen en zo beginnen aan het vormen van een zelfbeeld. Bij de buitenschoolse kregen ze ook een spiegel voorgeschoteld. De buitenschoolse opvang kleurt vandaag je dag want zij gingen aan de slag met huidskleurverf. Eventjes spiegelen, je gezicht laten schilderen, nog eventjes spiegelen, bijwerken en klaar! Nog nooit zal onze buitenschoolse opvang zo gekleurd geweest zijn als vandaag! De resultaten zal je hier spoedig kunnen bewonderen!
Het is zover! Liters tranen, zweet en bloed werden geproduceerd om deze themaweek voor te bereiden. Alles werd in goede banen geleid door Kathleen Balthazar, een kinderverzorgster, die werkelijk gebeten is door de diversiteitsgedachte. Het hele team van begeleidsters is begeesterd door haar motivatie en overtuigingskracht en de stafleden droegen dan meer op de achtergrond op hun beurt hun steentje bij. Als u zal binnenkomen in het kinderdagverblijf zal u meteen ondergedompeld in een nieuwe sfeer! De activiteiten zullen door de begeleidsters uitvoerig toegelicht worden en hopen we hier te kunnen illustreren met foto's. De berichten zullen iets sneller toegevoegd worden dan anders. Uw reporter ter plekke hoopt het allemaal te kunnen bijhouden. De aangename verrassing om de vernieuwde entree te zien laat ik echter aan jullie over.
Vanaf maandag neemt Laura De Veirman de plaats in van Anny Temmerman bij de Knuffeltjes. Anny gaat op brugpensioen en werd vandaag nog eens letterlijk in de bloemetjes gezet. Laura wordt dus de nieuwe begeleidster en zal zich indien ze jullie ontmoet persoonlijk aan u voorstellen. Ze werkt 19u per week en zal afwisselend in de voor- en namiddag werken. Enkel op woensdag zal u ze altijd in de namiddag treffen. Ze kent het kinderdagverblijf al vrij goed, omdat ze hier reeds stagiaire was. Heet haar van harte welkom en wensen haar en jullie een fijne samenwerking toe!
Bijna elke donderdag is er stafvergadering. In deze stafvergadering zitten Kristel, de kwaliteitscoördinator, Hilde en Karen, verpleegsters, en ikzelf en wordt informatie uitgewisseld over de werking van het kinderdagverblijf. Het eerste gespreksonderwerp - na het overlopen van het vorig verslag en de agenda, is steeds 'kinderen'. Opvallende zaken ivm bepaalde kinderen worden besproken. Wat kunnen we doen om te helpen? Wat kunnen we leren van een bepaald kind? Welke actieplannen dienen we te maken om een bepaalde situatie te verbeteren? Door de kinderen als eerste punt op de agenda te plaatsen, verliezen we nooit onze basisfunctie uit het oog. Het tweede punt op de agenda is steevast de omgang met ouders. Zijn er bepaalde vragen? Zijn er klachten? Waarin kunnen we tegemoet treden? De ouders benaderen wij als primaire partner in de opvoeding. Wij kunnen spijtig genoeg net geen ouders vervangen, maar door naar hen te luisteren proberen we toch te helpen in de opvoeding. Dan pas komen personeel, beleid, kwaliteit, infrastructuur en varia aan bod. Dit zijn op zich ook allemaal heel belangrijke punten maar we beseffen dat we er in de eerste plaats zijn om de kinderen een optimaal pedagogisch klimaat te bieden en daarvoor dienen we soms compromissen te sluiten op vlak van beleid, personeel, kwaliteit of infrastructuur. Maar wat we eigenlijk het meest nastreven zijn creatieve oplossingen die voor alle partijen een meerwaarde betekenen. Voortdurend dienen we te bewaken dat we niet vervallen in een hopeloze stapel papierwerk, dienen we te bewaken dat we voldoende communiceren, dienen we te kijken wie aansprakelijk is, dienen we te bewaken dat alles op ergonomisch en financieel vlak haalbaar blijft. Dat is een stevige uitdaging voor een staf die ook voortdurend moet bijleren en daar gelukkig toe bereid is. We proberen onszelf voortdurend in vraag te stellen en beseffen maar al te goed dat er altijd fouten zullen gemaakt worden. We werken met mensen, zijn daar blij om, maar trachten samen met ouders, kinderen en nog een hele hoop andere mensen een prima opvang te verwezenlijken! Suggesties zijn altijd welkom!