Lekker koken
Inhoud blog
  • MEER RECEPTEN VOOR LEKKER KOKEN
  • Appelflensjes - appelpannenkoek
  • Spekpannenkoeken
  • Smoutebollen
  • Komkommersoep
  • Hazenrug
  • Tong in Madeirasaus
  • Zalm met rucola en eiernoedels
  • Polakfilet picasso
  • Scampi van de chef in roomsaus
  • Tijgergarnalen in boter en knoflook
  • Preirolletjes met zalm
  • Witloofrolletjes met kaassaus
  • Warme geitenkaas met appeltjes
  • Kruidig gegrild spek
  • Couscous
  • Spaghetti bolognese
  • Varkensmedaillon
  • Konijn met pruimen
  • Steack
  • Rijstpap met kip en gember
  • Kipfilet met kokosmelk
  • Gefileerde kippenbout
  • Kippenfilet met provencaalse saus
  • Gebraden kippenvleugeltjes
  • Eendenborst met sinaasappelsaus
  • Bier? Wijn? of liever iets anders?
  • Nagerechten
  • TOP 100 CULINAIR
  • Keukentermen
  • Forel in Papillotte
  • Italiaanse pastasaus
  • Groenten leren eten
  • Perlagrek - pain a la grecque
  • Garnalensaus
  • Sausen
  • Soepen
  • Voorgerechten
  • Vlaamse hutsepot
  • Tarte-tatin
  • Hoe dek je een tafel?
  • Gedrag aan tafel
  • Het oog wil ook wat
  • Tiramisu
  • Recepten uit mijn eigen keuken
  • Word je daar niet dik van?

    Zoeken in blog


    Gastenboek
  • Kefir
  • Deelnemen aan SOS Piet
  • *
  • Kookmaterialen
  • lekker!!!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Zoeken met Google



    Welkom op mijn blog!

    Rondvraag / Poll
    Wat is uw favoriete keuken
    Chinees
    Italiaans
    Frans
    Exotisch
    Bekijk resultaat


    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    frankloopt
    www.bloggen.be/franklo

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Kookrecepten van Fons Dehouwer
    04-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorgerechten

    Een voorgerecht moet mooi, lekker, maar vooral ook licht veteerbaar. Het is eigenlijk een gerechtje dat wordt gegeten terwijl de kok de voorbereidingen maakt om het hoofdgerecht zo vers mogelijk op te dienen. Vele voorgerechten zijn dan ook de eenvoud zelf. Ik geef je hier enkele tips.

     

     

     

    Parmaham met meloen 

                              
                                       

      

    Winkelen:       1 meloen (gallia of watermeloen)

                            2 schellen parmaham per persoon

                            1 stuk sterfruit

     

    Alle soorten meloen zijn geschikt. Meestel gebruikt men Gallia-meloen of watermoeloen. Je snijdt de meloen in dunne schijfjes nieuwe maan. Schik ze in een waaier van drie stuks op een bord samen met enkele schellen droge Parmaham.

     

    Suggestie:     Een stukje sterfruit maakt het nog wat feestelijker.

     

     

     

    Gerookte zalmschotel


                              
                                                    

    Winkelen:       1 pakje gerookte zalm

                            1 blikje fruitsla (mag je ook zelf vers maken)

                            1 spitskool (sla is ook goed)

    1 eetlepel vinaigrette per persoon (zie recept)

                            1 tomaat

                            1 takje peterselie

                            100 gram grijze garnalen

     

     

    Op een bedje van geciseleerde spitskool en een klein beetje gemengde fruitsla schikken we enkele plakjes gerookte zalm. We overgieten dit alles met wat zelfgemaakte vinaigrette (zie recept) en werken het af met een schijfje tomaat en een takje peterselie en enkele grijze garnaaltjes.

     

     

     

    Vlaamse asperges


    .                       
                                                     

    Winkelen:       1 kilo asperges (tamelijk dikke)

                            4 eieren

                            200 gram zachte boter

                            1 bosje peterselie

                            4 plakken Gandaham (of gekookte ham, gerookte zalm of heilbot)

     

    Voor vier personen schillen we 1 kilo asperges en stomen die in ongeveer 12 minuutjes gaar.

    Ondertussen hebben we vier eieren hard gekookt. Die worden fijn geplet en gemengd met zachte boter en fijngehakte peterselie tot eiersalade. De asperges op een bord schikken en in het midden bedekken met de eiersalade.

    Voor de afwerking enkele reepjes Gandaham of gekookte ham gebruiken.

     

    Suggestie:     in plaats van Gandaham gebruik eens een garnituur van een plakje gerookte zalm of heilbot.

     

     

     

    Koninginnehapje


                                    
                                              

    Winkelen:       vidékorfjes

                            150 gram gehakt (gemengd varken-kalf)

                            1/2 kg kippenfilet

                            200 cc room

     

    We maken gehaktballetjes van gemengd gehakt (varken-kalfs) waarin we wat chapelure hebben gemengd en koken die gaar in 500 cc water. We halen de gehaktballetjes uit het water en koken daarna in datzelfde water een dubbele kippenborsfilet die we vooraf in stukjes hebben gesneden. We halen het kippenvlees uit het water en laten de saus inkoken tot de helft en brengen ze op smaak met een kippenbouillonblokje.

    We doen er 200 cc room en 250 gram champignons bij, laten even koken en dikken de saus aan met wat maïzenaroux. We doen er het vlees en de gehaktballetjes bij en de ragout is klaar.

    We hebben ondertussen vidékorfjes opgewarmd in de oven (geen magnetron gebruiken voor bladerdeeg) en vullen die met de ragout.

    Let wel op dat je een koninginnehapje als voorgerecht niet te groot maakt en er voldoende tijd verloopt tussen dit voorgerecht  en het hoofdgerecht. Je kunt een koninginnehapje natuurlijk ook perfect serveren als hoofgerecht.

     

     

     

    Kaastoast met ananas

        
                          
                                           
    Winkelen:       Boterhammen

                            Gouda kaas

                            Een schel gekookte ham
                           
    Ananas in schijfjes

                            Marasquinokersen

                            Peterselie

                            Bieslook

     

    Een heel eenvoudig en toch smakelijk voorgerecht is een kaastoast met ananas. Snijd een vierkante plak brood en rooster deze in een pan. Leg daarop de ham en een dun plakje Gouda kaas met daarop een goed uitgelekte schijf ananas. Daar bovenop weer een dun plakje Gouda en zet alles onder een grill of in de oven. Als de kaas goed warm is en begint te smelten schik je het op een dessertbordje met en in het midden marasquinokers en daarnaast een stukje peterselie of een sprietje bieslook.

     

     

     

    Mini loempia


                            
                                        

    Winkelen:       Kleine plakjes rijstpapier (Tokowinkel)

                            250 gr gemengd gehakt

                            Een ui

                            drie teentjes knoflook

                            Een stenkel groene selder

                            Een soeplepel gehakte ananas

                            Een geraspte wortel

                            Sojasaus

    Een ei

                            Olie

     

    Neem 250 gr gemengd gehakt, een fijn gesneden ui, drie teentjes knoflook, een stengel fijngesneden groene selder, een soeplepel fijngehakte ananas en een geraspte wortel. Meng alles en breng op smaak brengen met wat sojasaus.

    Koop in een toko-winkel kleine blaadjes ingevroren loempiapapier. Laat de blaadjes ontdooien.

    Leg een blaadje van het papier open met de punt naar jou. Doe er een lepel van het gehakt en groente mengsel op en rol het in een sigaartje. Half opgerold plooi je de twee zijpuntjes van het loempiapapier naar binnen en rol het loempiaatje verder op. Plak het tipje vast met eiwit. De mini-loempias bakken in olie tot ze goudgeel zijn.

    Je kunt ze eten als voorgerecht of als hoofdgerecht met wat sla en rijst.

     

     

    Sesamtoast

                                            
                                 

    Winkelen:       Toastbrood

                            Knoflookboter

                            Goudakaas

                            Sesamzaadjes

                            Ui en komkommer

     

    Snijd wat toastbrood in driekhoekjes en rooster dit al even. Besmeer de driehoekjes daarna met knoflookboter. Leg daarop een plakje jonge goudakaas en bestrooi met sesamzaadjes. Leg dat alles nog even onder de grill tot de kaas gesmolten is.

     

    Suggestie:     Opdienen met enkele uienringetjes en een schijfje komkommer.

     

    Zalmtoast


                               
                                      

    Winkelen: ·     Toastbrood

                            Gerookte zalm

                            Citroen

                            Peterselie

     

    Rooster toastbrood in de broodrooster. Leg daarop een plakje gerookte zalm en zet daarna nog even in de oven. Voor het opdienen besprenkelen met enkele druppels citroensap. Als garnituur een takje peterselie. Ook lekker met een stukje ananas.

     

     

     

     

    Oesterzwammen in de oven

                                                        
     .                     


    Winkelen:
           200 gram oesterzwammen

                            Een tomaat

                            Ui

                            Boter

                            Parmezaanse kaas

                            Olijfolie

                            Citroen

                            Stokbrood

     

    Neem vooral kleine oesterzwammen, die zijn minder taai dan grote. Snijd ze in kleine dunne plakjes en schik ze op een bord. Marineer in olijfolie met citroensap en een knoflookteentje. Kruid met zout en peper, (of een andere kruidenvariatie naar eigen smaak).

    Snijd een (eventueel ontvelde) tomaat in kleine blokjes. Strooi deze, samen met wat gehakte peterselie over de oesterzwammen en werk af met wat uienringen, enkele klontjes verse boter en wat parmezaanse kaas.

    Plaats dit alles 4 minuten in een hete oven van 200 graden.

     

    Suggestie:     Opdienen met stukjes stokbrood.

     

     

     

     

    Gevulde champignons met kruidenkaas


                               
                                            

     Winkelen:      Drie grote champignons per persoon

                            1 tomaat

                            kruidenkaas

                            Roomboter

                            Peper en zout

                            Peterselie

     

    Gebruik alleen de hoed van de champignons. Doe de champignons in een geboterde ovenschaal. Leg een klein stukje tomaat in elke champignonhoed, kruid met peper en zout en leg daar bovenop een klein klontje boter. Zet 4 minuten in een hete oven (200°) en laat even terug lauw worden. Vul op kruidenkaas en plaats 4 minuten onder een hete grill (salamander). Bij het opdienen bestrooien met gehakte peterselie. Als garnering een beetje luzerne of waterkers.



    Bekijk ook eens de volgende websites:

     


    .






    -----------------------------------------------










    --------------------------------------------------------------------------------------------



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Welkom op mijn blog!

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    nieuwsmedia
    www.bloggen.be/nieuwsm

    Archief per week
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012

    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Hertenvlees (ellen)
        op MEER RECEPTEN VOOR LEKKER KOKEN
  • Lekker (Haese)
        op Smoutebollen
  • Lekker (Haese)
        op Smoutebollen
  • Heerlijk recept (erik)
        op Smoutebollen
  • Heerlijk (Ramon )
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • heerlijk! (Hans van dalen)
        op Kruidig gegrild spek
  • appelbollen (jvbobm)
        op Nagerechten
  • fons dehouwer (jvbobm)
        op Smoutebollen
  • appelflensjes (jvbobm)
        op Appelflensjes - appelpannenkoek
  • Heerlijk (jvbobm)
        op Gefileerde kippenbout
  • Smoothie recepten (jvbobm)
        op Polakfilet picasso
  • Het ziet er heerlijk uit;) (Wat Eten We Vanavond?)
        op Polakfilet picasso
  • lekkere recepten (leonie)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Heerlijk (Marco)
        op Zalm met rucola en eiernoedels
  • zalig (eliza)
        op Zalm met rucola en eiernoedels
  • Eten (Denny)
        op Scampi van de chef in roomsaus
  • Lekker (Myriam)
        op Scampi van de chef in roomsaus
  • Mooie jeugd!!! (Droomgeliefde)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • mmm... (catherine)
        op Vlaamse hutsepot
  • Hoi Fons (Seppe en Ann)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Heerlijk (Christina)
        op Tarte-tatin
  • lekker hoor... (Sjoerd Zomers)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Fijne recepten (Leo)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Lekkere recepten (Dieter)
        op TOP 100 CULINAIR
  • hallo (gismo)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Ga zo door! (Ellen)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • recepten (sunny)
        op Recepten uit mijn eigen keuken

  • Mijn favorieten
  • Bloggen.be
  • Bereken uw BMI en dieet online


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs