Niets is zo gezond als een lekkere natuurlijke soep. Het hoofdingrediënt is water, de onmisbare bouillon (mogen blokjes zijn), groenten en natuurlijk een beetje vetstof. Vetstof is immers een smaakdrager. Ik zeg je niet dat veel vet gezond is maar het is ook niet ongezond om er een beetje van te gebruiken.
De gezondste vetstof voor de keuken is olijfolie maar de lekkerste vetstoffen zijn roomboter en zure room. Ik zou dus voor dagelijks gebruik de gezondste en voor een lekker diner in het weekend of als je vrienden op bezoek krijgt de roomboter of room nemen.
Omdat ik mijn gerechten zo lekker mogelijk wil maken zal ik op deze website alleen maar spreken over het gebruik van de lekkerste vetstof.
Wil je een lekkere verfijnde soep dan zou ik nooit meer dan twee tot maximum vier verschillende groenten samen gebruiken. Onze smaakpapillen moeten immers nog een beetje smaak kunnen identificeren en dat gaat moeilijk als je een mengelmoes van ingrediënten gaat gebruiken. Sommige groenten lenen zich zelfs niet om samen met andere groenten te worden gebruikt.
Nemen we bijvoorbeeld asperges.
Wist je dat je heel lekkere aspergesoep kunt koken met de schillen van asperges?
.
Aspergeroomsoep
Winkelen: ½ kg asperges
Wit van een grote prei
Een grote aardappel
2 bouillonblokjes
200 cc room
Gehakte peterselie
We nemen ongeveer een halve kilo asperges en schillen die behoorlijk dik. Harde aspergeschillen in de soep zijn niet echt smakelijk. We snijden het wit van de prei in fijne ringetjes en de aardappel in kleine stukjes. De asperges worden in fijne stukjes van ongeveer enkele milimeter gesneden. De topjes van de asperges snijden we op 2 cm lengte en houden deze afzonderlijk voor de garnituur van de soep. Doe wat vetstof in een kookpot en stoof de fijngesneden asperges, preiringen en aardappel enkele minuten aan. Bevochtig met een liter water en breng aan de kook voor ongeveer 10 minuten. Gebruik de mixer en mix tot een glad soepje. Voeg daarbij de bouillon en de topjes van de asperges die je overlangs in 2 hebt gesneden. Laat nog 5 minuten koken en doe er de room bij.
Bij het opdienen strooien we er eventueel een klein beetje gehakte peterselie overheen en onze soep is klaar.
Tomatenroomsoep
Winkelen: 1/2liter vloeibare tomatenpuree
2 blokjes runderbouillon
2 suikerklontjes
2 teentjes knoflook
200 cc room
Nu zul je zeker denken dat ik tomatensoep ga maken met verse tomaten. Niets is minder waar. Wist je dat er in tomatenpuree meer tomatensmaak zit dan in onze verse tomaten uit de winkel?
In de vijftiger jaren smaakte een verse tomaat nog lekker zoet, bijna zoals fruit. Momenteel heb je nog nauwelijks een tomatensmaak omdat de oogstmethoden alleen gericht zijn op kwantiteit en helemaal niet meer op kwaliteit. Daarom gebruik ik voor mijn tomatensoep vloeibare puree en doe er een snuifje suiker bij zodat ik de oorspronkelijke tomatensmaak toch een beetje zou benaderen. De kleine blikkenpotjes tomatenpuree vind ik minder geschikt.
Voor een liter soep gebruiken we een halve liter tomatenpuree en vullen de rest aan met water en twee blokjes bouillon, twee klontjes suiker en een teentje knoflook. Kruiden met wat peper en eventueel wat bazilicum. Aan de kook brengen en mengen met 200 cc zure room. Eenvoudiger kan het al niet.
Suggestie: Gehaktballetjes maken de soep nog lekkerder
Tomatengroentensoep
Winkelen: 1 groene selder
3 uien
250 gr worteltjes
1 prei
2 teentjes knoflook
Een blikje tomatenpuree
2 kippenbouillonblokjes
50 gram boter
Snijd de groenten in brunoise (kleine blokjes) en houd ze allemaal afzonderlijk. Smelt de boter in een soeppan en bak er de uien in tot ze licht geel worden. Doe er de prei bij en fruit aan. Overgiet met 2 liter water met de tomatenpuree en 2 bouillonblokjes Laat 10 minuten koken. Neem van het vuur en gebruik te mixer. Plaats daarna terug op het vuur en doe er de selder en de worteltjes bij en laat nog een tiental minuten koken.
Suggestie: In kleine blokjes gesneden kippenfilet maken de soep nog lekkerder
Uiensoep met kaas
Winkelen: 3 grote uien
2 aardappelen
2 blokjes kippenbouillon
1 pakje gemalen gruyère
2 boterhammen
20 gram boter
Gebruik als groenten 3 grote uien en twee aardappelen. Snijd alles in kleine stukjes en fruit die aan in wat boter (niet laten bruinen). Voeg een liter water toe met bouillon (twee blokjes) en breng aan de kook. Laat ongeveer 25 minuutjes zachtjes koken.
Voor we de soep opdienen bakken we kleine blokjes brood in wat boter. Doe eerst wat van deze gebakken croutons in je bord. De soep er overheen en bestrooien met gemalen gruyèrekaas. Heerlijk!
Heldere groentensoep
Winkelen: 1 groene selder
1 prei
3 worteltjes
1 ui
50 gram boter
2 kippenbouillonblokjes
Snijd een groene selder, prei, wat worteltjes en een ui in brunoise (kleine blokjes). Dit alles aanfruiten in wat boter. Water er overheen en enkele bouillonblokjes. 20 minuutjes laten koken. Eenvoudiger kan het niet.
Suggestie: Ook lekker met wat vermicelli of elleboogjes
Bekijk ook eens de volgende websites:
.
+++
-----------
|