Balletjes met kriekskes
balletjes voor 2 personen (8 of 10 balletjes , die krijg je niet alleen op , denk ik )
Je laat een blik zwarte bonen uitlekken en verdeel over een bakplaat en laat een kwartiertje bakken in de (voorverwarmde )oven op 185 °. Halverwege eventjes omwentelen , soms gaan boontjes wat barsten , geen nood !
Neem een mengkom en doe daar in :
een fijngesnipperd sjalotje , 2 eetlepels havermeel ( broodkruim kan ook ),
1 theelepel mosterd , 1 tl miso (of bouillonpoeder of sojasaus)
2 teentjes geraspte knoflook ( mmhh, lekker)
de gebakken boontjes en graag nog wat peterselie , peper en zout .
Dit allemaal samen pletten met een pureestamper . Let op , laat nog wat structuur !
Dit deegje zet je in de ijskast , op rust , ondertussen kriekjes klaarmaken .
1 bokaal kriekjes laten uitlekken ( bokaal van ongeveer 600 gram) , een kopje sap opvangen en daar 2 lepels zetmeel aan toevoegen .
Een flesje kriekenbier opkoken ( niet teveel van proeven , hé;-) ) met een takje tijm , tot de helft overblijft .
Takjes tijm hier uitvissen en kopje met zetmeel toevoegen , goed roeren en eventjes doorkoken .
Nog de kriekjes toevoegen en proeven ... lekker :-)
Balletjes vormen en bakken in een pan , zo een kleine 10 minuutjes en nog even in de warme oven voor een 10 tal minuutjes .(zo worden ze krokanter)
Alles opdienen met lekker brood of pureepatatjes :-)
|