Paddenstoelenkrokant
Neem een 300 gram (gemengde ) champignons , zelf vind ik de mengeling van oesterzwam , shiitake en kastanjechampignon lekker . Maar je kiest je eigen goesting of wat er voorradig is .
Snij ze in kleine stukjes ( halve cm ) .
Een paar ( 2 of 3 ) gedroogde stukken eekhoorntjesbrood . Voor veggies een belangrijk ingrediƫnt in de kast :droge voeding .
Die stukjes doe je in een tas warm water en laat weken .
Smelt een soeplepel boter (vegan) en doe daar twee grote (bergjes) lepels bloem onder . En roeren , niet laten aanbakken , hoor .
Daar doe je een kopje water (200 ml) bij en een lepel groentebouillon . ( carnivoren nemen kippenbouillon) , blijven roeren en roeren mag wat moeite kosten.
Je krijgt een dikke saus .
Bak je champignon mengeling , kruid met peper en zout en voeg bij de saus .
Je knijpt het eekhoorntjesbrood een beetje uit en snij het in kleine stukjes en voegt dit ook bij de saus . Proef en kruid bij , indien nodig.
Je kan een beetje van het weekvocht (let op , niet het gruis onderaan je glas) bij je saus voegen ( lekker vlezig van smaak)
Nu nog een beetje sojaroom , toevoegen en klaar .
Uitstorten in een ovenschaal en laten opstijven .
Een paar uur later , snij je dit allemaal in blokjes . Vierkantjes van 6 of 7 cm , nauwkeurigheid is niet zo belangrijk , of in kleinere behapbare stukjes als het als aperitief wil gebruiken .
Een pak filodeeg opensnijden , vellen openplooien en in vier stukken snijden . Ongeveer gelijk ,is goed genoeg .
Dan leg je drie velletjes over elkaar en geef ze een klein aaitje olie met een borsteltje .
Leg een blokje van de champignonvulling op het deeg en pak dit in . Voorbeelden van hoe te vouwen , staan geduldig op de verpakking .
Je legt het (bijna) onderaan , vouw de onderkant eerst naar boven ,
dan de zijkanten nar binnen en rol verder op .
Afwerken met nog een aaitje olie .
Dit zet je in de ijskast en afgedekt tot gebruik .
Dan oven voorverwarmen tot 200 graden en in 15 minuutjes afbakken .
Serveren met een gemengde sla en je hebt een geweldig voorgerecht .
Voordeel bij kroketjes , deze springen niet open in je frituur , veilig !!
Je kan natuurlijk ook nog veel andere lekkere dingen in filodeeg stoppen , decoratief , gemakkelijk en geen gedoe met friteuse .
Smakelijk
|