De weg naar Isthmia moet ongeveer overeenkomen met de weg waarlangs Theseus zich naar Athene begaf. In Isthmia vlak bij de landengte, leefde er een booswicht, Sinis, bijgenaamd de dennenbuiger. Hij had de gewoonte twee dennenbomen naar elkaar toe te buigen en de voorbijgangers met de ledematen aan beide bomen vast te binden. Daarna liet hij de bomen rechtzwiepen waardoor het slachtoffer in tweeën gereten werd. Maar Theseus overwon Sinis en liet hem hetzelfde wrede lot ondergaan. Daar waren de Isthmische Spelen net aan de gang. Deze waren daar reeds enige tijd eerder ingesteld door de Korinthische koning Sisyphos ter ere van de zeegod Poseidon en ter nagedachtenis van Melikertes, wiens lijk hier was aangespoeld op de rug van een dolfijn. Van het oorspronkelijk stadion is vrijwel niets overgebleven; alleen de startlijn is nog goed te zien. Het speciale startsysteem dat bij de Spelen werd gehanteerd, is nog te herkennen.
 Het startsysteem bij de Spelen.
 Demonstratie van de start in Isthmia. Op de foto hieronder herkennen we duidelijk de "starter" (Didier, in een kuil in de grond), die door het loslaten van de touwtjes de dwarslatten laat vallen: de atleten (Willem en Gilbert) kunnen aan hun stadionloop beginnen... Het modern gebouw achteraan is het museum. 
Vlak bij de startlijn zijn nog overblijfselen van het Palaimonion, een ronde tempel ter ere van Palaimon, zoals de vergoddelijkte Melikertes werd genoemd. Binnenin was een monumentaal kunstwerk dat de dolfijn voorstelde met de dode knaap op de rug. Dit thema staat uitgebeeld op de tweede medaille van Grijslokes Olympiade: die medaille staat in het teken van de oorsprong van de Isthmische Spelen en centraal staat de zeegod Poseidon. In Isthmia ie er ook de ruïne van een Poseidontempel met een groot altaar ervoor en omringd door stoas. Er zijn verder nog resten van een theater evenals een museum. Het latere stadion ligt aan de andere kant van de weg: men heeft het exact gesitueerd, maar het bevindt zich, zoals reeds gezegd, nog zes meter onder de grond.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
 Het palaimonion (reconstructie).
 De tweede medaille van Grijslokes Olympiade: in de rand links (pijltje) is de dolfijn, afgebeeld met de dode Melikertes op de rug.
 Overblijfselen van het Poseidonheiligdom in Isthmia. Van het oudste stadion is enkel nog een deel van het startgebied bewaard (links-onder). We zien de startlijn, lopend van links-boven naar rechts-onder. Het zwart vierkantje achter de startlijn is de kuil voor de starter.
|