81. De Griekse koningen maken zich op voor de strijd.
< tekening J. Bauwens, naar een schilderij van Jan de Bray < klik op de afbeelding om te vergroten
Wat Paris gedaan had, was een onvergeeflijke misdaad in aller ogen. Door de vrouw te schaken van de koning van Sparta, Menelaos, die hem zeer hartelijk had ontvangen, had Paris de wetten van de gastvrijheid wreed overtreden. Alle heldhaftige koningen van Griekenland verzamelden zich om op te trekken tegen Troje en Helena terug te brengen naar Sparta. Die eensgezindheid onder de Griekse vorsten kwam niet enkel doordat ze zich in hun Griekse eer getroffen voelden, maar vooral door het feit dat ze zich door een eed verbonden hadden het huwelijk tussen Menelaos en Helena door dik en dun te verdedigen. Hoe was die eed er gekomen? Ziehier. Helena was reeds van in haar prille tiener jaren van een buitenaardse schoonheid. Ze was daarenboven goddelijk van natuur, want ontstaan uit het zaad van de oppergod, zoals wij gezien hebben in verhaal nr. 77. De mooie Helena was amper zestien jaar toen alle koningszonen in Griekenland reeds naar haar hand dongen. Haar vader, koning Tyndareos, vond zijn dochter veel te jong om haar uit te huwelijken en daarenboven zag hij er tegen op om haar aan één van de kandidaten te schenken, bang als hij was dat de anderen zich dan tegen de uitverkorene, tegen Helena en tegen hemzelf zouden keren. Toen de opdringerigheid van de mannen té groot werd, beloofde hij hen de knoop te zullen doorhakken, doch enkel op voorwaarde dat allen de dure eed zwoeren dat zij in de toekomst te allen tijde alles in het werk zouden stellen om het huwelijk van Helena te vrijwaren. Toen allen hun plechtige belofte gedaan hadden, schonk hij zijn dochter en meteen zijn koninkrijk aan Menelaos, de broer van koning Agamemnon van Mykene.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Elk van de Griekse dapperen bracht een aantal schepen en flink gewapende strijdmakkers mee. Het verzamelpunt was de baai van Aulis. In korte tijd werden in totaal wel duizend oorlogsschepen bijeen gebracht om op te trekken naar Troje. Naast Agamemnon, die de legerleiding op zich nam, en diens broer Menelaos, waren er de grote Ajax van Salamis, de dappere Diomedes van Argos, de oude wijze Nestor van Pylos en zovele anderen. En toch waren er aanvankelijk twee grote afwezigen, en dan nog wel twee van de allergrootsten. De ene was sluwe en snelvoetige Odysseus, koning van Ithaka. De andere was Achilles, de zoon van Peleus en Thetis, die ondanks zijn jeugdige leeftijd al de reputatie had één van de beste, zoniet de allerbeste Griekse strijder te zijn.
Odysseus was niet gebonden door de eed, want hij had niet gedongen naar de hand van Helena. Het gezinsleven met zijn vrouw Penelope en zijn pasgeboren zoontje Telemachos was hem meer waard dan oorlogsbuit en eer en roem. Agamemnon stuurde evenwel een gezant naar Ithaka om Odysseus tot deelname aan de oorlog aan te manen. Toen de gezant aankwam op Ithaka was Odysseus aan t ploegen. In de plaats van zaad strooide hij zout in de voren, om het te laten voorkomen alsof hij van zijn zinnen beroofd was. Maar de gezant was niet voor één gat te vangen. Hij nam Odysseus zoontje en legde het vóór de ploeg. De gezwindheid waarmee de vader zijn kind ontweek bewees dat Odysseus niets van zijn verstandelijke vermogens had ingeboet. Met pijn in t hart vervoegde hij de Griekse troepen.
Achilles daarentegen was erg belust op oorlogsroem. Maar zijn moeder Thetis, die voorzag dat haar zoon niet levend uit Troje zou terugkeren, verbood hem aan de oproep van Agamemnon gevolg te geven. Ze stuurde haar zoon naar koning Lykomedes van Skiros, dezelfde Lykomedes die de bejaarde Atheense koning Theseus had gedood (zie verhaal nr. 64). Ze droeg hem op zich in vrouwenkleren te hullen en zich zo te begeven onder de dochters van de koning. Maar Agamemnons speurders waren Achilles op het spoor gekomen. Nu was het Odysseus zelf die hem ging halen. Odysseus had geschenken meegenomen voor Lykomedes en diens dochters. Hij liet de meisjes kiezen uit allerlei sieraden en andere dingen waar vrouwen van houden. Onder de geschenken bevond zich ook een mooi rijk versierd zwaard. Terwijl alle meisjes hun ogen op de sieraden lieten vallen, ging Achilles aandacht geheel naar het zwaard. Hij was meteen ontmaskerd en uiteindelijk ging ook híj de zeestrijdkrachten in de baai van Aulis vervoegen. Zijn geliefde vriend Patroklos en een leger van Myrmidonen (zie verhaal nr. 79) vergezelden hem.
|