72. Sisyphos.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
< Aigina (tekening J. Bauwens, naar een Grieks beeld)
< klik op de afbeelding om te vergroten
In vorige verhalen zijn vele helden aan bod gekomen. Veelal staan ze bekend als doders van booswichten, monsters en wilde dieren. Om er enkele te noemen: Herakles, Theseus, Perseus, Jason, Meleager
Een heldhaftige monsterdoder was ook de Korinthische prins Bellerophon. Maar eerst zullen we het hebben over Bellerophons afstamming en meer in t bijzonder over zijn grootvader Sisyphos.
Sisyphos was een zoon van Aiolos, die zelf een kleinzoon was van Deukalion en Pyrrha (zie verhaal nr. 33). Hij had zich gevestigd in de buurt van de landengte van Korinthe, alwaar hij weilanden bezat waarop een mooie kudde vee graasde. In de buurt woonde Autolykos, die een zoon was van de god Hermes. Autolykos was een beruchte veedief, een gave die hij ongetwijfeld had van zijn vader. Deze had hem daarenboven het vermogen gegeven om elk gestolen dier van gedaante en van kleur te doen veranderen. Toen Sisyphos zag dat zijn veestapel gestaag kleiner werd en die van zijn buurman groter, was het voor hem aanvankelijk niet mogelijk om Autolykos te laten veroordelen. Maar Sisyphos moest in sluwheid niet onderdoen: op de hoeven van zijn runderen schreef hij de woorden gestolen door Autolykos. Toen de rover weer eens had toegeslagen riep Sisyphos de hele buurt op als getuigen en dank zij de gemerkte hoeven was het bewijsmateriaal gauw geleverd. Terwijl de menigte de veedief de les spelde maakt Sisyphos van de gelegenheid gebruik om ongemerkt in het huis van Autolychos binnen te dringen en er dezes dochter Antikleia te verleiden. Naar men zegt zou hieruit Odysseus voortgekomen zijn, de slimste van alle Griekse strijders in de Trojaanse oorlog. Geen wonder, met zulke gewiekste voorouders!
Sisyphos stichtte de stad Korinthe en werd er de eerste koning (zie ook verhaal nr. 12). Op een dag was Sisyphos er getuige van dat Zeus een nimf ontvoerde, Aigina, de dochter van de stroomgod Asopos. Wat later kwam Asopos zelf naar Korinthe om zijn dochter te zoeken. Sisyphos vertelde hem dat hij wist wat er met zijn dochter was gebeurd, doch dat hij slechts zou vertellen wat hij gezien had als Asopos bereid was zijn stad van een eeuwigstromende bron te voorzien. Asopos ging onmiddellijk op dit verzoek in en zo ontstond in Korinthe de Peirene-bron, bovenop een hoge rots, de Akrokorinth.
De oppergod had Asopos dochter naar een eiland gebracht in de Saronische Golf. Het eiland werd naar haar genoemd: Aigina. Zij baarde er een zoon Aiakos, tot wiens nageslacht de twee grootste Griekse strijders in de Trojaanse oorlog zouden behoren, Achilles en Ajax. Aiakos zelf werd na zijn dood, vanwege zijn rechtvaardige levenswandel aangesteld tot dodenrechter in de onderwereld, samen met twee andere zonen van Zeus, en tevens van Europa: Minos en Rhadamantys.
Het verraad jegens de oppergod werd Sisyphos niet in dank afgenomen: op bevel van Zeus stuurde Hades Thanatos op hem af om de klikspaan naar de Tartaros te brengen en hem daar voor eeuwig te laten boeten. Maar, zoals we in een volgend verhaal zullen zien, de listige Sisyphos was niet voor één gat te vangen
|