De eerste elektrische auto ooit was van Belgische Makelij ! In 1899 zorgde een Belg voor opschudding in de autowereld. Zijn naam ; Camille Jenatzy Zijn creatie ; de Jamais Contente . Zijn creatie was dan ook lange tijd de inspiratie voor elk huidig elektrisch voertuig. Aan het stuur van de Jamais Contente was Camille de eerste man die de kaap van 100 km/u doorbrak. dat was op 29 April 1899 . In Achères, in de buurt van Parijs, bereikte deze bolide uit de 19°eeuw een snelheid van 105,8 km/uur.
Best een snel "ding" voor die tijd. 750 kg aan batterijen voor 750 kg koetswerk, interieur en ophanging van de motor. De twee elektromotoren op de achteras ontwikkelden samen 50Kw (68pk) of het dubbele van wat de automobiel op benzine ,gas of stoom presteerde in die tijd. Het koetswerk was vervaardigd uit partinium, een legering van wolfraam en aluminium. Het model viel op door zijn aerodynamisch profiel dat sterk geleek op een 'obus' of een Torpedo. De besturing van de wagen gebeurde met twee hendels, in de ene hand enkel het sturen en in de andere hand de "gashendel". Het remmen was enkel mogelijk door het vertragen van de motor! De legende zegt dat de benaming Jamais Contente een verwijzing was naar het karakter van de echtgenote van Camille Jenatzy. Een replica van deze "bolide" behoort tot de 'vaste' collectie van Auto World (Bx)
De viering van "110 jaar ALFA ROMEO" op 14 juni ll. was niet zo geweldig als vooropgesteld. Mede door Covid , een financieel tekort en een F1 team dat maar ondermaats presteert. Maar toch Alfa Romeo won al autoraces lang voordat er sprake was van Ferrari ! Er was eens een industrieel, Nicola Romeo, die zich vooral bezig hield met het bouwen van vliegtuigmotoren en spoorweg materiaal, na WO 1 begon hij met de productie van exclusieve sportwagens. Zijn naam bekendheid kwam er door de sportieve successen. In die tijd was er een eigen raceteam onder aanvoering van een nog volslagen onbekende jong autopiloot met de naam Enzo Ferrari. De eerst successen werden behaald met de nu legendarische Alfa Modellen P2 en Tipo B. Beide wagens zijn nu een astronomisch bedrag waard. Maar dat is slechts een onbruikbaar detail op de lijst van problemen bij Alfa. We hopen dat er vlug één of ander mecenas opstaat die het merk opnieuw op de 'rails' zet....
Suzuki bestaat een eeuw (100 jaar) maar is pas als autoconstructeur actief sinds de jaren '60 . Momenteel , anno 2020, met net geen vier miljoen verkochte auto's behoort Suzuki tot de top tien in de autowereld. De grootste afnemer is India , mede door de samenwerking met Toyota. Op 12 Augustus 1968 rijd de Britse race legende, Sir Stirling Moss, met een Suzuki Fronte SS in een sensationele tijd van 4 uur en 27 minuten van Milaan naar Rome, 575 km, tegen een gemiddelde snelheid van 125km /h. Toegegeven in die tijd was het "verkeer" minder druk maar toch een pluim voor Stirling Moss die toen de meest succesvolle racer was op de aardbol. Momenteel restaureert Suzuki (Belgium) één van de eerste Fronte modellen die in België gelopen hebben. De Fronte was uitgerust met een driecilinder Tweetakt motor , 360 cc.
De SSC TUATARA , had de ambitie de snelste wagen ter wereld te worden. Dat is dus gelukt in de voorlaatste week van Oktober 2020.
De Tuatara die werd bestuurd door de Britse piloot Oliver Webb, wordt aangedreven door een V8 biturbo van 5900 cc die maar eventjes 1750 pk ontwikkeld.
Op een weg in Arizona, dezelfde waarop de vorige record houder Koenigsegg zijn snelheidsrecord van 475 km/uur had gevestigd met de Agera Rs ,zette de SSC de puntjes op de i met een topsnelheid van 537,2 km/uur en een gemiddelde snelheid van 508,7 km/uur . In beide rij richtingen, dus van "wind" in de rug die de recordpoging zou kunnen geholpen hebben was er geen sprake. Hiermee is dit de snelste seriewagen ter wereld. Dit model van de Tuatara is wel een beperkte reeks.
Een verandering in de regelgeving in de Europese Unie maakt de lichtgevende Spirit of Extasy waar sommige Rolls-Royces mee zijn uitgerust ILLEGAAL .
De oplichtende "Dame" was voor het eerst te zien in 2011 op een concept car met de naam 120EX, is een optie geworden op alle modellen in het gamma van R&R.
Dit kitscherig accessoire dat 3.800 Euro kostte wordt dus niet meer aangeboden vanwege deze wijziging in de EU-regelgeving. Wat onmiddellijk een jacht deed ontstaan bij automobilia verzamelaars. De reden van het 'verbod' is dat de mascotte als lichtvervuiling word beschouwd. Rolls-Royce is verplicht om ervoor te zorgen dat dit probleem wordt rechtgezet en dus dit uit te voeren op eigen kostten bij de reeds verkochte wagens met zo'n oplichtend figuurtje. Niet getreurd ,want de fabrikant bereidt nu een alternatieve oplossing voor , wie het kan betalen, een verzilverd beeldje van de Spirit of Extasy......
In oktober 1970 werd de Lamborghini Urraco voorgesteld op het autosalon van Turijn. De super bolide trok onmiddellijk de aandacht van het publiek om twee redenen ;
zijn "elegante" ontwerp en de vele technische innovaties. Urraco is de naam gegeven aan een bepaald ras van runderen, stieren en zoals je kan zien op het logo ,de stier moet en zal aanwezig zijn op alle Lambo's ! De Urraco was uitgerust met een V8-motor achterin gemonteerd en een onafhankelijke wiel ophanging. Voor eerst werd een productie- wagen uit gerust met Mac -Pherson veerpoten, zowel voor als achteraan. De coupé was uitgerust met een 2.5 liter V8 die 220 pk. kon leveren. Een andere innovatie waren de vier Weber dubbellichaams 40 IDF Carburatoren . Wat resulteerde in een topsnelheid van 245 km/h. en 220 pk. op de wielen. Van de Urraco werden er van 1970 tot 1979 slechts 500 stuks gemaakt . De kostprijs van een model Urraco -250- een 'kleine' 85.394 Eurookes.
Hiroshima is niet alleen bekend om "de bom" maar ook omdat er honderd jaar geleden het bedrijf MAZDA werd opgericht. Het eerste voertuig dat Mazda produceerde was een soort motorfiets met drie-wielen, achterop was er een open bak gemonteerd en droeg de naam Mazda-Go. De eerste echte auto die uit de Mazda-Fabriek rolde was de Mazda R360 anno 1960. Het was een coupé met vier zit plaatsen, twee deuren en een motor met 16 pk,356 cc en luchtkoeling. Mazda is een pionier in rotatie motoren (Wankel motoren ) een innovatie die vele autoconstructeurs als onmogelijk achten. Vanaf 1967 werd de technologie gebruikt door Mazda bij de productie van personen wagens, seriewagens zoals de Mazda Cosmo Sports. Dezelfde motor zat in de Mazda 787B . De wagen die MAZDA in 1991 de overwinning opleverde in de 24 uur van Le Mans. Zo werd Mazda het eerste Japanse merk dat deze legendarische uithouding-race in de wacht sleepte. In Auto World word de geschiedenis van Mazda in de kijker gezet, van 16 oktober tot 13 december, met een overzicht van de meest legendarische wagens van het merk Mazda tentoon gesteld. Mede door de samenwerking en steun van Mazda Motor Benelux is er de legendarische Mazda 787B te zien, speciaal voor deze gelegenheid overgebracht uit het Le Mans museum.
Meer info ,tickets e.d. via de webstek van het museum Auto World Brussel.
De MORGAN 3 wheeler is autorijden op zijn puurst ! De eerste iconische Morgan drie wieler was er al in 1909. Het is een synoniem als het ware voor sportief rijden als in de "tijd van toen" veel plezier, opwinding, avontuur en tegenwoordig extreme prestaties. Nu staat de Morgan 3 wieler in de 21°eeuw er opnieuw. Het idee, concept is hetzelfde de technologie geeft een "up-date" gekregen . Een 2.0 V -twin krachtbron die 86 pk met een vijf-bak en het achterwiel wordt aangedreven via een cardanas en een getande riem. dit concept vertaalt zich in een soepele bediening. Gevolg spectaculaire prestaties Verder geeft Morgan wel degelijk aan de veiligheid gedacht van de
"piloot" en zijn eventuele passagier De 3 wieler geeft een versterkt buizenframe en een roll-bar en minimum 3 punt gordels .Bij de fabrikant kan je een eigen stempel drukken op de bouw van je eigen persoonlijk ontwerp. De optie lijst is lang, zelfs een fotoreportage van de bouw van je bestelde 3 wieler behoort er tot de mogelijkheden.
Het is niet goedkoop en een tweede hands kan je al vinden op het www -net voor een prijs tussen de 38.000€ - 54.000€ Best prijzig maar wat een plezier!!!
56 jaar geleden won Paddy Hopkirk de Monte Carlo Rally samen met zijn co-piloot Henry Liddon. We schrijven het jaar 1964. Hun overwinning werd in het Verenigd Konikrijk massaal gevierd. De Mini presteerde in de rally uitstekend, hoewel de meeste concurenten met veel krachtiger wagens aantraden. De combinatie van voorwielaandrijving en een efficiënt onderstel wat vooral de "weg ligging" ten goede kwam maakte de Mini ongenaakbaar op de heuvels rond Monaco.
De volgende editie in 1965 was de winnaar opnieuw een Mini . Ook in 1967 was het een Mini die als eerst over de eindstreep kwam. In het jaar 1966 was het eveneens 'Paddy' die als eerste binnenkwam maar werd gediskwalificeerd . De reden; er waren andere koplampen gemonteerd die niet gehomologeerd waren. Tja, regels zijn regels ,en als je niet kan winnen op de weg dan maar via de "papieren" weg... Nu lanceert Mini een bijzondere versie van de Mini Cooper S als hommage aan Paddy Hopkirk.
Deze bijzondere versie is te herkennen aan de rode koetswerkkleur, het witte dak , de witte lijn over het koetswerk en het legendarische start nummer 37.
Paddy, rally legende, is ondertussen al 87 'lentes' en nog steeds "a live and kicking".
Opel Corsa -e Rally is de eerste elektrische rallywagen ! Naar aanleiding dat er werd bekendgemaakt dat het WRC in 2022 overgeschakeld naar hybride wagens gaat Opel nu nog een stapje verder. Door een rallywagen te bouwen op basis van de elektrische Corsa-e .Opel heeft de wagen omgebouwd tot rallywagen voor jonge talenten. Het gaat hier echter niet om een WRC - bolide, maar een auto die het bestaande model , de Adam R2, moet vervangen in de opstap klasse van de Rallysport. Daarvoor werkt Opel nauw samen met de ADAC voor de ADAC Opel Rally Cup en het ADAC Opel Rallye Junior Team. Qua aandrijflijn is de Opel Corsa-e Rally identiek aan de gewone Corsa-e, wat neerkomt op een elektromotor van 136 pk. en 260Nm. De batterij blijft ook even groot. Wel zijn er de nodige aanpassingen gebeurt om hem geschikter te maken voor rallyproeven, zoals een rallyophanging, een nieuw remsysteem met aanpasbare rem druk, een rolkooi, kuipzetels, een volledige bodembescherming en een High-Voltage veiligheidssysteem. Teams kunnen de auto bestellen bij Opel Motorsport voor minder dan 50.000 , wat goedkoper is dan een Adam R2. De auto zou tegelijk minder onderhoudsgevoelig wezen (?) Is dit de toekomst ??
Onlangs ,September 2020, is er in London een Bugatti Type 59 uit 1934 geveild voor omgerekend ruim 9,5 miljoen euro. Deze raceauto heeft een bijzondere geschiedenis, de bolide is namelijk eigendom geweest van onze koning ,Leopold III. De auto was een item van een grote verkoop van klassieke auto's door het Londons kantoor van het Amerikaans veilinghuis Gooding & Compagny. Het uiteindelijk bedrag van 9.5 miljoen lijkt hoog maar was minder dan verwacht. Men hoopte op iets van een 11 miljoen. De auto maakte deel uit van het Grand Prix team van Bugatti in het seizoen 1934 -1935. De Franse coureur René Dreyfus haalde destijds in de GP van Monaco de derde plek op het podium. Later won hij met de zelfde wagen de Grand prix van Franchorchamps (B) De auto is daarna omgebouwd met een nieuwe versnellingsbak, chassis en koetswerk en werd de wagen "zwart" geschilderd. In 1937 werd de wagen verkocht aan de grootvader van onze huidige koning Filip , die een fervent Bugatti - liefhebber was . Bij de veiling kon alleen per telefoon geboden worden. Wie de nieuwe eigenaar is, is dus niet gekend.
De Opel Ascona 400 was het resultaat van een project dat in 1979 startte en ontleende zijn naam aan het aantal exemplaren dat voor homologatie nodig was.
Irmscher en Cosworth werden ingehuurd voor de 'creatie ' van Opels Groep 4 auto.In januari 1979 wordt de Ascona B 400 voorgesteld .( Totale productie 268 stuks )
met een2.4 liter injectie motor van 140 pk voor de straatversie. De rally versies voor het Opel Rothmans Rally team hadden rond de 360 pk! Het injectie systeem van de "straat versie" werd vervangen door 2 dubbele Weber '45' carburateurs.Wat resulteerde dat ene Walter Röhl in 1982 er de wereld titel behaalde en ene Ari Vatanen reed in 1983 in de de zwaarste rally ooit ( de Marlboro Safari Rally , Afrika ) naar een eerste plaats ! Wat dus een 'speciaal' iets was. Immers de achterwiel aangedreven Opel Ascona haalde het van de 4 wiel aangedreven Audi's . Eind 1983 stond bij Opel de opvolger al klaar ; de Manta 400. Maar door de verandering in de reglementering in het WRC gebeuren en de ban van groep B wagens was het doek gevallen voor de Ascon's en Manta's 400.
Onlangs werd de originele Walter Röhl Ascona 400 te koop gesteld voor 89.500 Eurookes.
40 jaar geleden zorgde Audi op het salon van Genève voor opschudding met de voorstelling van de Quattro. Het was ongezien dat er een krachtige en sportieve coupé
( 200 pk /147 Kw ) met vierwielaandrijving werd voorgesteld. Dit aandrijvingsconcept was tot dan toe voorbehouden voor trucks en 4x4's. De Audi- ingenieurs deden hun inspiratie op in de winter van 1976/1977 tijdens testritten met de volkswagen Iltis off roader die door Audi werd ontwikkeld voor het Duitse leger.
De uitstekende rijeigenschappen op sneeuw en ijs gaven de ingenieurs het idee om zo'n integrale aandrijving te monteren onder een Audi 80.
Het rally debuut van de Audi Quattro volgde een jaar later en zette de rally wereld op zijn kop. Gaande weg werd de Quattro aandrijving ook geïntroduceerd op het gamma personenwagens van Audi. Van 11/9 tot 7/10 zijn er enkele van deze pareltje uit de Audi Quattro geschiedenis te bewonderen in Auto World.( Jubelpark 11 te 1000 Brussel).
Aanvankelijk zette Mitsubishi in op een aan de Groep B-reglementering aangepaste Groep 4-versie van de Mitsubishi Lancer 2000 Rally Turbo.
Al zagen de Japanners ook gauw in dat de rally wagens van Audi en Peugeot technologisch superieur waren. De motorsport afdeling van Mitsubishi , Ralliart, trok Alan Wilkinso aan , de ingenieur die mee had ingestaan voor de Audi Quattro , en begon met de ontwikkeling van een rally prototype op basis van de Mitsubishi Starion.De sport coupé kreeg een ingekorte "frontpartij" (zonder opklap lichten) en een permanente vierwielaandrijving. Deze Groep B - rallye wagen raakte nooit gehomologeerd !
In het WRC kampioenschap tussen 2001 - 2005 werd er deelgenomen met Mitsubishi Lancer evolution WRC , 41 deelnames doch zonder enig resultaat.
Voor de eerste keer in de geschiedenis zal een manche van het FIA World Rally Championship in België vereden worden. De FIA heeft de Renties Ypres Rally Belgium als slotwedstrijd van het FIA Wereldkampioenschap Rally 2020 op de kalender gezet. De Rally van België wordt tussen 19 en 22 november de laatste manche in de strijd om de wereldtitel. Ypres Rally neemt de plaats in van de Rally van Japan. Er worden telkens twee lussen van 5 klassementsproeven afgewerkt per dag. Op de slotdag van de wedstrijd trekt het wrc-circus naar een ander icoon van de Belgische autosport, het circuit van Spa-Franchorchamps, met zijn mytische Raidillon. De slotdag telt twee klassemenstproeven in de omgeving van het circuit, nl. in Ster en Malmedy en een classementsptoef waarbij het F-1 circuit wordt gebruikt. Deze proef zal ook gebruikt worden als "Power - stage". In totaal zal de Renties Ypres Rally Belgium een parkoers van 300 km tegen de klok presenteren. Omdat de wedstrijd georganiseerd wordt in november, zullen meerdere proeven in het donker moeten afgewerkt worden. Daarmee is de link gelegd met het roemrijke verleden van de Ieperse rally. Immers de stad Ieper heeft al 56 jaar de rally in de genen. Wegens "corona" wordt de Ypres Rally Masters en de Ypres Historic Rally dit jaar niet georganiseerd.
De Toyota Celica TCT, Twin Cam Turbo, is een rallyauto die door Toyota werd ingezet in het groep B-segment in het wereld kampioenschap rally tussen 1983 en 1986.
De wagen had een merkwaardig ontwerp voor die tijd, Toyota besloot immers geen gebruik te maken van vierwielaandrijving die alle andere wagens gebruikten zoals Audi,Lancia ,e.a. en gebruikten een relatief conventionele achterwiel aangedreven wagen. Een achteras met bladveren en een voorin geplaatste motor die enkel twee kleppen per cilinder telde, waardoor het een vrij gedateerd ontwerp bleek. Een flink opgevoerde injectie motor met turboaandrijving zorgde er wel voor dat de auto erg krachtig was en dat er hoge topsnelheden werden bereikt. Het conventionele ontwerp betekende ook dat de auto zeer betrouwbaar was. Maar de wagen had toch zijn limieten. De wagen was niet competitief in de Europese evenementen maar in lange afstandsevenementen ,vooral in Afrika, was de Toyota de norm !
In 1983 winnaar van de Rally van de Ivoorkust, in 1984 winnaar van de Safari Rally.hiermee werd de basis gelegd voor de toekomstige successen in het WK.
Eerst rally was anno 1983 (Finland) Laatste rallye was anno 1986 (Amerika)
Anno 1982 introduceerde Nissan de Silvia en met de introductie van Groep B in 1983 maakte de hierop gebaseerde 240RS zijn debuut in het kampioenschap.Het was een conventioneel ontwerp, die nog veel weg had van een Groep 4 auto, onder meer doordat de wagen nog steeds gebruik maakte van achterwiel aandrijving.De motor produceerde 275 pk. Wat hoe dan ook een stuk minder krachtig was in vergelijking met de concurrentie grotendeels omdat Nissan ervoor koos turboaandrijving uit te sluiten. Door het gebruik van diverse lichtgewicht body-panelen was het gewicht van de auto maar net onder de 1000 kg. De 240RS maakte zijn competitieve debuut in het Wereldkampioenschap Rally in 1983 in de Monte Carlo Rally. Zoals te verwachten was kon de auto weinig indruk maken maar later speelde Nissan wel een rol in langeafstandswedstrijden. Tijdens de Safari rally, met fabriek rijder Timo Salonen, lag Salonen tot aan de slotdag aan de leiding tot dat de motor het begaf en hij dus niet voorkwam in de eindresultaten. Een verrassend resultaat kwam echter later dat jaar in Nieuw -Zeeland waar Salonen een tweede plaats behaalde. Een tweede podium kwam pas in de WK-Ronde van 1984 in de Rally van de Ivoorkust (1984) In de Safari rally van 1985 was er opnieuw een derde podium plaats met als rijder Mike Kirkland (privé- rijder) en ene Alain Ambrosio behaalde een derde plaats in de rally van de Ivoorkust (1985, eveneens een privé-inschrijving) Nissan stote de fabrieksactiviteiten na 1985 en zou pas terugkeren in de "debatten" met een NISSAN 200SX in de 'nieuwe' groep A klasse.
Kostprijs van een 240 RS , tweede hands , is iets tussen de 65.000 € & 75.000 € ,afhankelijk van de staat en originaliteit.
De Chrysler Sunbeam is geproduceerd van 1977 tot 1981, het was een compacte ,kleine, personenauto gemaakt door de Britse tak van autofabrikant Chrysler.
De wagen was zeer succesvol in de motorsport onder de naam Talbot Lotus. In 1978 werd de 1600 Ti uitgebracht.De Ti had een 1600 cc motor met twee Weber-Carburateurs goed voor standaard 100 pk. De auto was achterwiel aangedreven. In Groot-Brittannië experimenteerde men inmiddels al met een door het Competition Centre geprepareerde Lotus versie van de Sunbeam -Hatchback om zo eerst in Groep 4 en later in Groep 2 te kunnen deelnemen aan internationale rally's. In november 1979 won Henri Toivonen met een 240 pk sterke Lotus de RAC rally. Tegen het eind van het jaar ,1981, won Talbot nog het wereldkampioenschap rally met de Talbot Lotus. De fabrieksrijder, Guy Fréguelin,werd tweede eveneens met een Lotus Talbot. De Talbot Sunbeam Lotus werd daarmee wereldkampioen op het moment dat de productie van het model al was gestaakt. Op 24/06/2020 ll. werd er een Talbot Lotus te koop aangeboden voor 28.500 uro.
De Lancia Fulvia werd geproduceerd van 1963 tot 1976 , het model was de opvolger van de Lancia Appia. De Fulvia deed meerdere malen mee in het Internationaal Kampioenschap Rally voor constructeurs welke ook gewonnen werd anno 1972 . Tijdens de productie periode werd de Fulvia continue vernieuwd en verbeterd. De motorinhoud van de V4 steeg in stapjes van 1098cc tot 1584 cc . De exemplaren van na 1970 worden Series 2 genoemd en deze hadden een betere rembekrachtiging en een betere ophanging. Uit de coupé ontstond de "Rallye" , deze uitgeklede en "opgefokte" versie van de Fulvia werd al snel de "rallye" wagen . Er werd zowel door particulieren als fabrieksteams geracet in diverse klassen . Het winnen van het wereldkampioenschap Rally in 1972 zorgde dan ook voor een ongekende populariteit van het merk en zorgde er voor dat menig "coupé" in kleine schuurtjes en garages omgebouwd werd tot een "Rally". Aspirant kopers van een tweede hands Lancia Fulvia HF Rallye doen er goed aan om te letten op tekenen van deze huis-tuin-en keuken versies. Onlangs werd er een echte Lancia Fulvia, 1.6 HF rallye verkocht in Duitsland voor een bedrag van 84.000 €
De Fiat 131 , ook bekend onder de naam Mirafiori, genoemd naar de buitenwijk in Turijn waar deze auto's geproduceerd werden. De productie liep van 1974 - 1984.In 1976 werden er 400 wagens gemaakt voor homologatie doeleinden qua deelname aan het auto rally kampioenschap . De Mirafiori was een samenwerking van Fiat , Bertone en Abarth. De wagens zijn tweedeurs carrosserieën met kunststof spatborden (voor en achter) ,kunststof motorkap en kofferdeksel. Verder werd de carrosserie aangepast voor montage van de onafhankelijke wielophanging. De straatversie van de wagen had een zestien klepper DOHC motor met dubbele carburatoren (Webers) gemonteerd ,goed voor 140 Pk.Verder een standaard versnellingsbak en een ondermaats remsysteem afkomstig van de kleine Fiat 127. Dit ter zijde geaten was de Fiat Abarth 131 een zeer succesvolle Groep 4 rally auto. Deze wagen behaalde dan ook de eerste plaats in het wereldkampioenschap voor constructeurs in 1977 ,1978 en 1980. Tussen 1976 en 1981 won de Fiat 131 maar liefst 20 wedstrijden in het WRC. gebeuren. Bekende namen zoals Marku Allen, Timo Salonen, Walter Röhl en Michèle Mouton namen plaats achter het stuur van deze bolide. Kostprijs tegenwoordig, gezien op autoscout24.it ; 160.000 €