Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
29-10-2009
Karakterbierfestival Poperinge 2009
Voor dat we afzakten naar het 14e karakterbierenfestival in Poperinge stopten we nog eerst even in café 'In de Vrede' nabij de abdij van Westvleteren waar we een lekkere croque aten met uiteraard een lekkere Westvleteren 12&8.De deuren van Hotel Palace waren nog maar net open toen we al aankwamen.De medewerkers van het Poperings bierproevers genootschap stonden al klaar om het talrijk opkomende publiek te verwelkomen en een helpende hand toe te steken bij de 18 brouwerij/bierfirma standjes,waaronder 1 brouwerij uit Frankrijk namelijk Brasserie du pays Flamand.We proefden enkele nieuwe biertjes en praatten nog wat met enkele medewerkers.Een leuk festivalletje maar we zouden in de toekomst mss wat meer variatie zien in de keuze van brouwerij standen.
Westvleteren 12 10,2% Westvleteren 8 8%
Jessenhofke Maya 6% Brouwerij Jessenhofke
Jessenhofke Bruin 7% Brouwerij Jessenhofke
Biere de Noel 8,5% Brasserie Brunehaut
Bracine Noel 7,5% Brasserie du pays Flamand (Frankrijk)
Afgelopen zaterdag trokken we naar het 1ste Diesters bierfestival georganiseerd door O.B.A.D(Objectieve Bier Academie Diest).We parkeerden onze wagen vlakbij de brouwerijstraat waar de ingang zich bevond.Opweg naar het festival kwamen we nog eerst het standbeeld van "De bierproever" tegen die rechtover de voormalige brouwerij Cercel stond.Dit was alvast een mooie start om een festival mee te beginnen.Toen we aan het zaaltje kwamen heerste er al een gezellige sfeer.De bekende gezichten waren ook al terug van de partij.Eenmaal voorzien van de nodige bonnetjes konden we beginnen kiezen uit een bierlijst van 105! verschillende bieren.Waaronder enkele nieuwe/unieke brouwsels.De organisatie had er voor gekozen om de brouwerijen uit het Hageland een beetje in de kijker te stellen.Wat een heel goed initiatief bleek te zijn.Ook kon je nog kelderrestjes aankopen voor de prijs van 1,50euro.Zo kon je eventueel nog enkele zeldzame biertjes op de kop tikken.Door het bordje 'DORST' omhoog te steken,kwamen de medewerkers je bestelling opnemen,die je had kunnen kiezen in het mooie overzichtelijke boekje.Voor een éérste organisatie,verliep alles vlekkeloos daarom een dikke proficiat aan de organisatie.Misschien moeten ze volgend jaar al uitkijken voor een grotere zaal?Doordat het feestzaaltje van streekbieren café 'Ons Te Huis' al te klein is geworden.Op naar volgend jaar.
Het was al weer enkele weken geleden dat we nog naar De Dolle Brouwers waren afgezakt en zondag zijn we dan maar eens langs gegaan.Groot was onze verbazing dat de uitbereidingswerken al zo ver gevorderd waren.We hadden bij de laatste botteling nog geholpen het matriaal uit de loods te verplaatsen en in enkele weken tijd is er al heel wat veranderd.We genoten er terug van een Oerbiertje en een Dulle teve en de lekkere portie Oerbierpaté.Op één van de foto's is er een oude lekbak te zien,indien iemand er ééntje te koop heeft ben ik wel geintreseerd.Ik ben er namelijk al een tijdje op zoek naar om bij onze poseleinen tapkraan te plaatsen.
De 16e Bleshappening was terug een daverend succes,deze maal vond ze plaats in de fuifzaal van de Bevegemse vijvers.Een andere locatie dus maar in dezelfde omgeving.Toen we omstreeks 15u aankwamen heerste er al een gezellige drukte aan de 22 brouwerij/bierfirma standjes.Bles had naar jaarlijkse traditie weer een bierje laten brouwen:Schinus Blond(6,5%) bij brouwerij De Graal.Enkele brouwers hadden dan ook hun nieuwste bieren meegebracht om aan het publiek voor te stellen.Naarmate het later werd nam de drukte ook toe en leek het zaaltje uit zijn voegen te barsten.Bier staat tegenwoordig behoorlijk in de belangstelling en door uitzendingen als Tournée Générale neemt de nieuwsgierigheid toe en dit kan alleen maar ten goede komen voor alles wat met bier te maken heeft.We waren dan ook niet verbaasd dat Jean Blaute even een kijkje kwam nemen,hij is trouwens afkomstig van Zottegem.De brouwers hadden het dan ook behoorlijk druk met het schenken van hun bieren,om de talrijke aanwezigen te bedienen.Wat ons aangenaam verraste was Valeir Extra(6,5%) van brouwerij Contreras.Wat een hoppig karakter heeft dit bier.Wat ons ook verraste waren de bieren van Brouwerij Den Tseut uit Oosteeklo,ze hadden ook een nieuw biertje bij namelijk Belle Cies(10%).In de fles zat er een hopbel(belle) cies is de afkorting van Cistercienzers wat meteen de naam van het bier verklaard.Uiteraard kwamen we terug de vertrouwde 'biergezichten' tegen.Wat altijd een blij weerzien is.Terug een geslaagde editie van een mooi festival.Proficiat aan de organisatie.
Hieronder vind je biertjes die we deze namiddag geproefd hebben,waaronder heel wat nieuwe brouwsels
-Schinus blond(6,5%)Blesbier:Brouwerij de Graal. -Steenuileke(6,5%):Brouwerij De Ryck -Straffe Toeback(9,5):De Scheldebrouwerij -Bittere waaheid tripel IPA(10%):Bierfirma Het Alternatief -Toria Tripel(8,7%):Bierfirma De Hoevebrouwers -Belle Cies(10%):Brouwerij Den Tseut -Den Bi3r(9%):Brouwerij Den Tseut -Slaapmutske bio tripel(8,1%)Bierfirma Slaapmutske -Valeir extra(6,5%):Brouwerij Contreras -Cluysenaer(7%):Bierfirma Cluysenaer -Forestinne Primoria(7,5%):Bierfirma B.G.V -Trisser(7,7%):De Verhuisbrouwerij
Michael Vermeren William Roelens Geroen Vansteenbrugge Thierry Vanmullem Jean Blaute voor een gezellige babbel bij de verhuisbrouwerij Jan Duym Tom Robbroeckx
Naar aanleiding van openbedrijvendag dit weekend besloten we om een bezoek te brengen aan brouwerij Bavik in Bavikhove(Harelbeke).Waar er al 4 generaties lang gebrouwen wordt(115 jaar).Achter het succes van deze onafhankelijke brouwerij schuilt de familie De Brabandere.Aangezien de brouwerij niet voor particulieren te bezoeken is was dit een unieke kans om de brouwerij te bezichtigen.En zo dachten er nog mensen over en was het aanschuiven om de volledige brouwerij te bezoeken.Maar alles verliep rustig en vlot.We hoefden enkel de rode loper te volgen en zo kwamen we in de verschillende fases van het brouwproces terecht.De nieuwe en oude brouwzaal,de gist en lagertanks,de bottelijn,de afvulinstallatie van flessen en vaten,de houten foeders waar het oud bruin lag te rijpenAlle bezoekers werden getrakteerd op een gratis consumptie uit het uitgebreide gamma wat brouwerij Bavik te bieden had,zoals Bavik premium pils,Bavik dinner beer,Petrus oud bruin,Petrus aged pale,Petrus speciale,Petrus blond,Petrus dubbel,Petrus bruin,Petrus gouden tripel,Wittekerke Wit,Wittekerke rosé,Pilaarbijter blond,Pilaarbijter bruin,Ezel bruin en Ezel witbier.We liepen heel wat bekende gezichten tegen het lijf uit het 'biermilieu'.Ook werd er gezorg voor randanimatie zoals een draaiorgel,springkasteel.Ook diende je geen honger te lijden want ook daar werd voor gezorgd.We genoten nog na van een Pilaarbijter bruin en een Petrus Tripel in de feesttent waar er een gezellige sfeer heerste met optredens en animatie.Puike organisatie van de brouwerij dit mag gezegd zijn.
Afgelopen zaterdag waren we uitgenodigd bij Brouwerij De Leite om een volledige brouwdag mee te maken.We gingen daar uiteraard graag op in omdat dit toch telkens weer een hele belevenis is.Omstreeks 5.30u in de morgen kwamen we aan bij brouwerij de Leite in Ruddervoorde.Brouwers Luc Vermeersch en Etienne Van poucke waren al ongeveer 1 uurtje bezig.Aangezien er 2 brouwsels gingen plaatsvinden was dit geen enkel probleem om van begin tot eind het brouwproces te volgen.Alle stappen van het brouwproces werd mooi uiteen gelegd zodat we een mooi beeld kregen hoe hun biertjes tot stand kwamen.Er komt nog heel wat bij kijken het is niet zomaar water opwarmen en mout,hop,en kruiden bijvoegen.Alles wordt heel nauwkeurig genoteerd en bijgehouden.Alle parameters worden gecontroleerd zodat er zo weinig mogelijk verkeerd zou kunnen lopen.Er wordt ongeveer een 500l per keer gebrouwen.Zaterdag dus 2x 500l 'Femme Fatale'.De nieuwe filterkuip werd voor de eerste maal gebruikt,een primeur dus.Alles verliep naar wens.Ondertussen werden we getrakteerd op koffie met koffiekoeken wat lekker smaakte tussen de heerlijke geuren van mout en hop.Ondertussen kwam ook 3e brouwer Paul Vanneste toe om een handje toe te steken bij het brouwen.En begon al meteen de draf uit de filterkuip te scheppen.Na ongeveer 7 uur kon aan een 2e brouwsel begonnen worden.En startte het hele proces opnieuw.Het geschrote mout(wordt ter plaatse geschroot), wordt in brouwketel gestort,en op temperatuur gebracht,het beslag wordt nadien gefilterd tot wort,die nadien wordt gekookt waarbij er hop en kruiden worden toegevoegd.Na de klaring en afkoeling wordt alles in de gisttank overgepompt en wordt er nog wat gist toegevoegd.In primeur mochten we al proeven van een nieuw biertje die in de komende maanden zal gebrouwen worden.Het proefbrouwsel werd goedgekeurd door alle 3 de brouwers(en door ons ).Binnenkort dus een 3e bier voor Brouwerij De Leite.Ondertussen was het middag en werden we nogmaals getrakeerd op een lekker middagmaal,met een bijhorende 'Femme Fatale' en 'Bonne Homme'.Tussenin kregen we nog een rondleiding in het bedrijf Helbig waar de brouwerij is gevestigd.En vertelde Luc ons wat er geproduceerd werd.Ook vertelde Luc dat het bier bij brouwerij Strubbe werd gebotteld in 33cl en 75cl flessen die per tank werden vervoerd in de bestelwagen.Zo zie je maar dat er heel wat komt bij kijken en dat het een dagje zwaar werken is.Langs deze weg willen we Luc,Etienne en Paul van harte bedanken voor de prachtige dag dat we hebben mogen meemaken en wensen we hen veel succes in de toekomst met hun bieren en brouwerij.
Wat begon als café is uitgegroeid tot een biershop,na een 16tal jaren wilde eigenaar Rudy Vossen wel eens iets bijvoegen aan z'n café,er werd besloten om een winkeltje te koppelen aan het café wat begon met een 30 tal streekbiertjes is uitgegroeit tot een 150 -tal .Uiteraard kan je alle biertjes ter plaatse proeven aan zeer democratische prijzen.Herberg de Bierboom is niet enkel een biershop je kan er ook tercht voor wijn,champagnes,sterke dranken en huisporto.Je kan er ook terecht om geschenk manden samen te stellen voor elke gelegenheid.Mochten ze iets niet in huis hebben,gaan ze er graag op zoek naar voor u.Iedere maand kan je ook deelnemen aan een wedstrijd op de website waar je enkle leuke bierprijzen kan winnen.Zeker doen.Mocht je Brugge een bezoekje brengen ga zeker eens langs bij biershop De Bierboom waar je hartelijk zal ontvangen worden.
Biershop de Bierboom Langestraat 73 8000 Brugge Tel:050/34.99.36
Openingsuren:Elke dag van 10.00u tot 20.00u Zondag van 10.00u tot 14.00u Dinsdag gesloten om 19.00u Woensdag is de winkel gesloten
Bierbrasserie Cambrinus is gelegen in het hartje van het prachtig historisch en toeristisch Brugge, net om de hoek van de Grote Markt De taverne biedt een rijk assortiment Belgische bieren aan en dit met een totaal van meer dan 400 verschillende soorten.Waaronder het huisbiertje Cambrinus blond en bruin.Tijdens het degusteren van het bier kan men er tevens genieten van een rijke gastronomische bierkeuken.
De geschiedenis van Cambrinus De Koning van het Bier
Cambrinus, vaak vernoemd in studentenliederen, is gekend als de Koning van het Bier in België, Nederland en Duitsland, alsook in andere Europese landen. (lang voor Bud). In dit historisch gebouw, daterende van 1699, is Cambrinus tweemaal geportretteerd. De eerste keer als aan standbeeld, zittend op een groot biervat met en schuimende bierpot in de hand, op de hoek van de voorgevel. De tweede keer gegraveerd in een prachtig melkvenster, dat zich aan de zijkant van het gebouw bevindt, en dit vergezeld van een vrouw. Doorheen de tijd is Cambrinus vaak bestempeld als Jan I Primus, Edelman van Brabant. Er wordt verteld dat hij de uitvinder is van de Brusselse Faro en Lambiek. In alle gevallen is hij een legendarische koning, door vele mensen aanzien als de uitvinder van het bier.
Bierbrasserie Cambrinus Philipstockstraat 19, 8000 Brugge Tel.: 050/33 23 28 Fax: 050/34 63 42 Open alle dagen van 11 tot 23 uur Weekends van 11 tot ...
Voor de 2e maal trokken we naar het 'Bella Italia' meer bepaald naar 'Het dorp van het bier' ofwel Villaggio Della Birra tussen de Tocaanse heuvels.Maar eer het zover was hielden we eerst nog een tussenstop in Rome waar we onder andere de Trevi fontein en enkele monumentale gebouwen bezochten.Na een ganse dag op stap te zijn geweest kwamen we omstreeks 21u aan in Buonconvento waar we werden opgehaald door Alberto en reden we naar de pub TNT waar organisator Gianni ons hartelijk ontvangde en we direkt mochten plaatsnemen tussen de Belgische brouwers voor een lekker avondmaal.Na een goede nachtrust op een prachtige locatie,zagen we pas hoe mooi de streek echt is.Eerst gingen we met z'n allen ontbijten in de plaatselijke bakkerij en daarna werd het tijd om alles klaar te zetten om het festival te beginnen.We hadden meteen al enkele bezoekers die geinterseerd waren in de bieren die we vertegenwoordigden.En om in de Belgische sfeer te blijven toonde Kris Boelens hoe het moest,Belgische friet met een verfrissende Arabier.Lorenzo Dabove en Tim Webb kwamen al gauw ook een bezoekje brengen en van deze gelegenhied maakte ik gebruik om mijn boek: '100 Belgian beers to try before you die' te laten signeren.Later op de middag was or onder leiding van Lorenzo Dabove een 'tasting' met de deskundige uitleg van enkele Belgische brouwers en Tim Webb en Mike Tessier.Waar veel volk op afkwam.Er werd nog doorgegaan tot in de vroege uurtjes,de eerste festivaldag was al meteen geslaagd op naar de volgende dag.
Aanwezige Belgische brouwerijen Italiaanse brouwerijen Achilles Boelens Baladin De Cazeau Barley De Leite Maltus Faber De Ranke Olmaia Den Hopperd 't Hofbrouwerijke Sint Canarus La Rulles De Dolle's corner Trappist corner Geueze corner
De volgende morgen na een stevig ontbijt op een wondermooie plaats,trokken we terug naar het Villaggio om de 2e dag in te zetten.De dag begon met een brouwdemonstratie door jonge Italiaanse hobby brouwers,en met hulp van Laurent Agache en Jef Goetelen om een lekker artisanaal biertje te brouwen.Het resultaat zullen we volgend jaar kunnen proeven.Iedereen was al terug druk in de weer zoals de mensen van de catering deze verdienden een extra pluim je moet het maar doen in zo'n warmte nog eens 12 uur aan de bbq staan.Alles verliep vlekkeloos en het volk begon stillaan terug toe te stromen.Steven Vermeylen had zijn handen meer dan vol met het schenken van de verschillende Geueze's.Wat bijzonder in de smaak viel bij de Italiaanse bierliefhebbers.Waarvan sommige enkele uren hadden moeten rijden zoals vanuit het noorden van Italie en Sicilie om dit festival te kunnen beleven.Gianni kon rekenen op een fantastiche ploeg waaronder Alberto die instond voor het vervoer,opstellen en afbreken van de standjes,en de verkoop in de biershop.Manusje van alles dus.Voor we het wisten was het al avond en werd het tijd om het prachtige festival af te sluiten.De volgende dag trokken we er samen met Nino en dochter Lisa Bacelle er op uit om nog wat van de streek te verkennen en bezochten we nog enkele kleine stadjes in de buurt zoals Pienza waar er al een straatje werd genoemd naar het bier van brouwerij Boelens en het klooster in de buurt van Buonconvento waar Nino bad om een prachtig brouwjaar .s'Avonds werd het voltallige team van brouwers en medewerkers uitgenodigd door Gianni om het prachtige weekend af te sluiten met een verbluffend etentje!Na afscheid te hebben genomen van iedereen gingen we nog een laatste maal slapen in het prachtige buitenverblijf.Hierbij bedanken we alle medewerkers in het bijzonder Gianni en Vanessa, de organisatie,Belgische en Italiaanse brouwers en familie voor dit prachtig weekend.
Nog enkele uurtjes alles klaarstomen en een paar uurtjes slapen en dan op naar Toscane waar we de biertjes van de Dolle brouwers en de Belgische Trappisten zullen vertegenwoordigen op het bierfestival Villaggio della birra.We zijn er klaar voor en natuurlijk mogen jullie een uitgebreide reportage verwachte.We zijn er terug op 9 september.Ciao........
Na lange tijd dat onze chouffetaphandles in de kast hebben gelegen hebben wij een oude Duitse porseleinen tap gevonden waar ze op kunnen pronken.Het was nogal een lastig karwei om deze op ons oud wijnvat te bevestigen maar ons va die we soms wel eens handige Harry noemen geeft dit weer kunnen klaren.Het resultaat mag er best wezen.Wat onze chouffeverzameling betreft zijn we al heel tevreden met wat we al allemaal samen hebben kunnen sprokelen.We zijn nog opzoek naar de beschilderde flessen van Biere du Soleil en Biere de Mars.Mocht er iemand zijn die deze wil ruilen of verkopen mag je ons gerust een seintje geven.
Na er 2 jaar van gesproken te hebben is het er toch van gekomen.We trokken afgelopen zondag terug onze'kinderschoenen' aan.We bezochten namelijk het 'Stripdoolhof' in Middelkerke.Deze bestaat al van het jaar 1999.En is uniek in de streek.Dit jaar stonden Suske&Wiske in de belangstelling.Voor we ons lieten 'opsluiten' in het doolhof genoten we nog van een lekker biertje van Brouwerij Ter Dolen.Namelijk Ter Dolen blond(6,1%)en bruin(7,1%) van het vat.Het is de bedoeling om tijdens de doolhoftocht 9 letters te verzamelen en zo een titel van een Suske en Wiske album te raden.In het midden van het doolhof staat een uitkijktoren die een prachtig zicht heeft over de 5ha maisveld die het doolhof groot is.Als je dan denkt de uitgang te vinden heb je het mis want de mais wordt in een bepaald patroon gezaaid zodat dit onmogelijk is.Tussen de wandelpaden wordt je vergezeld door verschillende striphelden.Wij deden er 1.30u over om de uitgang te vinden wat een normaal gemiddelde was zei de uitbater Patrick ons.We genoten nog na van een Ter Dolen blond en deponeerden ons deelnameformulier in de bus,en fier en blij dat we waren toen we huiswaarts trokken.
Stripdoolhof Abdesweg 15a 8433 Middelkerke Tel:059/31.16.64 Elke dag van 1 juli tot 31 augustus vanaf 10.30 tot 18u30 Opgelet na hevige regenbuien is het doolhof niet toegankelijk
Onder leiding van Bierkenner Geroen Vansteenbrugge organiseerde de Waregemse Bierfanaten een bierproeverij met als thema proeven van de bieren van de Canvas reeks Tournée Générale.Het was de bedoeling om 'bierleken' kennis te laten maken met de verschillende brouwerijen uit de reeks en te laten proeven van de artisanale biertjes.Aan de hand van een diavoorstelling vertelde Geroen nog leuke weetjes over de afleveringen.In de pauze kon men genieten van Quintine blond(8%)brouwerij Ellezelloise.Het was een 9L fles die gekocht was voor het goede doel(tvv Somival) voor de prijs van 100 euro op de 2e Waregemse bierhappening.Er werden 7 biertjes gedegusteerd ééntje kwam niet in de reeks voor maar was een alternatief voor Saison de Pipaix(brasserie a Vapeur)doordat dit bier al volledig was uitverkocht.Geroen had gekozen voor IV Saison van brouwerij Jandrain-Jandrenouille wat een goede keuze was.Na de proeverij mochten de19 aanwezigen nog hun persoonlijke top 3 geven met als eindresultaat op eerste plaats Trisser op de 2e plaats Witkap Tripel en op de derde plaats Rodenbach Grand cru.Het werd een geslaagde avond met heel veel tevreden gezichten.Wim Desmet(lid Wbf) sloot de avond af met een vrolijke noot.Alles vond plaats in café 'De Heerlijkheid' in Waregem waar er een mooie bierkaart aanwezig is,met dank aan uitbater Nicolas voor het openen van de Quitine,en de gezellige babbel.De geproefde bieren uit de reeks Tournée Générale waren:
Je kan het Biermuseum terugvinden in het station van de NMBS in O.-L.-V.-Olen. Over de bouw van het station is bitter weinig geweten. Waarschijnlijk dateert het gebouw uit het einde van de 19de eeuw. Vanaf 1878 tot 1957 heeft het station dienst gedaan voor passagiervervoer en tot 1989 als goederenstation. Tegenwoordig stoppen de passagierstreinen terug in Olen, maar zonder gebruik te maken van het station.Wij gingen naar de "HEMEL" waar we hartelijk ontvangen werden door de eigenaars en de klanten die direct merkten dat we daar voor de éérste keer langs kwamen.Ik zeg we kwamen in de hemel omdat de eigenaar ons vertelde dat er in de streek nog 2 vestegingen zijn die ze uitbaten.Namelijk volksherberg"HET VAGEVUUR"en dorpsherberg"DE HEL"wat we zeker gaan bezoeken als we terug in de streek zijn Het 'Stationneke van Olen', zoals het vroeger genoemd werd, is nu omgetoverd tot een bier- en jenevermuseum. Je vindt er een steeds groeiende verzameling van bijna 5000 verschillende bier- en jeneversoorten. Zo'n 175 daarvan kan je ter plaatse proeven.Het station is binnen versierd en de miniatuurtrein rijdt rondjes boven je hoofd. Je ziet er honderden bierglazen, -blikjes en -flessen, speelgoed, stenen potten (3000 stuks) en al wat met bier in verband kan gebracht worden is er op en ludieke manier tentoongesteld. Een lekkere 'Straffe Charel' kan je er proeven in een gezellige omkadering. Dit is het biertje op de foto's zonder etiket.Ook proefden we pater Verbiest blond(6,5%)en pater Verbiest donker(9%)
Op 15 en 16 augustus kon je naar Stoomcentrum Maldegem dit in het voormalige station,voor de tweede editie van 'Bier op 't Spoor'. Een unieke mix van rijke spoorweghistoriek en Belgisch bier. Brouwerij Van Steenberge lanceert er haar nieuwe Augustijn Donker(7%) en het volledige gamma van de brouwerij oa:Piraat(10,5%),Gulden draak(10,5%),Augustijn blond(8%),Augustijn Grand-cru(9%). De Bierloods uit Adegem was ook van de partij met hun Koantjesbier(7,1%). Het eigen stoombier bier van het museum(Augustijn blond) vloeide voor de gelegenheid uit het vat .Ook was er een biertje te proeven van Brasserie a Vapeur namelijk Cochonnette(9%)Dit was heel toepasselijk want dit is de enige brouwerij in Belgie die nog op stoomkracht wordt aangedreven. Op de spoorlijn tussen Gent en Eeklo konden we treinritten maken in historische rijtuigen gesleept door echte stoomlocomotieven of een oude dieselmotorwagen uit de jaren vijftig. Stoomlocomotief Generaal Maczek en Fred, net afgewerkt na een zeven jaar durende restauratie. Veel animatie, aandacht voor de kinderen. Alles voor een heerlijke dag Meetjesland.Het Stoomcentrum is open elke zon -en feestdag van mei tot en met september tussen 10 & 18u. Op deze dagen rijdt de stoomtrein. In juli en augustus rijden de dieseltreinen ook op woensdag en vrijdag tussen 11 en 18u. Telkens word je teruggebracht naar de tijd toen met de trein reizen nog echt een belevenis was.Tafelen in vlaanderen,onder het platform 'leven in de brouwerij' deelde ook hun steentje bij aan dit evenement.
Vorige week zijn we op doortocht naar de Choufferie even een bezoekje gaan brengen aan Kasteel- brouwerij Ter Dolen.In de prachtige Limburgse natuur vindt je het kasteel Ter Dolen met de brouwerij.Tijdens een ludieke rondleiding word je gedurende ongeveer 45 min ingewijd in de geheimen van het brouwen en wordt tevens een tipje van de sluier opgelicht omtrent de geschiedenis van kasteel De Dool en zijn abten. De echte bierfanaat krijgt een totaalbeeld van het brouwproces. In 1994 werd er een hypermoderne brouwerij in onder gebracht. Elke zaterdag, zondag en feestdag: rondleiding om 15 uur. In de prijs is een consumptie inbegrepen.In de omgeving kan je ook genieten van de prachtige dennebossen,heide en vennen,en eventueel een fiets-wandeltochtje maken. Je kan er de volgende biertjes drinken:
Ter Dolen blond(6,1%) Ter Dolen Double dark(7,1%) Ter Dolen Tripel((8,1%) Ter Dolen kriek(6,1%)
Brouwerij De Dool Eikendreef 21 3530 Helchteren Tel:011/60.69.99 www.terdolen.be
Voor het 3e jaar op rij trokken we richting Ardennen meer bepaald naar brouwerij D'achouffe daar vond traditioneel de Choufferie 2009 plaats.Ik had voor de gelegenheid de avond voordien nog speciaal een 'La en Mc Chouffe' kleedje in elkaar geknutseld en een bijpassend handtasje om wat in de kijker te lopen .Zo ben ik direkt op pad gegaan op zoek naar Chris Bauweraerts om mijn jaarlijkse foto samen met hem te kunnen bemachtigen.De sfeer zat er al meteen in en de ieder jaar terugkerende bekende gezichten zagen we ook meteen terug.Wat ons meteen opviel was de bijzondere 'kabouter' de foto's zeggen genoeg.Het werd er weer een reuze gezellige bedoening waarbij de la Chouffe,Mc Chouffe en Houblon Chouffe taltijk vloeide.De volgende morgen lag er alles wat verlaten bij,we maakten nog eerst een mooie natuurwandeling waarna we omstreekst 11u de Dixie Street band ontmoeten die de derde dag terug op gang trok.Ook vloeide de eerste 'Chouffekes' terug door de tapkranen.We kijken al terug verlangend uit naar de volgende editie. www.achouffe.be
Met ons boek trokken we dit weekend eventjes de grens over namelijk richting Frankrijk naar Bray-Dunes aangezien Frankrijk niet echt bekend staat als een bierland hebben we eens geen biertje gedronken maar aan een lokale specialiteit Picon,deze kan op allerlei verschillende manieren gedronken worden,wij waagden ons aan een Picon Champagne,Picon vin curaçau,en Picon Maison.Wat heel verfrissend was.Deze dronken we in het typisch grenscafé 'Au palais du Picon'.Waar zowel Belgen als Fransen komen genieten van de originele sfeer.Dit is het pardijs voor de 'Picon-liefhebber.Je kan er uiteraard ook een biertje drinken maar zeg nu zelf een 'vrai' Picon drink je niet alle dagen.
Grenscafé Au palais du Picon Rue Albert 1,203 59113 Bray-Dunes Alle dagen open vanaf 10u