Guy Vandendriessche Oyez ! Oyez ! Oyez ! Aandacht ! Aandacht ! Boeren, Burgers en Buitenlui !...Ja, zo begint een Engelse 'town crier', een Vlaamse 'belleman' of een Nederlandse 'stadsomroeper' zijn betoog. U krijgt hier een overzicht van de herkomst van deze beroepsactiviteit, met een blik in het verleden en hoe het op de dag van vandaag nog steeds, zij het nu eerder als hobby of toeristische attractie, in ere wordt gehouden.
Hier kunnen jullie dan ook mijn reilen en zeilen als de Izegemse stadsomroeper volgen, vanaf het begin (met de opening van de Izegemse Centrale Doortocht in 2004)tot op heden. De nieuwste berichten staan telkens bovenaan.
Lees er alles over op dit blog. WELKOM ! En vooral : Zegt het voort ! Zegt het voort !
10-07-2015
Opening door de burgemeester van de eerste weideschieting Izegemse Bosseniers
Zegt het voort ! Zegt het voort !
De schutters van de Izegemse Bosseniersgilde Sint Barbara vieren dit jaar hun 400-jarig bestaan.
Deze vereniging - met hun lokaal en schietsstand achter het plaatselijke Jeugd Ontmoetings Centrum (JOC) - telt momenteel een 250 leden waarvan een 80-tal actief.
Tijdens het jaar organiseerden ze reeds activiteiten zoals een receptie, een borstelschieting, een koekebroodschieting, ze hebben ook per ongeluk een varken doodgeschoten en opgegeten op de receptie, maar ze zochten nog naar iets speciaals als kroon op het
werk, iets exclusiefs om dit jubeljaar nog eens in de verf te zetten waardoor de keuze op een weideschieting viel.
Voor het eerst vindt in Izegem zo'n kleiduifschieting plaats. Om het met de woorden van organisator Roderick te zeggen : er is bij veel mensen navraag gedaan maar niemand heeft echt weet van een eerdere weideschieting in onze stad.
Een weideschieting is een speciale vorm van kleiduifschieten. Het is een schuttersbijeenkomst in een folkloristisch kader.
Ook niet evident was het vinden van een geschikte locatie in de stad.
Eerst werd er geopteerd voor het park aan het Wallemote-kasteel (maar daar was de provincie dan weer niet voor te vinden), maar mede dank zij de hulp van onze burgervader Bert Maertens hebben ze de perfecte open ruimte gevonden op de terreinen van
Francis Verhelst aan de Ardooisestraat.
Zaterdag 11 en zondag 12 juli mag vanaf 10 uur het publiek (vanaf 18 jaar) zich aan de proef onderwerpen en kan je voor 11 euro proberen om 10 kleiduiven uit de lucht te schieten, dit natuurlijk onder strikte begeleiding.
En er zijn prijzen mee te winnen.
Met deze activiteit zijn de Bosseniers er vast van overtuigd hun club weer wat bekender te maken.
Op 9 juli 2015 wordt de 30.000ste Last Post geblazen onder de Menenpoort in Ieper.
GoneWest organiseert ter ere van deze unieke gebeurtenis, in samenwerking met de Last Post Associaton en acteur Wim Opbrouck, een Ode aan de Ode.
Op 9 juli 2015 wordt een groots opgezet participatief evenement georganiseerd, dat plaats zal vinden in brandweerkazernes en andere verzamelplaatsen overal te wereld.
Wanneer de 30.000ste Last Post geblazen wordt door de klaroeners onder de Menenpoort, zal men het in zo veel mogelijk brandweerkazernes of op andere verzamelplaatsen overal ter wereld even stil maken voor de Last Post en de tekst die daarvoor zal worden
voorgelezen 'Een Ode aan de Ode'.
Een eenvoudig gebaar, een ode aan de klaroeners die al 30.000 keer hun ode hebben gebracht aan de gesneuvelden, en een ode aan de wereldwijde solidariteit onder brandweerlieden.
Geen groots opgezet herdenkingsspektakel maar een ingetogen bijeenkomst op een bijzondere locatie, de brandweerkazerne of op andere verzamelplaatsen overal ter wereld.
We streven ernaar zoveel mogelijk mensen te verzamelen in lokale brandweerkazernes of op andere verzamelplaatsen overal ter wereld om de 30.000ste Last Post live te volgen om 20u Â’s avonds (GMT+2) op 9 juli 2015.
De 30.000ste Last Post zal als televisieprogramma live worden uitgezonden door de VRT en zal wereldwijd te volgen zijn via www.deredactie.be.
Daar wordt hij officieel omgedoopt tot Jan Pieter De Rosten.
Kachtem Ommegang omvat de jaren oude Sint-Jansvererering, die nu zondag start met een Sint-Janswandeling aan de gelijknamige kerk.
"Al even traditioneel is het maken van de Sint-Janstrossen, die de hele week de gevels van heel wat Kachtemnaars zullen sieren", weet voorzitster Lieve Bataille.
"Wie er bij wil zijn, kan zich aanmelden in een loods in de Hogestraat. Op 23 juni is er de openingsviering in de kerk, maar het echte hoogtepunt vindt op zondag 28 juni plaats met de reuzendoop."
Jan Pieter krijgt er een ludieke doopplechtigheid, inclusief geboortekaartje dat door leerlingen van de Sint-Vincentiusschool is ontworpen.
"Op de dag zelf trekken we met de reus in stoet naar het binnenplein van 't Sok", weet Lieve.
"We verwachten ook koning Filip en koningin Mahilde, al zit toneelkring De Lantaarn daar ook voor iets tussen.
Er volgt een officiële audientie en ook de Izegemse belleman zal een toespraak geven."
Nadien is er nog een concert van covergroep YIP en de lokale fanfare.
Voorafinschrijvingen tot 20 juni 2015 door storting op rekening IBAN BE26 7755 7831 4829 BIC GKCCBEBB
Recreatieve gezinsjogging
Er kan doorlopend gejogd worden van 14u tot 16u30 in het kasteelpark. Als club van vooral recreanten, beogen wij beweging voor het ganse gezin en voor alle leeftijden.
In het domein Wallemote wordt een korte omloop uitgestippeld. Doorlopend (van 14.00u tot 16.30u) joggen of wandelen deelnemers van 0 tot 90 jaar.
Per afgelegde ronde ( 500 m ) ontvangen de deelnemers een jeton. De verzamelde jetons worden nadien ingewisseld voor tombolaloten, waarbij talrijke mooie prijzen worden weggeschonken, waaronder fietsen.
Daarnaast ontvangt iedere deelnemer een nuttig geschenk als herinnering.
Voor de oudste deelnemer en deelneemster van Izegem en buiten Izegem is er nog een speciaal aandenken voorzien, geschonken door het Izegemse Stadsbestuur.
Inschrijvingen (enkel ter plaatse op 27 juni: Kasteel Wallemote, Kokelarestraat te Izegem)
Tarieven: 5 euro voor leden IVAC + FLAC Izegem 6 euro voor andere deelnemers
Prijzentafel: Herinnering voor iedereen
Reuzetombola: de joggers krijgen tombolaloten, naargelang de afgelegde afstand en volgens leeftijd
Inschrijvingen: Kasteel Wallemote, Kokelarestraat te Izegem vanaf 15u tot 17u10
Voor de halve marathon/zomercorrida kan er ook vooraf ingeschreven worden via de website (zie inschrijvingsformulier) of door de wedstrijdfolder ingevuld terug te sturen.
7 euro voor leden IVAC + FLAC Izegem (5 euro voor corrida) 8 euro voor andere deelnemers (6 euro voor corrida) de dag zelf 12 euro voor iedereen (8 euro voor corrida)
Groepen van min. 10 deelnemers : 0.50 euro korting per deelnemer (enkel bij voorafinschrijving)
Nergens kan je voor zo'n laag inschrijvingsgeld zoveel waardevolle prijzen winnen.
Niet alleen de eerste kaapt de mooie prijzen weg, ook de laatsten krijgen waar voor hun geld.
U bent pas NA betaling ingeschreven!
Prijzentafel gezinsjogging: tombola
Prijzentafel Ivac Zomercorrida: herinnering
Prijzentafel halve marathon:
Verrassing voor ieder aangekomen atleet Aandenken voor de eerste heer en de eerste dame. Prijs volgens categorie (heren seniors (-40) en veteranen (+40), dames 1 categorie!
Kleedkamers ter plaatse. Na afloop van de halve marathon wordt er een pendelbus ingelegd naar het Stedelijk Sportstadion, waar warme douches ter beschikking zijn. Medische verzorging is aanwezig.
De inrichters houden zich het recht voor de organisatie te wijzigen als de omstandigheden dit noodzakelijk zouden maken. We zijn niet verantwoordelijk voor diefstal en beschadigingen.
De Batjes in Izegem lokten de voorbije drie dagen weer een massa mensen naar het centrum.
De echte koopjesjagers zakten vrijdag al vroeg in de namiddag af naar de vele kraampjes.
Zusterstad Bad Zwischenahn (D) was weer present met hun specialiteit : gerookte paling en daarnaast de nodige vuurwatertjes om alles door te spoelen.
Paling was eeuwenlang de vis waarmee de binnenvissers in Nedersaksen hun brood verdienden.
Aan de Weser, de Elbe, het Steinhuder Meer en het Zwischenahner Meer gaf de paling de vissers bestaanszekerheid.
Ze leefden overigens niet alleen van de verkoop van vers gevangen vis, maar veredelden de paling ook door deze te roken en maakten hem zo tot een tot ver buiten de regio beroemde delicatesse.
Rondom de vette en voedzame vis zijn veel regionale recepten en gebruiken ontstaan.
Zaterdag liepen de straten langzaam maar zeker vol, maar vooral zondag was het er over de koppen lopen.
Toen vond ook het Vlaams Kampioenschap voor Straatmuzikanten plaats en dat nieuw element kon het publiek duidelijk smaken.
De Batjes vinden dit jaar een weekend eerder plaats omdat de buren van Roeselare hun editie ook een week opschoven omdat ze anders te dicht bij de solden zouden aanleunen.
Dat conflict is ondertussen uitgepraat, met de belofte de komende tien jaar de Batjes niet samen te laten vallen.
Toch is niet alles weer rozengeur en maneschijn.
"Niet alleen zijn de stedelijke subsidies gedaald, ook het aantal standhouders en winkeliers vermindert elk jaar", waarschuwt voorzitter Jef Maeseele.
"Nochtans is ons standgeld vijf keer lager dan bij de buren.
Dat doet ons denken hoe we met minder meer kunnen doen en daar is het Vlaams Kampioenschap voor Straatmuzikanten een mooi voorbeeld van.
Inventief, ludiek en het boort een nieuw publiek aan."
Deze tweede editie vindt plaats op zaterdag om de grote drukte op zondag te vermijden.
Acht muzikanten strijden van 14.30 tot 18.30 uur om de titel, met luisterplaatsen in de Sint-Tillostraat, aan de Heilig-Hartkerk en de hoek van de Grote Markt en Marktstraat.
De finale vindt om 18.30 uur plaats aan de scoutsstand in de Roeselaarsestraat.
Andere blikvangers zijn de Vedettenparade in diezelfde straat, met optredens van Danny Fabry, Dick Presley, Leah Bien, Trisha en Yves Segers.
Op zondag is er een aperitiefconcert met Marino Punk.
Animatie is er met kwieke knar Eugene, de roddeltantes van Les Odettes, steltenacts en ballonplooiers.
Muziek komt er van Den Hoed Quartet en de winnaars van het vorige kampioenschap The Blueshoppaz.
Het Bad Zwischenahnplein herbergt weer het Europees Dorp, waar je streekbieren en -producten van de partnersteden kunt kopen en roept de belleman de mensen samen om om 16.00 uur deel te nemen aan de schoentjesworp op de Korenmarkt.
"We hadden dit weekend niet alleen de weergoden aan onze kant, maar kregen ook heel wat positieve respons op ons nieuw initiatief", glundert coördinator Danny Glorie van Unizo.
"Eigenlijk hadden we al op voorhand beslist hier een vaste waarde van te maken, maar dit bevestigt alleen maar ons vermoeden. Dit betekende voor ons een extra boost en dat vertaalde zich in een extra volkstoeloop."
Juryleden als acteur Kurt Defrancq, comedian Ygor en conservatoriumleraar Frederick Goossens riepen uiteindelijk bluesband The Blueshoppaz uit Izegem tot winnaar uit.
"Dankzij hun juiste attitude en omdat ze van bij de eerste noot hun gebalde energie tentoonspreidden", legt Goossens uit. "Zij belichamen wat muziek echt betekent."
De tweede en derde stek gingen naar The Preacher Men uit Gent en Diksmuidenaar Brecht Goudeseune van The Kajhem Orchestra, die het op de Batjes solo deed.
Fotoshoot door reporter Frank Meurisse, interview door Valentijn Dumoulein
Naar aanleiding van mijn verjaardag als '10 jaar Izegemse belleman', kreeg ik de uitnodiging om enkele foto's te laten nemen in de tuinen van Kasteel Wallemote.
Guy Vandendriessche (60) stapt al tien jaar als Izegemse belleman door de straten.
De stadsomroeper kan terugblikken op een rijk gevulde carrière.
Niet alleen bij feestelijkheden in de streek was hij aanwezig, ook in het buitenland nam hij al geregeld deel aan kampioenschappen.
Een belleman kwam vroeger met luide stem de nieuwtjes in een bepaalde stad verkondigen, maar het beroep stierf uit door de komt van radio en tv.
Guy Vandendriessche (60) kwam weer uit op het beroep toen hij info verzamelde over verloren gegane beroepen.
"Schepen Frank Duhamel (sp.a) moet ervan gehoord hebben, want eind 2004 vroeg hij me om de opening van de vernieuwde Gentstraat voor te gaan als belleman", herinnert Guy zich.
"Ik ben toen in allerijl een gepast kostuum gaan huren in een carnavalswinkel en heb me met veel plezier op de uitdaging gestort. Het folkloristische gebeuren lag me meteen. In 2005 vroeg burgemeester Willy Verledens me dan om naar zijn bureau te komen.
Ik dacht dat ik iets mispeuterd had, maar hij vroeg me om de officiële belleman van de stad te zijn."
Sindsdien verzorgt Guy tal van activiteiten in de stad, van jaarlijkse toppers als de Batjes en Izegem Koers, tot de kerstmarkt en aankondigingen in de bib of op de wekelijkse marktdag.
vertelt Guy. "Toch is wat ik doe niet zomaar een toneeltje opvoeren. Er zijn serieuze regels voor een belleman. Het beroep komt overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk, en daar gaan ze er niet laks mee om. Je moet zelf een tekst in elkaar boksen, die met
"Dat is traditie. In het geval van Izegem is dat dus zwart met antracietgrijs. Ik heb het indertijd op maat laten maken bij een Gentse dame. Ondertussen heeft het zijn beste tijd gehad, dus ik doe de stad een warme oproep om me na tien jaar eens in het nieuw te steken (lacht)."
Guy nam ook enkele keren deel aan de nationale, Europese en Wereldkampioenschappen voor bellemannen.
"In Temse heb ik ooit brons veroverd op het Belgisch kampioenschap", glundert hij.
"De jury controleert je houding, kledij, tekst, verstaanbaarheid en uitspraak. In Nederland houden ze tot twaalf wedstrijden per jaar. Ik ben ook nog naar het WK in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk afgezakt, maar kon er geen potten breken.
De concurrentie is bikkelhard. Door mijn zwakkere gezondheid waag ik me de komende jaren niet meer aan die kampioenschappen. Een wedstrijd in Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld is te ver voor mij. In eigen land sta ik wel nog altijd met plezier paraat om een
boodschap te verkondigen. Straks hebben we onze Izegemse Batjes - steeds een hoogdag - en op 15 augustus ben ik alweer op de Half-Oestfeesten in Dadizele, daarna op de Izegemse triatlon en later nog op het bloemencorso in Blankenberge of de
reuzenstoet in Halle. Ik stop dus zeker niet na mijn tinnen jubileum."
400 jaar Izegemse Bosseniers schuttersgilde Sinte-Barbara
Op zaterdag 6 juni laatstleden werd het 400-jarige bestaan herdacht van deze culturele en sportieve vereniging.
Op 23 mei 1615 ontving deze gilde de ordonnantie van de Izegemse graaf Vilain XIII.
Naast de handbooggilde Sint-Sebastiaan is zij de oudste Izegemse vereniging.
Ze speelde een grote rol in het sociaal-culturele leven van de stad.
Onder de genodigden was ook minister-president Geert Bourgeois.
Nieuw voor hem was de anekdote dat zijn verre voorouder Nicolas Bourgeois ooit nog het gildeboek aan deze vereniging had geschonken.
Ten Mandere-bestuurslid Bertrand Nolf heeft al heel wat gepubliceerd over deze vereniging.
Zo is zijn werk ‘De Bosseniersgilde Sint-Barbara in Izegem, 1615-1990’, uitgegeven door Ten Mandere in 1990 nog steeds een bron van inspiratie voor vele andere schuttersgilden.
Na het officiele gedeelte was er tijd voor een natje en een droogje.
Een mobiel varkensspit zorgde voor de hongerige magen en de Izegemse belleman Guy Vandendriessche speelde voor barman...
De voorzitter Miguel Bossuyt, samen met Dorine Vandorpe en zoon Ensor Bossuyt, de secretaris Michel Cauwelier, de medewerkers:
Marianne Delagrange, Tony Nollet, Serge Dejonghe, Kurt Folie, Hans en Bram Vereecke, Wim Cauwelier, en alle standhouders - maken we van de 30ste patersmarkt op zondag 31 mei 2015 te Izegem opnieuw een topper.
DE PATERSMARKT IS DE GEZELLIGSTE JAARMARKT VAN VLAANDEREN MET MEER DAN 320 STANDHOUDERS.
De eerste "Openluchtfeestmarkt" vond plaats op 25 mei 1986.
Er waren zo'n 25-tal standjes over een afstand van 300 m., met in het centrum een feesttent.
Het weer was prachtig, 25° C, en het werd een overrompeling, een feestdag voor de bewoners van de Paters- Abele - en Lindewijk, maar ook voor alle Izegemnaren.
De Openluchtfeestmarkt kende jaar na jaar meer succes, met bezoekers uit het hele Vlaamse land, en een gestage groei van het aantal deelnemers-standhouders.
Het parcours werd om de twee jaar uitgebreid, telkens tot tevredenheid van commercanten en bewoners uit de straat.
Ondertussen veranderde de naam in vzw "Patersmarkt Izegem"
De plaatselijke kranten gaven aandacht aan het teloorgaan van zo'n succesvol evenement.
"Red de Patersmarkt" blokletterde de Weekbode, en dat is precies wat toen volgde.
Een illustere antiquair, nml. Miguel Bossuyt, zag het wel zitten om onder zijn voorzitterschap de Patersmarkt nieuw leven in te blazen.
Samen met Miguels echtgenote, Dorine Vandorpe, en met Michel Cauwelier (stichter van de Patersmarkt), werd een nieuwe start genomen.
Aan de vooravond van de 27ste Patersmarkt (27 mei 2012) mogen we met trots terugblikken op een schitterende organisatie.
In 2011 werd alweer een hoogtepunt bereikt qua aantal deelnemers. 2012 zal niet anders worden, alleen maar beter, want steeds maar groeit het aantal belangstellenden en bezoekers.
Wegens openbare werken in de roeselaarsestraat moesten we in 2011 noodgedwongen uitwijken naar het centrum van Izegem, maar tegen mei 2012 zal onze straat er in een volledig nieuw kleedje bijliggen.
We keren met plezier terug naar ons vertrouwd en prachtig parcours, nml. de roeselaarsestraat aan de paters, waar er in rechte lijn - over een lengte van 1.800 m.- plaats is voor 320 standen.
Samen met voorzitter Miguel Bossuyt, Dorine Vandorpe en zoon Ensor Bossuyt, secretaris Michel Cauwelier, de medewerkers: de Izegemse belleman Guy Vandendriessche, Marianne Delagrange, Tony Nollet, Serge Dejonghe, Kurt Folie, Hans en
Bram Vereecke, Wim Cauwelier, en samen met de standhouders - maken we van de 30ste patersmarkt op zondag 31 mei 2015 te Izegem opnieuw een topper in de Vlaamse uit-wereld.
Met dank aan het stadsbestuur, de politie, de medewerkers, sponsors, pers, en alle sympathisanten.
“U hoeft echt geen Debacker of Soete of Coucke of Suykerbuyck of Zoetemelk te heten. Alle magen mogen meegenieten op de Kemmelse Zoetemarkt.”
Nu nog altijd kan men met Pinkstermaandag op de hoofden lopen te Kemmel.
Al vele jaren wordt de Zoetemarkt georganiseerd.
Op en rond de Dries, het Kemmelse dorpsplein, worden allerlei zoetigheden en tal van taarten en koeken uit het Vlaamse land geproefd en te koop aangeboden.
Alles wordt gepresenteerd in een gezellige sfeer met meestal mooi weer en met allerhande doe- en kijkanimatie en muzikale omlijsting.
Om duimen en vingers af te likken. Eigen taart is goud waard.
De Zoetemarkt wordt officieel om 14u geopend door de lokale belleman Leo Delaleeuw en zijn collega Guy Vandendriessche uit Izegem.
De Taarteklaais, de gerenommeerde bakkersfanfare uit Dikkebus, zorgen voor de muzikale begeleiding.
Maar al van 11u 's morgens zetten de Kemmelse horecazaken hun terras buiten en hun beste beentje voor om u te laten snoepen van een onvergetelijke dag.
Op het stadhuis in Hasselt werd Jan Dierickx officieel aangesteld als Bellleman door het stadsbestuur en opgenomen in de VZW Gilde van de Bellemannen Europees Continent.
Talrijke bellemannen uit Vlaanderen, waaronder Genkenaar Jempi Trippaers, kwamen hem feliciteren met zijn aanstelling.
LimburgActueel was erbij en brengt je hier het sfeerverslag.
De stad Hasselt stelt een stukje folkore opnieuw in ere met de aanstelling van een heuse Belleman.
Die eer valt te beurt aan de 45 jarige Jan Dierickx. Een rol die hem blijkbaar op het lijf is geschreven.
Jan Dierickx is een geboren en getogen Hasselaar afkomstig van de Banneuxwijk, een creatieve duizendpoot die al jaren actief is als amateurspeler bij de Banneuxkes en in het Domein Bokrijk.
Historisch correct “Ik ben fier op mijn mooie stad en zal als ambassadeur de hoofdstad van de Smaak overal met veel chauvinisme gaan promoten”.
Gewapend met een bel en een historisch correct herenkostuum, naar een idee en ontwerp van het Modemuseum en het Hasselts bedrijf Sodermans,
zal je de stadsomroeper bij talrijke evenementen tegenkomen van de Jeneverfeesten, de Sage van de Eenhoorn, het Folkorefestival , Hasselt kermis en het kerstshoppen.
Samenwerking bi-polen Zijn eerste officiële optreden zal plaastvinden op donderdag 30 april op de grote markt naar aanleiding van de jaarlijkse meiboomplanting met talrijke optredens.
Mogelijks zal hij ook opduiken in de 1 mei-feesten in Genk om samen met de belleman van Genk de O-parade symbolisch te openen als teken van samenwerking tussen beide bi-polen.
De 45-jarige Jan Dierckx is voortaan officieel de nieuwe belleman van Hasselt.
‘Eigenlijk is dit een nieuwigheid, want zijn officiële voorganger Wim Reyskens voerde de job nooit echt uit’,
zegt schepen van evenementen Gerald Corthouts, die er voor zorgde dat de nieuwe belleman met hulp van het Modemuseum en kledinghandel Sodermans netjes in het pak zit.
‘En dat hoort ook zo, als je de stad van de smaak vertegenwoordigt.’
‘Een belleman is een soort stadsomroeper, die de gebeurtenissen die in de stad aankomen, gaat kenbaar maken aan de mensen’, legt belleman Jan uit.
‘Hij is als het ware de voorloper van de krant. De stad bepaalt dan ook waar ik zal zijn.
Elke twee jaar trekt een bescheiden, maar daarom niet minder vrolijke carnavalsstoet door de Mesense straten.
De traditie is intussen 37 jaar oud en al die tijd werkten Ghislain en zijn echtgenote vrolijk mee aan de organisatie.
"Gezien we de stoet en de viering bijna helemaal zelf moeten bekostigen, houden we het op een tweejaarlijks evenement", zegt Ghislain.
"Er kruipt ook heel wat tijd in het verzamelen van de nodige middelen via activiteiten, maar ook in de zoektocht naar sponsors.
De laatste zes maanden voor de stoet ben ik eigenlijk constant bezig met carnaval.
Dan trekken we ook naar zo veel mogelijk carnavalsbals in de provincie. Want als je mensen wil lokken, moet je ook zelf op hun evenement aanwezig zijn."
"We worden intussen evenwel een dagje ouder en mijn echtgenote heeft problemen met haar rug", vervolgt Ghislain.
"Daarom heb ik beslist dat het na komend weekend gedaan is voor ons."
Carnaval helemaal loslaten zal hij nooit doen, maar de trekker van het evenement zal hij niet langer zijn.
"Iedereen weet al een tijdje dat ik ermee ophoud en dat we dus op zoek zijn naar een opvolger. Maar tot op vandaag heeft nog niemand zich kandidaat gesteld.
Ik hoop dat we dit weekend, tijdens de carnavalsvieringen, eindelijk een opvolger vinden. Ik heb er desondanks een goed oog in, al moet het niet meer te lang duren.
Eens carnaval voorbij is, begin je immers best zo snel mogelijk aan de voorbereidingen van de volgende editie.
Als er nu echt niemand opstaat, dan zal ik misschien nog even doorgaan.
Maar dan moet de gezondheid dat ook toelaten en dat kan je natuurlijk niet voorspellen.
Ik hoop vooral dat het carnaval kan blijven bestaan en dat we er nog vele jaren van kunnen genieten."
Maar voor het zover is, moet Ghislain natuurlijk nog eerst de stoet van komende zondag in goede banen leiden.
En zelfs na 37 jaar komen daar nog altijd heel wat zenuwen bij kijken.
"Het weer zit voorlopig niet mee en daar krijg ik wel stress van", bekent hij.
"Maar het zou komend weekend opklaren. Geloof het of niet, maar in die 37 jaar zijn we nog nooit in de regen op pad moeten gaan.
De oud-burgemeester trok vroeger zelfs altijd met eieren naar de zusters, opdat zij voor goed weer zouden bidden. (lacht)
Maar het zou jammer zijn mocht het nu voor die laatste keer regenen."
"Ik heb veel mooie herinneringen aan het carnaval", besluit Ghislain.
"Het is dikwijls spannend geweest om alles tijdig klaar te krijgen. We stonden soms in de nacht voor de stoet nog te schilderen, maar het is altijd goed gekomen.
Het afscheid zal moeilijk zijn, maar we blijven carnaval in ons hart dragen."
Carnavalsvereniging Karnamor stelt alles in het werk om Mortsel vanaf vrijdag onder te dompelen in een driedaags feest.
Hoogtepunt wordt opnieuw de internationale stoet die voor de 19de keer uitrijdt.
"Onze driedaagse begint vrijdag met een seniorennamiddag in Hangar 68 met optredens van Garry Hagger, Rudy Jones en Steve Tielens.
's Avonds krijgen we symbolisch de sleutel van het stadhuis en verkiezen we de nieuwe jeugdprins", vertelt erevoorzitter Albert Vanderhoydonk.
En dan is het uitkijken naar de kleurrijke stoet die zaterdag om 14 uur aan Fort 4 vertrekt.
"We hebben opnieuw 47 groepen kunnen aantrekken, onder meer uit Nederland, Frankrijk, maar ook uit het Duitse Aken.
Onze stoet hoort zeker bij de grootste uit de regio. Dit komt omdat wij steeds aanwezig zijn op carnavalsdagen in andere gemeenten.
En die mensen komen dan ook bij ons. Zo waren we afgelopen maandag nog van de partij op Rosenmontag in Aken."
Vanaf het Fort zal de stoet voorgegaan door de Izegemse belleman Guy Vandendriessche de gekende weg volgen langs Neerhoevelaan, Drabstraat, Liersesteenweg, Mayerlei,
Van Dyckstraat, Kretenburgstraat, Lepelstraat, Dorpsstraat, Sint-Benedictusstraat, Stadsplein en Lodewijk Dosfellei.
Nadien worden alle feestvierders ontvangen in Hangar 68 voor het bal.
Het driedaagse feest wordt traditioneel afgesloten op zondag met het kindercarnavalbal, vanaf 13.30 uur.
"Een succesformule moet je niet veranderen", besluit Vanderhoydonk.
Tijdens het weekend van 9 en 10 maart gingen alle remmen los op het carnaval van Mortsel.
Voor de 18de keer trok de stoet door de straten waarbij opnieuw een groot aantal feestende toeschouwers kwam opdagen.
De onlangs overleden Prins Karnamor keek vanop een ereplaats goedkeurend toe.
Toen in 1994 de Mortselse carnavalsvereniging ‘De Lobbes’ besloot om na twintig jaar de boeken te sluiten, was de teleurstelling groot.
De koppen werden al snel bijeengestoken en in datzelfde jaar ontstond ‘Karnamor’, de nieuwe koepel van Mortselse carnavalsgroepen.
“De stoet trekt al 18 jaar door Mortsel. In het begin was die heel klein, maar sinds enkele jaren, onder andere door de steun van de stad, is hij erg populair geworden in de Antwerpse regio”, vertelt Erik Broeckx (NV-A),
de burgemeester van Mortsel.
In al die jaren is de carnavalstoet zowel in kwantiteit als in kwaliteit gegroeid.
“Vandaag zijn er een veertigtal groepen, wat een verdubbeling betekent tegenover het begin. Ook de kwaliteit van de groepen is verbeterd. Wij hebben natuurlijk niet hetzelfde niveau als de grote carnavalssteden zoals Aalst, maar tot ieders verbazing komen
er elk jaar toch zeker duizend mensen naar de stoet kijken”, aldus de burgemeester.
Het bestaan van het carnavalsweekend is niet altijd een vast gegeven geweest, weet Broeckx te vertellen.
“Op een gegeven moment moesten we kiezen of we die stoet nog zouden laten doorgaan of niet. We hebben er dan voor gekozen om ze wel te laten doorgaan, op voorwaarde dat de kwaliteit ervan zou verbeteren”, zegt Erik Broeckx.
“En dat ging alleen met behulp van meer sponsoring.”
De carnavalstoet is een evenement dat heel veel mensen aanspreekt.
Veel toeschouwers behoren tot een subgroep binnen Mortsel die anders niet bereikt wordt.
Bovendien wordt met de stoet een traditie in stand gehouden.
Op het programma van het carnavalsweekend stond onder meer een seniorennamiddag, een carnavalsbal, en als hoogtepunt de internationale carnavalsstoet.
Ondanks het overtrokken weer, lokten de vele praalwagens en de knetterende muziek grote aantallen naar het centrum van de stad.
“De remmen los, plezier maken, maar ook verdraagzaamheid en vriendschappelijkheid is wat dit weekend voor mij betekent”, zegt Vivianne Van Haezendonck, secretaresse van Karnamor.
Niet alleen tijdens dit weekend worden de handen uit de mouwen gestoken.
“Tijdens het hele jaar organiseren we evenementen: een prinsenbal, de dag van de dansmariekes, een paasontbijt en een familiedag”, zegt Van Haezendonck.
“Dat doen wij om centjes in de lade te krijgen.”
De carnavalsoptocht van dit jaar stond volledig in het teken van de pas overleden Roger Scheurwegen, bestuurslid en geprezen Prins van Karnamor.
“We dragen in de stoet zijn foto mee in de vorm van een ster die aan de wagen wordt bevestigd. Nadien wordt de foto aan het podium gehangen. Zo heeft Roger gedurende de drie dagen het oog op heel het gebeuren”, vertelt Van Haezendonck.
Tijdens de jaarlijkse carnavalsstoet - het eerste weekend van maart - zal er streng gecontroleerd worden op het verbod om te roken en te drinken op de praalwagens. Voor het tweede jaar op rij zijn er weer genoeg kandidaten voor de verkiezing van de Stadsprins en de tweede Holebi Regenboogprins.
VALENTIJN DUMOULEIN
Het carnaval in Roeselare is na enkele woelige jaren aan een heropleving bezig. Door ruzies tussen de verschillende ordes werd de prinsenverkiezing even geschrapt, maar vorig jaar vond weer een vlekkeloze prinsenverkiezing plaats.
Zaterdag is er ook het kindercarnaval. Vanaf 14 uur kunnen jongeren terecht in de feesttent voor animatie met clowns, kindergrime, een springkasteel en fotoshoot. Nadien gaan alle kinderen naar huis met een cadeautje.
Omgekeerd parcours
Als de carnavalsstoet op zondag 8 maart vanaf 14.30 uitrijdt, zal dat voor de bezoekers even wennen zijn. De dertig praalwagens en carnavalsgroepen komen dit jaar namelijk uit de andere richting. "Een ingeving die ons wel leuk leek", legt de voorzitter uit. "De stoet loopt dus in omgekeerde volgorde. We vertrekken dit keer in de Noordlaan, vooraf gegaan door een publiciteitsstoet."
Verder verplaatst de stoet zich via de Noordstraat naar de Grote Markt, is er een lus rond de Sint-Michielskerk en zet de karavaan zich verder via de Ooststraat, waar het via de Delaerestraat naar het Polenplein gaat.
Gedragscode
Ook de gedragscode die de organisatie vorig jaar opstelde, blijft van kracht. Dat betekent dus dat roken en drinken op de praalwagens verboden is. "Vorig jaar is dat goed gelukt en dus gaan we op die weg verder", zegt ondervoorzitter Jan Parmentier. "Als we van het imago afwillen dat carnaval alleen 'drienken en schienken' is, moeten we deze lijn verder uitzetten. Een stoet waar deelnemers aan het roken en drinken zijn, oogt niet mooi en haalt het niveau naar beneden. We zullen daar dan ook streng op toezien."
Verder zullen de carnavalisten uit veiligheidsoverwegingen niet met snoep gooien, maar de lekkernijen en andere gadgets gewoon overhandigen.
Het mooie weer, de kleurrijke kostuums, de Izegemse belleman, de Volksharmonie van Menen, de enorme inzet van de verschillende groepen en de grote opkomst maakten van de 39ste Carnavalstoet op zondag 1 maart een echt feest!
Ik ben Guy , en gebruik soms ook wel de schuilnaam 'De belleman'.
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is Officiële Stadsomroeper van Izegem en museummedewerker.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Europese Snorrenclub Antwerpen.