Guy Vandendriessche Oyez ! Oyez ! Oyez ! Aandacht ! Aandacht ! Boeren, Burgers en Buitenlui !...Ja, zo begint een Engelse 'town crier', een Vlaamse 'belleman' of een Nederlandse 'stadsomroeper' zijn betoog. U krijgt hier een overzicht van de herkomst van deze beroepsactiviteit, met een blik in het verleden en hoe het op de dag van vandaag nog steeds, zij het nu eerder als hobby of toeristische attractie, in ere wordt gehouden.
Hier kunnen jullie dan ook mijn reilen en zeilen als de Izegemse stadsomroeper volgen, vanaf het begin (met de opening van de Izegemse Centrale Doortocht in 2004)tot op heden. De nieuwste berichten staan telkens bovenaan.
Lees er alles over op dit blog. WELKOM ! En vooral : Zegt het voort ! Zegt het voort !
08-12-2010
Vereremerkingen Izegemse Delhaize-personeel
Ik kreeg van de directie van onze plaatselijke Delhaize de opdracht om de eremerken voor arbeid van een viertal personeelsleden af te roepen.
Een grote eer als je weet dat het hier gaat om mensen die er al 30 en 35 jaar dienst hadden opzitten en , op voorstel van de Raad van Bestuur, door de regering het arbeidsteken 2de Klasse en 1ste Klasse mochten ontvangen in aanwezigheid van de Hoofddirectie van Delhaize.
Proficiat aan Luc, Carinne, Francine en Martine ! Achteraf werd er wat 'gedold' met vriendinnen en kennissen onder het drinken van een goed glas. En ook de hapjes waren overheerlijk !
Anja van 'groenten-en-fruit' wilde zeker niet op de foto. Maar dat was zonder de belleman gerekend... !
Even zien of kassierster An zich nog iets herinnerde uit die 'zelfverdedigingscursus'...
Town Crier Motel is located on lower Cape Cod, in the town of Eastham. Their central location and proximity to the National Seashore beaches provides maximum sight-seeing pleasures, as well as cycling, surfing, swimming, fishing, golfing, whale watching, shopping, and elegant dining in the many superb restaurants within a five mile radius.
Carnavalbal OVD Ostendsche Gernoaze Oostende 3 dec 2010
Als Izegemse belleman was ik er te gast voor de uitreiking van verschillende 'awards'. Ik werd er hartelijk ontvangen door de leden van Ostendsche Gernoaze en zijn 'stampertje' (rechts)...
Studio 'Savas' was ook van partij : een vaste waarde op Vlaamse carnaval-aangelegenheden
En er was een filmploeg te plekke voor de opnames van het bal en de diverse huldigingen
'Gernoazen' die hamburgers bakten... ik had toch 'iets anders' verwacht...!
De ceremoniemeester ging met zijn symbolische staf de groepen vooraf die op het podium hun eremerk in ontvangst mochten nemen.
Ik kreeg er voor de gelegenheid de medaille van de Prins van Groot-Oostende rond de nek.
Later ontmoette ik 'Dimi', de kandidaat Prins Carnaval 2011 voor Roeselare van de Orde van de Daffy's.
Tot mijn grote verbazing werd ik om 24.00u naar het podium geleid en diende ik er,getooid met een visnet rond mijne nek, onderstaande tekst te lezen...
Ik werd er (samen met Gino, de Keizer van Roeselare) 'geridderd' als PEELDER in de Orde van de Ostendsche Gernoaze en kregen door hun voorzitter 'Koksje' deze mooie medaille omgehangen.
Daarenboven kregen we een oorkonde mee en trakteerden ze nog eens met een lekkere fles Rodenbach. De drukfoutjes in onze namen we er met plezier bij...
The A.H.Guild are sad to announce the death in November 2010 of Eric Watsham, crier of Chesham.
Our sincere condolences go to EricÂ’s Family.
Chesham mourns death of Town Crier
8:00am Sunday 5th December 2010
TRIBUTES have been paid to Chesham's Town Crier Eric Watsham, who died last weekend following a long illness.
Mr Watsham, who became the town's first Town Crier after a special competition at the 2004 Chesham Festival, died after battling against cancer. He was 75.
Flags in The Broadway were this week being flown at half mast in tribute to the Hillside resident.
Cllr Chris Spruytenburg, who was Mayor of Chesham when Mr Watsham was appointed Town Crier, said news of his death came on “an extremely sad day”.
Paying tribute to Mr Watsham, Cllr Spruytenburg said: “Eric had the necessary qualifications for the job. He had a commanding voice and was also very conscientious, had a good sense of humour, a way with words and he added colour to the town at important events.
“On big occasions he was there ringing his bell and booming out the good news.
“He was well known in the town and became even better known and better loved when he took on the role.”
Cllr Spruytenburg said Mr Watsham, a member of the Chesham Theatre Company, continued with his duties even while he was receiving chemotherapy treatment.
“He came along to the opening of the Chesham Museum at its new home and did a sterling job there,” he said. “He did a wonderful job right to the end.
“He's going to be a hard act to follow. He was a very special guy and I'm sure he will be remembered.”
Mr Watsham became the inaugural Chesham Town Crier after a senior member of the ‘Ancient and Honourable Guild of Town Criers’ judged him the winner of the town crying competition at the Chesham Festival in 2004.
“Sinds 2005 beschikt Veurne over een officiële belleman. Een idee van VVV bestuurslid en gemeenteraadslid Luc Bultheel om in een Veurne een belleman aan te stellen”, licht VVV voorzitter en schepen voor toerisme Jef Goens toe. “De functie van Belleman staat op het lijf en de persoon van Joris geschreven. Niemand doet hem dit na. Als geschoolde toneelspeler verdiende hij al zijn toneelstrepen bij de Lutgardisgilde. Als clown Georgio nam hij al menig toerist bij de neus met ‘zijne muis’. Joris is iemand met veel talent. Joris is ook gekend als Herodes van de boetprocessie. Het acteren zit hem duidelijk in de genen: zijn nonkel en grootvader deden hem dit al voor.”
“De belleman verwijst naar de functie van de vroegere stadsomroepers die van op de pui van het stadhuis of van op de roepsteen nabij de kerken de gemeentelijke berichten aankondigden voor de bevolking. Dit gebeurde vaak op zondag. Dit ritueel was sinds vele jaren niet meer in gebruik. Wikepedia leert ons dat een stadsomroepervroeger het nieuws verkondigde in de stad, toen er nog geen kranten bestonden. Hij bracht de bevolking op de hoogte van mededelingen van het stadsbestuur en van aanbiedingen van middenstanders. Met een bel maakten ze hun aanwezigheid bekend en daardoor kwamen de mensen naar buiten om te luisteren naar hun mededelingen”, geeft VVV voorzitter Jef Goens de nodige toelichting bij wie of wat een Belleman nu juist is.
“De functie van stadsbelleman is de laatste jaren in vele Vlaamse steden terug in ere hersteld. De functie behelst het aankondigen van evenementen en feestelijkheden in de stad. Het beeld van de belleman aan het Veurnse Landshuis werd al door menig toerist op de gevoelige plaat vastgelegd. Hij moet bij festiviteiten ook de “orde” handhaven. Een stadsbelleman moet over een krachtige stem beschikken, een voornaam voorkomen (een soort veldwachterskostuum) hebben en ook de plaatselijke geschiedenis kennen. Joris kan die functie ook invullen met een eigen stijl. Zowel volwassenen als kinderen kunnen zijn optreden appreciëren.”
Indrukwekkend palmares “Onze eigenste Veurnse Belleman, Joris Goens werd niet minder dan vijfmaal Belgisch kampioen: in 2006 in Oudenaarde, in 2007 in Veurne en op 11 mei 2008 in het Oost-Vlaamse Zele. in Oostende 2009 en op 1 mei 2010 in Genk.” “De belleman is ook lid van de “Orde van bellemannen van het Europese continent”. Deze organisatie neemt ook deel aan het Europees en Wereldkampioenschap. De Veurnse Belleman behaalde de 2de plaats op het EK in Almelo Nederland in 2008 en onlangs nog de 1ste prijs op het eerste gildekampioenschap in Ninove op 1 augustus 2010. Daarnaast verzamelde Joris al heel wat trofeeën. Alleen al door zijn indrukwekkend palmares verdient Joris Goens het om dit Award in ontvangst te nemen. Daarnaast is hij ook een levende publiciteit voor onze stad. Een Belleman als Joris geeft een onbetaalbare uitstraling voor Veurne.” “De belleman van Veurne is aanwezig op verschillende Veurnse activiteiten. Zij agenda en activiteiten kunnen op facebook kunnen gevolgd worden.” “Veurne mag fier zijn op zijn belleman. Men zegge het voort! Leve VVV Veurne”, sloot Jef Goens de prijsuitrijking af waarna samen met Joris’ echtgenote Monica, het gezin, de familie en het VVV bestuur getoast werd op de Veurnse Belleman. Ook van de partij waren enkele collega’s van de Veurnse Belleman en het waren niet van de minste. De Bellemannen van Gent en Ninove en de voorzitter en de secretaris generaal van de “Gilde van de bellemannen van het Europese continent” stonden er op om de Veurnse Belleman te komen feliciteren met zijn VVV Award.
Naar aanleiding van de uitreiking van de Award voor de
Veurnse Belleman brachten ArEv (Kevin & Kiara Swyngedouw) hun eigen
gecomponeerd lied over de Belleman van Veurne.
Nog steeds in het kader van het Nederlands Kampioenschap voor Stads- en Dorpsomroepers en een klassement in de wedstrijd voor Bellemannen en Stadsomroeperes der Lage Landen, ging in het Nederlandse Deurne (bij Eindhoven) het voorlaatste concours van het seizoen 2010 door op zaterdag 13 november in een organisatie van C.Manders.
Eerst eventjes mijn collega-belleman van Temse Gerard en zijn vrouwtje Nelly ophalen en we werden tussen 09.00u en 09.30u verwacht op het gemeentehuis waar we ons konden omkleden. Koffie en gebak stonden reeds klaar.
Een mooie klok sierde de gevel van de inkomhal.
De officiële ontvangst op het gemeentehuis door loco-burgemeester Mevr. Nicole Lemlijn was gepland voor 10.30u.
Gewoontegetrouw werden dan de geloofsbrieven (onder de vorm van een geschenk) aangeboden en werd er alvast op een goede afloop van een heerlijke dag geklonken.
Drie Vlaamse bellemannen op het appèl : Andre uit Dadizele, Guy uit Izegem en Gerard uit Temse...
Eerst kwam veteraan Gerard van Gelder uit Ravenstein aan de beurt, omdat het zijn laatste wedstrijdroep zou worden. Vanaf nu zou hij zich terugtrekken uit het competitie-leven als stadsomroeper.
Als ambassadeur voor mijn stad Izegem overhandigde ik een info-map en als vertegenwoordiger van 'de borstelstad' een kleine verzameling borstels, afkomstig uit ons lokaal Nationaal Borstelmuseum.
Geduldig stonden de collega's hun beurt af te wachten, terwijl ik de loco-burgemeester overlaadde met borstels...
(met dank aan Geert voor het nemen van deze foto's)
Gerard van Temse had naar goede gewoonte weeral eens een mooi glasraampje van zijn gemeente meegebracht.
Belleman Andre uit Dadizele schonk een afdruk van de 'Pompeschitter'.
Wij kregen ook van Andre met z'n allen een aangepaste versie van het beroemde 'Ganzenbord-spel' in de versie van de 'Pompeschitter'.
Vanwege de burgemeester kregen we een kleurig Deurnese 'zakdoek' kado, gevuld met enkele streekproducten : een bokaal met aardbeien konfituur, een zakje met pannekoeken-bakmeel en een flesje met perenstroop.
Daarna trokken de deelnemende omroepers onder de stromende regen de stadskern in voor de sponsor-roep.
Plezant is anders...
Om 13.00u werd er gelunched in het (veel te klein) personeelslokaaltje van de plaatselijke HEMA.
Om 14.00u werden de omroepers dan voor de leeuwen geworpen voor hun eerste roep : een opgelegd thema die steeds verband houdt met de locatie waar we ons bevinden. ... de nieuwe look van Peer Witzel...
In de gietende regen, met af en toe een ijzige rukwind, hoorde een driekoppige jury onze spreekbeurten aan...
De scriptor van dienst (Frank) noteerde de verzamelde scores en voor de gelegenheid was ook weer de voormalige omroeper van Zandvoort (Klaas Koper) naar Deurne afgezakt om als tijdopnemer te fungeren, want een 'roep' mag in de Nederlandse competitie niet langer duren dan twee minuten, anders vallen er strafpunten !
Wanneer deze eerste reeks voorbij was, gingen we schuilen in het restaurant Plein Vijf recht tegenover het spreekgestoelte om ons te verwarmen en te genieten van een heerlijke kop hete chocolademelk.
Na een korte rustpauze kregen we dan omstreeks 15.30u de tweede 'vrije' roep : hierbij werd er dan promotie gemaakt voor eigen stad of dorp.
Alles verliep vlotjes en kregen we dan de uitreiking van de trofeeën om 16.30u.
Hierbij de einduitslag voor Deurne. Siebe werd derde...
Peer tweede...
En Jan Prins behaalde deze keer de eerste plaats !
De jury en de secretarissen werden beloond met een flesje 'eau-de-vie'...
En omdat het zijn laatste concours was, werd Gerard van Gelder nog eens gelauwerd met een 'life-achivement'-trofee.
Gezien Klaas Koper niet kon blijven voor de feestelijke maaltijd straks, gaf hij ook meteen hier zijn kado aan Gerard : een mooi stuk chocolade met mans afbeelding en een lekkere fles... voor thuis...
Daarna was er nog de prijsbedeling van de plaatselijke Lotto-Najaarsactie met als hoofdlot een auto Renauld Twingo ! De winnende loten werden een voor een uit de hoge hoeden van Peer en Siebe getoverd.
En dan was het zover !
En die werd gewonnen door een plaatselijk mevrouw.
Het avondmaal werd gegeten in resto De Potdeksel.
Deze had ik alvast verdiend...
Eerst kwam er een heerlijke kom tomatenroomsoep met balletjes en stokbrood met kruidenboter...
Tussen de soep en de patatten kreeg Gerard nog enkele geschenken van de vereniging aangeboden : uit Friesland met Siebe een mandje met streekproducten...
Harm gaf een fles wijn...
Peer deed hem een tinnen figurine kado...
Harry had een plezante 'neon'-olifant bij...
En Wim deelde aan allen een kleurrijke boodschappentas uit.
Voor het hoofdgerecht konden we kiezen tussen een zalmschotel of een Wiener-schintzel met champignonsaus, aangebracht met groentenschoteltjes, warme aardappelen en frieten.
Geert Veen uit het hoge noordelijk gelegen Winschoten gaf Gerard een fles wijn met gepersonaliseerde etikette en een plakboek waarin iedereen zijn bijdrage had geleverd omtrent fotomateriaal en/of gedichten.
Op zijn beurt tracteerde Gerard met lekkere taart voor bij de koffie.
Het is de omroeper/belleman uit Zele in het Belgische Waasland. Zijn E-mail adres is: odilon.wiels@telenet.be (Hij verlaat hierbij de Gilde van Bellemannen Europese Continent : hij kwam in aanvaring met diens secretaris-generaal na een schandelijke uitspraak op het Gildekampioenschap afgelopen zomer in Ninove...)
Odion, WELKOM bij de EVSDON (Eerste Vereniging van Stads- en Dorpsomroepers Nederland)
Ik was te gast op het carnavalbal van de Orde van de Bourgondiërs in zaal 'Centrum' te Torhout. Na de nodige 'plichtplegingen', kon ik even op de foto met de uittredende Prinsen van Bredene (Koksje) en Roeselare (Den Joe). 'Rodenbach' was uiteraard de rode draad van gans die avond...
Ik spelde het schild van Izegem op de jas van de Keizer van Herenthals...
...en om 11.11u (23.11u 's avonds natuurlijk, maar 11 heeft een magisch-symbolische betekenis voor de carnavalisten) kondigde ik de ceremonie van de vereremerkingen aan en trad de Westvlaamse Prinsengarde aan.
Ik kon dan ook niet langer meer uitblijven, want er stond nog een belleman-wedstrijd op het programma de volgende dag...
Met dank aan de sympatieke Peter en de charmante Catharina voor de uitnodiging en het warm onthaal !
Op 11 november was ik te gast op het openingsfeest van het Oostends carnavalseizoen 2010-2011, een organisatie van de Carnavalraad Oostende. Het feest, waarop alle carnavalgroepen uit Groot-Oostende en de prinsengarde van België werden uitgenodigd, ging door in Sluisvliet feestzaal aan de voorhavenlaan in Oostende. De plechtigheden startten tradidioneel om 11.11u en ik had de eer en het genoegen om de Schepen van Carnaval aan te kondigen ...
...die dan officieel het seizoen opende door symbolisch het kleurige lint door te knippen...
en daar moest natuurlijk op geklonken worden !
Dan pas mochten de carnavalisten hun narrensteek opzetten !
Een fotoverslag...
Een jaarlijks wederkerend gegeven is DJ Savas die opnieuw zorgde voor de fantastische musikale sfeer. Dat haalt hij dan uit zijn ultra moderne computergestuurde installatie : geen plaatjes of cd-tjes... alles digitaal ! Indrukwekkend !
En dan de fotosessies... Hier met twee prinsessen van Oostende
Het Driegestern van Centrum België : ditmaal bemand (en bevrouwd) door een trio uit Roeselare van de carnavalvereniging 't Motje.
Nieuw in Oostende : De Venetianen...
... en de Blues Brothers (en enkele sisters en juniors !) Een indrukwekkende groep...
De Genkse belleman is op zoek naar de klepel van zijn bel. Hij verloor het noodzakelijk stukje ijzer zaterdagavond tijdens de St.-Martinusviering.
GENK - Jempi Trippaers, de Genkse belleman, is op zoek naar de klepel van zijn bel. De stadsbelleman verloor het noodzakelijk stukje ijzer zaterdag tijdens de 66ste Sint-Martinusviering. Trippaers doet nu een oproep naar de vinder(s): "Zaterdagavond vloog, ergens op het marktplein, de klepel uit mijn bel", weet de belleman.
Stille belleman
"De 'klingende stadsbelleman' werd plots een heel stil individu", zegt Trippaers. "Tot op heden is de klepel nog niet teruggevonden. Wie de klepel alsnog terugvindt, mag het aan de onthaaldienst van het stadhuis afgeven", laat de ongelukkige belleman weten.
De Genkse belleman is op zoek naar de klepel van zijn bel. Hij verloor het noodzakelijk stukje ijzer zaterdagavond tijdens de St.-Martinusviering.
Jempi Trippaers, de Genkse belleman, is op zoek naar de klepel van zijn bel. De stadsbelleman verloor het noodzakelijk stukje ijzer zaterdag tijdens de 66ste Sint-Martinusviering. Trippaers doet nu een oproep naar de vinder(s): "Zaterdagavond vloog, ergens op het marktplein, de klepel uit mijn bel", weet de belleman.
Stille belleman
"De 'klingende stadsbelleman' werd plots een heel stil individu", zegt Trippaers. "Tot op heden is de klepel nog niet teruggevonden. Wie de klepel alsnog terugvindt, mag het aan de onthaaldienst van het stadhuis afgeven", laat de ongelukkige belleman weten.
Afgelopen zaterdag 6 november was ik op uitnodiging van de OVD Pensejagers (Brugge) op het Verkiezingsbal voor de Carnaval Prinses van Westvlaanderen. De 'strijd' zou geleverd worden tussen de kandidates Eveline van de OVD Mossels en Nancy van de OVD Ezel. Om 20.00u meldde ik mij present, maar het gros van de carnavalisten kwam er pas tegen 21.30u aan.
Aan de ingang...
Tja... als je zo begint !
Een van de twee kandidaten voor de titel van prinses W.Vlaanderen in Cleopatra outfit.
De carnavalvereniging Knol uit Oostende voor de gelegenheid in Marine-tenue
Even op de foto met deze uitgedoste bestuursleden van de OVD Ezel uit Lombardsijde/Middelkerke.
Ook de Westvlaamse Prinsegarde was van de partij met aan het hoofd de regerende Prins van Westvlaanderen 2009-2010 en stadsgenoot, 'zottekop' Benny uit Izegem.
De OVD Charleston heeft een opvallende 'hanger' : een besnorde snoet met tits ! (de pin zou ik pas op de opening van het Oostendse carnavalseizoen krijgen... zie later)
Orde Van De Charleston is een carnavalorde uit Oostende die opgericht is op 03 april 1988 door de voorzitter Van Gampelaere Marc met als ondervoorzitter Van Gampelaere Fritz en secretaris Van Gampelaere Steve . Eerst was het lokaal ten huize van van de voorzitter en later is het lokaal overgebracht naar Cafe Jumbo in de Nieuwpoortsesteenweg te Oostende uitgebaat door de Voorzitter. De jaren 1920-1930 waren de inspiratie voor de kledij van onze vereniging . De Vereniging kon sedert de beginjaren tot op heden verschillende prinsen en prinsessen van de stad Oostende binnenhalen die door de ons gesteund werden . De prinsen zijn: YOYO tevens de voorzitter ; Boone ; Moustafa ; Johan ; Snoopy ; Chucky ; Dreetje ; Jean camion en Mister Bean . De prinsessen : Roesty ; Triene ; Petra ; Caroline en Cindy Eveneens een prins van West Vlaanderen Marc . Sedert jaar en dag bezoeken we verschillende aktiviteiten in binnen en buitenland zoals bals, stoeten, zittingen en maaltijden. Sinds kort hebben we nieuw secretariaat : p/a Debaets -Geryl tarwestraat 55 8400 Oostende e-mail :jacky.debaets@pandora.be
Terry Dormer (t.dormer2 @t ntlworld.com) of Plumstead, SE London, writes: "My ancestor William Parker was born in Watton in about 1816. He had various jobs between 1851 and 1891 and moved from Back Lane to Middle Row (Stevenage) until in 1891 the census entry shows the family living in High Street and his occupation is Town Crier. (the civil parish on the census is Stevenage, the registration district Hitchin and the sub-registration district is Baldock). Please could you suggest the best way of finding out more about his time as town crier ? " (e.g. publications or personal visit to ??)
A first check in trade directories and other sources revealed nothing about a town crier in Stevenage - which may just be that the the directory didn't record such detail for smaller towns. I therefore decided to have a wider look at town criers in Hertfordshire to see if that provided some clues.
In medieval times the Town Crier was the person who had the duty of proclaiming official notices, and arranging for the bills to be posted so that those who could read them (a small minority) could do so. Because he might have to proclaim bad news it is said that the post had royal protection to ensure that an annoyed populace did not "shoot the messenger". It would not have been a full time post and might well be combined with other "local government" duties. The post (where it continues) is now a purely ceremonial one.
A search of the 1899 Kelly's Directory for Hertfordshire (which is available online in digital form) is interesting as while "Town Crier" is not indexed as an occupation in the Trade Directory section there are eight towns which are recorded as having a town crier in the County section of the directory. These were:
Place
Town Crier
Occupation
Baldock
Charles Mellum
Town Crier & Bill Poster
Berkhamsted
David Nash
Town Crier & Bill Poster
Bishops Stortford
Samuel Warner
Town Crier & Bill Poster
Buntingford
Joseph May
Town Crier [General labourer & Bill Poster at Wyddial in 1901 census]
Hertford
Frank Gear
Town Crier [Bill Poster in 1901 census]
Hitchin
Stephen Joyce
Town Crier & Bill Poster
Royston
William Stamford
Town Crier & Bill Poster
St Albans
Charles Pointon
Town Crier & Bill Poster & Collector of Tolls
The occupation of "Bill Poster" is listed in the Trade Directory and there are only two Bill Posters listed who are not also listed as Town Criers. One was Charles Hailey, Church Street, Rickmansworth (Rickmansworth being the only Hertfordshire town listed as having a town crier in 1855 and 1866, so may still have had one, although not listed.) and the other was a company - The Watford & District Bill Posting and Advertising Co. Ltd.
A quick check in online trade directories for the adjacent counties of Bedfordshire and Buckinghamshire for around 1899 show a very similar pattern with at least two thirds of the town criers also being listed as bill posters. Other activities carried out by the town criers included mace bearer, market tolls collector, parish clerk and sexton. It is interesting that the picture of the Marlborough, Wiltshire, town crier in the Francis Frith collection (on the right) was not only the town crier but also a bill poster and the school attendance officer. A google search shows many other individuals throughout England at around the same time (and elsewhere, including one in New Zealand) where the town crier was also a bill poster. I didn't find one posting which commented on how common this combination was, and none of the lists of old occupations I examined indicated a link.
It should, of course, be remembered that in the past there would have been many street traders plying their wares, often with distinctive street cries, and it may well be that a clearly official looking costume came in early. In addition there would have been a commercial need for a vocal "advertising board" to notify the public of forthcoming events, the opening of new businesses, etc., at a time when many people were unable to read. For this reason an "advertising man" might well need a powerful pair of lungs as well as the ability to post bills and be a natural for the post of town crier!
So back to your question: The census shows that William Parker had an interesting career. Over the decades he was an agricultural labourer (1841), a journeyman blacksmith (1851), a jobber (1861), a general labourer & bill sticker (1871), a bill poster (1881) and town crier (1891). Imagine how proud he must have felt at 75, dressed up in in fine cloths, ringing his bell, and calling people to a town meeting or some other event. It may be that he was also town crier in 1881 but had retired as a bill poster by 1891.
So where might you be able to find more information about William Parker and his role as town crier? A good starting point would be Stevenage Museum as they have a large collection of photographs. Even if they do not have a photograph they should be able to advise on where else to try. If the town council records of the period survive they might help and perhaps the council minute book records when the town appointed their town crier. Relevant documents might be with the current council, with HALS, or with the local museum or library. There is a Stevenage Society for Local History (details on the Museum web site). If you know William's date of death there may have been an obituary in a local newspaper.
November 2008
Robert is the Town Crier of Colchester, Essex, and wanted to know about a 19th century town crier - and I was interested to see that James Simpson (Colchester Town Crier between at least 1874 and 1894) was also a Bill Poster. His web site also has a picture of John Everett, who was Colchester Town Crier between at least 1902 and 1914.
Hei ! Kom ik zopas te weten... Ik maak deel uit van de vier Izegemse favorieten naast onze burgemeester Gerda Mylle, initiator Paul Berlamont en cabaretier Karel Declerck. Daarnaast links naar onze brandweer, politie, apothekers, thuisverpleging, huis- en dierenartsen en kine en en ons stationnetje en natuurlijk een hoop sponsors. Kijken op www.izegemsefavorieten.be.
Op vraag van persfotograaf Jos Bogaerts (vzw Den Denker) deed ik vandaag 30 oktober 2010 het onthaal en de voorstelling van de laureaten die in aanmerking kwamen voor een oorkonde als erelid van deze socio-culturele club. ( hij schrijft zijn stukjes in http://mandelnieuws.be/ ) De 'smoorders' moesten natuurlijk buiten blijven...
Binnenin het Wallehuis aan de Walledreef in Roeselare zat de sfeer er rond 16.30u al goed in : er werden lekkere hapjes (zalmtoast) geserveerd en een zeer goede cava geschonken : een 'Pupitre Brut' uit de kelders van Arboq, gelegen in de Penedes-wijnstreek.
Goudgele kleur, fris aroma van appel en citrus. Ook in de mond ontdekken we de plezierige frisheid van groene appel, de afdronk is zacht en geeft een rijpere impressie. Bij een internationaal proefpanel won deze Cava goud en kwam ver voor de bekende merken zoals Cordoniu en Freixenet.
Voor de warme hapjes (gefrituurde scampies) zorgde Gerda. Zij werd buiten geïnstalleerd met haar friteuses...
Ondertussen waren de meeste gasten gearriveerd (hier enkele Schepenen van Roeselare) en konden we overgaan tot de orde van de dag.
Maar er ontbraken nog enkele belangrijke personen en voorzitter Jos en moderator Geert waren verwoed aan het rondbellen.
Rond 17.00u besloot men dan maar van start te gaan met de prijsuitreikingen. Bestuurslid Geert Messiaen begon met een korte uiteenzetting van het ontstaan en de doelstellingen van de vereniging.
Dan begon ik met het afroepen van de ereleden voor de overhandiging van de oorkonden en de medailles.
Waarna ze een voor een hun diploma in ontvangst namen. In totaal werden 27 personen gehuldigd : Johan Depretere Peter Delforche Koen Sercu Roger Noyez JeanMarie Claeren Marina Renier Rik Gevaert Ludwig Willaert Rony Bekaert Stefaan Beel Piet Vandendriessche (afwezig) Francesco Vander Jeugd Jan Vanden Berghe (afwezig) Noël Demeyere Noël Carlisle Schepen Jose Debels Schepen Kris Delercq Schepen Mark Vanwalleghem Burgemeester Luc Martens (afwezig) Prov. Raadslid Geert Leenknecht Bestuurslid Charlotte Degezelle Bestuurslid Willy Vanden Broucke Bestuurslid Stefaan Bogaerts Bestuurslid Gerard Callewaert Bestuurslid Geert Messiaen Bestuurslid Freddy Van Hove Voorzitter Jos Bogaerts De oorkonde kregen ze uit de handen van voorzitter Jos Bogaerts zelf waarna ze een medaille rond de hals werden gehangen door Charlotte Degezelle.
De certificaten werden getekend door de 92-jarige Roger Noyez, kuntstekenaar en calligrafie-specialist
Als de feestelijkheid afgelopen was kreeg ik van de organisatie nog enkele flessen kadoo en van Wallehuis-uitbater Willy Vandenbroucke nog een fijne Mozel-wijn.
Vandaag was ik te gast op het 50ste verjaardagsfeest van textielmagnaat Philippe Lampe op het bedrijf zelf aan de Kanegemstraat te Tielt.
Omstreeks 20.30u deed ik acte-de-presence en in mijn bijna 8 meter-lange 'roep' beschreef ik zo'n beetje - tot zijn grote verrrassing - de levensloop van deze manager en zijn vrouw Hilde, maar dan op een ludieke wijze, met een knipoog naar al de stoten die hij in zijn jeugdige carrière heeft uitgehaald.
Tot grote hilariteit van de bijna 80 aanwezigen.
(foto's Ilse Acke)
Daarna kreeg hij nog een gepeperd 'bedrijfs'-filmpje à la Jambers, met in de hoofdrollen het personeel zelf. Men zag er ondermeer hoe het er aan toe ging 'als de kat van huis is'...
Tot slot kreeg deze J.R. van Tielt nog een heuse Texaanse cowboyhoed kadoo.
De glazen en de schoteltjes met aperitiefhapjes, krakelingen en oesters waren nooit leeg, dank zijn de professionele bediening van cateringzaak Excellent en ik ben dan ook niet lang meer gebleven, maar niet zonder eerst even op de foto te staan met het gelukkige paar en werkneemster Dorien, die mij de pikante details voor mijn speech leverde en de touwtjes een beetje in de hand hield.
Hun levens leidden hem naar Kaapstad, Milaan, Hasselt, New York, Parijs, Berlare, Rome, Weimar, Amsterdam, London, Straatsburg, Gent, Riga, Tallinn, Heusden-Zolder, Nicosia, Barcelona, Kosovo, Sint-Martens-Latem en IZEGEM !
Het resultaat is een exclusieve televisiereeks, waarin deuren open gingen die normaal gesloten blijven. Martin filmde achter de schermen van het politieke landschap en in de coulissen van de modewereld, hij verkende de kunst- en rock-‘n-rollscène, liep mee met een topsporter, vergezelde een premier die plots president van Europa werd, zag hoe een kardinaal feestelijk afscheid nam in Rome maar daarna geen rust vond en filmde Kamagurka bij zijn optreden in Izegem tijdens 'Leute in Stad 2009'... en daar sta ik ook bij ! http://www.een.be/programmas/god-en-klein-pierke/het-programma
Martin Heylen beschrijft als een bevoorrechte getuige het leven van acht uitzonderlijke persoonlijkheden en hun entourage. Hij toont hun ambitie en gedrevenheid, observeert hun talent en discipline, neemt notie van fouten en gebreken. En schetst zo acht unieke en toch herkenbare en universele portretten van de mens achter het icoon.
'God en klein Pierke' wekelijks op dinsdag vanaf 2 november (wanneer de uitzending komt met Kamagurka, was met het ter perse gaan van dit bericht nog niet bekend...)
Gerard Vercauteren, de belleman van de gemeente Temse, kreeg enkele maanden terug de Wit-Russische tv op bezoek en volgden hem van bij hem thuis langsheen het gemeentehuis naar de markt.
Je ziet hem enkele minuten op onderstaande link (op het einde van het nieuwsblok vanaf tijdstip 16.24 tot aan het weerbericht). Geniet ervan ! http://belsat.eu/be/obiektyw/wydanie/a,126,2010-10-28,ogladaj.html
Ik ben Guy , en gebruik soms ook wel de schuilnaam 'De belleman'.
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is Officiële Stadsomroeper van Izegem en museummedewerker.
Ik ben geboren op 04/06/1955 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Europese Snorrenclub Antwerpen.