Balenais eenEverson 33, een 10 m lange zeilboot, met vaste
zomerligplaats in Wolphaartsdijk (NL). In voor- en najaar beleven we vooral
leuke zeiltochten op het Veerse Meer en de Oosterschelde. DeBelgische en Nederlandse Kust
en de Westerscheldestaan
eveneens regelmatig op het programma.
In de vakanties gaan we verder : Denemarken (in 2009 en
2010), tot Edinburgh (Schotland in 2011), naar Jersey en Guersney, tot St Malo
en St. Cast (in 2012), de Engelse Oostkust, Londen, Chatham en dan zuidelijk
tot Weymouth (in 2013), Bornholm en zuid-Zweden (2014) en de Duitse Hansesteden en Rügen in 2015. Vakantie 2016 was 2,5 week Veerse Meer wegens motorproblemen, en nadien nog tot de Engelse Oostkust en Wells-next-the Sea ! 2017 werd het Kopenhagen, met heenreis via de Eider en het Kielerkanal.
2018 staat onze neus opnieuw richting de Oostzee... om samen met vrienden retour te komen naar Zeeland.
Zoeken in blog
Zeiljacht Balena
Zeilavonturen dichtbij en verder weg met onze Everson 33
17-07-2018
Plakkend warm
Dinsdag 17 juli : Strynø - Grossenbrode (48 M)
Om 7 u op, bakkie koffie en off we go ! we manoeuvreren ons uit het krappe web van lijnen, er is geen zuchtje wind, en maar goed ook hier, want we hebben geen 10 cm over.
Dat betekent natuurlijk ook dat we niet zeilen… Eerst ontbijt en tot aan Marstal is het in de smalle geulen nauwlettend sturen. Daarna wordt het opnieuw breder en dieper, maar onder deze tropische zon, zonder een knoop wind, zit de boot, zowel binnen als buiten, barstensvol kleine lichtgroene irritante vliegjes / mugjes, het is werkelijk verschrikkelijk. Kurt staat in de kuip te slagen als zot, en ik binnen hetzelfde. Dat brengt echter geen soelaas, we stoppen ermee. Op het dek vooraan, zitten we iets koeler, en onze automatische pilot houdt de juiste koers, richting de Fehmarsundbrug, dat is nog ca. 20 mijl. We moeten enkel uitkijk houden, maar zelfs op de zogenaamde drukke traffic lane naar Kiel, zien we amper verkeer. We zijn dus ondertussen terug in Duitsland.
Als we de brug tussen Fehmarn en het vasteland hebben gepasseerd, moeten we koers verleggen, en zowaar is er een beetje wind, de laatste 2 uren zeilen we nog tot we bij de haven van Grossenbode zijn. De stranden liggen vol. En eens we aangemeerd zijn, is dat dan ook ons doel : zwemmen en op het mooie zandstrand even verkoelen.
‘s avonds wordt ook de boot langs buiten helemaal proper gespoten en van de insecten bevrijd, en ook binnen alles goed uitkloppen, stofzuigen, dweilen… We eten in een koele kuip en kunnen nog tot laat buiten zitten...
De nieuwe week, onze vierde, zetten we vroeg in, om 7u45 gooien we los en de eerste uurtjes is het motoren. Als we bij het haventje van Lundeborg zijn, komen ons enkele zeilers scherp aan de wind dichterbij. Dat betekent dus dat er toch een zuchtje is, maar omdat we bijna voor de wind varen, voelen we het niet… We kiezen eroor om de halfwinder te hijsen, maar zonder het grootzeil, want dan lukt het toch niet. En zo zeilen we een aangename tocht, van 3,5 naar 5,5 kn… als het vaarwater zeer smal wordt, halen we de halfwinder binnen, en zeilen we enkel op de fok verder. We worden ingehaald door een mooi groot zeilschip van de bruine vloot bij Rudkobing, De Lille Dan, en dan wordt het vaarwater terug breder…
We wilden vandaag tot Bagenkop gaan, en dan morgen richting Lübecker Bucht, naar Neustadt te gaan, maar die plannen worden wat aangepast, omdat een gepland ziekenhuisbezoek in Lübeck aan Inge geannuleerd wordt. Een kortere tocht dus vandaag, en we zien een klein eilandje Strynø lonken. Het haventje is werkelijk heel klein, en ligt zo goed als vol. We kruipen er diep in, en meren af aan de kademuur met de stootwillen horizontaal… We zitten zo goed als aan de grond, maar er is bijna geen wind meer. Na ons komen er nog 2 bootjes voor ons liggen, het is zeer krap allemaal… de functie van de springlijn om vooruit of achteruit te blokkeren, klinkt bij vele Denen als Chinees in de oren. We kunnen het natuurlijk ook paar in t Engels of Duits expliceren… soit, als deze 2 vast liggen, is er alweer een ander zeilbootje, een kleine Engels ‘smack’, die zonder motor buiten gaat, en die wordt door een klein motorbootje gesleept. Met een fender ben ik standby om hen langs onze boot te begeleiden,... Never a dull moment in deze kleine haventjes.
Ondertussen hebben we de witte zonnetent gezet en eten we een hapje want het is al na 14 u. Dan een stapje naar het dorpje, op ongeveer 1 km, er is een cafeetje, maar dat blijkt gesloten, en er is een klein levensmiddelenwinkeltje. Brood, tomaten, nog wat groentjes zijn er voorradig.
Naast de haven is een mooie zwembaai, dat komt lekker van pas…
Het is nu met een licht briesje aangenaam zitten in de kuip, ‘s avonds nadat we gegeten hebben, is er nog heel wat begankenis, nog vele zwemmers, bijbootjes,... Er is ook nog een grote tweemaster van de bruine vloot aangemeerd en die brengt nog heel wat extra volk mee. Hier kunnen we nog genieten van een mooie zonsondergang.
Zondag 15 juli: Nyborg meerboei - Nyborg Marina (2 M)
We worden verwend: strakblauwe lucht en stralende zon… koffietje en boterham en… off we go, naar de marina om 2 mijl afstand voor een zondagse ‘Lazy day’...
Voldoende plaats hier, we hebben maar uit te kiezen.
We gaan betalen bij de automaat, en ook meteen douchen. Rond de middag wandelen we richting centrum. Nyborg was lang de hoofdstad van Denemarken voor Kopenhagen en de koningen verbleven er meestal in het Fort. De autovrije straatjes zijn zeer leeg want zondag, wel enkele terrasjes en cafeetjes, en daar kiezen we er eentje van, nl. Café Anton. Nadien wandelen we naar de stadswallen en de vesten, maar het fort Is in restauratie en dus niet toegankelijk. Wel de watertoren vlakbij is te bezoeken. Dan horen we live music: klinkt als een musicall, en ja hoor, in een openluchttheater is het blijkbaar de generale repetitie voor de opvoering volgende week: Singing in the rain. Allemaal bekende Amerikaanse musicall-liedjes aan elkaar gebreid rond een Deens verhaal. We gaan even zitten en kijken, maar spijtig dat, behalve de liedjes dus, al de rest in het Deens is. Ik kan er nog een verhaal rond verbeelden, maar na een halfuur is het genoeg voor Kurt, en wandelen we verder. We passeren nog bij de supermarkt, die zijn dus op zondag wel altijd open, zelfs tot 20 of 22 u!
Aan boord kunnen we via wifi de WK-finale volgen… Frankrijk haalt dus de beker binnen.
We hebben fantastisch goed geslapen in de baai, er zat een beetje wind maar er was geen golfslag of zo, een goede tip dus.
We ontbijten en vertrekken rond 9u30. Het anker is snel boven, er hangt wel wat klei en zeegras en wier aan. Het eerste stukje de baai buiten gaat op motor, nadien zeilen gehesen en richting zuidoostelijk, eerst langs het eiland Samsø. Ca. 4 bft wind, en het gaat zeer vlot. Het is wel fris en zwaar bewolkt, fleece trui, muts en sjaaltje zijn nodig. We schieten goed op, ik ben vandaag van dienst, Kurt ligt binnen… om 14 u. wisselen we, de wind valt weg, de zon komt erdoor, en Kurt probeert nog te vissen. Zonder succes vandaag.
We varen de grote Belt-brug onder, aan de zuidelijke kant, die is 18 m hoog… en toch, als je er naartoe vaart, denk je…. daar blijven we aan plakken 😃.
Na de brug, koers verleggen, richting Nyborg-fjord… doel was de marina maar als we een aantrekkelijke meerboei zien liggen, draaien we stuurboord uit, en maken we vast. We liggen op 3,7 m diepte, vlakbij een klein haventje, op de kaart staat dat het niet betreden mag worden, er liggen enkele kleine marineschepen.
Nu is het prachtig weer, we eten de gebakken makreeltjes en kunnen nog mooi buiten zitten...
Een prachtige ochtend wederom… onze buren vertrekken om 6 u, en zo zijn we er ook vroeg bij. Na de douche willen we de kaarten inleveren, maar de automaat is tilt, we zullen moeten wachten op de havenmeester. Die wandelt echter onze steiger op, zo gaat Kurt dus met hem alles innen.
We vertrekken om 7u30, het is zonnig, er staat een beetje wind, 3 bft, en half, dus we installeren de halfwinder. Dat gaat een tijdje goed, maar tegen 10 u. valt ons grootste zeil helemaal in, motor bij. Rond de middag terug wat wind, maar geen halve wind, dus gewone fok erbij.
Het gaat soms heel traag, ideaal om het makrelenplankje (paravaantje) boven te halen, en te vissen. Gisteren was er een Duitser bij de grillplatz en die had makrelen gevangen bij het eiland Samsø, en daar zijn we nu naar op weg… dit plankje wordt achter de boot uitgegooid, er hangen pluimpjes en haakjes aan en we hebben er vroeger al succes mee gehad. Maar je mag niet meer dan 3 knopen varen anders lukt het niet. Ook de hengel wordt voor het eerst uitgeworpen, die heeft Kurt al 2 jaar geleden gekocht en werd dus nog niet gebruikt.
Zo dobberen we rustig richting de baai bij Langør op Samsø; deze werd ons vroeger al getipt en ook door het NL koppel dat we ontmoetten in Løgstør.
Beet ! 3 makrelen aan het plankje, nu voorzichtig binnenhalen, maar een vis weet te ontsnappen, catch of the day, dus 2 makrelen… die kuis ik meteen in de kuip zodat alle vuil weggespoeld kan worden, en dan de ijskast in voor straks of morgen.
We naderen de baai en het wordt hier ondieper, bovendien is de oostelijke toegang die we nemen, niet volledig beboeid, dus sturen met de plotter en kijken naar de kleur van het water, lichtgroen = ondiep. De kleine eilandjes waar we tussevaren, zijn allemaal beschermd natuurgebied. We zien hier enkele zeehonden opkijken als we voorbij varen, en vele broedvogels op de stukjes land.
Volgens de kaarten zouden in de baai ook meerboeien zijn, maar die liggen er niet meer. Dus bereiden we ons voor om te ankeren, er liggen al wel wat zeiljachten, dus zoeken we een “vrij” plekje, niet te dicht bij andere… anker neer om 17 u, op ca. 2,5 m, en als we vast hangen, ligt Balena op 3,7 m diepte, dat is 👌 Ok.
Tijd om te zwemmen, Kurt duikt even naar het anker om te checken, en dat heeft zich al ingegraven. Het is hier een rustige ankerplek en dat weten blijkbaar al heel wat toeristen want in de loop van de avond komen er nog heel wat bij, en als we ‘s avonds tellen, blijken we met 28 schepen in dit baaike te liggen. Best wel veel, en zoals we wisten, trekt de wind wat aan, voor vannacht geven ze tot 18 kn…
We kunnen buiten eten en zitten tot na 22 u. in de kuip, dan nog koffie en oorlam binnen. We hebben het ankeralarm gezet, maar zijn er gerust in. Als de andere schepen nu ook nog goed vast zitten, is onze vrijdag de 13de goed verlopen 😂 !
Het belooft opnieuw een hete dag te worden, en we verkiezen die door te brengen op het water. Eerste werk: naar de supermarkt in de hoop dat we vanavond kunnen bbq-en. We vertrekken om 9u15, ontbijt tussen de geankerde bootjes in de brede delta naar de Oostzee… olieglad, rimpelloos, platter dan platte zee ! Zelfs de snelste X yachts varen op ijzeren zeil (op motor dus)...
Goed zonnecrème smeren, want er is geen schaduw; en binnen zitten is ook geen optie, want daar is het al gauw 30 gr. Maar we klagen niet hoor 😆!
Iets na de middag, even een “stop”, motor in libre, en ieder om beurt, gaan we even zwemmen, ‘t water is 23 gr, dus best aangenaam. Na deze verfrissing, hopla deel twee van de rit.
We naderen Grenå, eerst nog enkele kliffen van dichtbij gepasseerd, en het mooie vuurtorentje op de kaap, en dan zien we een reuze ponton met 3 grote pijlers in de industriehaven liggen. Vreemd zo hoor.
De yachthaven is een ingang verder, zeer mooi aan te varen, en hier zijn nog heel wat boxen vrij. We hebben maar een groen bordje te kiezen.
Snikheet als we stilliggen, dus maar meteen onze wit zonneschermpje omhoog… nog een hele constructie om electro te hebben, maar de Deense buurvrouw van motorboot Pippi is zeer hulpvaardig. We voldoen de havengelden, en verkennen de grillplatzen: er zijn er verschillende, we kiezen die bij de zeilvereniging.
Onze all-in-one bbq heeft wel wat beziens, temeer omdat hij eerst nogal veel rook produceert... maar na een klein halfuurke kan het eerste stukje vlees erop. Het is hier zalig vertoeven en ook aan boord kunnen we nog tot 23 u. buiten zitten. Onze Duitse buurmannen komen uit Bremen, morgenvroeg vertrekken ze naar Zweden, een goed idee maar dat zal voor de Balena voor een andere keer zijn...
Een prachtig zonnige dag dient zich aan, geen wind, maar dat nemen we erbij. We varen het gezellige haventje van Løgstør buiten om 8 u, en ontbijten al varend. Eerst echter de Aggersundbrug om een opening vragen, en vanaf dan is het “boeien varen”, in afgebakende geulen van 4 à 5 m diep. Soms varen we op een breed water, echte meren, maar buiten de vaargeul is het minder dan een meter diep, daar moeten we dus niet zijn.
We worden vandaag voor het eerst gekweld door aanvallende en prikkende vliegen (niet echt dazen, maar lange smalle vliegen), en kleine smalle wespen. VERSCHRIKKELIJK ! We doen allebei een dunne lange broek, een hemd met lange mouwen en sokken (!) in onze sandalen aan. Het ziet er niet uit maar het moet maar !
Mooie landschappen, glooiende velden, af en toe een vakantiehuisje, of -paleisje. Vlak voor de stad Aalborg moeten we 2 bruggen passeren, de eerste is de spoorbrug, die wordt meteen geopend. Voor de 2de brug moeten we 40 minuten wachten, die wordt pas om 14 u bediend. We meren even af aan de grote kademuur, en dan deel 2 van de trip.
Aalborg wordt zowat aanzien als de hoodstad van Jutland, maar we stoppen er niet. Enkele grote nieuwbouwprojecten naast het water, een concertgebouw, mooie boulevard, maar voor een volgende keer dus. Voorbij de stad ook wat industrie, een energiecentrale op steenkool, wat raffinaderijen, maar nadien terug groene hellingen tot we bij Hals, het einde van de Limfjord komen.
Op deze route was het “iets” drukker dan het stuk van Thyborøn tot Løgstør, maar het is ook logisch want je hebt geen alternatieven. Maar in het algemeen is dit noordelijke deel van Jutland zeer rustig !
Hals is een leuk haventje, mooi om binnen te lopen, in de verte zien we de Oostzee al blinken en lonken. Het ligt hier behoorlijk vol, t is bijna half zes, en dat is tamelijk laat in Oostzee-normen. Geen vrije boxen meer, we zoeken wat dieper in de haven, en dan roept de havenmeester dat we in het verste (lees ook: het warmste) deel van de havenkom aan de lange steiger mogen aanmeren (er stond een verbodteken, maar we verstonden niet wat er op geschreven stond). Hier is de zon genadeloos, in de kajuit is het 29 gr, dus de zonnetent maar meteen erop.
Eerst even douchen, om alle zonnecrème en anti-muggenmelk weg te spoelen, br… de insecten hebben de aanvallen ondertussen bijna gestaakt. Een enkeling probeert nog.
‘s avonds wandelen we nog even naar het havenhoofd, we ontmoeten het NL koppel waarnaast we aangemeerd lagen in Løgstør, ze zijn hier vandaag gebleven.
We overwegen of we een dag gaan blijven, maar morgen zou het opnieuw zo warm worden, dus misschien beter op het water dan...
Dinsdag 10 juli: Løgstør Weer heel wat wind vanaf 4 uur vannacht, en het heeft voor de eerste keer tijdens onze vakantie ook geregend zegt Kurt. Ik heb er niks van gehoord. We worden wakker geklopt door onze buren, want ze willen vertrekken. Dus even losgooien en opnieuw aanmeren.
We blijven hier een dagje, eerst wat opruimen, rond de middag wandelen via het vvv kantoor, naar het dorpje, het is een oud vissersdorpje, maar geen viswinkel te vinden. Volgend weekend gaat hier het Mosselfestival door, maar daar kunnen we niet op wachten.
We eten een hapje in een pizzeria, en wandelen verder naar de supermarkt. Terug in de haven, is het opnieuw lekker warm en achter de houten afscherming van de haven, ligt een mooi schelpenstrandje waar we even gaan verpozen. De eerste keer zwemmen.
En dan zetten we alles klaar om de Duivels te zien winnen tegen Frankrijk, maar dat wordt dus een dikke ontgoocheling ! Spijtig..
Wat een wind vannacht, we liggen wel beschut achter een houten havenwand, en gelukkig met de neus in de wind, maar het was toch pittig. Weer mooi blauwe lucht en zon, maar we weten toch nog niet zeker of we nog een dag blijven. .. Eerst even ontbijten, en een wasje draaien, of twee zelfs. De dekbedovertrekken en de lakens zijn snel droog aan de reling van de boot, maar we moeten wel alle wasspelden gebruiken met deze wind 😁! Kurt gaat nog even naar de winkel, 's middags eten we aan boord en rond 14u30 gooien we los, met het vers warme wasgoed van de 2de ronde pas uit de droogtrommel… het is mooi zeilen, best wel pittig, met 1 reef, en snel een 2de erbij. Net zo comfortabel, niet te veel golfslag omdat we eerst nog beschut zijn door het eilandje Livø.
Op 3 uurtjes zijn we bij Løgstør, in het haventje ligt er heel wat volk, geen vrije box meer. We willen eigenlijk aan de langsteiger liggen, en dat is dan dubbel tegen een mooie houten Nederlands zeilschip.
We maken een klein wandelingske, hier is nog een ‘echte' havenmeester aan het werk, het havengeld is all in, dus ook electro en douches.
In de namiddag was het wel bewolkt, maar we kunnen nog buiten wat drinken. Diner binnen, het blijft waaien.
Vandaag dus wel vertrekken : mooi op tijd eruit, douchen en ontbijten, om 9 u. vertrekken we, met een zeer rustig windje, ruim en voordewinds… Het is niet ver, we zijn geduldig. 2 uur later varen we het enige haventje van Fur binnen. We kiezen een mooi plekje met de neus in de wind, want voor vanavond geven ze weer heel wat wind af.
We halen meteen de fietsen terug van stal, en stippelen een korte route uit. Fur is kleiner dan Mors, en ook hier zijn er heel wat kliffen en oude steenmassa’s met mogelijks fossielen te bewonderen.
We fietsen dus noordwaarts, langs de Gammel Havn, de oude haven, tot het Fur Brughys, de lokale brouwerij : daar moet eerst geproefd en geluncht worden natuurlijk. Heel wat volk op de been hier, het is tenslotte zondag.
Van daaruit wandelen we naar de kleine en de grote Knudeklint, en dalen af tot op het stenen strand. Beetje moeilijk stappen maar wel mooie kiekjes maken ondertussen. Nadien terug omhoog klauteren, niet erg elegant…
Per fiets gaan we nadien nog wat klimmen, tot het hoogste punt van het eiland, en naar nog meer kliffen, nu niet aan zee, wel te midden van het land, zeer vreemd. En dan is het leuk afdalen met de fiets, zo gaat het snel natuurlijk. We vinden Fur nog mooier dan Mors, ook wel kleiner.
Het was een zeer mooie zonnige dag, beetje wind in de middag, maar als we rond 18 u. terug aan boord zijn, begint het weer behoorlijk te waaien, we zitten nog even buiten, maar we eten uiteindelijk binnen, de wind is ondertussen aangetrokken tot ca. 20 kn.
Plan is vandaag naar Fur te varen, een kleiner eiland ten noordoosten van Mors. Maar eerst moeten we nog boodschappen doen.
In de voormiddag ruimen we eerst nog alles op, fietsen op zijn plaats, en ook nog wat poetsen. Tegen de middag gaan we eerst naar de slager, hier dus geen fiskehuset, maar een zeer mooie slagerij ! moeilijk om te kiezen. In Café Holmen, aan de haven, is het zeer gezellig, we eten er een lekker broodje/salade, en komen aan de babbel met de Deense tafelburen, over voetbal, België, hun zoon is jaren politiek journalist geweest in Brussel.
Ondertussen hebben we toch maar beslist om nog een dagje te blijven, het is hier gezellig.
Als we rond 14 uur naar het centrum wandelen, blijkt dat alle leuke winkeltjes om 13 u. sluiten op zaterdag. Enkel de grote supermarkten zijn nog open. Dus terug naar de boot, wat luieriken, in de zon zitten, en Kurt kijkt nog naar de match UK-Zweden …
Vanavond willen we gezellig BBQ-en, er is een zeer mooie en beschutte “grill-platz”, met zelfs een bak verse tuinkruiden die je mag gebruiken.
Als we gaan aperitieven en ons plaatske gaan uitzoeken, ontmoeten we er 2 koppels : deze Denen spreken Engels, en als we vragen of het stoort dat we ons klein BBQ-tje aansteken, melden ze ons dat er momenteel een BBQ-verbod heerst wegens de droogte ! We kunnen gebruik maken van de goed uitgeruste keuken van het clubhuis, zodat we hier kunnen blijven zitten met onze ganse bazaar !
Ondertussen is een zeer mooie tweemaster, 16 m (10,5 m²) aangemeerd, aan de kop van onze steiger, de Taifun. Blijkt dat dit Duitse mariniers zijn, die een rondje Limfjord doen, vanuit Flensburg. Ze spreken Kurt aan, en feliciteren de Belgen al voor de voetbal-prestaties totnogtoe.
Ze koken hun potje ook in het clubhuis, en ze nodigen ons uit aan hun tafel om nadien samen naar Rusland-Croatië te kijken. We halen enkele grote flessen Chouffe uit onze kelder, dat is wat anders dan hun Flensburger Pils.
Om 21 u. worden alle gasten en leden verzocht om mee buiten de vlag te groeten : dat is hier nog een heel spel : een trompettist speelt 3 liedjes en de Deense leden zingen allemaal uit het boekje mee. Het derde danklied is de nationale hymne, en dan wordt ook de vlag gestreken. Zeer traditioneel.
We sluiten de leuke avond af met de 7 Duitse mariniers, en zien Croatië nog net winnen van Rusland.
Vrijdag 6 juli: Nykøbing (Mors) We zijn mooi op tijd wakker, en vandaag opnieuw volop zon, maar ook een zeer strakke noordwestenwind, en dit heel de dag. We halen de fietsen uit ons ‘stalleke' (de achterkooi die volgepropt is met allerlei materiaal, bijboot, fluistermotor, accu, strandstoeltjes, tafeltje, windtent,...).
En zo vertrekken we richting Hanklit, boksend tegen de wind. Dat Denemarken niet plat is, weet Kurt al lang. Ik word er ook opnieuw aan herinnerd. Het gaat niet over grote hoogteverschillen, maar het duurt soms wel lang, en met deze wind sta je soms bijna stil. Wel fietsen we door mooie landschappen met dansende velden van tarwe, haver, gerst… allemaal een andere kleur van lichtgeel tot lichtrozig en fel groen… vele windmolens, ook private bij grote boerderijen, en weinig bebouwing.
Hanklit in het noordwesten van eiland Mors is een stenen strand bij een klif waar vroegere ijstijden afzettingen hebben gemaakt, en waar je mogelijks fossielen in de stenen kan vinden. We wandelen even tot boven op de klif, daar is een beschut tafeltje, beneden aan het smalle strand waai je uit de kleren ! Er staan hier ook serieuze golven, en gisteren dachten we nog dat het hier altijd plat water zou zijn. Niet dus.
We fietsen verder naar het andere haventje Ejerslev Havn, pittoresk, maar minder faciliteiten dan waar we nu liggen. We houden een stop in het kleine cafeetje, en dan vatten we de retour aan.
Aan deze kant van het eiland, ook nog veel wind, maar hier geen golven, wegens beschut ! De laatste kilometers wegen me zwaar, met de kleine fietsjes is het toch anders rijden natuurlijk. Uiteindelijk hebben we ca. 45 km afgelegd.
Nog even brood halen, en dan naar de boot, voor diner en: Brazilië - België ! Resultaat kennen we ondertussen, en iedereen content.
Vannacht goed geslapen aan de boei, het heeft wel even gewaaid, en deze ochtend is het grijs en bewolkt, en wel voor de hele dag ! Spijtig, maar het is niet anders.
Na ontbijt en alles terug vast gezet te hebben, gooien we ons om 7u30 vrij van de boei, en zetten we meteen de zeilen, wel een reefje erbij, en het is wederom rustig zeilen. Ruime en voordewindse koersen, tot de kop van het eiland Mors (noordoostelijk) , en dan ronden we dit eiland en zetten we koers naar Nybøbing, zuid-zuidwestelijk, en nu aandewind dus.
Het Is meer beginnen waaien, zoals verwacht, maar rond 14 u meren we af in de marina van het kleine stadje. Veel plaats nog, dus uite te kiezen. Neus in de wind, want wellicht zullen we hier een dag blijven aangezien zich een lagedrukgebied aankondigt in deze noordelijke contreien.
We betalen aan de automaat, zeer gebruikelijk in Denemarken, en maken een wandeling in het stadje. We hadden gelezen dat het hier bekend staat voor de oesters, maar geen viswinkel te bespeuren. Bij de toeristische dienst informeren we hiernaar, maar men zegt er dat het nu niet het seizoen is, spijtig ! Supermarkten genoeg hier, Netto, Lidl, Aldi, en nog een Deense variant keurig naast elkaar, en sommige zijn open tot 22 u!
Aan de haven is er een leuk café , very 'hygge', even een koffiestop, en dan terug naar de boot.
We dineren aan boord, niet in de kuip wegens te fris, amper 15 gr. zagen we. En we stippelen een fietstocht uit voor morgen...
Vanaf hier en binnenkort ook op de Oostzee, zijn we “getijde”-vrij: dat heeft uiteraard zijn voordelen, nl. vertrekken wanneer je wil.
En dat is vandaag op een mooi uur, 9u30 zijn we weg. Bewolkt en nog fris, verlaten we het mooie Lemvig, onze uitgestippelde route van ca. 35 mijl zal met ruime wind misschien helemaal te bezeilen zijn: er staan geen golven, er is niet te veel wind, in de namiddag wat meer. Maar gezeild zal er worden. Eerst tot de Oddesund-brug, een spoorbrug, die 2 keer per uur opent. In onze pilot en het boek van René Vleut staat dat je de N-vlag moet voeren en ook met de hoorn een geluidssein (lang-kort) moet blazen, om een brugopening te bekomen (soms toch vreemd in Denemarken: enerzijds zo vooruitstrevend, bv. met de douchekaart, waar je je saldo en je statiegeld niet cash terug krijgt maar wel via je bankkaart, en anderzijds moet je hier de oude truckendoos bovenhalen)... Echter als we op weg zijn, horen we een tegenligger die de brugwachter via de marifoon oproept. Dus zo kan het ook !
We zeilen verder, het eiland Jegindo blijft aan bakboord, dan noordwestelijk, het eiland Mors aan stuurboord latend, zo Visby Bredning door, en dan steken we een klein baaike aan stuurboord binnen, Rov Vig, hier ligt een meerboei en daar meren we aan. Omgeven door rolling farmland (zo zegt de Engelse pilot het althans), wat we denken te vertalen met ‘glooiend landschap’...
We hebben alles gezeild, soms maar 3 knopen, en dan weer 5,5, het was rustig weer, in de namiddag zonnig, en zo hebben we toch 34 mijl afgelegd.
Aan de mooring vastgelegd, is het 18 u, en nu constateren we wat meer wind, zoals voorspeld was bovendien. Maar geen golfslag en een stukje beschermd door het land. Buiten nog een drankje, maar binnen om te eten want het net té fris.
We zijn dus in de Limfjord aangekomen, en nu kan onze vakantie echt beginnen 😉.
De voormiddag spenderen we aan wat rommelen: mazout erin, nieuwe diesel bunkeren, gelukkig is er een tankstation vlakbij de haven. En dan een grote poetsbeurt voor de boot: van al het Noordzeezout ontdaan ! Dat was wel even nodig.
Het is frisser dan de vorige dagen en blijft grijs tot de middag. We kunnen ‘s middags eten in een ‘blinkende’ kuip.
We maken een wandeling via een trappenpad tot de hoogste punt van het stadje en daar heb je een mooi zicht op de haven en de baai voor Lemvig. Uiteindelijk nog boodschappen doen, beetje vers eten voor de volgende dagen, misschien lukt een BBQ wel dan. Ook nog verse sliptongetjes en haringhapjes van de fiskehuset, en goed geladen terug naar de haven.
Enkele Deense buren komen dan toch eens een babbeltje doen, we hebben de indruk dat ze hier toch wat vriendelijker zijn dan in de andere streken waar we al geweest zijn… misschien is de taal toch vaak een barrière voor hen om ons aan te spreken, want de jongeren spreken dan wel Engels, maar het bootjesvolk is vaak toch wat ouder. Duits spreken we eerder met hen. Of misschien moeten we ons eens verdiepen in het Deens 😄.
Zelfde scenario als gisteren, vroeg op en meteen weg, ontbijt op een rimpelloze zee, onder een staalblauwe lucht.. Het zou de Mediterrannée wel kunnen zijn. Vertrekken is nog wel even met een fleece trui, maar om 7 uur is dat al te warm !😃
Wederom dus een dag brommend op motor als de wind zich niet manifesteert. Net zoals gisteren is het hier zeilen 'alleen op de wereld'... Hoewel tegen de middag zien we toch wel een dredger uit Breskens, we zijn dan vlakbij Thyborøn, de toeang tot het Limfjord ! Weer een zeilbestemming te schrappen van ons lijstje...
Heel vreemd, maar als we Thyborøn voorbij varen, is er wind, en trekken we de fok open. Het is dan nog 13 mijl rustig zeilend via de soms smalle en ondiepe geulen. Maar met dit westenwindje is dat perfect. Om 14 u. varen we het baaike van Lemvig binnen en meren we, aan een goed uitgeruste steiger, in deze mooie haven af.
Het is hier betalen aan de automaat, en douchen en electro verkrijg je met een "waardekaart". We wandelen even naar het dorpje, even checken of we hier een café 'tje vinden met een grootscherm. Niet dus. Bij de fiskehuset kopen we wat haringhapjes voor bij de aperitief. Om 20 u zijn we paraat om de Duivels te zien winnen, als was het even spannend als een scandinavisch thriller !!
Blauwe hemel, zon vanaf 5 u., weinig wind voorspeld, we vertrekken om 5u30 en ontbijten in de kuip, geen rimpeltje op het water! De lange geul van Esbjerg terug buiten, en via de ondiepe geulen ten oosten van het soms "gevaarlijke" Horns Rev sturen we richting noord. Met dit weer is deze route totaal geen moeilijkheid.
Onze stuurautomaat doet zijn werk, lezen is de hoofdbezigheid bij deze lange tochten. We hadden vele nieuwe zeillectuur mee, en ik heb ondertussen al drie boeken achter de kiezen... Vandaag begonnen in een zeer recent boek :Woeste Kusten van Tom Blas, met zeer mooie verhalen en historische achtergronden van plaatsen en kusten langs de Noordzee, zeer herkenbaar.
Het is zeer warm, zonnecrème smeren is noodzakelijk. Deze tocht is kustvaren, we zien slechts 1 andere zeiler, maar eigenlijk is het bijna zeilen "alleen op de wereld". De kust is hier laag, iets voor onze bestemming beginnen we duinen te zien.
Onze bestemming Hvide Sande (betekent 'wit zand') is vooral een vissershaven, er is geen marina, maar wel 2 steigers voor bezoekende jachten, en dat is zeer goed georganiseerd: een duidelijk overzicht van wat waar te vinden is, betalen in een envelop en in de brievenbus gooien, electro en water voor handen, en als we aanmeren, is de havenmeester op de kade. Hij is zelfs zo vriendelijk om onze jerrycans met diesel te gaan vullen met de auto !
Omdat we mooi om tijd hier zijn, wandelen we naar het lange witzandstrand vlakbij de haven. Met onze nieuwe attributen, nl. een windtentje en een zitzak die met wind gevuld moet worden ! Zwemmen is nog niet aan de orde, pootjebaden is hier nog fris. Het windtentje terug in zijn zak krijgen is een waar gevecht... 2 bejaarde koppels moeien zich er gelukkig mee !
Het sanitair complex is niet super, maar soit. We wandelen naar het stadje, over de sluis en de brug, en dachten hier ergens een gezellig café /restaurant te vinden om de voetbal (match Denemarken-Croatië) te kijken, maar het is hier zeer rustig. We belanden in een eethuisje voor een visje.
Hoewel we rustig achter de boei liggen, begint het wat te waaien, en worden we wakker gehouden door een irriterend gezoem... Zoeken, zoeken, en ondertussen niet slapen. Er blijven hier maar jachten binnenlopen, om 1 uur nog een viertal tweemasters, met een hoop volk aan boord. De steigers liggen behoorlijk vol. Pakketje van de 10 meter boten telt al 12 boten naast elkaar afgemeerd.
Het vervelend geluid komt van de meertouw die aan de boei ligt. We leggen er een tweede lijn bij, nu met een rubberen schokdemper. Probleem Is opgelost.
Als om 4 uur de wekker gaat, zijn we niet echt uitgeslapen, maar even doorzetten, en om 5 uur gooien we los. Twee reven in het grootzeil, het is nu een oostelijke wind, en dat belooft voor onze trip vandaag. Tussen Helgoland en kleiner eiland Düne zijn we wat beschut, maar eens daar voorbij valt het ook mee. We zetten koers naar Esbjerg, in Denemarken.
De wind neemt af, reven gaan eruit, en spijtig genoeg is tegen 10 uur de wind al op. Motor op, af en toe nog een poging tot zeilen, maar het baat niet erg. Het is vanaf deze ochtend een prachtige dag, mooie zonsopgang, warm en de zon die de hele dag van de partij is.
Gisteren had ik een bolognese saus gemaakt, en zo kunnen we dus al varend onze pasta eten. Iets na 21 u varen we de haven van Esbjerg binnen, de eerste Deense haven dit jaar. Je moet hier wel een toegangsgeul van ca. 10 mijl binnenvaren, het Is geen speciale haven, maar voor ons een tussenstop want morgen gaan we weer verder.
Gelukkig kunnen we hier nog douchen na deze warme dag, en Kurt kan ook nog vers water tanken en de boot even afspoelen.
Kurt gaat diesel bunkeren en de Duitse beleefdheidsvlag hangt even halfstok 🙄...
Om 10 u. zijn we weg, even tij tegen naar buiten, en via de Dovetief-geul met meer dan voldoende water, zetten we koers langs de Duitse wadden. Zeilend Is het opkruisen, dat doen we een viertal uur, maar als de stroom tegen staat, en bovendien de wind mindert, gaat het terug op motor. Het is nu prachtig weer, zelfs warm, korte broek aan, thermische kledij uit.
Na de oversteek van de Jade-traffic Lane, gaat het noordelijker richting Helgoland, ... Behalve een groot ankergebied waar een 15-tal grote zeeschepen stilliggen, is het uitzonderlijk rustig. Om 20 u arriveren we in de haven van Helgoland, we meren als vierde boot, net op tijd om via internet de Duivels ik te zien winnen van Engeland.
Norderney is vakantie voor ons. Eerst maar eens de havenmeester bezoeken, hij had al ons al zien liggen, en we moeten inderdaad een ander plaatsje zoeken, maar rustig aan zegt hij... We gaan dus eerst douchen, ontbijten en 2 boxen verder meren we opnieuw aan.
Verder een ontspannen sfeer, het is mooi weer, beetje wind natuurlijk, maar wel te fris voor het strand. We wandelen naar de stad, enkele boodschappen, en tegen 16 u vinden we plaats op een terras met tv scherm, want de Duitse manschaft verdedigt zijn WK titel tegen onderdog Korea.. . Wat een vernedering(0-2), ze liggen eruit ! De Duitsers schamen zich, en als ze horen dat we Belgen zijn, scharen ze zich achter ons. De Bruyne kennen ze allemaal.
In het vernieuwde restaurant van de haven reserveren we een tafeltje voor later. We komen aan de praat met een NL koppel, van de Second Love, en delen de tafel voor het diner.