Balenais eenEverson 33, een 10 m lange zeilboot, met vaste
zomerligplaats in Wolphaartsdijk (NL). In voor- en najaar beleven we vooral
leuke zeiltochten op het Veerse Meer en de Oosterschelde. DeBelgische en Nederlandse Kust
en de Westerscheldestaan
eveneens regelmatig op het programma.
In de vakanties gaan we verder : Denemarken (in 2009 en
2010), tot Edinburgh (Schotland in 2011), naar Jersey en Guersney, tot St Malo
en St. Cast (in 2012), de Engelse Oostkust, Londen, Chatham en dan zuidelijk
tot Weymouth (in 2013), Bornholm en zuid-Zweden (2014) en de Duitse Hansesteden en Rügen in 2015. Vakantie 2016 was 2,5 week Veerse Meer wegens motorproblemen, en nadien nog tot de Engelse Oostkust en Wells-next-the Sea ! 2017 werd het Kopenhagen, met heenreis via de Eider en het Kielerkanal.
2018 staat onze neus opnieuw richting de Oostzee... om samen met vrienden retour te komen naar Zeeland.
Zoeken in blog
Zeiljacht Balena
Zeilavonturen dichtbij en verder weg met onze Everson 33
29-06-2015
Bestemmingstwijfel
Zaterdag 27 juni: Möltenort - Burgstaken - 41 M
Vandaag geen wekker, het is weekend 😃. In de haven is er al vroeg bedrijvigheid, want als afsluiter van de Kieler Woche gaat vanaf 11 uur een grote scheepsparade van start. Maar eerst gaan we nog naar de supermarkt en opnieuw mazout tanken. We worden zoals vorig jaar verwelkomd door de lokale fanfare die hun Gildenfeest in gang zetten. Ook nog even langs de viskotter voor verse kabeljauw. Het is een stuk warmer dan gisteren, soms wel bewolkt.
Als alles terug op zijn plaats staat, vertrekken we rond half twaalf, en daarbij zeilen we rustig mee langs de parade met vele honderden grote en kleine zeilschepen en ook stoomschepen. Een mooi vertrek uit de Kieler Förde ! Rond 13 u vaart het kielerkonvooi terug binnen, en wij zetten nu koers richting Bagenkop, op eiland Langeland maar er is bijna geen wind... En ook nog eens pal achter. Voorspellingen waren inderdaad variabel, en later zuid en dan steeds ruimend tot noordwest... Tja, dan misschien beter een anders bestemming.
Richting Fehmarn dan, er zijn 2 haventjes in de Orther Bucht, dus koers wordt dan oostelijk en gemakkelijker bezeild. Het is nog steeds bewolkt en af en toe vallen er wat druppels. Enkele boten hebben zoals wij het konvooi verlaten maar grote schepen komen we niet tegen.
De wind wakkert ondertussen goed aan, en ruimt, we rollen de fok in want die klappert alleen maar. Als we om 17 u het marifoonweerbericht van DP07 horen (dat is de lokale "sympathieke" maritieme weerman, ttz zo benoemt hij zichzelf), zijn we weer "bij de pinken" : noordwest winden, en buien gepaard met windstoten tot 8 bft... Ja wadde... Achter ons wordt het inderdaad grijzer, en we zeilen steeds sneller. We steken 2 reven in het grootzeil en omdat de haventjes in de Orther Bucht niet beschut zijn in NW-wind, lijkt het ons beter om toch wat verder te zeilen, tot Burgstaaken. Daar waren we vorig jaar ook wel, maar is toch veiliger... En er is een tof restaurantje. Dus hop, de brug onder, maar daarvoor strijken we het grootzeil en rollen de fok open om gemakkelijker te gijpen vlak voor of na de brug. Hier tussen het vasteland van Duitsland en het eiland Fehmarn hebben we zowaar even stroom tegen zoals dat hier vaker voorkomt.
We kunnen zeilen tot kort voor de haven en motoren de laatste 1,5 mijl in de smalle toegangsgeul. We zoeken een vrije box en meren af in een flinke frisse bries... Het is 20u30, en we kleden ons snel om, misschien kunnen we nog wat eten in het Goldenen Anker. Dat blijkt geen probleem en zo sluiten we deze eerste oostzee-zeildag af met pladijs en haring.
Zo, hopelijk de laatste keer tijdens deze heenreis zo vroeg vertrekken... Tij mee tot Brunsbüttel loopt tot ca. 11, we vertrekken om 6u30... Brunsbuttel ligt 17 mijl stroomopwaarts de Elbe op, en daar verlaten we dus de rivier, en dus ook de getijdewateren.
Bij de sluizen van Brunsbüttel kunnen we om 9 u. meteen binnenvaren in één van de Alte Schleusen, met een aantal zeiljachten en ook nog een cargoschip. Alles gaat heel bedaard en om 9u30 beginnen we het kanaaltraject, het kielerkanaal in de volksmond, het NOK (Nord Ostsee Kanal) dus, of volgens Kurt, het panama-kanaal van Europa 🚢.
De ochtend was zonnig maar fris, rond de middag volgt wat bewolking en vallen enkele bescheiden buitjes. Kurt stuurt het grootste stuk, ik kan binnen wat oprommelen en routes voor de komende dagen bedenken en uitzetten. Als we straks de verse weerberichten binnen hebben, kunnen we beslissen waar we eerst naartoe varen... Rügen, Kopenhagen, Mecklenburgse Bucht... ???
En zo arriveren we tegen 6 uur aan de andere kant van het kanaal bij de sluis van Holtenau. Men is nog steeds aan het werken aan het oude sluizencomplex zodat de sportjachten, waaronder wij dus, in één van de twee grote professionele sluizen moeten geschut worden. Balena vaart als eerste binnen, hier stap je van de boot op een drijvend ponton om de boot vast te leggen... En dat is werk voor Kurt want die ponton is zeer laag. Bovendien moet je hier ook gaan betalen, en dat is dan weer klauteren via zo'n klein laddertje.
Om 19 u ligt het Kieler Förde open voor ons ! Nog 2 mijl tot het sympathieke haventje Möltenort, en daar meren we af in een supergrote box, wegens geen kleinere vrij. Het is net zoals vorig jaar het laatste weekend van de Kieler Woche, dus wellicht drukker dan gewoon.
We eten in de kuip, en na de koffie wandelen we naar het dorp voor diesel. Nog een afsluiterke in de kuip, en dan wordt het te fris... Tijd om naar binnen te verkassen
Nog een klepper van een afstand voor vandaag op de planning gezet, tot Cuxhaven als het kan. Dankzij een visser op tijd wakker, en om 5 u. al vertrokken. Het is rustig en de zon komt al snel piepen. En ook staat vast dat er alweer eens geen wind is als wij de beruchte en bevreesde Duitse Bocht willen bevaren... We roepen natuurlijk niet op zwaar weer hier, maar een ietsjepietsje meer wind had gemogen. Het wordt echter brommen, mijlen tellen, de zeilboten die we al tegenkomen, doen net hetzelfde.
Op de "grote scheeproutes" naar Bremerhaven en Willemshafen is het verre van druk, dus overzichtelijk. De zee is ook een stuk rustiger dan de afgelopen dagen, bijna geen golven meer. De zon brandt lekker met momenten, maar bij het aanlopen van de Elbe, vanaf een uur of 6 koelt het dan toch al snel af.
Ik
Deze grote rivier, die tot Hamburg loopt, heeft een brede monding, met platen en zandbanken, waar de grote scheepvaart uiteraard het "Mittelrinne" bevaart. Pleziervaart zoals wij, houden koers net op de groene boeienlijn. Het is hier nu zo rustig dat we verscheidene keren, bruinvissen en zeehondjes zien zwemmen.
Onze plotter zegt dat de stroom nog volop naar binnen staat, maar daar merken we niet veel van. Om 22 u. draaien we de sporthaven van Cuxhaven binnen... Bijna de dieseltank leeg, dus die wordt nog gevuld. Geen havenmeester meer, maar betalen en een kaart voor de douches kan je kopen via de automaat. En zo gebeure dus.
Voordeel van zo'n motordag... Je kan veel lezen, gemakkelijk koken, en wat bijslapen na deze korte nachtjes 😁...t
Het regent als we opstaan, en het waait al behoorlijk in de haven. Goed om dus nog een dagje te "ontspannen" op dit vakantie-eiland. Als alles aan boord opgeruimd is, regent het niet meer en halen we onze stapbotinnen boven. Eerst met de bus naar het Posthuys, dat is de herberg, taverne, hotel in de helft van het eiland... Verder kan en mag je niet, want dat is militair domein. We eten er een hapje en wandelen retour tot de jachthaven : eerst een stuk op het noordzeestrand, waar het licht stormachtig lijkt... Wat een verschil met de beschutte Waddenzee aan de zuidkant van het eiland. Dan een stukje via de duinen en heidegebied, een stuk minder wind natuurlijk, en zo via een bospad, helemaal beschut, tot de vuurtoren en zo de dorpsstraat in. Nog even langs de bakker en de spar, en als we in de haven zijn, hebben we zo meer dan 16 km gestapt.
Kurt vult de diesel bij en gaat in 2 keer nieuwe halen, en op de boot probeer ik voor het eerst de granen-fruitkoekjes te bakken zoals thuis. Gelukt !! We eten aan boord, en zetten al een en ander klaar voor morgen, vroeg vertrek dus niet getalmd.
Een vroege start voor een lange tocht. We gooien los om 4.25 u., om nog de stroom op te pikken om uit het wadden-zeegat te varen. Dit stuk is wind pal op de kop en gaat op motor. Jongens, wat een golven hier om buiten te geraken, naar diep water... Dat duurt ongeveer een uur, dan is het zeilen geblazen, en een stuk rustiger natuurlijk. Eerst nog 2 reven, toch weer een pittige wind, maar nadien gaan de reven eruit. De westelijke wind betekent voordewinds, dus nerveus, zeilen. We kruisen af, soms ook met de boom op de fok om stabieler te liggen.
Het blijft fris op het water, in de namiddag komt de zon erdoor, en het blijft droog... Er is zo goed als geen zeilend verkeer ... Als we de rivier Eems opvaren, zien we enkel de ferries die naar Borkum varen,... Zoals gepland varen we een uurtje na hoogwater de haven van borkum binnen en meren af in een vrije box. Een biertje in een zonnige kuip en we kunnen zelfs buiten eten ☺... We babbelen met een zeiler uit kortgene, die met een mooie Noordkaper vaart.
Het havenkantoor is gesloten en de sanitaire ruimtes ook.
De zomer is nog ver zoek... Zo berichtte de Nederlandse radio deze morgen. Dat hadden we ook al in de mot. Vannacht veel regen, om 7 u. 's ochtends onweer zelfs en we staan voor de verandering eens NIET vroeg op. We gaan wel vóór het ontbijt lopen en douchen, en maken van het ontbijt maar meteen de lunch😉.
Het is zonnig en afwisselend bewolkt, behoorlijk wat wind, maar al bij al een mooie dag, met enkele buien.
Knmi meldt : Laag boven Denemarken en Noord-Duitsland trekt langzaam naar Zuid-Zweden. Bijbehorende troggen trekken over de Nederlandse kust.
In de namiddag maken we de zeeplanning voor de komende dagen, rekening houdend met weersvoorspellingen en getijden. Aansluitend gaan we naar het havenkantoor en wandelen tot het dorp, ttz de leuke en enige winkel-wandelstraat van het eiland.
Onze wekker opnieuw om 6 u., zodat we reeds om 7 u. bij het havenhoofd van de marina zijn. Het is grijs, en slecht zicht als we op zee komen. Weinig wind aanvankelijk, dus motor op én de verlichting aan. Tij mee gaat het vlot tot 8 knopen dankzij springtij. Toch eens geprobeerd met fokje erbij, en dat geeft alweer extra een 0,5 knoop.
Tegen 11 u. is er meer wind en de motor kan af, het heeft even geregend, maar dan klaart het open en de zon brandt 😀, ... We beleven nog een mooie en snelle zeilmiddag. Bij de aanloop van Vlieland volgen we braaf de boeikes, uiteraard hier bij deze Wadden-zeegaten. Vlak voor een groot schip van de bruine vloot, varen we de haven van Vlieland binnen, op een mooi Nederlands uur, ca. 17 u. Duidelijk drukker dan in juni vorig jaar, maar nog rustig in vergelijking met juli.
We zetten onze kuiptent op en dat is net op tijd, want nu begint het te regenen, weer een bui, nadien trekt het opnieuw open, ... We eten aan boord, maken nog een wandelingske naar het havenhoofd en de douches ... En dan vallen de oogjes snel dicht.
6 uur, tijd om op te staan. We ontbijten en maken brood voor onderweg. Zeeziektepilleke niet vergeten, zeker de eerste dagen op zee is het een verplicht nummerke. We vertekken richting de Roompotsluis en worden samen met een ander zeiljacht en een visser versast. Zo, de zee op, en meteen ook de zeilen bij. NW-lijke wind betekent scherp zeilen in het eerste smalle stuk rond de kop van goeree-overflakkee, de geul van de Banjaard in. De reef is er snel uit, leuk windje 3/4... Maar als we goed en wel deze geul uit zijn, neemt de wind alsmaar af. Dan maar eens de halfwinder bovengehaald. Tja, eens die staat is er bijna niks wind meer, ca. 3/4 knopen. Zo schiet dat ook niet op, en tij zit nu vollebak tegen... Tot de Maasmondgeul is dat dus erg frustrerend, temeer omdat hier veel meer stroom is dan straks langs de NL kust tussen bijv. Scheveningen en Ijmuiden. Bovendien ook 2 dagen na springtij..
Motor gaat dus op, halfwinder terug in zijn kooi, en wij afwisseld op uitkijk. Bij de Maasmond regio is het zoals steeds oppassen geblazen. Maar na aanmelding bij het traffic centre, worden we door binnengaande vaart geloodst, één van de cargo's verlegt gewoon zijn koers voor ons, en een tweede moeten we achterlangs doorvaren. Eens deze verkeersknoop voorbij, zetten we koers uit tot Ijmuiden.. Nog steeds te weinig wind, zonde. Bij Scheveningen zien we dat het druk is met zeilboten, de 6 of 7 schepen die deelnemen aan de volvo océan race komen buiten en vertrekken richting gotenborg... We kunnen ze spijtig genoeg niet inhalen of volgen 😀... Foto's maken lukt nét. s Avonds horen we van de buren dat scheveningen tsjokkevol lag en Dat schepen geweigerd werden, blij dat dit niet onze intentie was.
We maken de verse soep warm en aansluitend kunnen we merguez worstjes bakken en zo hebben we gegeten als we tegen 20.30 de haven aanlopen.
Ook hier een drukte vanwege de wedstrijd rondje Noord-Holland, inclusief tent met life muziek. Oordopjes vannacht. Maar eerst nog een verdiende douche.
Het was een rustige dag, ttz mooie ochtend en zeer zonnig in de middag, ferme zonnecouche allebei In het gezicht. Tegen 8 u. vanavond begon het een beetje te regenen, maar eigenlijk van niet veel betekenis.
Lang getwijfeld om nog te vertrekken vanavond, maar ja dus. De laatste dingen aan boord gestouwd en hop, weg ermee. Motoren tot de sluis, en dan zeiltjes op en scherp tot de Zeelandbrug. We hebben stroom mee, maar er is nog niet voldoende weggestroomd dat we eronder kunnen, dus even rondtoeren voor de opening van 20u10... Verder mooi verder gezeild tot de Roompot Marina waar we snel vastliggen aan de lange steiger. Een korte aftertrip-drink, en snel bed in.
Tja, het voorjaar is druk geweest, en er was dus geen tijd over om dit blog up-to-date te houden...
Deze winter stond Balena in de loods voor verschillende winterwerken : een schadegeval voor de verzekering (de volledige voetrail aan de stuurboordzijde die volledig vernieuwd moest worden), nieuwe kuipvloer, nieuwe verstaging, nieuwe scepters en scepterpotten, nieuwe zeereling, enkele kleine polyesterwerken, versteviging van de voorstag in de ankerbak, opnieuw afkitten van de mazouttank,...
Daarbij de "gewone" onderhoudswerken, maar die zijn dan nog uitgebreid met intensieve poliersessies (grof, fijn, wax)... zowel de romp als de kajuitopbouw. Soit, na antifouling en nog extra werk aan de klapschroef, werd de boot vlak voor Pasen, te water gelaten.
In april en mei hebben we de weekenden meestal op het Veerse Meer en de Oosterschelde beleefd. Ook 2 maal op de Noordzee, een bezoek in Zeebrugge met Ons-Heer-Hemelvaart, en een short stay in Blankenberge met Pinksteren. Engeland zat er (nog) niet in.
Ondertussen zijn we half juni, en is Balena klaar om te vertrekken : voorzien van eten en drinken, zeekaarten naar alle richtingen én warme kleren ! Hopelijk hebben we dat laatste niet te veel nodig, maar we riskeren niet om dit thuis te laten !
Zaterdag 20 juni plannen we te vertrekken : UK & Schotland, Oostzee (Denemarken / Duitsland), of wie weet belanden we wel in Frankrijk. Het weer zal de beslissende factor zijn.
Superweer voorspeld, 21 graden, en wind ook, dus dat betekent: zeilen !
We vertrekken zaterdag rond de middag, afgesproken met de Fast Forward om naar Tholen te zeilen. We zetten meteen een reef in het grootzeil, en het is bezeild vanaf de sluis van de zandkreek tot het Tholense gat bij de Berghse Diepsluis, zalig voor eind oktober. Rond 16 u liggen we vast aan de kademuur, en we wandelen samen met Jean en Hilde naar het dorpje en de molen.We zijn uitgenodigd aansluitend bij hen aan boord voor een gezellig diner.
Rustige nacht hier in Tholen en opnieuw een schitterende ochtend. FAST Forward vertrekt iets voor ons, we gooien een uur later los. Even wachten bij de eerste sluis, want de kustwachtboot neemt een volledige sluis in beslag. Opnieuw een frisse bries, tot 25 kn wind, en vooral veeg vlagen. Aandewinds zeilen, een kruisrak bij wemeldinge en hop terug hoogte gewonnen tot de aanloop van de zandkreeksluis. Bij de geul passeren we Saltwater nog.
Ons sluismaeuver gaat hier volledig de mist in, dat is denk ik 14 jaar geleden. Soit alles is goedgekomen, en nu kunnen we er weer even tegen.
Nog even alles opruimen en opkuisen en huiswaarts na een superleuk weekend.
Een kort weekend naar onze norm, we vertrekken pas de zaterdagmiddag voor een korte trip, tot Goes-centrum. Geen zichtje wind, en dat heeft de Antwerp Race ook geweten want die wordt afgelast. We leggen vast aan de kade in de stad kort na de opening van de laatste 2 bruggen.
Bezoek van Jean en Hilde die inkopen kwamen doen en nadien nog van Piet en Rietje die met hun boot in het haventje van De Werf liggen.
De nacht is minder rustig dan verwacht, We liggen heel mooi, maar dit Is natuurlijk wel centrum Goes.
We vertrekken om 10 u, en leggen na de sluis opnieuw vast - eerst zwemmen en dan tijd om oesters te gaan zoeken bij laagwater, rond 12 u. En die verse beestjes nuttigen We meteen aan boord, de helft rauw, en de anderen even onder de grill met wat parmesan.
Kurt en Edwin vertrekken vanuit de wsvw tot Bruinisse, dinsdag een hele dag zeilen op de grevelingen en overnachting in brouwershaven en woensdag retour. Uitgezonderd de maandagnamiddag, is het een zacht herfstweekend.
Een mooie nazomerse vrijdag en dankzij enkele uren vroeger stoppen, zitten we in de late namiddag al op de Oosterschelde. Geen wind, maar wel zon, dus nadat we aangemeerd zijn bij het Goese Sas aan de buitensteiger, is het heerlijk zwemmen en luieriken in de kuip.
Inge en Erik maken een tussenstop op hun weg tot W'dijk, en we eten gezamenlijk aan boord. Het is fijn vertoeven in de kuip tot laat op de avond, met kaarsjes en lampjes voor de sfeer.
's Nachts blijft het warm, alle dekramen open en een kijk op een prachtige sterrenhemel... of toch niet : als ik even wakker ben om 2 uur, is er een dichte nevel rond de Balena... en die mist is er nog tot zeker 10/11 uur in de voormiddag.
Ons idee om met laagwater (7u45) oesters te gaan steken, gaat dus niet door: we konden geen 5 meter zien.
Rond de middag vertrekken we, wederom brommend want geen wind, richting Stavenisse. De enige haven op de Oosterschelde waar we nog nooit geweest zijn met de boot, wegens... ondiep. Maar het is de periode van doodtij, en na een telefoontje met de havencommissaris van Stavenisse, zijn we gerustgesteld : er zijn enkele "diepe" boxen... bij spring zak je wel in de mud, maar ja, dat beleven in Engeland ook en daar maken we geen probleem van.
Samen met Kapp Linné varen we dus rustig de haven binnen, en meren af in de aangeduide boxen. Met hoogwater noteren we dan 4,5 m. Normaliter zou er volgens het getijdeboekje vandaag een verval zijn van 293 cm, dus zouden we eindigen met laagwater rond 1,5 m.... dus ofwel minder verval, of onze dieptemeter is niet perfect geijkt, want als we s' avonds bij laagwater kijken, noteren we als minste diepte 1,8 m, en we voelen ook niet dat de kiel de grond raakt. Een gerust gevoel.
We maken een mooie wandeling rond Stavenisse en via de kop van eiland Tholen, en eindigen op het terras van het enige caféke van het dorp. Gezellig daar !
Aansluitend eten we aan boord, in de kuip maar onder de tent... Ines heeft ossobuco mee, en die laat zich smaken !
Na wat regen in de ochtend, begint het stevig te waaien, ... nog even een wandeling na het ontbijt, vooral de mannen hebben nood aan een frisse neus ! Een uur voor hoogwater gaan we opnieuw vertrekken, als Kapp Linné net weg is, komt alsnog de havencommissaris binnen met zijn motorboot. De havenmeester hebben we echter niet gezien, ondanks verschillende malen te bellen.
Op de Oosterschelde staat zo'n 5/6 bft, dat hadden we niet echt verwacht. We zeilen echter enkel op de fok, het voordewindse stuk op het Brabants vaarwater is nog tamelijk rustig, dan tot de Zandkreeksluis, aan de winds, en behoorlijk bumpy, dat is lang geleden, maar we gaan snel. Met de noordenwind is het steeds goed opletten om aan te meren (want wind in de kont), maar alles OK !
Na een BBQ bij een collega van Kurt in Kalmthout op vrijdag belanden we na middernacht in Wolphaartsdijk.
We slapen wat uit, de zaterdag, en vertrekken rond de middag naar de Oosterschelde, bestemming Roompot. Rond LW zijn we bij de Zeelandbrug zodat we eronder kunnen zeilen. Het is een lekker zeiltochtje. We arriveren al rond 15 u in de Roompot Marina. Wat oprommelen en genieten van de najaarszon in de kuip. Rond 17 u komen Mirella, Patrick, Rama en Nando op bezoek. Ze zijn vandaag gaan fietsen en we hebben voor vanavond afgesproken om samen te eten. Eerst aperitief aan boord, en dan naar Kamperland, naar rest. De Griek - een aangename verrassing. Leuke avond en veel bij te babbelen...
Zondag is het aanvankelijk tamelijk bewolkt. We gaan zwemmen aan het strand, en nog wat wandelen en foto's maken. Geen haast, want we willen weer onder de Zeelandbrug... het is wel beginnen waaien, we zetten een reef omdat we gaan opkruisen en dan kunnen we zeker zo scherp varen. Na de Zeelandbrug is het ruime wind, nadien voor de wind, en zo kunnen we tot bijna in onze box zeilen. De sluis was nog druk bezet met de club van de Royal die retour kwam van Brughsluis.
Vrijdag hebben we eerst een afspraak met Dixies die naar de schade komt kijken van enkele weken geleden. Nadien vertrekken we nog op motor tot aan het Goese Sas voor een rustige nacht aan de steiger.
Zaterdag gooien we op tijd los, en gaat het zeilend tot de sluis van Bruinisse, de Grevelingen op. Daar zetten Ines en Ines de vervolging in, en ook Marc en Annick vertrekken ongeveer gelijktijdig. Allen tot het haventje van Bommenede... maar daar niet getreuzeld, want rond 14u30 start onze gids Annick met haar wandeling : zo'n 8 km eerst tot het wijnhuis van de Kleine Schorre voor een Zeeuwse wijnproeverij, en dan hop verder, nog 7 km tot rest. D'Ouwe Werf in Dreischor. Na ca. 19 km zijn we 's avonds terug op onze boten, moe en voldaan !
Zondag begint met een aangename plons in de Grevelingen en een gezamenlijk ontbijt op de Balena. Opnieuw lekker weer, wij zeilen met de halfwinder tot Bruinisse... de anderen hebben er al vlug de brui aan gegeven, en we worden samen geschut in Bruinisse. Op de Oosterschelde is het opkruisen... tot de wind rond 16u30 wegvalt. We gaan op motor verder, maar hebben iets té vlug de zeilen ingepakt, want even later begint het leuk te waaien. Soit, we hebben er een mooi weekend opzitten en belanden rond 19 u in onze box.
Vrijdag spreken we af om met Marc en Annick, Inge en Erik iets te drinken in Het Oorlam, als aanzet van een druk "verenigings"-weekend.
Zaterdag isKurt met de BASF-zeilclub minitor/instructeur op de polyvalkjes. Dit jaar gaat het door in Wolphaartsdijk, dus gemakkelijk voor ons. Inschepen op 50 m in vogelvlucht, maar wel in de GIETENDE regen om 10 u bij het onthaal. Soit, nadien klaart het wat uit. En ik ga boodschappen doen in Goes, maar eerst... traditie-afspraak in De Landbouw met P & G.
's Avonds : mosselsouper in de WSVW - de Veerse Meer-mosselen zijn DELICIEUS ! Nadien staat er een "bandje" op het podium met maar liefst 12 man ! Muziek tot 1 uur en dan is het meedogenloos gedaan. Zo gaat dat in NL !
Zondag een luie dag... wegens nog veel wind ... we socializen in de haven en halen al wandelend tot De Meerkoet een frisse neus.
Vanaf de grens in Nederland, raar maar waar, schijnt de zon! We kunnen in de kuip nog even wat drinken, en we zetten de kuiptent op. Inge en Erik komen langs en zo zetten we het weekend in.
Zaterdagochtend heeft het nog flink geregend, tegen 11 u is alles gedroogd en bij vertrek rond 12 u waait het rond 5 bft. We zeilen op fok tot de sluis, en ook op de Oosterschelde gaat het snel op de fok. We hebben tij mee, en zijn snel bij de Bergse Diepsluis. Kapp Linné ligt er op ons te wachten en samen varen we de kleine sluis in, de wind zit in de rug, dus goed uitkijken.
In Tholen is de grote steiger vrij gehouden voor een groep motorboten dus we moeten zelf een lege box gaan zoeken. Ndien bleek dat de groep pas morgen zal arriveren, soit, we liggen goed in de box.
' s Avonds gaan we met vier eten in het Hof van Tholen, een aanrader.
Zondag wandelen we na het ontbijt eerst nog even het dorp in, een fikse bui rond de middag, maar dan wint de zon het. Wel enorme wolkenpartijen boven zeeland... Onze retour Is pittig en leuk, volledig opkruisend tot de zandkreeksluis, We laten het grootzeil gereefd en daardoor kunnen We scherp varen. We meren aan in Wolphaartsdijk tegen 18.30 u, en samen met Marc en Annick kunnen we dineren in de kuip.
We vertrekken pas vrijdagavond naar W'dijk. Het zag er naar uit dat het vrijdag veel zou regenen, en uiteindelijk was het nog een mooie dag... We dineren aan boord, en spreken af met Saltwater om zaterdag naar Yerseke te varen.
Zaterdag na douche en ontbijt, vertrekken we naar de zandkreeksluis. Daar krijgen we de eerste en enige bui, maar het is er een van formaat... bermuda en laarzen lekkend nat... op de Oosterschelde tij tegen, en een ruime/voordewindse koers. Tegen dat we in Yerseke zijn, is alles opgedroogd. Als we de haven aanlopen, zien we al dat het druk is. Toch krijgen we nog een box toegewezen. Ook Saltwater ligt al veilig afgemeerd.
We wandelen het dorp in : 't is hier pokkedruk ! veel Vlamingen, ook Fransen en veel Chinezen of Japanners. De braderie verkoopt veel prullaria, we knabbelen kibbeling van de Viskeête en kopen verse mosselen om zelf aan boord klaar te maken. Het blijft dus de ganse verdere dag droog, en zodoende kunnen we nog in de kuip een aperitief nemen.
We blijven vanzelfsprekend wachten op het vuurwerk, gepland tegen 22 u. Maar dat is als wachten op Godot, maar de dag nadien vertelt de havenmeester dat er toch te veel wind stond, en dat de gemeente alles afgebazen had. Spijtig....
Zondag vertrekken we op tijd. Men geeft steeds meer wind, W/ZW 5/6 en vlagen tot 7, we zeilen alles tot de geul van de Zandkreeksluis, enkel op de fok is het al 6,5 kn, over de grond tot 8 kn dankzij de stroom mee. En net zoals gisteren, bij de sluis, terug een bui, iets minder fel. We meren aan in Wolphaartsdijk rond 12 u. en hebben nog rustig de tijd om wat te eten, op te rommelen en een koffie te drinken met Annick en Marc. Op de valreep arriveren Frans en Gilda nog even, maar dan moeten we vertrekken naar Stabroek...