19 juni 2017 fietsen in de frontstreek etappe 4: Lens-Arras
We hebben later vandaag nog een afspraak, vandaar dat er slechts tijd is in de voormiddag voor een 'verkennend' ritje van de 4de etappe van het boek fietsen in de frontstreek. (van Lens naar Arras).
Vanaf de camperparking in Lens gaat het richting Ablain-StNazaire, naar de heuveltop met de necropool van Notre-Dame-de-Lorette waar we in mei 2015 reeds waren. (maar niet per fiets naar boven zijn geraakt...)
Dit keer bezoeken we het nabijgelegen 'musée vivante', een stukje slagveld dat behouden werd en waar de loopgraven van beide partijen plaatselijk slechts 25 meter van elkaar verwijderd liggen.
traject Lens-Souchez
Bemerk de stevige klim vanuit Souchez naar de heuveltop, daar zijn we in 2015 op vastgelopen..
Noot bij de laatste foto: naast de camperparking in Lens word een heuveltje afgegraven, blijkbaar zit daar nog een groot bunkercomplex onder de grond..
Vandaag doen we het rustig aan (het is opnieuw snikheet).
In de voormiddag rijden we naar Fromelles voor een bezoek aan het lokale museum (over de slag van Fromelles). We blijven dus nog even bij het thema WW1. Op 1 november 2014 stonden we reeds aan de deuren van dit museum, was toen echter gesloten.
Na de middag rijden we naar Lewarde, voor een bezoek aan het mijnmuseum.
Na dit bezoek rijden we naar Lens waar we overnachten op de (gratis) camperparking Bollaert Delelis, rue Maurice Frechet.
de parking ligt pal naast een Mc Donald, het bereik van hun wifi reikt tot op de parking. Het is even zoeken naar de juiste toegangsweg, de camperparking is deel van het sportcomplex Bollaert Delelis met meerdere parkings, echter enkel toegankelijk voor voertuigen lager dan 1m90 die onder de portalen door kunnen..
s'avonds wandelen we nog tot het nabijgelegen centrum van Lens.
17 juni 2017, fietsen in de frontstreek, etappe 3 Aubers-Lens
Vandaag 17 juni 2017 doen we verder waar we in mei 2015 gestopt waren: fietsen vanuit dezelfde camping in Aubers, maar dit keer naar Lens, eindpunt van etappe 3 uit het boek fietsen in de frontstreek.
Gezien we heen- en terugfietsen word dit een uitstapje van 62 km, in vergelijking met mei 2015 is onze fietsconditie gelukkig een stuk beter..
De eerste kilometers rijden we over de heuvelrug van Aubers (Aubers Ridge), waar nog veel Duitse bunkers van de Hindenburglinie te zien zijn.
We gaan opnieuw op stap in het noorden van Frankrijk (Hauts-de-France), meer bepaald in de voormalige provincie Artois (ancien regime), voor de annexatie door Frankrijk bekend als het graafschap Artesië, een van de 17 provinciën van de de Habsburgse Nederlanden.
Bedoeling is om een volgende etappe te fietsen langs de voormalige frontlijn van WW1. (uit het gelijknamige boek)
We zijn op vrijdagnamiddag vertrokken naar Aubers, ten zuiden van Armentières.
Omdat er in Aubers geen officiële camperparking is hebben we opnieuw geopteerd voor de 'camping des roses' (rue Basse, Aubers). Een bescheiden camping met weinig passanten. (15 Euro/nacht, electriciteit inbegrepen).
Gezien de korte verplaatsing (zo'n 65 km) rest er nog voldoende tijd voor een fietstochtje.
Niet ver van de camping passeert er een bewegwijzerde fietsroute (Les Weppes), 36 km die er echter 40 zijn geworden met de aanloop/terugkeer naar de camping en een stukje verkeerd rijden)
s'avonds doen we nog een korte wandeling langs de visvijvers in de buurt, een van de vissers heeft beet en vangt een grote karper.
Vandaag de laatste vrije dag voor Jessica, mijn voorstel om een fietstochtje te doen rond Chimay wijst ze af, de voorraad watermeloenen is op en moet dringend aangevuld worden. Onze wegen scheiden zich dus deze morgen.. ik volg de beschrijving van een fietstocht uit het Pasar tijdschrift van juli-augustus 2015.
Ik pik in op de wegbeschrijving zo dicht mogelijk bij de camping, zo kom ik nog eens op het befaamde racecircuit van Chimay..
Via de vijver/het meer van Virelles gaat het richting Vaulx.
De vijver van Virelles werd aangelegd in de 15de eeuw (door het plaatsen van een dam) met als bedoeling het waterdebiet richting watermolen voor de lokale smederij te controleren. In de 17de eeuw werd dit stuwmeer nog uitgebreid, om een tweede smederij te kunnen voorzien van waterkracht.
In Vaulx staat de dorpskerk annex aanpalende gronden te koop. De weg volgen is hier geen opgave, er loopt maar 1 weg door het dorp..
Het is opnieuw een pittig parcours, heuvelachtig, dat ben ik niet gewoon. Gelukkig kan ik bijtijds mijn 'assistent' inschakelen wanneer het te lang of te steil naar mijn zin bergop gaat.
De wegbeschrijving voert mij verder richting abdij van Scourmont, waar de trappist van Chimay gebrouwen word.
Wat verder kruis ik de rivier l'Oise waarvan de (hoofd)bron in de buurt van de abdij ligt. Ook deze waterloop werd ooit afgedamd ten behoeve van de lokale smederij (17de eeuw), de vijver is het enige wat er rest.
Ik fiets nog voorbij de herdenkingsplaats waar de Amerikanen tijdens de bevrijding van Belgi� in ww2 de grens met Frankrijk overgestoken hebben en slag geleverd hebben, dan gaat het terug Chimay.
Wegens mijn iets afwijkende route (start en aankomst op de camping) klokt mijn GPS af op 46 km ipv de 42km van de wegbeschrijving.
Na dit rondje Chimay is het tijd voor een rondje Chimay, mij passend als afsluiter aangeboden door Jessica....
We begeven ons in de voormiddag naar het kasteel van Chimay met de bedoeling ons aan te sluiten bij het geleid bezoek van 11hr. Helaas is onze informatie verouderd, op zondag zijn er enkel nog 2 rondleidingen in de namiddag..
We wandelen dan maar naar de saint Peter and Saint Paul kerk, maar daar is de dienst nog bezig dus gaan we eerst nog even langs bij de dienst voor toerisme.
Na afloop van de dienst bezoeken we de kerk en verkennen we het oude gedeelte van Chimay nog wat verder.
Tijdens de middagpauze verken ik per fiets het platteland rond Chimay. Plat bij wijze van spreken, want echt plat is de omgeving niet..
Stipt om 14h30 melden we ons opnieuw aan voor een geleid bezoek aan het kasteel, dit keer met succes.
Het is een heel complexe historie die tijdens het bezoek uit de doeken gedaan word, tot begin 15de eeuw wat de stamboom van de familie betreft die nog tot op vandaag de 2 bovenste verdiepingen van het kasteel bewoont. Het gelijkvloers staat tijdens de bezoekuren open voor het publiek.
Na dit bezoek keren we terug naar de camping, onze camper is de enige die er nog rest...
s'Avonds voelt Jessica zich te moe voor een avondwandeling, ik combineer nog 2 bewegwijzerde wandelingen (promenade des Crayas en promenade du Moulin du Blanc).
27 mei 2017 fietstocht omgeving Nismes, verplaatsing naar Chimay
Uit de documentatie die we gisteren opgehaald hebben bij de dienst voor toerisme kiezen we voor de fietstocht 'à la découverte de Viroinval' (ter info: Viroinval is de naam van de fusiegemeente die 8 dorpskernen telt).
Start in Nismes, via Dourbes gaat het richting Olloy-sur-Viroin, daar nemen we een tot fietspad omgevormde spoorzate, dwars door het woud van Nismes. Het gaat richting Oignies-en-Thiérache maar kort ervoor gaat het rechtsaf naar het onooglijke dorpje Regniessart. We passeren een bescheiden monument voor een neergestorte Short Stirling van de RAF (april 1943) en fietsen terug naar het vertrekpunt. Slechts 29 km maar wel pittige hellingen...
Na de middagpauze verplaatsen we ons -met een tussenstop via Lompret- naar Chimay, de prinsenstad. Ook bekend voor zijn trappist.
Lompret staat eveneens op de lijst van mooiste dorpen in Wallonië, het is echter zo warm dat we het houden bij een rondblik vanaf het terras van een lokaal etablissement.
In Chimay is er bij de gemeentelijke camping een apart terrein met plaats voor 7 campers. Als wij er toekomen zijn er nog 3 plaatsen vrij, s'avonds zijn alle plaatsen bezet en moeten enkele campers opteren voor een plaats op de reguliere camping.
Adres: Allée des Princes 1. Prijs: 5 Euro/24hr, electriciteit inbegrepen... Het is een gemeentelijke camping, na 19hr gaat de receptie dicht. We maken hiervan gebruik om ter afwisseling eens te douchen in het sanitair blok van de camping ipv in de camper.
We wandelen nog wat rond in Chimay en doen wat inkopen in de lokale Delhaize. (o.a. watermeloen, voor Jessica onmisbaar bij dergelijke tropische temperaturen.)
op 26 mei zijn we met de fiets van Mariembourg naar het station van Treignes gereden. (ter info: hier is eveneens een officiele gratis camperparking met lozingspunt, mits betaling eveneens water te tanken)
Vooraf hadden we nagevraagd of er mogelijkheid was om de fietsen op de trein te laden bij de terugkeer naar Mariembourg, dit kon gezien het beduidend minder druk was dan de dag voordien.
Het stoomtreintje reed vandaag niet uit, het was de beurt aan de 'autorail', een voertuig dat best omschreven word als een bus die op het spoor past.. Bouwjaar 1952, aangedreven door een tweetakt diesel gekoppeld aan een automatische versnellingsbak. Wellicht een aandrijving afkomstig uit een surplus aan ww2 tank aandrijvingen.
Op de dolle rit terug naar Mariembourg werd een topsnelheid behaald van 40km per uur. Het voertuig moest bij elke wegkruising stoppen, conducteur stapt uit om het verkeer te doen stoppen, trein rijd tot over het kruispunt en stopt daar opnieuw, om de conducteur op te pikken.
Na aankomst zijn we 'verhuisd' naar het centrum van Nismes, enkele km verderop. Pal in het centrum (Rue Longue) is er een parking waarvan 7 vakken voorbehouden zijn voor campers. Prijs: 5 Euro/24hr. Lozingspunt aanwezig, water tanken mits betaling.
In de namiddag hebben we gewandeld in en rond het dorp, het kasteelpark is de moeite om te bezoeken.
s'Avonds een wandeling die ons langs de 'Fondry des Chiens' bracht, een kalksteenravijn.
fotos: klikken op de kleine foto of link onderaan volgen
Eerste stop in Mariembourg, garnizoenstadje genoemd naar Maria van Hongarije, landvoogdes der Nederlanden.
We parkeren op de weide bij de 'brasserie des Fagnes', gratis camperplaats maar zonder voorzieningen.(route de Nismes 26) Blijkbaar is deze plaats weinig bekend, slechts 4 campers opteren voor een overnachting hier.
We fietsen naar het station van Mariembourg, met de bedoeling om de stoomtrein te nemen naar Treignes, een stukje spoorweg dat enkel nog dienst doet voor museumtreinen. Op een feestdag als vandaag is het er vrij druk, na inzage van het rittenschema besluiten we om eerst Fagnolle te bezoeken en pas om 17hr de stoomtrein te nemen.
We verlaten Mariembourg via de Ravel 2, een voormalige spoorlijn (de L156) omgevormd tot fietspad. Na een 4 tal km verlaten we dit fietspad. In het centrum van Fagnolle parkeren we de fietsen en doen we een wandeling in en rond Fagnolle (zie pdf Fagnolle).
De kerk heet Saint-Martin et Jacques-de-Compostelle, Fagnolle ligt op de weg van de Thiérache, voor pelgrims die vanuit Noord Europa richting Compostela trokken. Er is ook een Ferme de l'Hospiteau, in de rue de l'Hospiteau, vroeger een hospice waar pelgrims onderdak en verzorging vonden.
Een geologische merkwaardigheid is de aanwezigheid van een grote doline (Le Grand Tienne), nu een vruchtbare lap akkergrond. Er is ook een ruine van een kasteeltje.
Na de wandeling rest er nog voldoende tijd om wat rond te fietsen in de omgeving (zie pdf Fagnolle-balade-a-velo)
Wellicht hebben we onszelf wat overschat/de hellingen wat onderschat, feit is dat we net op tijd terug zijn aan het station van Mariembourg om de (laatste) trein puffend te zien vertrekken..
We keren terug naar de camper via een ommetje over het centrale plein van Mariembourg, en een tussenstop bij de brasserie des Fagnes.
Op 20 mei zijn we gestart met een (bewegwijzerd) fietstochtje rond Gravelines: de Vauban aux Islandais.
In de namiddag zijn we naar Bourbourg gefietst, de oostelijke lus van een uitgestippelde fietsroute.
Na dit uitstapje zijn we naar Bergues gereden (nog zo'n vestingstadje), er is een gratis camperplaats bij het sportstadium, net buiten de omwalling. We zijn nog tot op het marktplein gewandeld, voor een terrasje.
Vrijdagnamiddag 19 mei vertrokken naar Gravelines. (Noord Frankrijk)
Gravelines ligt aan de monding van de Aa, de haven werd gesticht door Diederik van de Elzas.
De Aa vormde trouwens lange tijd de grens tussen het graafschap Vlaanderen en Frankrijk.
Vandaar dat sommigen het nog steeds hebben over 'bezet Vlaanderen' als er over dit stukje Noord Frankrijk gesproken word.
De oude stad werd door Vauban getransformeerd tot een vestingstad, die hebben we te voet bezocht. (zie bijlage: Gravelines: forteresse maritime). In de 19de eeuw was er in Gravelines een vissersvloot, die tot in de Ijslandse wateren ging vissen.
Momenteel is Gravelines vooral bekend voor zijn kerncentrales..
De camperparking in de rue du Port (zijstraat van de rue des Islandais) ligt net buiten de omwalling.
S'avonds hebben we vanaf de parking gewandeld langs de havengeul (op de Digue du Chenal) tot aan het strand.
Vandaag, 6 maart 2017 naar Brussel om mijn visum voor China op te halen.
Gezien Jessica vrij heeft zijn we samen geweest en hebben de gelegenheid benut om te gaan eten in een bekend Chinees restaurant (Zaventem)
Daarna rijden we naar Leuven voor een wandeling (wandelfiche uit het Pasar tijdschrift van april 2014).
We hebben de auto geparkeerd bij de Arenberg campus en vandaar onze wandeling gestart, via het Arenbergkasteel verder langs de rand van Leuven tot aan het station, vandaar naar het centrum. Via het begijnenhof en de sportvelden van de universiteit verlaten we de stad. Bij aankomst blijkt dat we goed 13 km hebben gewandeld.
Heel slecht weer gehad, veel regen...
bijlagen: Pasar fiche en GPX-file van de wandeling.
link naar foto's: klikken op kleine foto of op de link hieronder.
6 januari 2017, China light festival in de Antwerpse Zoo.
op 6 januari zijn we met de trein naar Antwerpen geweest.
Daar loopt in de Antwerpse Zoo het China light festival. Langs een uitgestippeld parcours staan levensechte beelden van allerlei dieren, van binnenuit verlicht. Dit geeft een speciaal effect. Zeer de moeite!
fotos: klikken op kleine foto of op de link hieronder
Op 25 december vertrekken we na de middag met onze camper naar Straasburg.. Er is een camperparking bij de jeugdherberg, rue des Cavaliers, op een 5-tal km van het centrum.
We bezoeken Straatsburg op de 26ste december. De kerstmarkt is nog open en ook winkels en straten zijn versierd. Het is er druk, in die mate dat we s'middags moeite hebben om een plaatsje te bemachtigen in een restaurant.
Op de 27ste bezoeken we Haut-Konigsbourg, na het bezoek rijden we verder naar de camperparking in Colmar maar die is helaas volzet, dan maar uitgeweken naar Kayserberg, daar zijn nog enkele plaatsen beschikbaar...
s'anderdaags wandelen we in en rond Kayserberg, daarna bezoeken we Neuf Brisach, overnachten doen we aan de overkant van de Rijn, in Breisach (Duitsland).
Op de 29ste rijden we terug naar huis, er hangt heel wat mist s'morgens.
van 7 tot 11 december maken we een uitstapje naar Italië.
Op 6 december rijden we naar Charleroi, we hebben een hotel geboekt in de buurt van de luchthaven waar we tevens de auto kunnen parkeren voor de duur van onze uitstap.
We vliegen op 7 december s'morgens vroeg met Ryanair naar Pisa, daar pikken we onze huurauto op en bezoeken Pisa.
Nadien rijden we naar Recco, waar we een hotel geboekt hebben voor 4 nachten.
Op 8 december bezoeken we Santa Margarita Ligure, Portofina & Genua. (het centrum van Genua hebben we reeds bezocht in mei 2015, tijdens een cruise rond de Middelandse zee).
Op 9 december nemen we s'morgens vroeg de trein voor een bezoek aan Cinque Terre.
We starten in Rigomaggiore en bezoeken achtereenvolgens Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. s'avonds wandelen we nog wat rond in Recco.
De 10de december bezoeken we Camogli en Rapallo en op 11 december vliegen we terug naar België.
fotos van deze uitstap: klikken op kleine foto (7 december, Pisa), klikken op de links hieronder voor de andere dagen.