Op 20 mei zijn we gestart met een (bewegwijzerd) fietstochtje rond Gravelines: de Vauban aux Islandais.
In de namiddag zijn we naar Bourbourg gefietst, de oostelijke lus van een uitgestippelde fietsroute.
Na dit uitstapje zijn we naar Bergues gereden (nog zo'n vestingstadje), er is een gratis camperplaats bij het sportstadium, net buiten de omwalling. We zijn nog tot op het marktplein gewandeld, voor een terrasje.
Vrijdagnamiddag 19 mei vertrokken naar Gravelines. (Noord Frankrijk)
Gravelines ligt aan de monding van de Aa, de haven werd gesticht door Diederik van de Elzas.
De Aa vormde trouwens lange tijd de grens tussen het graafschap Vlaanderen en Frankrijk.
Vandaar dat sommigen het nog steeds hebben over 'bezet Vlaanderen' als er over dit stukje Noord Frankrijk gesproken word.
De oude stad werd door Vauban getransformeerd tot een vestingstad, die hebben we te voet bezocht. (zie bijlage: Gravelines: forteresse maritime). In de 19de eeuw was er in Gravelines een vissersvloot, die tot in de Ijslandse wateren ging vissen.
Momenteel is Gravelines vooral bekend voor zijn kerncentrales..
De camperparking in de rue du Port (zijstraat van de rue des Islandais) ligt net buiten de omwalling.
S'avonds hebben we vanaf de parking gewandeld langs de havengeul (op de Digue du Chenal) tot aan het strand.
Vandaag, 6 maart 2017 naar Brussel om mijn visum voor China op te halen.
Gezien Jessica vrij heeft zijn we samen geweest en hebben de gelegenheid benut om te gaan eten in een bekend Chinees restaurant (Zaventem)
Daarna rijden we naar Leuven voor een wandeling (wandelfiche uit het Pasar tijdschrift van april 2014).
We hebben de auto geparkeerd bij de Arenberg campus en vandaar onze wandeling gestart, via het Arenbergkasteel verder langs de rand van Leuven tot aan het station, vandaar naar het centrum. Via het begijnenhof en de sportvelden van de universiteit verlaten we de stad. Bij aankomst blijkt dat we goed 13 km hebben gewandeld.
Heel slecht weer gehad, veel regen...
bijlagen: Pasar fiche en GPX-file van de wandeling.
link naar foto's: klikken op kleine foto of op de link hieronder.
6 januari 2017, China light festival in de Antwerpse Zoo.
op 6 januari zijn we met de trein naar Antwerpen geweest.
Daar loopt in de Antwerpse Zoo het China light festival. Langs een uitgestippeld parcours staan levensechte beelden van allerlei dieren, van binnenuit verlicht. Dit geeft een speciaal effect. Zeer de moeite!
fotos: klikken op kleine foto of op de link hieronder
Op 25 december vertrekken we na de middag met onze camper naar Straasburg.. Er is een camperparking bij de jeugdherberg, rue des Cavaliers, op een 5-tal km van het centrum.
We bezoeken Straatsburg op de 26ste december. De kerstmarkt is nog open en ook winkels en straten zijn versierd. Het is er druk, in die mate dat we s'middags moeite hebben om een plaatsje te bemachtigen in een restaurant.
Op de 27ste bezoeken we Haut-Konigsbourg, na het bezoek rijden we verder naar de camperparking in Colmar maar die is helaas volzet, dan maar uitgeweken naar Kayserberg, daar zijn nog enkele plaatsen beschikbaar...
s'anderdaags wandelen we in en rond Kayserberg, daarna bezoeken we Neuf Brisach, overnachten doen we aan de overkant van de Rijn, in Breisach (Duitsland).
Op de 29ste rijden we terug naar huis, er hangt heel wat mist s'morgens.
van 7 tot 11 december maken we een uitstapje naar Italië.
Op 6 december rijden we naar Charleroi, we hebben een hotel geboekt in de buurt van de luchthaven waar we tevens de auto kunnen parkeren voor de duur van onze uitstap.
We vliegen op 7 december s'morgens vroeg met Ryanair naar Pisa, daar pikken we onze huurauto op en bezoeken Pisa.
Nadien rijden we naar Recco, waar we een hotel geboekt hebben voor 4 nachten.
Op 8 december bezoeken we Santa Margarita Ligure, Portofina & Genua. (het centrum van Genua hebben we reeds bezocht in mei 2015, tijdens een cruise rond de Middelandse zee).
Op 9 december nemen we s'morgens vroeg de trein voor een bezoek aan Cinque Terre.
We starten in Rigomaggiore en bezoeken achtereenvolgens Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. s'avonds wandelen we nog wat rond in Recco.
De 10de december bezoeken we Camogli en Rapallo en op 11 december vliegen we terug naar België.
fotos van deze uitstap: klikken op kleine foto (7 december, Pisa), klikken op de links hieronder voor de andere dagen.
11-13 november 2016, Maastricht Aachen en Kornelimunster
11 november valt dit jaar op een vrijdag, we profiteren van dit verlengd weekend om er op uit te trekken met de camper.
We installeren ons tegen de middag van 11 november op de camperparking ten zuiden van Maastricht (Maastricht Marina), deze ligt op een drietal km van de binnenstad van Maastricht. Na het middageten fietsen we naar het centrum van Maastricht voor een wandeling door deze stad.
De volgende dag rijden we Duitsland binnen, we parkeren op de Stellplatz aan de Branderhofer Weg in Aachen, deze ligt op wandelafstand van het centrum. Het is niet de eerste keer dat we Aachen bezoeken, vandaag staan de kerkschatten van de Dom op ons programma. In het museum bij de Dom worden unieke (religieuze) kunstvoorwerpen tentoongesteld. We spenderen de rest van vandaag in Aachen, ook een bezoek aan de fietsenwinkel "velo fahrradgeschaft Aachen" hoort er bij.
Op zondag 13 november start ik met een fietstochtje langs de Vennbahn (die in Aachen begint aan het station Rothe Erde). Ik fiets langs de Vennbahn tot in Kornelimunster. Na terugkeer in Aachen beslissen we om ons te verplaatsen naar Kornelimunster voor een bezoek aan dit stadje dat onstaan is rond een abdij. (In Kornelimunster bevind zich het startpunt van de Eifelsteig, een van de mooiste wandelpaden van Duitsland).
Na dit bezoek is het tijd om naar huis te rijden.
fotos Maastricht 11 november: klikken op kleine foto
fotos van 11, 12 en 13 november door te klikken op de links hieronder.
Na de halloweentocht van 29 oktober, ingericht door Pasar Kachtem, waren we op zondag 30 oktober klaar voor een uitstapje van enkele dagen naar GH Luxemburg.
Als centraal punt hebben we gekozen voor Echternach, camperparking op gemengde parking langs de 'route de Luxembourg', weliswaar zonder verzorging.
Op zondagnamiddag hebben we de stadswandeling Via Epternacencis gedaan in Echternach (wandeling uitgestippeld via stapstenen)
7,2 km inclusief aanloop- en terugkeerroute vanaf de parking.
Maandag bij mooi zonnig weer de wandeling E1 gedaan, een mooie en vrij spectaculaire tocht (wolfschlucht, Perekopf, Hohllay, Amphitheater, Brechkaul... )
De heenweg is redelijk zwaar, met veel trappen op en neer, nadat het verste punt bereikt werd (Hohllay) verloopt de rest van de wandeling een stuk gemakkelijker. Samen met de wandeling naar het beginpunt (station) en terugkeer naar de parking hebben we 15,9 km gewandeld.
s'Avonds nog een uitstap naar Bitburg, nav de Halloweenavond daar, zo zijn er nog 3km wandelen bijgekomen..
Op dinsdagmorgen- opnieuw zonnig weer- zijn we rond het meer van Echternach gewandeld, zo'n 4 km. Daarna naar Diekirch voor een stadswandeling, helaas was het museum voor historische voertuigen gesloten...
Na het middageten nog een stop bij het camper servicepunt rue Gildorf en daarna vertrokken naar huis.
fotos 30 oktober Echternach: klikken op kleine foto.
9 oktober 2016, Chung Yeung feest Kemmelberg, Poperinge
Op 9 oktober zijn we uitgenodigd door Howest Kortijk om deel te nemen aan het Chinese Chung Yeung feest, "de beklimming van de hoogten".
Dit feest valt op de 9de dag van de 9de maanmaand vd chinese kalender.
Omdat de meeste begraafplaatsen in China op een heuvel of hoogte liggen is dit ook de gelegenheid voor het bezoeken van de graven van de voorouders en familie.
Symbolisch werd hiervoor de Kemmelberg uitgekozen waar een korte ceremonie plaats vond.
Nadien werd een bezoek gebracht aan het oorlogskerkhof 'Lyssent hoek cemetery' in Poperinge.
Hier stond tijdens WW1 een veldhospitaal.
Gewonden die alsnog overleden werden naast dit hospitaal begraven, ook een aantal Chinezen liggen hier begraven, vandaar dit bezoek met de Chinese studenten van Howest.
het is warm voor deze tijd van het jaar, na het zomerverlof heb ik reeds wat gefietst en ook in september hou ik vol.
Op 6 september rijd ik naar Menen met de fiets, iets minder dan 50km.
Op 10 september een knooppuntenroute in de buurt 'architectuur en natuur'. Omdat ik vertrek van thuis kom ik opnieuw aan 50km.
Op 11 september fietsen we naar het recent geopende museum in de voormalige schoenfabriek Eperon d'Or (Izegem). Na een geleid bezoek aan het museum volgt een wandeling door Izegem. Diverse gebouwen zijn te bezoeken nav open monumentendag. We bezoeken onder meer de voormalige brandweerkazerne waar nu de Izegemse afdeling van het Rode Kruis gehuisvest is.
De 12de september fiets ik een bewegwijzerde fietsroute in de buurt van Roeselare; de kapelletjestocht Noord. (40km)
De 13de september combineer ik 2 bewegwijzerde fietsroutes, eveneens in de buurt van Roeselare; op pad met Leon, deel 1 en 2, met verwijzingen naar WW1 in Roeselare en omgeving. (o.a. oorlogsgraven op het kerkhof van Roeselare, ook het praalgraf van Albrecht Rodenbach ligt op dit kerkhof) 42 km gefietst.
Ook op 14 september is het bijzonder warm, ik blijf in de buurt van Roeselare voor een fietstochtje langs knooppunten (fietsen langs groene longen), goed voor 49km fietsen.
Op 22 september is het tijd voor een 'provinciale' fietsroute, de Genteleroute die ik start in Meetkerke (lusvormig parcours).
onderweg stop ik aan het bezoekerscentrum Uitkerkse Polders maar spijtig genoeg is dit dicht.. gelukkig heb ik zelf wat drankvoorraad bij. Bijna terug in Meetkerke stop ik voor een foto van de Grote Poldermolen, een van de vrijwilligers/molenaar is er aan het werk en nodigt mij uit voor een privébezoek aan de molen. 36km gefietst.
Op 24 september gaan we samen fietsen, opnieuw een van de provinciale fietsroutes, de Lange Lis route.
We parkeren onze auto aan de kerk van Pervijze en rijden op de voormalige spoorwegbedding (de frontzate) naar het punt waar we aansluiten op de route. De route brengt ons voorbij Nieuwpoort waar het kermis is. We blijven er plakken voor een hapje en een drankje. Het is opnieuw heel warm, maar toch wat meer wind dan de vorige dagen. Een ritje van 40km.
De 28ste september is dan het laatste uitstapje met de fiets, de Moerenroute die ik start in Izenberge, een voormalig dorpje dat eerst fuseerde met Leisele dat op zijn beurt bij de volgende fusiegolf een deelgemeente werd van Alveringem. Deze route is 39km lang en passeert o.a. het kasteel van Beauvoorde dat echter gesloten was na mijn fietstochtje.
Uiteindelijk kom ik aan iets meer dan 300km fietsen in september, voor mij een mooi totaal! (met dank aan het mooie weer...)
een aantal fotos van 'september, fietsmaand' via klikken op kleine foto of link hieronder.
Dit weekend zijn er de Renaissance feesten, een mengeling van rommelmarkt, eetstalletjes en standen waar oude ambachten getoond worden.
Er is ook een optocht met historische taferelen en de lokale reuzen. We volgen deze optocht vanop een terrasje op de markt.
Na afloop van de optocht bezoeken we het gasthuis van Notre-Dame à la Rose, een van de oudste hospitalen van Europa, vergelijkbaar met dit van Beaune in Frankrijk, een aanrader. (gasthuis in gebruik van 1242 tot 1980....)
foto's: klikken op kleine foto of op de link hieronder.
Deze zomer staat Slovenië op ons programma, daarnaast nog een stukje Kroatië.
Beginnen doen we echter in Duitsland aan de Bodensee en nog enkele bezienswaardigheden in Beieren.
We vertrekken op 21 juli, eerste stop is in Konstanz aan de Bodensee.
s'anderendaags blijven we in de buurt van de Bodensee met een bezoek aan Meersburg in de voormiddag.
Na het middageten zijn we langs de Bodensee naar Lindau gereden.
Vanuit Lindau hebben we de Deutsche Alpenstrasse gevolgd, met een stop in Oberstaufen.
Daar hebben we de kabelbaan genomen (de Hochgratbahn). Vanaf het bovenstation zijn we naar de Hochgrat gewandeld (uizichtpunt)
Er komt echter een onweer opzetten en we haasten ons terug naar het station van de kabelbaan.
De kabelbaan word veiligheidshalve stilgelegd. Een uur later is het ergste voorbij en word de kabelbaan opnieuw opgestart.
We rijden nog verder tot Immenstadt waar we na het avondeten nog een wandeling maken.
Op 23 juli starten de dag met een wandeling aan de Grosser Alpsee, dan rijden we verder naar Oberstdorf waar we door de Breichtalklamm wandelen.
Daarna bezoeken we het Kleinwalsertal, een stukje Oostenrijk dat enkel bereikbaar is via Duitsland.
Via Sonthofen en Füssen bereiken we Oberammergau waar we overnachten.
In Oberammergau en omgeving valt heel wat te bezoeken.
We beginnen op 24 juli met een wandeling door Oberammergau zelf, daarna bezoeken we het Schloss Linderhof, een van de 3 barokke paleizen gebouwd in opdracht van koning Ludwig II van Beieren.
Na het geleid bezoek aan het paleis wandelen we door het bijhorende park, met diverse evocaties van Germaanse mythen en sagen, compleet met kunstmatige grot met daarin het zwanenmeer.. Ludwig II was blijkbaar een grote fan van Wagner.
Eveneens in de buurt bezoeken we nog het klooster Ettal.
Gezien het intussen vrij laat is geworden besluiten we een tweede nacht in Oberammergau te blijven.
Op 25 juli bezoeken we Bad Tölz dat we bereiken na een korte stop aan de Sylvensteinsee.
Na het bezoek aan Bad Tölz rijden we door naar de Tegernsee en de Schliersee, eindstation voor vandaag is Kiefersfelden.
De 26ste wandelen we door de Giessenbachklamm, op het eindpunt is een boerderij/eethuis waar we een simpele maaltijd nuttigen vooraleer terug te wandelen naar het beginpunt.
s'Namiddags bereiken we Prien am Chiemsee. We kopen een combiticket trein-boot, van het station naar de haven, dan een bezoek aan het Herreninsel en het Fraueninsel. Op het Herreninsel staat het 3de paleis dat Ludwig II liet bouwen.. (Neuschwanzstein in Fussen hebben we vroeger reeds bezocht). Leuk detail is dat de uurregeling van trein en boot op elkaar afgestemd zijn.
Eindpunt voor vandaag is Fronau.
De volgende dag rijden we s'morgens naar de Koningssee voor een boottochtje op het meer gecombineerd met een bezoek aan st-Bartholomew. Nadien rijden we door Oostenrijk naar Slovenië. We rijden Slovenië binnen via de kunstig aangelegde Vrsic pas (hoogste punt 1611 meter). Overnachten doen we in Bovec.
fietsen in de frontstreek, Aubers-Armentieres, 24 mei 2015
Vandaag doen we een nieuwe poging met de fiets, we volgen een deel van etappe 3 uit het boek 'fietsen in de frontstreek' in omgekeerde richting, vanuit Aubers naar Amentieres (en terug). Deze bescheiden rit (37km) over een relatief vlak terrein zal wel lukken..
We blijven dit mei weekend 2015 in de regio tussen Armentieres en Lens, tijdens een vorig bezoek (1 november 2014) zijn we op een wandeling Aubers voorbijgekomen en hebben daar toen een camping gespot, dit word voor dit weekend onze 'uitvalsbasis'.
op 23 mei gaan we wandelen in en rond Aubers (zie bijlage), onze (gefaalde) poging van gisteren om bergop te gaan fietsen zindert nog na....
We gaan verder met onze uitstappen met als thema WW1.
Dit lange weekend van mei 2015 starten we op 22 mei met een rondrit in de streek tussen Lens en Arras, zie bijlage.
We starten in Souchez, echter reeds na enkele km komen we tot de conclusie dat onze fietsconditie niet meer dat is (tijdens de maand april in China geen km gefietst, aanvang mei een cruise rond de middelandse zee, ook niet bevorderlijk voor de fysieke fitheid) Het is ook heel heuvelachtig hier...
Terug naar Souchez dus, de rest van de rondrit hebben we met de camper gedaan....
Nu de herdenking van WW1 niet uit de media is weg te slaan besluiten we op deze zonnige eerste november een uitstapje te maken naar Fromelles, ten zuiden van Armentieres.
Dit keer te voet, we combineren twee uitgestippelde wandelingen (zie pdf bijlagen) tot één grotere lus.
Startpunt is de militaire begraafplaats van Fromelles , het meest recent aangelegde oorlogskerkhof (2010!) met gesneuvelden uit WW1.
Naast deze begraafplaats is er tevens een museum, echter na onze wandeling is dit reeds gesloten, mogelijk omwille van feestdag de ganse dag dicht.
fietsen in de frontstreek, etappe 2 Ieper - Armentieres, 2 juli 2014
De tweede etappe uit het boek 'fietsen in de frontstreek' heb ik gereden op de 2de juli van 2014.
Vertrokken van thuis, de route opgepikt in Passendale.
Het canadees monument (the brooding soldier) in St-Juliaan (beter bekend als 'de Canadien') alsook de militaire begraafplaats Tyne Cot heb ik overgeslagen, die ken ik van eerdere fietstochtjes.
de route gaat van Passendale via Zonnebeke, Zillebeke, Hollebeke, Wijtschate, Mesen, Ploegsteert tot Armentieres, het eindpunt van deze etappe.
In Armentieres heb ik afgesproken met Jessica om mij op te halen.