15-09-2011
zachte wortelkoekjes
Even wat tijd maken om deze koekjes uit te proberen, heerlijk !!!
1 kop rozijnen laten weken in 1 1/2 kokend water met zakje zwarte thee
1 tot 1 1/2 geraspte wortelen (ons geheim ingrediënt !!!)
1 kop meel (GV: teffmeel) + 1 kop havervlokken (van Provena lekker glutenvrij !)
6 druppels stevia als zoetmiddel (of 6 el gewone suiker of 4 el honing of 6 el rijststroop)
1 kl koekkruiden of speculooskruiden, kaneel, ...
snuifje zout
2 el olie
2 el zachte (soja) boter
1/2 kop fijngehakte hazelnoten (in plastiek zakje en kloppen maar, lekker om de frustraties eruit te kloppen !!! of in vijzel of hakmolen)
alles lekker onder elkaar roeren, met een ijscrèmeschep hoopjes maken, niet te dicht bij elkaar
want ze lopen nog uit. Ongeveer 25' op 200°. Als ze uit de oven komen zijn ze nog heel zacht, laat ze eerst afkoelen.
Als je erin prikt blijft aan je prikker plakken. De deeg kan je vergelijken met een soort broodpudding qua textuur.
Heerlijk stevig en gezond tussendoortje !!!
Je kan ze ook in de diepvries bewaren.
Oeps geen foto en al allemaal op ...
15-09-2011 om 16:41
geschreven door miegusta
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
Categorie :koekjes
Tags :glutenvrij, wortelkoekjes, koemelkvrij, suikervrij, eivrij
21-08-2011
hartige boekweitpannenkoek
Dit supereenvoudig receptje is heerlijk, maar qua hoeveelheden moeilijk te vertellen...
1/2 kop water
beetje bij beetje zuiver boekweitmeel toevoegen en goed roeren tot een mooie pannenkoekendeeg
wat zout en lekkere kruiden bv. rozemarijn, tijm,... toevoegen
en er kleine pannenkoekjes van bakken,
heerlijk met wat hummus, of een beetje kaas erover laten smelten
21-08-2011 om 06:39
geschreven door miegusta
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :pannenkoek, wafel,...
Tags :boekweitpannenkoek, glutenvrij, vegan, koemelkvrij, sojavrij, eivrij
23-07-2011
tiramisubrownie
Als grote fan van het vegetarisme ben ik vrijwilliger bij EVA. Bij hen heb ik de brochure Veggie voor Chefs
gekocht met heerlijke recepten en ideetjes in. Gisteren probeerde ik de tiramisubrownie uit.
Mjammie, maar zoals jullie mij al kennen het originele recept moest er aan geloven, dus ...
this is the Miegusta way !!!
BROWNIE
250 g tarwebloem of 200 g maïsmeel (geen maïszetmeel!!) + 50 g kikkererwtenmeel
50 ml olie
50 g cacao of 2 el carobepoeder
200 ml rijststroop
100 ml water
1 tl bakpoeder of 1/2 tl natriumbicarbonaat + 1 el azijn
snuifje zout
dit alles goed mengen, in een grote ovenschaal (ingewreven met olie) gieten
en 30' bakken op 180° in een voorverwarmde oven
ondertussen...
650 ml amandelmelk of sojamelk(ongezoet)
150 ml ahornstroop voor een speciale toets, rijststroop (suikervrij) of andere mag ook
(indien met suiker 100g + 50 ml melk verminderen)
1 zakje vanillesuiker of vanille-essence of poeder
1,5 el agar agar vlokken
2 el arrowrootpoeder (ev. vervangen door maïzena, maar arrowroot is neutraler van smaak)
lang laten zachtjes koken tot alle agar agar vlokjes verdwenen zijn, checken met een
koffielepel die je traag uitgiet, zo kan je zien er of nog vlokjes inzitten
laten afkoelen en doormixen
ondertussen...
maak je de siroop: 1 el oploskoffie, 2 el witte rum of 1 el donkere rum, 50 ml stroop naar keuze, 20 ml water
goed mengen, ev. even in microgolf opwarmen tot het goed doormengd is
Nu kan je kiezen of je kleine porties maakt, of je de grote ovenschaal behoud.
Als alles koud is
kleine portie: in glaasje beetje tiramisucrème, stukjes browniedeeg, beetje siroop erover, beetje crème, afwerken met cacao-of carobepoeder
grote portie: siroop verdelen over browniedeeg, laag tiramisucrème, afwerken met cacao- of carobepoeder
Maak een beetje op voorhand, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen
Smakelijk !
Miegusta
23-07-2011 om 10:37
geschreven door miegusta
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :pudding, vla, roomdessert, mousses
Tags :tiramisu, brownie, glutenvrij, sojavrij, suikervrij, koemelkvrij
hazelnootkoekjes
Vanmorgen de oven aan en lekker bakken op het gevoel ...
Ik heb geprobeerd de hoeveelheden een beetje op te schrijven,
maar dit blijft voor mij erg moeilijk !
1/2 kop amandelmeel
1/2 kop rijstmeel, maïsmeel of glutenvrij meel bv. Schär kuchen und keks
1/4 kop rijststroop
4 el olie
2 el hazelnootpasta
1 el carobe of cacao
1 el pacha of 1tl oploskoffie
goed omroeren, indien nodig nog wat water toevoegen om het deeg goed
kneedbaar te maken, met je handen bolletjes vormen
en platdrukken om ronde koekjes te maken
20' op 180°
09-07-2011 om 11:11
geschreven door miegusta
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :koekjes
Tags :hazelnoot, carobe, koek, glutenvrij, koemelkvrij, suikervrij
02-07-2011
rum rozijnen ijs
Mijn man is zot van ijs en ijs maken is echt zijn ding. Hij wou graag "malaga" ijs maken
en we gingen op zoek op het internet naar vegan ice cream.
Uitproberen en het resultaat was mjammie. Ik zou Miegusta niet zijn, maar het originele
recept kan ik nooit volgen, .. mijn versie dan maar
Nu aan jullie:
1/2 kop rozijnen een nachtje laten weken in 1/2 kop rum
600 ml kokosmelk (dat is een blik van 400 ml en een 1/2 blik, rest gebruik je voor saus of een fruitshake)
3/4 kop rijststroop of suiker
1 tl vanillepoeder of vanille-essence of 1 zakje vanillesuiker
2 eetlepels arrowrootpoeder (dit is zeer neutraal van smaak en bindt het geheel)
los de arrowroot op in wat koude kokosmelk, warm de rest van de kokosmelk met de rijststroop
voeg dan de arrowrootpap toe, het hoeft niet meer te koken
roer dan de vanille toe en de rozijnen + 1/4 cup van de rum
roer alles goed door elkaar en giet in een 1l ijscrèmedoos,
je kan ook je ijscrèmemachine gebruiken, maar is niet nodig.
Voor je ijs wil eten, haal je de volledige pot uit, zet een 1/2 uurtje in de koelkast,
dan snijd je een schelletje af zoals bij ijstaart en zet nog eventjes verder in
de koelkast tot het de juiste temperatuur heeft, niet te lang anders is het volledig gesmolten
Zeker niet uit de koelkast, want dan gaat het te rap en heb je een shake !!
Smakelijk
Mie
02-07-2011 om 10:37
geschreven door miegusta
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :ijs
Tags :rum, rozijnen, ijs, glutenvrij, koemelkvrij, sojavrij, suikervrij
chocoladetaart
Mijn zoontje wou voor zijn 5e verjaardag een chocoladetaart. Vorige week heeft de dokter tijdens de testjes wel
gezegd dat hij er allergisch op reageert, maar voor 1 keer maken we een uitzondering !
Als bodem nemen we
10 grote el rijstmeel of maïsmeel
10 grote el puddingpoeder
10 grote el amandelpoeder
4 grote el gesmolten margarine
4 el rijststroop of suiker (+ dan wat water toevoegen tot de deeg goed aan elkaar plakt)
snuifje zout
alle ingrediënten goed met de handen kneden
uitduwen op een ingeoliede vorm
gaatjes inprikken
20' op 180°
ondertussen
400 g silken tofu
200 g gesmolten fondantchocolade (indien nodig suikervrije)
(ev. 50 g notenpasta bv. hazelnoot of 50 g gemalen hazelnoten)
alles goed mixen
en uitgieten op afgekoelde bodem
minimum 1 uur in de koelkast
02-07-2011 om 10:22
geschreven door miegusta
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
Categorie :taart
Tags :chocoladetaart, glutenvrij, koemelkvrij, suikervrij,
chocolade courgettemuffins
500 g geraspte courgette (indien je geen groene spikkeltjes in je cakejes wil, schil je courgette dan eerst)
2 eieren (of 2 tl eivervanger + 4 el water)
80 g olie
120 g rijststroop
100 g fijngehakte dadels
100 g maïsmeel
125 g rijstmeel, havermeel of nog wat maïsmeel
2 el pure cacao of carobe
1 tl bakpoeder
1 el (appel)azijn
1/4 el fiberhusk
eieren + fiberhusk + olie + stroop + azijn goed mixen
droge ingrediënten omroeren bij de natte
doe in kleine muffinvormpjes, maar zet deze in een muffinplaat,
ze lopen anders teveel uit, ook flexibele plaskiek cakevormpjes
zijn zeer handig !
bak 30' op 180°
18-06-2011 om 08:35
geschreven door miegusta
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
Categorie :cake
Tags :chocolade courgettemuffins, vegan, eivrij, suikervrij, glutenvrij, koemelkvrij
bananenijs
Ik houd enorm van ijs, vooral bij warm weer, mijn favoriet is een roomijsje,
maar als ik iets lekker fruitig wil, vind ik dit ijs ook heerlijk en eenvoudig !!!
Per persoon ongeveer 1 banaan
snijd in schijfjes en vries minimum 4 uur in.
Haal de bananenschijfjes uit en doe ze in de blender of mixer,
probeer ze fijn te mixen (soms nog even wachten of omroeren)
Je krijgt een zacht smeuïg bananenijsje
Indien je dit te zacht vind, kan je er een bolletje van vormen en in een potje
nog een half uur terug laten opstijven
18-06-2011 om 08:23
geschreven door miegusta
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :ijs
Tags :bananenijs, zuivelvrij, koemelkvrij, eivrij, sojavrij
cashewnotencrème
Heerlijk op de boterham, op een koekje, als dikke dip, bij een ijsje,...
1 kop rauwe cashewnoten
1/2 kop water
1/3 kop olie
1/4 kop ahornstroop
1/2 tl vanille
snuifje zout
mixen of blenden , laten opstijven in frigo
18-06-2011 om 08:17
geschreven door miegusta
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :pudding, vla, roomdessert, mousses
Tags :cashewnotencrème, vegan, zuivelvrij, eivrij, koemelkvrij, glutenvrij, sojavrij
zoete cashewnotensaus
Deze lekkere saus kan je gebruiken net als een vanillesaus, chocoladesaus.
Dus over een ijsje, bij een lekker stukje appeltaart, als dip bij je boterkoek,...
1 kop rauwe cashewnoten
3/4 kop water
1/4 kop (rijst)olie
1/4 kop ahornstroop (indien rijststroop 1/3 kop)
1/2 tl vanille
snuifje zout
mixen met blender of staafmixer, een uurtje in frigo om nog even na te dikken
Smakelijk !
18-06-2011 om 08:15
geschreven door miegusta
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :pudding, vla, roomdessert, mousses
Tags :zoete cashewnotensaus, zuivelvrij, eivrij, glutenvrij, vegan, koemelkvrij
chocoladeslagroom
zet 1 blik kokosmelk in de frigo
dan...
1 1/2 amandelmelk
1 el agar agar vlokken
1 el pure cacaopoeder
laten koken tot de vlokjes zijn opgelost
dan 1/3 kop rijststroop even meekoken,
van het vuur nemen + 1 dop vanille-essence erbij
laten afkoelen en dan van het blik kokosmelk de room afscheppen
en bij het vaste amandelmengsel mixen met een handmixer
Klaar !!!
18-06-2011 om 08:09
geschreven door miegusta
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :pudding, vla, roomdessert, mousses
Tags :zuivelvrij, chocoladeslagroom, suikervrij, glutenvrij, eivrij, sojavrij, vegan
kokosslagroom
Mijn zoektocht naar een lekkere luchtige crème fraîche is voorlopig
bij dit recept gestrand. Het is naar mijn normen nog iets te zwaar,
maar de smaak is wel zeer goed. Doel is zuivelvrij, maar ook sojavrij
iets te kunnen maken. Meestal is vegan slagroom gebaseerd op soja.
Maar vele mensen zijn allergisch aan melk en soja !!!
Dus hiermee een heerlijk alternatiefje
zet 1 blik kokosmelk in de frigo
dan...
1 1/2 amandelmelk
1 el agar agar vlokken
laten koken tot de vlokjes zijn opgelost
dan 1/3 kop rijststroop even meekoken,
van het vuur nemen + 1 dop vanille-essence erbij
laten afkoelen en dan van het blik kokosmelk de room afscheppen
en bij het vaste amandelmengsel mixen met een handmixer
Klaar !!!
Met een spuitzak kan je mooie roosje hiervan spuiten of gebruiken om tussen
een biscuit. Als vulling bij soesjes, op een breseliennetaart, ...
Als je (glutenvrije) een 8-tal speculoosjes bij het begin in de amandelmelk laat weken
krijg je een speculoosslagroom, beetje cacao, chocoladeslagroom, ...
18-06-2011 om 08:05
geschreven door miegusta
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :pudding, vla, roomdessert, mousses
Tags :kokosslagroom, vegan, sojavrij, eivrij, koemelkvrij, zuivelvrij, glutenvrij