300 g boekweitmeel 200 g tarwemeel of glutenvrij meel bv. coeldiet 1 zakje bakpoeder 6 el appelmoes 1 el rijststroop 1/2 kl zout 250 ml water indien glutenvrije bloem + 3 el (appel)azijn om brood beter te doen rijzen 5 g boter of olie
alles in kom goed mengen en 5' kneden
in oven op 180° gedurende 40'
of in broodmachine met programma waarin er niet gerezen wordt + dan alleen bakken
Dit brood bevat zeer weinig gist (enkel indien in het glutenvrij meel gist zit) en wordt met bakpoeder gemaakt. Ze noemen zo'n brood een sodabrood of snel brood. Eenvoudig en snel te maken, want je moet het deeg niet laten rijzen. De eieren in het originele recept heb ik vervangen door lijnzaad. Voor elk ei dat je vervangt heb je 1 el lijnzaad met 3 el water nodig. Dit heerlijk brood is ideaal voor een koude zondagse wintermorgen. Drink er een tas rijstmelk met carobepoeder (of cacao) bij. Heerlijk !!!
500 g glutenvrij meel (ik gebruikte aveve coeldiet) 1 zakje bakpoeder 270 ml rijstmelk 5 g margarine 1 grote el kaneel (of speculooskruiden of peperkoekkruiden) 2 el rijststroop (of suiker of honing) 2 el lijnzaad 6 el water 1 kl zout 1/3 kop rozijnen 1/3 kop gedroogde appeltjes
1. zet de rozijnen en appeltjes te week in wat water (niet te veel anders verliezen ze hun zoetheid) 2. mix de lijnzaad met het water tot je een dikke brij bekomt 3. meng de rest van de ingrediënten en voeg dan ook het lijnzaadwatermengsel toe en de goed uitgelekte rozijnen en appeltjes 4. doe ik een grote cakevorm en bak ongeveer 45' op 170°