Een vegetarische lichte versie van macaroni met hesp en kaas
voor 4 personen
1 bloemkool klein pakje tofu 1/2 bouillonblokje nootmuskaat
snijd de bloemkool in kleine stukjes, doe samen met de tofu + bouillonblokje en laat goed gaar worden in de stoomkoker of bodempje water mix dan het geheel fijn. voeg nog wat nootmuskaat en breng op smaak met nog wat peper en zout
Het is de periode voor een heerlijke dampende pot kaasfondu. Maar met mijn mannen is een gewone kaasfondu echter niet mogelijk. Vandaar dat ik op speurtocht ging om een waardig alternatief aan te bieden.
Want wat is er nu gezelliger dan samen in een potje fondu te zitten koteren. Heerlijk nietwaar !
1/2 kop (grote kop 250 ml) sojamelk 1/2 kop witte wijn 2 el margarine 1/3 kop vegan kaas type cheezly (natuurwinkel) 2 el voedingsgist (natuurwinkel) 1 kl knoflookpoeder 1/2 kl nootmuskaat 1 kl mosterd
alles doe je in je fondupan en je laat het lekker warmen en smelten indien je de fondu te dun vindt, kan je deze indikken met wat 1-2 kl maïzena (of arrowroot of bloem) opgelost in wat sojamelk
Serveer hierbij wat lekker brood om te doppen, maar ook gekookte groenten bv. een stuk wortel, broccoli, bloemkool kan je ook prikken op je vork en doppen in de overheerlijke smurrie
Qua glutenvrij brood om te doppen vind ik de witte pitabroodjes van Livell (Bioplanet, 5,10 voor 4 stuks) bijzonder lekker, smaakt als gewoon wit brood !
deze supereenvoudige pizza heeft een polentabodem. In elk warenhuis is er polenta te koop, kijk wel naar de bereidingstijd mijn schoonbroer had er die in 3 minuten klaar is. Ik echter heb op dit moment de 30' in huis. Zoek dus voor je gemak !
2 koppen polenta klaar maken volgens de verpakking + voeg 1/2 blokje groentebouillon bij (normaal dubbele hoeveelheid water en laten koken)
strijk de nog warme polenta uit in een ronde taartvorm
beleg met de groente en vleesvervangers naar keuze
enkele ideetjes
schijftjes courgette / champignong / gekruimelde (gerookte) tofu schijfjes tomaat / paprika / witte bonen uit blik schijfjes zoete aardappel / uiringen / quornblokjes met tomaat restjes gekookte groenten kunnen natuurlijk ook ...
als je klaar bent, giet je een beetje olie over de groentjes en dek je tenslotte af met wat geraspte of gekruimelde (veganistische) koe- of geitenkaas strooi er nog wat spaghettikruiden of marjolijn of oregano of basilicum bij (alles samen mag ook)
laat je creativiteit los, maak er samen met de kinderen een meesterwerk van en dan stop je je meesterwerk in de oven voor ongeveer 20' tot de groentjes gaar zijn en de kaas gesmolten.
Je kan de polentabodem ook de avond ervoor maken met eventueel al het beleg erop en dan gewoon de dag zelf in de oven.
Haal de pizza uit de oven en snijd in spiesjes zoals een gewone pizza. Hij is iets minder stevig dan een normale pizza, dus best wel met vork en mes opeten. (Tenzij je gekruimel en gesmos niet erg vindt natuurlijk)
en dan zingen we luidkeels: Pizza pronto, lai la laila