In de vastenperiode had ik me voorgenomen om elke dag de ochtend te beginnen met gebed. Dit heb ik de hele periode volgehouden en op het einde mezelf een cadeau gegeven:
De vega bijbel Valerie Ferguson
In dit boek vindt u een unieke verzameling van meer dan 500 inspirerende vegetarische recepten.
Varierend van eenvoudige soepen, dips en salades tot stijlvolle hoofdschotels. Stap-voor-stap beschrijvingen geven inzicht in de beste bereidingswijze van groenten.
Veel recepten maken gebruik van een brede varieteit aan ingredienten, waarmee behalve heerlijke vetarme gerechten ook zeer smaakvolle gerechten bereid kunnen worden.
Bij elk recept staat er een fotootje, om lekker te watertanden, je krijgt echt zin om dit gerecht te maken !
Ervaren chefs Miki Duerinck en Kristin Leybaert ontwikkelden 52 heerlijke, originele en eenvoudige veggie hoofdgerechten. De gerechten volgen de seizoenen, zijn door iedereen makkelijk te bereiden en bevatten geen ingrediënten waarvoor je je hele dorp of stad moet afrijden. Bij elk recept staat er bovendien een prachtige foto van Heikki Verdurme.Of je nu een beginner bent of al jaren vegetarisch kookt, dit boek is een must voor elke zichzelf respecterende veggie chef! Via het EVA-kantoor te verkrijgen voor slechts 14 euro, in de boekhandel voor 19,95. Bevat prachtige kleurfoto's en heel goed beschreven.
Bakken zonder gluten is echt niet makkelijk ! Het is een zoek en ploeterwerk !
Indien je tarwezetmeel verdraagt, is Nogluten een zeer goede bloem. De meeste mensen bakken hiermee hun brood, gebak,...
Maar indien je net als ik een zoontje hebt die niet goed reageert op tarwezetmeel, ja dan ga je op zoek naar een waardig alternatief.
Er zijn heel veel glutenvrije melen, hieronder zet ik ze even op een rijtje met mijn ervaringen
Heel veel mixen bestaan uit zetmelen, ik houd hier niet zo van omdat deze eigenlijk erg bewerkt zijn. Ze kunnen wel als hulp dienen om je andere melen iets lichter te maken. Vandaar dat ik vaak een puur meel meng met een zetmeel bv. elk de 1/2 of 1/3 zetmeel, 2/3 puur meel
zetmelen:
tarwezetmeel: Nogluten hoor ik erg mee boffen, kan je gewoon gebruiken ipv bloem maïszetmeel: kan je in het warenhuis zo kopen, of ev. als puddingbloem, wat ook een lekker effect geeft aan gebak aardappelzetmeel: in het warenhuis
Het nadeel van de zetmelen is dat deze het brood snel uitdrogen, vandaar dat ik liever een combinatie gebruik. Het voordeel is dat ze het brood gebak lichter maken.
pure melen:
Ik werk het liefst met
maïsmeel: heeft een gele kleur, als je veganistisch bakt, lijkt het hierdoor op gewoon gebak met eieren, goedkoopste merk is van Markal (3/kg) verkrijgbaar in de Bioplanet
rijstmeel: witte bloem, verkrijgbaar in Bioplanet, Biovita, maar is meestal erg duur, goedkoopst is bestellen via Glutenvrije markt Nederland of naar Chinese winkel bv. Oostende (2,9 / kg) dichtbij casino
deze 2 melen zijn het neutraalst van smaak en kunnen zowel in brood als in gebak. Ze zijn qua glutenvrije melen het goedkoopst. (indien je ze koopt op de plaatsen waar ik beschreven heb).
Pas op:
rijstgriesmeel is niet hetzelfde als rijstmeel, indien je met rijstgriesmeel bakt zitten er nog onverteerde brokjes in je gebak rijstgriesmeel gebruik je best alleen om rijstgriesmeelpudding te maken. Ik houd van puur natuur, zo weinig mogelijk bewerkt.
polenta is niet hetzelfde als maïsmeel of maïszetmeel, deze vraag ook vaak een langere bereidingstijd en kan in gebak of brood harde brokjes geven.
Andere glutenvrije melen:
kastanjemeel: geeft een zoete smaak, best mengen met ander meel
kikkererwtenmeel: gebruik ik graag voor hartige bereidingen bv. als beignetbloem, mengen met water peper en zout en je groenten erin doppen en frituren, of gekookte kikkererwten.
gierstmeel, quinomeel: ben ik zelf niet zo zot van ...
Dit recept had ik vroeger nog met gewone bloem gemaakt, nu is het tijd voor een glutenvrij versie. Let's go !!!¨ Het is weer zo'n leuk vegan receptje alles wat droog is bij elkaar, alles wat nat is en roeren maar !
1/3 kop neutrale olie (bv. rijst, maïskiemolie, milde olijfolie,...) 1/2 kop maïsstroop 1,5 kop rijstmelk 1 dopje vanille-extract 5 dr. amandelessence 1 1/2 glutenvrije bloem (ik gebruikte coeldiet, aveve) 2 tl natriumbicarbonaat 1 tl wijnsteenzuurpoeder 1/2 tl zout 1/2 kop amandelpoeder
abrikozenkonfituur Ekoland
1. voeg alle droge ingrediënten samen roer goed, doe alle natte in een kom roer goed 2. meng de 2 samen 3. doe de cakevormpjes voor 1/3 vol, dan 1 koffielepel konfituur, dan weer afdekken met deeg 4. bak op 180° gedurende ongeveer 20' . Prik even om te kijken of ze gaar zijn.
Dit recept is zo heerlijk, dat je het beter meteen in een dubbele hoeveelheid maakt, je kan ze ook perfect invriezen. Ik houd erg van rozijnen, dus voor mij moeten die er altijd bij.
voor ongeveer 8 kleine ronde wafeltjes (afhankelijk van de grote van je wafelijzer) 150 g maïsmeel 75 ml olie 50 ml rijststroop 1 dopje vanille-essence 150 ml (rijst)melk snuifje zout 1 el lijnzaad 3 el water eventueel 2 grote el rozijnen toevoegen
1. lijnzaad en water mixen met een staafmixer, even laten staan 2. bloem + olie + stroop + vanille + zout omroeren 3. dan beetje bij beetje melk toevoegen 4. bakken in wafelijzer
Als ze vers zijn zijn ze nog een beetje zacht, bij het afkoelen worden ze heerlijk krokant. Poepsimpel recept, ik maak de deeg en terwijl ik keuken opruim van de hoofdmaaltijd bak ik wafeltjes tussendoor, tegen dat de keuken aan de kant is, zijn de wafeltjes klaar !
Een vegetarische lichte versie van macaroni met hesp en kaas
voor 4 personen
1 bloemkool klein pakje tofu 1/2 bouillonblokje nootmuskaat
snijd de bloemkool in kleine stukjes, doe samen met de tofu + bouillonblokje en laat goed gaar worden in de stoomkoker of bodempje water mix dan het geheel fijn. voeg nog wat nootmuskaat en breng op smaak met nog wat peper en zout
1 l sojamelk of amandelmelk 3 kleine bananen of 2 grote 80 g puddingpoeder 200 ml sojaroom of amandelroom 80 g suiker of rijsstroop snuifje zout neem beetje melk, meng dit met koude puddingpoeder breng de rest van de melk aan de kook met geprakte bananen en snuifje zout, voeg dan de suiker en het puddingpoeder toe, roer goed en laat nog eventjes pruttelen
laat bijna volledig afkoelen, dan mix je met soepmixer er nog de room door zodat het luchtiger wordt en giet dan meteen in glaasjes, in frigo en laten opstijven
3 grote wortelen 10 gedroogde abrikozen 1/3 kop gehakte amandelen, cashewnoten, ... 1 kop water
laat alle ingrediënten samen zachtjes koken, mix dan alles dooreen lekker op de boterham of gewoon als dessert, een grote schep bij de yoghurt als vulling voor een taartje, ...
Indien je het te weinig zoet vindt, kan je er abrikozen bijvoegen of nazoeten met appeldiksap
1 l ongezoete amandelmelk 6 el rijststroop of suiker 67 g puddingpoeder
maak zoals een klassieke vanillepudding kook 900 ml amandelmelk voeg de stroop of suiker erbij los het puddingpoeder op in ongeveer 100 ml voeg het dan bij de warme amandelmelk, roer goed en laat nog even pruttelen