Qua groente kan je zelf kiezen wat je lekker vindt, snijd de stukken in grote brokken en laat lekker lang pruttelen Als basis vind ik wortelen en courgettes een must, rest bepaal je zelf
3 wortels 2 kleine courgettes
vul aan met groente naar keuze (ongeveer nog 2 grote koppen)
selder raapjes beetje pompoen aubergine ui ...
1 blik gekookte kikkererwten
3/4 l groentebouillon of 3/4 l water + 3/4 bouillonblokje 1 kaneelstokje 1 kl gemalen komijn 1 kl gemalen koriander 2 el rozijntjes
1 grote kop couscous
1. Voeg alle groentes, rozijnen met de bouillon en kruiden in een kookpot, laat 15' pruttelen 2. Voeg de kikkererwten toe en zet nog 5-10' op tot de groenten goed gaar zijn 3. Maak de couscous klaar (normaal 1 kop couscous, 2 koppen kokend water bij gieten en laten staan tot gaar) 4. Vul een bord met couscous en schep met een pollepel de heerlijke groenten met wat kookvocht uit
Deze aangepaste klassieker van Konijn op grootmoederswijze heeft dezelfde heerlijke saus als zijn broertje. Vandaar ook de leuke naam. Recept van Nancy.
1 kop gekookte (rode) bonen
1 kop fijngesneden ui
1 kop wortelen in fijne stukjes
1 blaadje laurier
1 kop rode wijn + 1 kop water of 2 flesjes (glutenvrij) bier 33cl
1 el mosterd
2 el maïzena
1/2 blokje groentebouillon
1. stoof de ui in wat olie
2. voeg de wortelen toe, laat even stoven
3. + bruin bier + bonen + blaadje laurier
4. laat 15 sudderen, op een laag vuurtje eerst met deksel, dan saus indikken met maïzena in water opgelost, voeg de bonen toe en warm nog eens goed door
Als het wat kouder is kan een ovenschotel ontzettend verwarmend zijn. Elke familie heeft wel zijn recept voor een stoofschotel, bij ons thuis is papa
s potje gevuld met een laag puree, tomaten, gehakt, nog wat puree en een beetje kaas. Bij anderen worden de tomaten vervangen door boerenkool of prei. Ook ik heb zon lekker vege potje voor jullie ontworpen In de vegetarische keuken wordt er natuurlijk geen gehakt gebruikt, vandaar mijn alternatieve versie.
½ kop quinoa
6 aardappelen
1,5 koppen water
1 th kruidenzout
1 el olie
½ th nootmuskaat
4 koppen gekookte limabonen (of andere)
2 grote uien, goed fijn gesneden
2 el spaghettikruiden
6 grote el bloem
witte kool, boerenkool, chinese kool naar keuze, voldoende om de ovenschotel 1 laag goed dubbel te bedekken
2 el paneermeel
1. Schil de aardappelen, doe ze in kleine stukjes + kook ze samen met de quinoa + zout 10
in de snelkookpan, breng nadien op smaak met olie en nootmuskaat, pureer, indien te vochtig nog even laten uitkoken met open deksel
2. pureer de limabonen met een pureestamper, voeg de bloem toe, roer goed
3. bak in een grote pan de uien met veel olie, als de uien glazig zijn voeg dan de limabonen, en de spaghettikruiden toe, bak tot het een beetje droger wordt (= onze gehaktvulling)
4. blancheer de kool tot ze een beetje zacht is
5. maak je potje: een laag puree, een laag kool, een laag gehaktvulling, een dun laagje puree, werk af met een beetje paneermeel (+ ev. een beetje kaas, we gaan es zeuren) 6. zet nog een 20
In de winkel kan je deze lekkernij ook vinden, maar dit recept is zeer eenvoudig en hemels lekker. Stop de balletjes tussen een pitabroodje met een lekkere saus of serveer ze met wat rijst en een lekkere salade.
250 g gedroogde kikkererwten
2 uien
2 teentjes knoflook
½ bosje peterselie of andere tuinkruiden bv. pijpajuin, bieslook
3 koffielepels van:
- gemalen korianderzaad
- gemalen komijnzaad
8 el bloem (of kikkererwtenmeel )
1 afgestreken kl kruidenzout
1. kikkererwten een nacht op voorhand laten weken (+ ev. een stukje kombu)
2. mix / blender / hak de kikkererwten + ui + knoflook + peterselie fijn + kruiden + zout
In de vegetarische keuken kan je gebruik maken van peulvruchten. Hieronder verstaan we linzen, bonen, kikkererwten. Deze hebben op zich niet veel smaak en moet je dus wat oppeppen met lekkere kruiden of een heerlijke saus. Hoe in je gezin te gebruiken ? Peulvruchten vragen veel werk, wordt er gezegd, ja en neen...
Linzen: ik koop enkel de snelkooklinzen (20') Deze hoef je niet op voorhand te weken en kan je meteen in een stoofpotje toevoegen zonder apart te koken bv. zie vege spaghettisaus. Linzen zijn erg gezond omdat ze langzaam verteren en rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B, magnesium, fosfor, plantaardige eiwitten en ijzer. Een aantal linzensoorten is ook rijk aan antioxidanten. Ze bevatten vier keer zoveel vezels als bruine rijst, ze zijn dus ook goed voor de werking van onze darmpjes.
Bonen: je hebt witte bonen, nierbonen, adukibonen, bruine bonen, flageolets,... Nu ja voor mij smaken die allemaal gelijk... Als je jezelf het gemakkelijk wil maken kan je in de supermarkt een blik gekookte witte of rode bonen kopen. Gewoon bij je gerecht kappen en klaar is kees. Niet moeilijk, hé. Als je ze graag zelf kookt, zet ze dan een nacht op voorhand te week en kook ze in de stoomkoker met veel water gedurende 1 uur. Ik kook meestal een portie of 3 tegelijkertijd en vries ze dan in.
Kikkererwten: Mijn favoriet onder de peulvruchten, alleen al de naam vind ik super en de beet is mjam. Ook onze oudste zoon is er zot van ! Deze kan je ook in blik koken of een nachtje weken en dan in de stoomkoker koken. Er bestaat ook kikkererwtenmeel, dit zijn gemalen kikkererwten, hiermee kan je falafalballetjes maken of burgers. Ook voor hartige kleine pannenkoekjes gaat dit meel prima.
1 groot blik of 2 kleine blikjes tomatenconcentraat
2 el spaghettikruiden (of mengeling van oregano, basilicum, marjoraan, knoflook,uipoeder )
Vleesvervanger naar keuze: linzen (snelkook 15), sojabrokken, cashewnoten,quorn,
1.Snijd alle groenten in fijne stukjes
2.Stoof de ui en wortelen in 2 el olie tot glazig, voeg dan overige groenten toe + linzen of sojabrokken, laat even stoven, voeg dan de tomatenconcentraat bij, kruiden en ½ blik water, laat 20 pruttelen.Zorg dat de linzen en sojabrokken goed onder water staan dat ze goed kunnen garen.
3.Serveer met een overheerlijke pasta
4.Strooi over de pasta en saus wat kaas of wat gistvlokken (voor de vegans , verkrijgbaar in de natuurwinkel)
Ik ben zot van de Indische keuken met al hun overheerlijke curry's. Deze versie is nog wat chiquer, maar daarom niet veel meer werk. Je kan de curry dus ook zonder crumble eten met een heerlijke portie basmatirijst !
1 bokaal gekookte kikkererwten
¼ kop Gedroogde abrikozen
2 koppen Allerlei groenten in kleine stukjes (wortelen, courgette, aardappel, zoete patat, ui,...)
3 el kerriepoeder
2 el olie
1 klein blikje Tomatenpuree
1 kop groentebouillon of water + ½ blokje groentebouillon
2 el citroensap of 2 el azijn
Ev. Beetje gembersap
1OO g feta of geitenkaas of vegankaas
2 el oregano
1 el citroenschil of geutje citroensap
50 g polenta
30 g corn flakes
60 g boter
peper en zout
1. In wokpan kerriepoeder met 2 el olie kort laten geuren
2. Dan Groente + abrikozen + tomatenpuree + groentebouillon, deksel erop laten pruttelen tot groentjes zacht zijn, dan citroensap, kikkererwten, gembersap even laten meepruttelen
3. Maak ondertussen de rumble door alle ingrediënten met je handen te verkruimelen
4. Doe het kikkererwtenmengsel in een ovenschaal, laat 15 op 200°C de crumble een mooi kleurtje krijgen