Uit dit recept maak je 6 grote of 8 kleine burgers. Ik maak het volledig, bak het in de oven af en vries de rest in voor een volgende keer. Dan warm ik ze gewoon op in de pan. Zeer eenvoudig en valt mee qua werk.
BASISRECEPT 200 g gemalen noten naar keuze (je kan gemalen meel kopen bv. amandelmeel of je kan ze zelf malen in een blender of hakmolen of gewoon met een mixer, houd dan wel wat je hand over de pot, want de noten vliegen in het rond)
80 g boekweitmeel (of maïszetmeel of glutenvrije bloem of aardappelzetmeel of ...) 1 ui fijngesnipperd 1 geraspte wortel 2 el olie 1/4 blokje groentebouillon opgelost in een bodempje warm water
dan kan je naar keuze allerlei kruiden toevoegen, dit moet niet, maar de burger krijgt iedere keer een andere toets
- 2 el fijngehakte verse kruiden bv. peterselie, koriander, bieslook EN/OF - 1 el kerriepoeder - 1 el spaghettikruiden (indien met zout het bouillonblokje weglaten) - 1 el gedroogde marjoraan - 1 kl fijngehakte rozemarijn of tijm ...
1. warm de oven voor op 190° 2. meng alle ingrediënten met een lepel goed door 3. kneed er een 8-tal burgers van, maak ze niet te dik anders "garen" ze niet zo goed 4. leg ze op een bakplaat en bak ze 10' aan de ene kant, 10' aan de andere kant
In de winter serveer je de burger met een lekkere portie quinoa en lekker lang gepruttelde groenten. In de zomer met een frisse salade !
2 courgettes 1 bakje champignons 150 g cashewnoten 1 brikje sojaroom 1 dl sojamelk 0,5 dl witte wijn of sherry 1/2 blokje groentebouillon 80 g gemalen kaas of veganistische smeltkaas type Cheezly nootmuskaat peper 1 teentje knoflook of 1/4 kl lookpoeder 1 bosje peterselie
Stoof de courgettes en champignons tot ze zacht zijn in wat olie met de knoflook, voeg dan de noten en andere ingrediënten toe, bind in met wat maïzena. Breng op smaak met peper, nootmuskaat. Serveer met een bladerdeeggebakje of bij een portie heerlijke basmatirijst. Strooi er wat verse peterselie op. Heerlijk eenvoudig vege !!!