Veggie Family
heerlijk eenvoudig vege
17-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stevia
Het is nu helemaal goedgekeurd en je vindt het in elke supermarkt: stevia

Thuis heb ik de poeder en drops uitgeprobeerd en mijn voorkeur gaat
uit naar de drops omdat je hier heeeeeel lang mee doet, 1 flesje kost wel
wat maar 1 druppel in je thee of koffie is voldoende om het te zoeten

Het is wel wat zoeken naar de juiste hoeveelheid in ander gebak
Ik schat dat ik meestal een 10-tal druppels in mijn gebak of crème of zo doe.
Maar het beste is natuurlijk proeven, want voor niet iedereen is zoet zoet.

Bij grote hoeveelheid smaakt het wel wat naar zoethout.

Dit past niet bij alle smaken.  Je kan het bv. wel combineren beetje
rijststroop met wat extra stevia, of helft suiker rest stevia.

In elk geval beïnvloedt het de suikerspiegel niet en is het volgens mij
gezonder dan gewone suiker.

op de site http://suikerwijzer.nl vindt je heel veel recepten en uitleg over het gebruik van
allerhande alternatieven voor suiker

17-05-2012 om 18:17 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:kookinformatie
Tags:stevia
03-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.glutenvrije melen
Bakken zonder gluten is echt niet makkelijk !  Het is een zoek en ploeterwerk !

Indien je tarwezetmeel verdraagt, is Nogluten een zeer goede bloem.  De meeste mensen
bakken hiermee hun brood, gebak,...

Maar indien je net als ik een zoontje hebt die niet goed reageert op tarwezetmeel, ja
dan ga je op zoek naar een waardig alternatief.

Er zijn heel veel glutenvrije melen, hieronder zet ik ze even op een rijtje met mijn ervaringen

Heel veel mixen bestaan uit zetmelen, ik houd hier niet zo van omdat deze eigenlijk erg bewerkt zijn.
Ze kunnen wel als hulp dienen om je andere melen iets lichter te maken.  Vandaar dat ik vaak een puur
meel meng met een zetmeel bv. elk de 1/2 of 1/3 zetmeel, 2/3 puur meel

zetmelen:

tarwezetmeel: Nogluten hoor ik erg mee boffen, kan je gewoon gebruiken ipv bloem
maïszetmeel: kan je in het warenhuis zo kopen, of ev. als puddingbloem, wat ook een lekker effect geeft aan gebak
aardappelzetmeel: in het warenhuis

Het nadeel van de zetmelen is dat deze het brood snel uitdrogen, vandaar dat ik liever een combinatie gebruik.
Het voordeel is dat ze het brood gebak lichter maken.

pure melen:

Ik werk het liefst met

maïsmeel: heeft een gele kleur, als je veganistisch bakt, lijkt het hierdoor op gewoon gebak met eieren, goedkoopste merk
is van Markal (€3/kg) verkrijgbaar in de Bioplanet

rijstmeel: witte bloem, verkrijgbaar in Bioplanet, Biovita, maar is meestal erg duur, goedkoopst is bestellen via Glutenvrije markt
Nederland of naar Chinese winkel bv. Oostende (€2,9 / kg) dichtbij casino

deze 2 melen zijn het neutraalst van smaak en kunnen zowel in brood als in gebak.  Ze zijn qua glutenvrije melen het goedkoopst.
(indien je ze koopt op de plaatsen waar ik beschreven heb). 

Pas op:

rijstgriesmeel is niet hetzelfde als rijstmeel, indien je met rijstgriesmeel bakt zitten er nog onverteerde brokjes in je gebak
rijstgriesmeel gebruik je best alleen om rijstgriesmeelpudding te maken.
Ik houd van puur natuur, zo weinig mogelijk bewerkt. 

polenta is niet hetzelfde als maïsmeel of maïszetmeel, deze vraag ook vaak een langere bereidingstijd en kan in gebak
of brood harde brokjes geven. 

Andere glutenvrije melen:

kastanjemeel: geeft een zoete smaak, best mengen met ander meel

kikkererwtenmeel: gebruik ik graag voor hartige bereidingen bv. als beignetbloem, mengen met water peper en zout en je
groenten erin doppen en frituren, of gekookte kikkererwten.

gierstmeel, quinomeel: ben ik zelf niet zo zot van ...

03-05-2011 om 09:34 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
Categorie:kookinformatie
Tags:soorten, glutenvrij, melen, bloem, informatie
15-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ei vervangen
Het is geen eenvoudige opdracht om zonder ei te bakken. In het Engelstalig boek The joy of vegan baking doen ze enkele voorstellen om ei te vervangen:

ze maken gebruik van kl en el, ik vind zo'n speciale schepjes hiervoor zeer goed, dan heb je de perfecte hoeveelheid

azijn en bakpoeder: 1 kl bakpoeder met 1 el azijn
bij cake en snelle broden (bv. sodabrood)

lijnzaad (natuur of fiberhusk in de natuurwinkel) 1 el zaad met 3 el water mixen
om elk ei te vervangen in het recept
bij wafels, pannenkoek, muffins, brood, koekjes

rijpe banaan: 1/2 banaan als vervanger voor 1 of 2 eieren
bij brood, muffin, cake, pannenkoek

appelmoes(glad): 1/2 kop (60g) voor 1 ei
bij cake, snel brood, brownies

zijden tofu: 1/4 kop per ei (55g) mixen tot mooi glad
bij smeuïge cake

eivervanger: 1/2 kl eivervanger + 2 el water per ei
enkel bij koekjes

15-01-2011 om 07:31 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:kookinformatie
Tags:ei vervangen
26-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rijstmelk is goed voor elk

We hebben al veel soorten plantaardige melk uitgeprobeerd, zoals qua smaak als toepassing,
en voor zoete bereidingen gebruik ik het liefst rijstmelk.  Hieronder enkele toepassingen.

Goed VOOR

warme chocoladerijstmelk (2kl pure cacao) of caroberijstmelk (2kl per tas pure carobe) of speculoosmelk (1kl speculooskruiden laten opwarmen)
in pannenkoeken, wafels, gebak: aangezien de melk van nature zoet is hoef je er niet zoveel zoetigheid bij te doen in je bereiding
pudding, crème met agar agar. 

MIN
voor vanillepudding met puddingpoeder op basis van maïszetmeel (bv. imperial, oetker): de pudding wordt na een tijdje precies terug slap

26-12-2010 om 14:39 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:kookinformatie
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sojamelk
sojamelk gebruik ik meestal voor hartige bereidingen, ik koop de sojamelk ongezoet (rode verpakking ) met extra vitamines en mineralen.

TOEPASSingen

- soja bechamelsaus: net hetzelfde als de klassieke versie, maar met sojamelk om in te dikken gebruik ik maïzena of arrowroot,
maar ik gebruik evengoed een gewone groentenbouillon ipv sojamelk.
- in roomsoep
- in quiche
- in broodbelegjes om ze smeuïg te maken


bij zoete bereidingen gebruik ik enkel bij vanillepudding op basis van maïszetmeel (bv. imperial, oetker) sojamelk,
het is romig en blijft mooi dik bij afkoelen.  Ook hier gebruik ik de sojamelk ongezoet en voeg dan rijststroop
of agavestroop of zo toe. Voor de andere zoete bereidingen gebruik ik rijstmelk (zie rijstmelk)

26-12-2010 om 14:39 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
Categorie:kookinformatie


SOS Miegusta

Heb je een veggie vraag ? Mail Miegusta !



Mijn favorieten
  • www.vegetarisme.be
  • waardeloze haantjes
  • allervita
  • de plantaardige keuken
  • suikerwijzer

  • Categorieën
  • brood (3)
  • broodbeleg (14)
  • cake (7)
  • gezonde snoepjes (3)
  • hoofdgerecht noten (2)
  • hoofdgerecht peulvruchten (11)
  • hoofdgerecht quorn (1)
  • hoofdgerecht sojaproduct (3)
  • ijs (3)
  • koekjes (10)
  • kookinformatie (5)
  • links (1)
  • pannenkoek, wafel,... (7)
  • pudding, vla, roomdessert, mousses (15)
  • taart (6)
  • vegan kookboek (3)

  • Zoeken in blog



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs