Ervaren chefs Miki Duerinck en Kristin Leybaert ontwikkelden 52 heerlijke, originele en eenvoudige veggie hoofdgerechten. De gerechten volgen de seizoenen, zijn door iedereen makkelijk te bereiden en bevatten geen ingrediënten waarvoor je je hele dorp of stad moet afrijden. Bij elk recept staat er bovendien een prachtige foto van Heikki Verdurme.Of je nu een beginner bent of al jaren vegetarisch kookt, dit boek is een must voor elke zichzelf respecterende veggie chef! Via het EVA-kantoor te verkrijgen voor slechts 14 euro, in de boekhandel voor 19,95. Bevat prachtige kleurfoto's en heel goed beschreven.
Bakken zonder gluten is echt niet makkelijk ! Het is een zoek en ploeterwerk !
Indien je tarwezetmeel verdraagt, is Nogluten een zeer goede bloem. De meeste mensen bakken hiermee hun brood, gebak,...
Maar indien je net als ik een zoontje hebt die niet goed reageert op tarwezetmeel, ja dan ga je op zoek naar een waardig alternatief.
Er zijn heel veel glutenvrije melen, hieronder zet ik ze even op een rijtje met mijn ervaringen
Heel veel mixen bestaan uit zetmelen, ik houd hier niet zo van omdat deze eigenlijk erg bewerkt zijn. Ze kunnen wel als hulp dienen om je andere melen iets lichter te maken. Vandaar dat ik vaak een puur meel meng met een zetmeel bv. elk de 1/2 of 1/3 zetmeel, 2/3 puur meel
zetmelen:
tarwezetmeel: Nogluten hoor ik erg mee boffen, kan je gewoon gebruiken ipv bloem maïszetmeel: kan je in het warenhuis zo kopen, of ev. als puddingbloem, wat ook een lekker effect geeft aan gebak aardappelzetmeel: in het warenhuis
Het nadeel van de zetmelen is dat deze het brood snel uitdrogen, vandaar dat ik liever een combinatie gebruik. Het voordeel is dat ze het brood gebak lichter maken.
pure melen:
Ik werk het liefst met
maïsmeel: heeft een gele kleur, als je veganistisch bakt, lijkt het hierdoor op gewoon gebak met eieren, goedkoopste merk is van Markal (3/kg) verkrijgbaar in de Bioplanet
rijstmeel: witte bloem, verkrijgbaar in Bioplanet, Biovita, maar is meestal erg duur, goedkoopst is bestellen via Glutenvrije markt Nederland of naar Chinese winkel bv. Oostende (2,9 / kg) dichtbij casino
deze 2 melen zijn het neutraalst van smaak en kunnen zowel in brood als in gebak. Ze zijn qua glutenvrije melen het goedkoopst. (indien je ze koopt op de plaatsen waar ik beschreven heb).
Pas op:
rijstgriesmeel is niet hetzelfde als rijstmeel, indien je met rijstgriesmeel bakt zitten er nog onverteerde brokjes in je gebak rijstgriesmeel gebruik je best alleen om rijstgriesmeelpudding te maken. Ik houd van puur natuur, zo weinig mogelijk bewerkt.
polenta is niet hetzelfde als maïsmeel of maïszetmeel, deze vraag ook vaak een langere bereidingstijd en kan in gebak of brood harde brokjes geven.
Andere glutenvrije melen:
kastanjemeel: geeft een zoete smaak, best mengen met ander meel
kikkererwtenmeel: gebruik ik graag voor hartige bereidingen bv. als beignetbloem, mengen met water peper en zout en je groenten erin doppen en frituren, of gekookte kikkererwten.
gierstmeel, quinomeel: ben ik zelf niet zo zot van ...
Dit recept had ik vroeger nog met gewone bloem gemaakt, nu is het tijd voor een glutenvrij versie. Let's go !!!¨ Het is weer zo'n leuk vegan receptje alles wat droog is bij elkaar, alles wat nat is en roeren maar !
1/3 kop neutrale olie (bv. rijst, maïskiemolie, milde olijfolie,...) 1/2 kop maïsstroop 1,5 kop rijstmelk 1 dopje vanille-extract 5 dr. amandelessence 1 1/2 glutenvrije bloem (ik gebruikte coeldiet, aveve) 2 tl natriumbicarbonaat 1 tl wijnsteenzuurpoeder 1/2 tl zout 1/2 kop amandelpoeder
abrikozenkonfituur Ekoland
1. voeg alle droge ingrediënten samen roer goed, doe alle natte in een kom roer goed 2. meng de 2 samen 3. doe de cakevormpjes voor 1/3 vol, dan 1 koffielepel konfituur, dan weer afdekken met deeg 4. bak op 180° gedurende ongeveer 20' . Prik even om te kijken of ze gaar zijn.
Dit recept is zo heerlijk, dat je het beter meteen in een dubbele hoeveelheid maakt, je kan ze ook perfect invriezen. Ik houd erg van rozijnen, dus voor mij moeten die er altijd bij.
voor ongeveer 8 kleine ronde wafeltjes (afhankelijk van de grote van je wafelijzer) 150 g maïsmeel 75 ml olie 50 ml rijststroop 1 dopje vanille-essence 150 ml (rijst)melk snuifje zout 1 el lijnzaad 3 el water eventueel 2 grote el rozijnen toevoegen
1. lijnzaad en water mixen met een staafmixer, even laten staan 2. bloem + olie + stroop + vanille + zout omroeren 3. dan beetje bij beetje melk toevoegen 4. bakken in wafelijzer
Als ze vers zijn zijn ze nog een beetje zacht, bij het afkoelen worden ze heerlijk krokant. Poepsimpel recept, ik maak de deeg en terwijl ik keuken opruim van de hoofdmaaltijd bak ik wafeltjes tussendoor, tegen dat de keuken aan de kant is, zijn de wafeltjes klaar !
Een vegetarische lichte versie van macaroni met hesp en kaas
voor 4 personen
1 bloemkool klein pakje tofu 1/2 bouillonblokje nootmuskaat
snijd de bloemkool in kleine stukjes, doe samen met de tofu + bouillonblokje en laat goed gaar worden in de stoomkoker of bodempje water mix dan het geheel fijn. voeg nog wat nootmuskaat en breng op smaak met nog wat peper en zout
1 l sojamelk of amandelmelk 3 kleine bananen of 2 grote 80 g puddingpoeder 200 ml sojaroom of amandelroom 80 g suiker of rijsstroop snuifje zout neem beetje melk, meng dit met koude puddingpoeder breng de rest van de melk aan de kook met geprakte bananen en snuifje zout, voeg dan de suiker en het puddingpoeder toe, roer goed en laat nog eventjes pruttelen
laat bijna volledig afkoelen, dan mix je met soepmixer er nog de room door zodat het luchtiger wordt en giet dan meteen in glaasjes, in frigo en laten opstijven
3 grote wortelen 10 gedroogde abrikozen 1/3 kop gehakte amandelen, cashewnoten, ... 1 kop water
laat alle ingrediënten samen zachtjes koken, mix dan alles dooreen lekker op de boterham of gewoon als dessert, een grote schep bij de yoghurt als vulling voor een taartje, ...
Indien je het te weinig zoet vindt, kan je er abrikozen bijvoegen of nazoeten met appeldiksap
1 l ongezoete amandelmelk 6 el rijststroop of suiker 67 g puddingpoeder
maak zoals een klassieke vanillepudding kook 900 ml amandelmelk voeg de stroop of suiker erbij los het puddingpoeder op in ongeveer 100 ml voeg het dan bij de warme amandelmelk, roer goed en laat nog even pruttelen
1/2 kop boter 1/2 kop suiker of stroop 1/2 kop appelmoes 2 el (rijst)melk 1 1/2 (glutenvrije) bloem 2 1/2 tl bakpoeder of wijnsteenzuurpoeder
meng eerst alle natte ingrediënten voeg dan bloem en bakpoeder toe niet te veel mengen, anders wordt de deeg te zwaar
bak 30' op 180°
ondertussen schil je 3 appelen en doe je ze in schijfjes laat ze in een bodempje water beetje zacht worden
leg op de gebakken taart
gelei
laat 400 ml appelsap koken, meng 100 ml koude appelsap met 35 g puddingpoeder, voeg dit dan bij de warme appelsap, roer goed, laat eventjes doorkoken en giet dit dan over de appeltaart. Dit mag een lekkere dikke laag zijn !
Laten afkoelen en dan in stukkies snijden. Heerlijk !!!
300 g boekweitmeel 200 g tarwemeel of glutenvrij meel bv. coeldiet 1 zakje bakpoeder 6 el appelmoes 1 el rijststroop 1/2 kl zout 250 ml water indien glutenvrije bloem + 3 el (appel)azijn om brood beter te doen rijzen 5 g boter of olie
alles in kom goed mengen en 5' kneden
in oven op 180° gedurende 40'
of in broodmachine met programma waarin er niet gerezen wordt + dan alleen bakken
100 g tofu 1 kl gedroogde basilicum of 2 el verse basilicum 1 el mayonaise 1 el olie 1 kl kruidenzout 3 el kookvocht van bv. groente of water met beetje kruidenbouillonblokje
blancheer de tofu mix dan met alle ingrediënten indien te dik nog wat kookvocht bijvoegen ev. nog extra kruidenzout bijdoen indien te slap van smaak
op een heerlijke cracker of de boterham, als dip bij frietjes of groente mjam mjam
2 eieren 100 g rijstmeel 50 g puddingpoeder 2 el bakpoeder of wijnsteenpoeder 5 grote el agavestroop (of 7 el rijststroop) snuifje zout 5 el (rijst, soja)melk 2 peren in blokjes lichtjes gekookt in piepje water
1. scheid de eieren, klop de eiwitten 2. kluts de eierdooiers met de stroop en de melk lekker schuimig 3. spatel het rijstmeel, puddingpoeder en bakpoeder onder het eierdooiermengsel 4. doe de peren erbij 5. spatel de eiwitten eronder 6. zet ongeveer 30 op 180°, het mag in het midden nog een beetje vochtig zijn
Dit kookboek werd me aangeraden door Geertrui. Het is inderdaad de Bijbel op het gebied van vegan bakken. Er wordt uitgelegd hoe je bepaalde ingrediënten zoals ei, koemelk,yoghurt, karnemelk kunt vervangen. Het boek bevat prachtige kleurfoto's en zeer eenvoudige recepten. Alle recepten staan per onderwerp gesorteerd. Taart, cake, muffin, brood, mousses, ijs, pudding,... Enkele voorbeelden: we vinden er klassiekers zoals pannenkoeken, wafels, chocolade cake, appeltaart, rijstpap, maar ook pindakaasmuffins, bosbessentaart met gember, anijskoekjes,... 1 nadeel het is in het Engels. Ik heb het via internet gekocht voor 16 met verzendkosten erbij !!! Wel heb ik ongeveer een maandje moeten wachten voor het boek in mijn brievenbus zat.
Dit brood bevat zeer weinig gist (enkel indien in het glutenvrij meel gist zit) en wordt met bakpoeder gemaakt. Ze noemen zo'n brood een sodabrood of snel brood. Eenvoudig en snel te maken, want je moet het deeg niet laten rijzen. De eieren in het originele recept heb ik vervangen door lijnzaad. Voor elk ei dat je vervangt heb je 1 el lijnzaad met 3 el water nodig. Dit heerlijk brood is ideaal voor een koude zondagse wintermorgen. Drink er een tas rijstmelk met carobepoeder (of cacao) bij. Heerlijk !!!
500 g glutenvrij meel (ik gebruikte aveve coeldiet) 1 zakje bakpoeder 270 ml rijstmelk 5 g margarine 1 grote el kaneel (of speculooskruiden of peperkoekkruiden) 2 el rijststroop (of suiker of honing) 2 el lijnzaad 6 el water 1 kl zout 1/3 kop rozijnen 1/3 kop gedroogde appeltjes
1. zet de rozijnen en appeltjes te week in wat water (niet te veel anders verliezen ze hun zoetheid) 2. mix de lijnzaad met het water tot je een dikke brij bekomt 3. meng de rest van de ingrediënten en voeg dan ook het lijnzaadwatermengsel toe en de goed uitgelekte rozijnen en appeltjes 4. doe ik een grote cakevorm en bak ongeveer 45' op 170°
Het is geen eenvoudige opdracht om zonder ei te bakken. In het Engelstalig boek The joy of vegan baking doen ze enkele voorstellen om ei te vervangen:
ze maken gebruik van kl en el, ik vind zo'n speciale schepjes hiervoor zeer goed, dan heb je de perfecte hoeveelheid
azijn en bakpoeder: 1 kl bakpoeder met 1 el azijn bij cake en snelle broden (bv. sodabrood)
lijnzaad (natuur of fiberhusk in de natuurwinkel) 1 el zaad met 3 el water mixen om elk ei te vervangen in het recept bij wafels, pannenkoek, muffins, brood, koekjes
rijpe banaan: 1/2 banaan als vervanger voor 1 of 2 eieren bij brood, muffin, cake, pannenkoek
appelmoes(glad): 1/2 kop (60g) voor 1 ei bij cake, snel brood, brownies
zijden tofu: 1/4 kop per ei (55g) mixen tot mooi glad bij smeuïge cake
eivervanger: 1/2 kl eivervanger + 2 el water per ei enkel bij koekjes