Veggie Family
heerlijk eenvoudig vege
22-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spaghetti met bloemkooltofusaus
Een vegetarische lichte versie van macaroni met hesp en kaas

voor 4 personen

1 bloemkool
klein pakje tofu
1/2 bouillonblokje
nootmuskaat


snijd de bloemkool in kleine stukjes, doe samen met de tofu + bouillonblokje en laat goed gaar worden in de stoomkoker of  bodempje water 
mix dan het geheel fijn. voeg nog wat nootmuskaat en breng op smaak met nog wat peper en zout

serveer met wat (geiten- of soja)kaas

Aan tafel

22-03-2011 om 15:35 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:hoofdgerecht sojaproduct
08-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vegan appelmuffins

Ik houd van eenvoudige lekkere recepten, dit is één van mijn favorieten !
Alles lekker samenkappen en in vormpjes even bakken, smakelijk


1 kop rijst- of sojamelk of appelsap

1 kl (appel)azijn (dit helpt om het bakpoeder beter te laten rijzen)

2 kl margarine

2/3 kop suiker of 1 kop rijststroop

2 kl olie

1 tl vanille-extract of 2 zakjes vanillesuiker

1 ½ bloem of 1 1/4  kop rijstmeel of maïsmeel + 1/4 kop puddingbloem of maïzena of aardappelzetmeel

2 kl bakpoeder

¼ tl zout

1 appel in fijne blokjes gesneden
 

1.       melk of sap  + azijn

2.       Margarine + suiker + olie + vanille

3.       Droge ingrediënten bij natte, dan melk met azijn erbij
4. appel in blokjes erbijvoegen

meteen bakken op 180° voorverwarmde oven gedurende 20'

08-03-2011 om 19:24 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:cake
Tags:vegan, appelmuffin, glutenvrij, koemelkvrij, eivrij, suikervrij
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bananenpannenkoek
supersimpel, heerlijk recept

eivrij, koemelkvrij, sojavrij, glutenvrij !!!

1 kop (rijst, soja,...) melk
1 banaan
1 kop bloem (of 3/4 rijstmeel + 1/4 vanillebloem of maïszetmeel)
snuifje zout
1 vanillesuiker of 1/2 dopje vanille-essence
2 el rijststroop of suiker

alles mixen en bakken in een warme pan

08-03-2011 om 19:14 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:pannenkoek, wafel,...
Tags:bananenpannenkoek, glutenvrij, koemelkvrij, eivrij, suikervrij
28-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bananencrème

1 l sojamelk of amandelmelk
3 kleine bananen of 2 grote
80 g puddingpoeder
200 ml sojaroom of amandelroom
80 g suiker of rijsstroop
snuifje zout
neem beetje melk, meng dit met koude puddingpoeder
breng de rest van de melk aan de kook met geprakte bananen en snuifje zout,
voeg dan de suiker en het puddingpoeder toe,
roer goed en laat nog eventjes pruttelen

laat bijna volledig afkoelen,
dan mix je met soepmixer er nog de room door
zodat het luchtiger wordt en giet dan meteen
in glaasjes, in frigo en laten opstijven

28-02-2011 om 09:38 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:pudding, vla, roomdessert, mousses
Tags:roomdessert, glutenvrij, koemelkvrij, suikervrij, eivrij
17-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zoet wortelabrikoosbeleg
3 grote wortelen 
10 gedroogde abrikozen
1/3 kop gehakte amandelen, cashewnoten, ...
1 kop water

laat alle ingrediënten samen zachtjes koken, mix dan alles dooreen
lekker op de boterham of gewoon als dessert, een grote schep bij de yoghurt
als vulling voor een taartje, ...

Indien je het te weinig zoet vindt, kan je er abrikozen bijvoegen of nazoeten met appeldiksap

aanpassing recept www.Voedwel.nl

17-02-2011 om 13:08 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:broodbeleg
Tags:broodbeleg, abrikoos, wortel, noot, glutenvrij, koemelkvrij, suikervrij, eivrij
16-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.amandelpudding
1 l ongezoete amandelmelk
6 el rijststroop of suiker
67 g puddingpoeder


maak zoals een klassieke vanillepudding
kook 900 ml amandelmelk
voeg de stroop of suiker erbij
los het puddingpoeder op in ongeveer 100 ml
voeg het dan bij de warme amandelmelk, roer goed en laat nog even pruttelen

16-02-2011 om 13:23 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
Categorie:pudding, vla, roomdessert, mousses
Tags:amandelpudding, glutenvrij, koemelkvrij, eivrij, suikervrij
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.appeltaart
1/2 kop boter
1/2 kop suiker of stroop
1/2 kop appelmoes
2 el (rijst)melk
1 1/2 (glutenvrije) bloem
2 1/2 tl bakpoeder of wijnsteenzuurpoeder

meng eerst alle natte ingrediënten voeg dan bloem en bakpoeder toe
niet te veel mengen, anders wordt de deeg te zwaar

bak 30' op 180°

ondertussen schil je 3 appelen en doe je ze in schijfjes laat ze in een bodempje water beetje zacht worden

leg op de gebakken taart

gelei

laat 400 ml appelsap koken, meng 100 ml koude appelsap met 35 g puddingpoeder,
voeg dit dan bij de warme appelsap, roer goed, laat eventjes doorkoken
en giet dit dan over de appeltaart. Dit mag een lekkere dikke laag zijn !

Laten afkoelen en dan in stukkies snijden.  Heerlijk !!!

16-02-2011 om 11:28 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
Categorie:taart
Tags:appeltaart, vegan, glutenvrij, eivrij, koemelkvrij, suikervrij
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.snel boekweitbrood
300 g boekweitmeel
200 g tarwemeel of glutenvrij meel bv. coeldiet
1 zakje bakpoeder
6 el appelmoes
1 el rijststroop
1/2 kl zout
250 ml water
indien glutenvrije bloem + 3 el (appel)azijn  om brood beter te doen rijzen
5 g boter of olie

alles in kom goed mengen en 5' kneden

in oven op 180° gedurende 40'

of in broodmachine met programma waarin er niet gerezen wordt + dan alleen bakken

16-02-2011 om 11:20 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
Categorie:brood
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tofu basilicum spread
100 g tofu
1 kl gedroogde basilicum of 2 el verse basilicum
1 el mayonaise
1 el olie
1 kl kruidenzout
3 el kookvocht van bv. groente of water met beetje kruidenbouillonblokje

blancheer de tofu
mix dan met alle ingrediënten
indien te dik nog wat kookvocht bijvoegen
ev. nog extra kruidenzout bijdoen indien te slap van smaak

op een heerlijke cracker of de boterham, als dip bij frietjes of groente mjam mjam

16-02-2011 om 11:10 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
Categorie:broodbeleg
13-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rijsttaart met peren
2 eieren 
100 g rijstmeel
50 g puddingpoeder
2 el bakpoeder of wijnsteenpoeder
5 grote el agavestroop (of 7 el rijststroop)
snuifje zout
5 el (rijst, soja)melk
2 peren in blokjes  lichtjes gekookt in piepje water


1. scheid de eieren, klop de eiwitten
2. kluts de eierdooiers met de stroop en de melk lekker schuimig
3. spatel het rijstmeel, puddingpoeder en bakpoeder onder het eierdooiermengsel
4. doe de peren erbij
5. spatel de eiwitten eronder
6. zet ongeveer 30 op 180°, het mag in het midden nog een beetje vochtig zijn

13-02-2011 om 18:48 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:taart
Tags:rijsttaart, peren, glutenvrij, koemelkvrij, suikervrij
26-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wafels
Vandaag vegan glutenvrije, suikervrij, koemelkvrij wafels gebakken

2 koppen appelsap (grote kop)
1 kop glutenvrije havermout of instant boekweitvlokken
1/4 kop amandelmeel
1/4 kop maïszetmeel
4 el lijnzaad
3/4 kl zout
1 kl kaneel

mixen of blenderen, dan rozijnen toevoegen

1/3 kop rozijnen, geweekt

bakken in goed geolied wafelijzer, heerlijk !!!!

Als je ze vers bakt zijn ze een beetje krokant, maar niet erg,
als je ze laat afkoelen zijn ze slap, maar wel lekker van smaak

26-01-2011 om 18:19 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
Categorie:pannenkoek, wafel,...
Tags:glutenvrij, koemelkvrij, suikervrij, wafel, eivrij, vegan
16-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.the joy of vegan baking
Klik op de afbeelding om de link te volgen The joy of vegan baking  Colleen Patrick-Goudreau

Dit kookboek werd me aangeraden door Geertrui.  Het is inderdaad de Bijbel op het gebied van vegan bakken.
Er wordt uitgelegd hoe je bepaalde ingrediënten zoals ei, koemelk,yoghurt, karnemelk kunt vervangen.
Het boek bevat prachtige kleurfoto's en zeer eenvoudige recepten. 
Alle recepten staan per onderwerp gesorteerd.  Taart, cake, muffin, brood, mousses, ijs, pudding,...
Enkele voorbeelden: we vinden er klassiekers zoals pannenkoeken, wafels, chocolade cake, appeltaart, rijstpap,
maar ook pindakaasmuffins, bosbessentaart met gember, anijskoekjes,...
1 nadeel het is in het Engels.  Ik heb het via internet gekocht voor € 16 met verzendkosten erbij !!!
Wel heb ik ongeveer een maandje moeten wachten voor het boek in mijn brievenbus zat.

16-01-2011 om 07:34 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:vegan kookboek
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kaneelbrood met rozijnen en appeltjes
Dit brood bevat zeer weinig gist (enkel indien in het glutenvrij meel gist zit) en wordt met bakpoeder gemaakt.
Ze noemen zo'n brood een sodabrood of snel brood. Eenvoudig en snel te maken, want je moet het deeg niet
laten rijzen. De eieren in het originele recept heb ik vervangen door lijnzaad.  Voor elk ei dat je vervangt heb je
1 el lijnzaad met 3 el water nodig.  Dit heerlijk brood is ideaal voor een koude zondagse wintermorgen.  Drink er
een tas rijstmelk met carobepoeder (of cacao) bij.  Heerlijk !!!

500 g glutenvrij meel (ik gebruikte aveve coeldiet)
1 zakje bakpoeder
270 ml rijstmelk
5 g margarine
1 grote el kaneel (of speculooskruiden of peperkoekkruiden)
2 el rijststroop (of suiker of honing)
2 el lijnzaad
6 el water
1 kl zout
1/3 kop rozijnen
1/3 kop gedroogde appeltjes

1. zet de rozijnen en appeltjes te week in wat water (niet te veel anders verliezen ze hun zoetheid)
2.  mix de lijnzaad met het water tot je een dikke brij bekomt
3. meng de rest van de ingrediënten en voeg dan ook het lijnzaadwatermengsel toe en de goed uitgelekte rozijnen en appeltjes
4. doe ik een grote cakevorm en bak ongeveer 45' op 170°



16-01-2011 om 07:17 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
Categorie:brood
Tags:kaneelbrood, glutenvrij, eivrij, koemelkvrij, suikervrij
15-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ei vervangen
Het is geen eenvoudige opdracht om zonder ei te bakken. In het Engelstalig boek The joy of vegan baking doen ze enkele voorstellen om ei te vervangen:

ze maken gebruik van kl en el, ik vind zo'n speciale schepjes hiervoor zeer goed, dan heb je de perfecte hoeveelheid

azijn en bakpoeder: 1 kl bakpoeder met 1 el azijn
bij cake en snelle broden (bv. sodabrood)

lijnzaad (natuur of fiberhusk in de natuurwinkel) 1 el zaad met 3 el water mixen
om elk ei te vervangen in het recept
bij wafels, pannenkoek, muffins, brood, koekjes

rijpe banaan: 1/2 banaan als vervanger voor 1 of 2 eieren
bij brood, muffin, cake, pannenkoek

appelmoes(glad): 1/2 kop (60g) voor 1 ei
bij cake, snel brood, brownies

zijden tofu: 1/4 kop per ei (55g) mixen tot mooi glad
bij smeuïge cake

eivervanger: 1/2 kl eivervanger + 2 el water per ei
enkel bij koekjes

15-01-2011 om 07:31 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:kookinformatie
Tags:ei vervangen
01-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wortelmuffins
Eén van mijn favoriete cakes is de wortelcake !  (Naast bananencake)

Ik heb een glutenvrij recept gevonden maar was nog niet vegan.   Dus dit is mijn versie zonder eieren.
Heerlijk luchtig en lekker met de smaak van kaneel, walnoten en de zoete smaak van wortelen.

75g amandelmeel
100g rijstmeel
½ zakje bakpoeder
1el koekkruiden
1 snuf zout
2 el gemalen lijnzaad

1 kop water, rijstmelk of sojamelk (250 ml)
70g agavesiroop
3 el gesmolten boter(afgekoeld) of olie
250 g geraspte wortel

+ ev.
1/3 kop rozijnen
1/3 kop gehakte (wal)noten


Verwarm de oven voor op 180˚ C.

Meng in een kom het amandelmeel goed met het rijstmeel, het bakpoeder, het zout en de koekkruiden.

Klop in een andere kom de lijnzaad, water en agavesiroop met een mixer tot een lichtgeel schuimig geheel. Voeg dan de gesmolten boter toe en mix even mee.

Roer de wortelrasp met de krenten door het meelmengsel en voeg dan in 1 keer het eimengsel toe. Roer goed door elkaar.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat, neem een ijslepel en vorm er mooi bolletjes mee op een vel bakpapier. Duw met je hand de uitstekende noten, stukjes wortel mooi in de bolletjes. Je kan ze ook in een muffinvormpje doen.

Omdat de cake gemakkelijk brokkelt, bak ik deze niet in het groot, want je kan er dan moeilijk mooie plakjes van snijden.

Bak 15-20  tot ze mooi bruin zijn en gaar (breek ev. een cakeje in 2 om te kijken of het gaar is.

 

01-01-2011 om 09:09 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:broodbeleg
Tags:wortelcake, glutenvrij, koemelkvrij, suikervrij, vegan
28-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rijstcake
Klik op de afbeelding om de link te volgen

3 eieren

1 snuifje zout

100 g agavestroop/honing

100 g margarine

200  g wit rijstmeel

½  zakje  bakpoeder

 

Eieren + zout + stroop luchtig kloppen

Margarine smelten en toevoegen, dan meel, goed roeren

 

40’ op 170°

28-12-2010 om 20:06 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:cake
Tags:rijstcake, glutenvrij, koemelkvrij,
27-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vegan kaasfondu
Het is de periode voor een heerlijke dampende pot kaasfondu. Maar met mijn mannen is een gewone kaasfondu
echter niet mogelijk.  Vandaar dat ik op speurtocht ging om een waardig alternatief aan te bieden. 

Want wat is er nu gezelliger dan samen in een potje fondu te zitten koteren.  Heerlijk nietwaar !

1/2 kop (grote kop 250 ml) sojamelk
1/2 kop witte wijn
2 el margarine
1/3 kop vegan kaas type cheezly (natuurwinkel)
2 el voedingsgist  (natuurwinkel)
1 kl knoflookpoeder
1/2 kl nootmuskaat
1 kl mosterd

alles doe je in je fondupan en je laat het lekker warmen en smelten
indien je de fondu te dun vindt, kan je deze indikken met wat 1-2 kl maïzena (of arrowroot of bloem) opgelost in wat sojamelk

Serveer hierbij wat lekker brood om te doppen, maar ook gekookte groenten bv. een stuk wortel, broccoli, bloemkool
kan je ook prikken op je vork en doppen in de overheerlijke smurrie

Qua glutenvrij brood om te doppen vind ik de witte pitabroodjes van Livell (Bioplanet, 5,10€ voor 4 stuks) bijzonder lekker,
smaakt als gewoon wit brood !

27-12-2010 om 18:37 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:hoofdgerecht sojaproduct
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.notenburger

Uit dit recept maak je 6 grote of 8 kleine burgers.
Ik maak het volledig, bak het in de oven af en vries de rest in voor een volgende keer.
Dan warm ik ze gewoon op in de pan. Zeer eenvoudig en valt mee qua werk.

BASISRECEPT
200 g gemalen noten naar keuze (je kan gemalen meel kopen bv. amandelmeel of je kan ze zelf malen in een blender of hakmolen of                                                             gewoon  met een mixer, houd dan wel wat je hand over de pot, want de noten vliegen in het rond)

80 g boekweitmeel (of maïszetmeel of glutenvrije bloem of aardappelzetmeel of ...)
1 ui fijngesnipperd
1 geraspte wortel
2 el olie
1/4 blokje groentebouillon opgelost in een bodempje warm water


dan kan je naar keuze allerlei kruiden toevoegen, dit moet niet, maar de burger krijgt iedere keer een andere toets

- 2 el fijngehakte verse kruiden bv. peterselie, koriander, bieslook   EN/OF
- 1 el kerriepoeder
- 1 el spaghettikruiden (indien met zout het bouillonblokje weglaten)
- 1 el gedroogde marjoraan
- 1 kl fijngehakte rozemarijn of tijm
...

1. warm de oven voor op 190°
2. meng alle ingrediënten met een lepel goed door
3. kneed er een 8-tal burgers van, maak ze niet te dik anders "garen" ze niet zo goed
4. leg ze op een bakplaat en bak ze 10' aan de ene kant, 10' aan de andere kant

In de winter serveer je de burger met een lekkere portie quinoa en lekker lang gepruttelde groenten. 
In de zomer met een frisse salade !

Aan tafel !!!


27-12-2010 om 00:00 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:hoofdgerecht noten
26-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rijstmelk is goed voor elk

We hebben al veel soorten plantaardige melk uitgeprobeerd, zoals qua smaak als toepassing,
en voor zoete bereidingen gebruik ik het liefst rijstmelk.  Hieronder enkele toepassingen.

Goed VOOR

warme chocoladerijstmelk (2kl pure cacao) of caroberijstmelk (2kl per tas pure carobe) of speculoosmelk (1kl speculooskruiden laten opwarmen)
in pannenkoeken, wafels, gebak: aangezien de melk van nature zoet is hoef je er niet zoveel zoetigheid bij te doen in je bereiding
pudding, crème met agar agar. 

MIN
voor vanillepudding met puddingpoeder op basis van maïszetmeel (bv. imperial, oetker): de pudding wordt na een tijdje precies terug slap

26-12-2010 om 14:39 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:kookinformatie
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sojamelk
sojamelk gebruik ik meestal voor hartige bereidingen, ik koop de sojamelk ongezoet (rode verpakking ) met extra vitamines en mineralen.

TOEPASSingen

- soja bechamelsaus: net hetzelfde als de klassieke versie, maar met sojamelk om in te dikken gebruik ik maïzena of arrowroot,
maar ik gebruik evengoed een gewone groentenbouillon ipv sojamelk.
- in roomsoep
- in quiche
- in broodbelegjes om ze smeuïg te maken


bij zoete bereidingen gebruik ik enkel bij vanillepudding op basis van maïszetmeel (bv. imperial, oetker) sojamelk,
het is romig en blijft mooi dik bij afkoelen.  Ook hier gebruik ik de sojamelk ongezoet en voeg dan rijststroop
of agavestroop of zo toe. Voor de andere zoete bereidingen gebruik ik rijstmelk (zie rijstmelk)

26-12-2010 om 14:39 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
Categorie:kookinformatie


SOS Miegusta

Heb je een veggie vraag ? Mail Miegusta !



Mijn favorieten
  • www.vegetarisme.be
  • waardeloze haantjes
  • allervita
  • de plantaardige keuken
  • suikerwijzer

  • Categorieën
  • brood (3)
  • broodbeleg (14)
  • cake (7)
  • gezonde snoepjes (3)
  • hoofdgerecht noten (2)
  • hoofdgerecht peulvruchten (11)
  • hoofdgerecht quorn (1)
  • hoofdgerecht sojaproduct (3)
  • ijs (3)
  • koekjes (10)
  • kookinformatie (5)
  • links (1)
  • pannenkoek, wafel,... (7)
  • pudding, vla, roomdessert, mousses (15)
  • taart (6)
  • vegan kookboek (3)

  • Zoeken in blog



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs