Een vegetarische lichte versie van macaroni met hesp en kaas
voor 4 personen
1 bloemkool klein pakje tofu 1/2 bouillonblokje nootmuskaat
snijd de bloemkool in kleine stukjes, doe samen met de tofu + bouillonblokje en laat goed gaar worden in de stoomkoker of bodempje water mix dan het geheel fijn. voeg nog wat nootmuskaat en breng op smaak met nog wat peper en zout
1 l sojamelk of amandelmelk 3 kleine bananen of 2 grote 80 g puddingpoeder 200 ml sojaroom of amandelroom 80 g suiker of rijsstroop snuifje zout neem beetje melk, meng dit met koude puddingpoeder breng de rest van de melk aan de kook met geprakte bananen en snuifje zout, voeg dan de suiker en het puddingpoeder toe, roer goed en laat nog eventjes pruttelen
laat bijna volledig afkoelen, dan mix je met soepmixer er nog de room door zodat het luchtiger wordt en giet dan meteen in glaasjes, in frigo en laten opstijven
3 grote wortelen 10 gedroogde abrikozen 1/3 kop gehakte amandelen, cashewnoten, ... 1 kop water
laat alle ingrediënten samen zachtjes koken, mix dan alles dooreen lekker op de boterham of gewoon als dessert, een grote schep bij de yoghurt als vulling voor een taartje, ...
Indien je het te weinig zoet vindt, kan je er abrikozen bijvoegen of nazoeten met appeldiksap
1 l ongezoete amandelmelk 6 el rijststroop of suiker 67 g puddingpoeder
maak zoals een klassieke vanillepudding kook 900 ml amandelmelk voeg de stroop of suiker erbij los het puddingpoeder op in ongeveer 100 ml voeg het dan bij de warme amandelmelk, roer goed en laat nog even pruttelen
1/2 kop boter 1/2 kop suiker of stroop 1/2 kop appelmoes 2 el (rijst)melk 1 1/2 (glutenvrije) bloem 2 1/2 tl bakpoeder of wijnsteenzuurpoeder
meng eerst alle natte ingrediënten voeg dan bloem en bakpoeder toe niet te veel mengen, anders wordt de deeg te zwaar
bak 30' op 180°
ondertussen schil je 3 appelen en doe je ze in schijfjes laat ze in een bodempje water beetje zacht worden
leg op de gebakken taart
gelei
laat 400 ml appelsap koken, meng 100 ml koude appelsap met 35 g puddingpoeder, voeg dit dan bij de warme appelsap, roer goed, laat eventjes doorkoken en giet dit dan over de appeltaart. Dit mag een lekkere dikke laag zijn !
Laten afkoelen en dan in stukkies snijden. Heerlijk !!!
300 g boekweitmeel 200 g tarwemeel of glutenvrij meel bv. coeldiet 1 zakje bakpoeder 6 el appelmoes 1 el rijststroop 1/2 kl zout 250 ml water indien glutenvrije bloem + 3 el (appel)azijn om brood beter te doen rijzen 5 g boter of olie
alles in kom goed mengen en 5' kneden
in oven op 180° gedurende 40'
of in broodmachine met programma waarin er niet gerezen wordt + dan alleen bakken
100 g tofu 1 kl gedroogde basilicum of 2 el verse basilicum 1 el mayonaise 1 el olie 1 kl kruidenzout 3 el kookvocht van bv. groente of water met beetje kruidenbouillonblokje
blancheer de tofu mix dan met alle ingrediënten indien te dik nog wat kookvocht bijvoegen ev. nog extra kruidenzout bijdoen indien te slap van smaak
op een heerlijke cracker of de boterham, als dip bij frietjes of groente mjam mjam
2 eieren 100 g rijstmeel 50 g puddingpoeder 2 el bakpoeder of wijnsteenpoeder 5 grote el agavestroop (of 7 el rijststroop) snuifje zout 5 el (rijst, soja)melk 2 peren in blokjes lichtjes gekookt in piepje water
1. scheid de eieren, klop de eiwitten 2. kluts de eierdooiers met de stroop en de melk lekker schuimig 3. spatel het rijstmeel, puddingpoeder en bakpoeder onder het eierdooiermengsel 4. doe de peren erbij 5. spatel de eiwitten eronder 6. zet ongeveer 30 op 180°, het mag in het midden nog een beetje vochtig zijn
Dit kookboek werd me aangeraden door Geertrui. Het is inderdaad de Bijbel op het gebied van vegan bakken. Er wordt uitgelegd hoe je bepaalde ingrediënten zoals ei, koemelk,yoghurt, karnemelk kunt vervangen. Het boek bevat prachtige kleurfoto's en zeer eenvoudige recepten. Alle recepten staan per onderwerp gesorteerd. Taart, cake, muffin, brood, mousses, ijs, pudding,... Enkele voorbeelden: we vinden er klassiekers zoals pannenkoeken, wafels, chocolade cake, appeltaart, rijstpap, maar ook pindakaasmuffins, bosbessentaart met gember, anijskoekjes,... 1 nadeel het is in het Engels. Ik heb het via internet gekocht voor 16 met verzendkosten erbij !!! Wel heb ik ongeveer een maandje moeten wachten voor het boek in mijn brievenbus zat.
Dit brood bevat zeer weinig gist (enkel indien in het glutenvrij meel gist zit) en wordt met bakpoeder gemaakt. Ze noemen zo'n brood een sodabrood of snel brood. Eenvoudig en snel te maken, want je moet het deeg niet laten rijzen. De eieren in het originele recept heb ik vervangen door lijnzaad. Voor elk ei dat je vervangt heb je 1 el lijnzaad met 3 el water nodig. Dit heerlijk brood is ideaal voor een koude zondagse wintermorgen. Drink er een tas rijstmelk met carobepoeder (of cacao) bij. Heerlijk !!!
500 g glutenvrij meel (ik gebruikte aveve coeldiet) 1 zakje bakpoeder 270 ml rijstmelk 5 g margarine 1 grote el kaneel (of speculooskruiden of peperkoekkruiden) 2 el rijststroop (of suiker of honing) 2 el lijnzaad 6 el water 1 kl zout 1/3 kop rozijnen 1/3 kop gedroogde appeltjes
1. zet de rozijnen en appeltjes te week in wat water (niet te veel anders verliezen ze hun zoetheid) 2. mix de lijnzaad met het water tot je een dikke brij bekomt 3. meng de rest van de ingrediënten en voeg dan ook het lijnzaadwatermengsel toe en de goed uitgelekte rozijnen en appeltjes 4. doe ik een grote cakevorm en bak ongeveer 45' op 170°
Het is geen eenvoudige opdracht om zonder ei te bakken. In het Engelstalig boek The joy of vegan baking doen ze enkele voorstellen om ei te vervangen:
ze maken gebruik van kl en el, ik vind zo'n speciale schepjes hiervoor zeer goed, dan heb je de perfecte hoeveelheid
azijn en bakpoeder: 1 kl bakpoeder met 1 el azijn bij cake en snelle broden (bv. sodabrood)
lijnzaad (natuur of fiberhusk in de natuurwinkel) 1 el zaad met 3 el water mixen om elk ei te vervangen in het recept bij wafels, pannenkoek, muffins, brood, koekjes
rijpe banaan: 1/2 banaan als vervanger voor 1 of 2 eieren bij brood, muffin, cake, pannenkoek
appelmoes(glad): 1/2 kop (60g) voor 1 ei bij cake, snel brood, brownies
zijden tofu: 1/4 kop per ei (55g) mixen tot mooi glad bij smeuïge cake
eivervanger: 1/2 kl eivervanger + 2 el water per ei enkel bij koekjes
Eén van mijn favoriete cakes is de wortelcake ! (Naast bananencake)
Ik heb een glutenvrij recept gevonden maar was nog niet vegan. Dus dit is mijn versie zonder eieren. Heerlijk luchtig en lekker met de smaak van kaneel, walnoten en de zoete smaak van wortelen.
75g amandelmeel 100g rijstmeel ½ zakje bakpoeder 1el koekkruiden 1 snuf zout 2 el gemalen lijnzaad
1 kop water, rijstmelk of sojamelk (250 ml) 70g agavesiroop 3 el gesmolten boter(afgekoeld) of olie 250 g geraspte wortel
+ ev. 1/3 kop rozijnen 1/3 kop gehakte (wal)noten
Verwarm de oven voor op 180˚ C.
Meng in een kom het amandelmeel goed met het rijstmeel, het bakpoeder, het zout en de koekkruiden.
Klop in een andere kom de lijnzaad, water en agavesiroop met een mixer tot een lichtgeel schuimig geheel. Voeg dan de gesmolten boter toe en mix even mee.
Roer de wortelrasp met de krenten door het meelmengsel en voeg dan in 1 keer het eimengsel toe. Roer goed door elkaar.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat, neem een ijslepel en vorm er mooi bolletjes mee op een vel bakpapier. Duw met je hand de uitstekende noten, stukjes wortel mooi in de bolletjes. Je kan ze ook in een muffinvormpje doen.
Omdat de cake gemakkelijk brokkelt, bak ik deze niet in het groot, want je kan er dan moeilijk mooie plakjes van snijden.
Bak 15-20tot ze mooi bruin zijn en gaar (breek ev. een cakeje in 2 om te kijken of het gaar is.
Het is de periode voor een heerlijke dampende pot kaasfondu. Maar met mijn mannen is een gewone kaasfondu echter niet mogelijk. Vandaar dat ik op speurtocht ging om een waardig alternatief aan te bieden.
Want wat is er nu gezelliger dan samen in een potje fondu te zitten koteren. Heerlijk nietwaar !
1/2 kop (grote kop 250 ml) sojamelk 1/2 kop witte wijn 2 el margarine 1/3 kop vegan kaas type cheezly (natuurwinkel) 2 el voedingsgist (natuurwinkel) 1 kl knoflookpoeder 1/2 kl nootmuskaat 1 kl mosterd
alles doe je in je fondupan en je laat het lekker warmen en smelten indien je de fondu te dun vindt, kan je deze indikken met wat 1-2 kl maïzena (of arrowroot of bloem) opgelost in wat sojamelk
Serveer hierbij wat lekker brood om te doppen, maar ook gekookte groenten bv. een stuk wortel, broccoli, bloemkool kan je ook prikken op je vork en doppen in de overheerlijke smurrie
Qua glutenvrij brood om te doppen vind ik de witte pitabroodjes van Livell (Bioplanet, 5,10 voor 4 stuks) bijzonder lekker, smaakt als gewoon wit brood !
Uit dit recept maak je 6 grote of 8 kleine burgers. Ik maak het volledig, bak het in de oven af en vries de rest in voor een volgende keer. Dan warm ik ze gewoon op in de pan. Zeer eenvoudig en valt mee qua werk.
BASISRECEPT 200 g gemalen noten naar keuze (je kan gemalen meel kopen bv. amandelmeel of je kan ze zelf malen in een blender of hakmolen of gewoon met een mixer, houd dan wel wat je hand over de pot, want de noten vliegen in het rond)
80 g boekweitmeel (of maïszetmeel of glutenvrije bloem of aardappelzetmeel of ...) 1 ui fijngesnipperd 1 geraspte wortel 2 el olie 1/4 blokje groentebouillon opgelost in een bodempje warm water
dan kan je naar keuze allerlei kruiden toevoegen, dit moet niet, maar de burger krijgt iedere keer een andere toets
- 2 el fijngehakte verse kruiden bv. peterselie, koriander, bieslook EN/OF - 1 el kerriepoeder - 1 el spaghettikruiden (indien met zout het bouillonblokje weglaten) - 1 el gedroogde marjoraan - 1 kl fijngehakte rozemarijn of tijm ...
1. warm de oven voor op 190° 2. meng alle ingrediënten met een lepel goed door 3. kneed er een 8-tal burgers van, maak ze niet te dik anders "garen" ze niet zo goed 4. leg ze op een bakplaat en bak ze 10' aan de ene kant, 10' aan de andere kant
In de winter serveer je de burger met een lekkere portie quinoa en lekker lang gepruttelde groenten. In de zomer met een frisse salade !
We hebben al veel soorten plantaardige melk uitgeprobeerd, zoals qua smaak als toepassing, en voor zoete bereidingen gebruik ik het liefst rijstmelk. Hieronder enkele toepassingen.
Goed VOOR
warme chocoladerijstmelk (2kl pure cacao) of caroberijstmelk (2kl per tas pure carobe) of speculoosmelk (1kl speculooskruiden laten opwarmen) in pannenkoeken, wafels, gebak: aangezien de melk van nature zoet is hoef je er niet zoveel zoetigheid bij te doen in je bereiding pudding, crème met agar agar.
MIN voor vanillepudding met puddingpoeder op basis van maïszetmeel (bv. imperial, oetker): de pudding wordt na een tijdje precies terug slap
sojamelk gebruik ik meestal voor hartige bereidingen, ik koop de sojamelk ongezoet (rode verpakking ) met extra vitamines en mineralen.
TOEPASSingen
- soja bechamelsaus: net hetzelfde als de klassieke versie, maar met sojamelk om in te dikken gebruik ik maïzena of arrowroot, maar ik gebruik evengoed een gewone groentenbouillon ipv sojamelk. - in roomsoep - in quiche - in broodbelegjes om ze smeuïg te maken
bij zoete bereidingen gebruik ik enkel bij vanillepudding op basis van maïszetmeel (bv. imperial, oetker) sojamelk, het is romig en blijft mooi dik bij afkoelen. Ook hier gebruik ik de sojamelk ongezoet en voeg dan rijststroop of agavestroop of zo toe. Voor de andere zoete bereidingen gebruik ik rijstmelk (zie rijstmelk)