Veggie Family
heerlijk eenvoudig vege
16-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kaneelbrood met rozijnen en appeltjes
Dit brood bevat zeer weinig gist (enkel indien in het glutenvrij meel gist zit) en wordt met bakpoeder gemaakt.
Ze noemen zo'n brood een sodabrood of snel brood. Eenvoudig en snel te maken, want je moet het deeg niet
laten rijzen. De eieren in het originele recept heb ik vervangen door lijnzaad.  Voor elk ei dat je vervangt heb je
1 el lijnzaad met 3 el water nodig.  Dit heerlijk brood is ideaal voor een koude zondagse wintermorgen.  Drink er
een tas rijstmelk met carobepoeder (of cacao) bij.  Heerlijk !!!

500 g glutenvrij meel (ik gebruikte aveve coeldiet)
1 zakje bakpoeder
270 ml rijstmelk
5 g margarine
1 grote el kaneel (of speculooskruiden of peperkoekkruiden)
2 el rijststroop (of suiker of honing)
2 el lijnzaad
6 el water
1 kl zout
1/3 kop rozijnen
1/3 kop gedroogde appeltjes

1. zet de rozijnen en appeltjes te week in wat water (niet te veel anders verliezen ze hun zoetheid)
2.  mix de lijnzaad met het water tot je een dikke brij bekomt
3. meng de rest van de ingrediënten en voeg dan ook het lijnzaadwatermengsel toe en de goed uitgelekte rozijnen en appeltjes
4. doe ik een grote cakevorm en bak ongeveer 45' op 170°



16-01-2011 om 07:17 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
Categorie:brood
Tags:kaneelbrood, glutenvrij, eivrij, koemelkvrij, suikervrij
15-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ei vervangen
Het is geen eenvoudige opdracht om zonder ei te bakken. In het Engelstalig boek The joy of vegan baking doen ze enkele voorstellen om ei te vervangen:

ze maken gebruik van kl en el, ik vind zo'n speciale schepjes hiervoor zeer goed, dan heb je de perfecte hoeveelheid

azijn en bakpoeder: 1 kl bakpoeder met 1 el azijn
bij cake en snelle broden (bv. sodabrood)

lijnzaad (natuur of fiberhusk in de natuurwinkel) 1 el zaad met 3 el water mixen
om elk ei te vervangen in het recept
bij wafels, pannenkoek, muffins, brood, koekjes

rijpe banaan: 1/2 banaan als vervanger voor 1 of 2 eieren
bij brood, muffin, cake, pannenkoek

appelmoes(glad): 1/2 kop (60g) voor 1 ei
bij cake, snel brood, brownies

zijden tofu: 1/4 kop per ei (55g) mixen tot mooi glad
bij smeuïge cake

eivervanger: 1/2 kl eivervanger + 2 el water per ei
enkel bij koekjes

15-01-2011 om 07:31 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:kookinformatie
Tags:ei vervangen
01-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wortelmuffins
Eén van mijn favoriete cakes is de wortelcake !  (Naast bananencake)

Ik heb een glutenvrij recept gevonden maar was nog niet vegan.   Dus dit is mijn versie zonder eieren.
Heerlijk luchtig en lekker met de smaak van kaneel, walnoten en de zoete smaak van wortelen.

75g amandelmeel
100g rijstmeel
½ zakje bakpoeder
1el koekkruiden
1 snuf zout
2 el gemalen lijnzaad

1 kop water, rijstmelk of sojamelk (250 ml)
70g agavesiroop
3 el gesmolten boter(afgekoeld) of olie
250 g geraspte wortel

+ ev.
1/3 kop rozijnen
1/3 kop gehakte (wal)noten


Verwarm de oven voor op 180˚ C.

Meng in een kom het amandelmeel goed met het rijstmeel, het bakpoeder, het zout en de koekkruiden.

Klop in een andere kom de lijnzaad, water en agavesiroop met een mixer tot een lichtgeel schuimig geheel. Voeg dan de gesmolten boter toe en mix even mee.

Roer de wortelrasp met de krenten door het meelmengsel en voeg dan in 1 keer het eimengsel toe. Roer goed door elkaar.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat, neem een ijslepel en vorm er mooi bolletjes mee op een vel bakpapier. Duw met je hand de uitstekende noten, stukjes wortel mooi in de bolletjes. Je kan ze ook in een muffinvormpje doen.

Omdat de cake gemakkelijk brokkelt, bak ik deze niet in het groot, want je kan er dan moeilijk mooie plakjes van snijden.

Bak 15-20  tot ze mooi bruin zijn en gaar (breek ev. een cakeje in 2 om te kijken of het gaar is.

 

01-01-2011 om 09:09 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:broodbeleg
Tags:wortelcake, glutenvrij, koemelkvrij, suikervrij, vegan
28-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rijstcake
Klik op de afbeelding om de link te volgen

3 eieren

1 snuifje zout

100 g agavestroop/honing

100 g margarine

200  g wit rijstmeel

½  zakje  bakpoeder

 

Eieren + zout + stroop luchtig kloppen

Margarine smelten en toevoegen, dan meel, goed roeren

 

40’ op 170°

28-12-2010 om 20:06 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:cake
Tags:rijstcake, glutenvrij, koemelkvrij,
27-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vegan kaasfondu
Het is de periode voor een heerlijke dampende pot kaasfondu. Maar met mijn mannen is een gewone kaasfondu
echter niet mogelijk.  Vandaar dat ik op speurtocht ging om een waardig alternatief aan te bieden. 

Want wat is er nu gezelliger dan samen in een potje fondu te zitten koteren.  Heerlijk nietwaar !

1/2 kop (grote kop 250 ml) sojamelk
1/2 kop witte wijn
2 el margarine
1/3 kop vegan kaas type cheezly (natuurwinkel)
2 el voedingsgist  (natuurwinkel)
1 kl knoflookpoeder
1/2 kl nootmuskaat
1 kl mosterd

alles doe je in je fondupan en je laat het lekker warmen en smelten
indien je de fondu te dun vindt, kan je deze indikken met wat 1-2 kl maïzena (of arrowroot of bloem) opgelost in wat sojamelk

Serveer hierbij wat lekker brood om te doppen, maar ook gekookte groenten bv. een stuk wortel, broccoli, bloemkool
kan je ook prikken op je vork en doppen in de overheerlijke smurrie

Qua glutenvrij brood om te doppen vind ik de witte pitabroodjes van Livell (Bioplanet, 5,10€ voor 4 stuks) bijzonder lekker,
smaakt als gewoon wit brood !

27-12-2010 om 18:37 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:hoofdgerecht sojaproduct
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.notenburger

Uit dit recept maak je 6 grote of 8 kleine burgers.
Ik maak het volledig, bak het in de oven af en vries de rest in voor een volgende keer.
Dan warm ik ze gewoon op in de pan. Zeer eenvoudig en valt mee qua werk.

BASISRECEPT
200 g gemalen noten naar keuze (je kan gemalen meel kopen bv. amandelmeel of je kan ze zelf malen in een blender of hakmolen of                                                             gewoon  met een mixer, houd dan wel wat je hand over de pot, want de noten vliegen in het rond)

80 g boekweitmeel (of maïszetmeel of glutenvrije bloem of aardappelzetmeel of ...)
1 ui fijngesnipperd
1 geraspte wortel
2 el olie
1/4 blokje groentebouillon opgelost in een bodempje warm water


dan kan je naar keuze allerlei kruiden toevoegen, dit moet niet, maar de burger krijgt iedere keer een andere toets

- 2 el fijngehakte verse kruiden bv. peterselie, koriander, bieslook   EN/OF
- 1 el kerriepoeder
- 1 el spaghettikruiden (indien met zout het bouillonblokje weglaten)
- 1 el gedroogde marjoraan
- 1 kl fijngehakte rozemarijn of tijm
...

1. warm de oven voor op 190°
2. meng alle ingrediënten met een lepel goed door
3. kneed er een 8-tal burgers van, maak ze niet te dik anders "garen" ze niet zo goed
4. leg ze op een bakplaat en bak ze 10' aan de ene kant, 10' aan de andere kant

In de winter serveer je de burger met een lekkere portie quinoa en lekker lang gepruttelde groenten. 
In de zomer met een frisse salade !

Aan tafel !!!


27-12-2010 om 00:00 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:hoofdgerecht noten
26-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rijstmelk is goed voor elk

We hebben al veel soorten plantaardige melk uitgeprobeerd, zoals qua smaak als toepassing,
en voor zoete bereidingen gebruik ik het liefst rijstmelk.  Hieronder enkele toepassingen.

Goed VOOR

warme chocoladerijstmelk (2kl pure cacao) of caroberijstmelk (2kl per tas pure carobe) of speculoosmelk (1kl speculooskruiden laten opwarmen)
in pannenkoeken, wafels, gebak: aangezien de melk van nature zoet is hoef je er niet zoveel zoetigheid bij te doen in je bereiding
pudding, crème met agar agar. 

MIN
voor vanillepudding met puddingpoeder op basis van maïszetmeel (bv. imperial, oetker): de pudding wordt na een tijdje precies terug slap

26-12-2010 om 14:39 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:kookinformatie
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sojamelk
sojamelk gebruik ik meestal voor hartige bereidingen, ik koop de sojamelk ongezoet (rode verpakking ) met extra vitamines en mineralen.

TOEPASSingen

- soja bechamelsaus: net hetzelfde als de klassieke versie, maar met sojamelk om in te dikken gebruik ik maïzena of arrowroot,
maar ik gebruik evengoed een gewone groentenbouillon ipv sojamelk.
- in roomsoep
- in quiche
- in broodbelegjes om ze smeuïg te maken


bij zoete bereidingen gebruik ik enkel bij vanillepudding op basis van maïszetmeel (bv. imperial, oetker) sojamelk,
het is romig en blijft mooi dik bij afkoelen.  Ook hier gebruik ik de sojamelk ongezoet en voeg dan rijststroop
of agavestroop of zo toe. Voor de andere zoete bereidingen gebruik ik rijstmelk (zie rijstmelk)

26-12-2010 om 14:39 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
Categorie:kookinformatie
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boekweitrijstpannenkoek

Voor een grote stapel pannenkoeken (ik schat een 20-tal)
kan je hetvolgende recept gebruiken.  Ideaal voor een kinderfeest of op een koude winterdag
na een heerlijke wandeling in de natuur.

1 l rijstmelk
200 g boekweitbloem
200 g rijstbloem
100 g aardappelzetmeel
1 zakje bakpoeder
(of gewoon 500 g boekweitbloem)
6 vanillesuikers
6 eieren
(ev. 1 el gemalen lijnzaad)
snuifje zout

alle bovenstaande ingrediënten in deze volgorde in een grote kom doen en mixen

Als je teveel neemt dan krijg je een dikke boerenpannenkoek, maar indien te dun kraakt hij te vlug,
daarom vind ik 1 pollepel in de pan ideaal.  Bak de pannenkoeken langzaam, zodat ze vanbinnen goed
gaar zijn.

26-12-2010 om 14:28 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
Categorie:pannenkoek, wafel,...
25-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.supersnelle rijstgriesmeelpudding
500 ml rijstmelk (of sojamelk indien graag wat romiger)
pakje nestle baby cereals rijst en vanille

warm de melk lichtjes op (hoeft niet te koken) en voeg dan beetje bij beetje wat vlokken toe,
tot je de gewenste dikte bekomt.  Niet te veel vlokken in een keer toevoegen, want dikt nog
wat na. Een ideaal snel dessertje !

25-12-2010 om 06:40 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:pudding, vla, roomdessert, mousses
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kokoszanddeeg
2 kopjes rijstbloem

2 kopje puddingpoeder bv. Imperial of Oetker

2 kopje gemalen kokospoeder

1 kop agavestroop of honing

1 kop (soja) margarine

1 dopje vanille-extract of 2 vanillesuikers

Alles goed mengen, even in frigo laten rusten, bestuiven met rijstmeel en uitrollen, taartbodem maken
ev. met vingers sneden in bodem indien te moeilijk om uit te rollen

20' op 200°

25-12-2010 om 06:28 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:taart
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hazelnootzanddeeg
2 kopjes rijstbloem

2 kopje puddingpoeder bv. Imperial of Oetker

2 kopje gemalen hazelnoot

1 kop agavestroop of honing

1 kop (soja) margarine

1 dopje vanille-extract of 2 vanillesuikers

Alles goed mengen, eventjes in frigo laten rusten, wat bestuiven met rijstmeel en uitrollen in taartvorm

20' op 200°

25-12-2010 om 06:26 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:taart
24-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.superlichte cacaocrème
Klik op de afbeelding om de link te volgen Na een maaltijd heb ik geen zin in een zwaar dessert.  De klassieke chocomousse ligt dan echt op mijn maag.
Vooral tijdens de feestdagen is een licht dessertje welkom ! Voor kerstavond maakte ik hetvolgende:

400 ml rijstmelk
5 g agar agar (verkrijgbaar bij de natuurwinkel)
2 el pure cacaopoeder of carobepoeder
60 ml agavestroop

laat alle ingrediënten samen koken, laat afkoelen en mix het dan glad,
 schep het in een mooi glaasje of doe dit in een spuitzak en spuit in een glas
nog een toefje rijstslagroom (natuurwinkel, glutenvrij , koemelkvrij, suikervrij)
en bestrooi met (glutenvrije) corn flakes of hagelslag of rozijntjes of ...


24-12-2010 om 00:00 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:pudding, vla, roomdessert, mousses
22-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wortel-appelpudding

½ l wortelsap (bv. in colruyt verkrijgbaar)

½ l appelsap

65 g puddingpoeder

 

1.       Los de puddingpoeder op in een beetje koud appelsap

2.       Kook de appel- en wortelsap en voeg al roerend de opgeloste puddingpoeder erbij

3.       Laat even doorkoken

4.       Je kan dit lekker lauw opsmullen bv. in de winter of laten afkoelen

 

 

22-12-2010 om 09:18 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:pudding, vla, roomdessert, mousses
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.appelpudding

Het volgende dessert kan je maken met eender welk sap dat je lekker vindt.  Ook een combinatie van groente- en fruitsap is ook superlekker !

 

Appelpudding

 

1 l appelsap ( of 9 dl water en 1 dl appeldiksap)

65 g puddingpoeder

 

1.       Los de puddingpoeder op in een beetje koud appelsap

2.       Kook de appelsap en voeg al roerend de opgeloste puddingpoeder erbij

3.       Laat even doorkoken

4.       Je kan dit lekker lauw opsmullen bv. in de winter of laten afkoelen

22-12-2010 om 09:17 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:pudding, vla, roomdessert, mousses
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rode bieten peren pudding

Rode bietenpudding met peer en kardemon

 

2 middelgrote gekookte rode bieten (bv. reeds gekookt in frigo)

1 peer

5 kardemonpeulen, zaadjes uithalen of 1 kl kaneel

65 g puddingpoeder

1 grote el honing (of meer als je het nog zoeter wil)

1 l water

 

1.       Rode bieten en peer koken met 800 l water + honing + zaadjes van de peulen

2.       Na  15’ geheel mixen

3.       Dan puddingpoeder oplossen in 200 ml water

4.       Bij rest gieten en laten koken, goed roeren

5.       Klaar!

 

Smakelijk !

22-12-2010 om 09:11 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:pudding, vla, roomdessert, mousses
20-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.couscous
Qua groente kan je zelf kiezen wat je lekker vindt, snijd de stukken in grote brokken en laat lekker lang pruttelen
Als basis vind ik wortelen en courgettes een must, rest bepaal je zelf

3 wortels
2 kleine courgettes

vul aan met groente naar keuze
(ongeveer nog 2 grote koppen)

selder
raapjes
beetje pompoen
aubergine
ui
...

1 blik gekookte kikkererwten

3/4 l groentebouillon of 3/4 l water + 3/4 bouillonblokje
1 kaneelstokje
1 kl gemalen komijn
1 kl gemalen koriander
2 el rozijntjes

1 grote kop couscous

1. Voeg alle groentes, rozijnen met de bouillon en kruiden in een kookpot, laat 15' pruttelen
2. Voeg de kikkererwten toe en zet nog 5-10' op tot de groenten goed gaar zijn
3. Maak de couscous klaar (normaal 1 kop couscous, 2 koppen kokend water bij gieten en laten staan tot gaar)
4.  Vul een bord met couscous en schep met een pollepel de heerlijke groenten met wat kookvocht uit

20-12-2010 om 15:00 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:hoofdgerecht peulvruchten
19-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.konijnenboontjes

Deze aangepaste klassieker van Konijn op grootmoederswijze heeft dezelfde heerlijke saus als zijn broertje.
Vandaar ook de leuke naam. Recept van Nancy.

1 kop gekookte (rode) bonen

1 kop fijngesneden ui

1 kop wortelen in fijne stukjes

1 blaadje laurier

1 kop rode wijn + 1 kop water of 2 flesjes (glutenvrij) bier 33cl

1 el mosterd

2 el maïzena

1/2 blokje groentebouillon

1. stoof de ui in wat olie

2. voeg de wortelen toe, laat even stoven

3. + bruin bier + bonen +  blaadje laurier

4. laat 15’ sudderen, op een laag vuurtje eerst met deksel, dan saus indikken met maïzena in water opgelost, voeg de bonen toe en warm nog eens goed door

19-12-2010 om 20:06 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:hoofdgerecht peulvruchten
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kikkerkoekjes

1 kop Bloem of rijstmeel of kikkererwtenmeel

¼ kop Water

2 kl kruiden naar keuze: komijnzaadjes / dille / currypoeder / spaghettikruiden / …

1 kl zout

1 kop gekookte kikkererwten of 1 bokaal

1. Meng de bloem met het water en de kruiden tot een dik papje

2. dompel 1 el kikkererwten in het papje met 2 soeplepels

3. laat het hoopje in de frietpot vallen

4. lekker bakken tot je een bruin korstje krijgt

19-12-2010 om 19:58 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:hoofdgerecht peulvruchten
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kikkererwtenstoofpotje met kokosmelk

1 blik kikkererwten

1 kop ajuin, in maantjes

½ kop wortelen in grote stukken

½ kop spruitjes

½ kop raapjes

2 lookteentjes

1 blik kokosmelk

sap van ½ citroen

2 el sojasaus of 1 kl kruidenzout

¼ th chilipoeder

1 el geraspte gember

1. Look + chilipoeder + 3 el olie sauteren, dan geraspte gember toevoegen

2. ui toevoegen + sauteren, ½ kl zeezout over strooien

3. kokosmelk toevoegen en op klein vuur zetten

4. Laat 20’ sudderen tot de groenten zacht zijn, voeg kikkererwten toe

5. Breng dan op smaak met de sojasaus en citroensap

6. Eventueel indikken met wat bloem of maïzena

19-12-2010 om 19:55 geschreven door miegusta  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:hoofdgerecht peulvruchten


SOS Miegusta

Heb je een veggie vraag ? Mail Miegusta !



Mijn favorieten
  • www.vegetarisme.be
  • waardeloze haantjes
  • allervita
  • de plantaardige keuken
  • suikerwijzer

  • Categorieën
  • brood (3)
  • broodbeleg (14)
  • cake (7)
  • gezonde snoepjes (3)
  • hoofdgerecht noten (2)
  • hoofdgerecht peulvruchten (11)
  • hoofdgerecht quorn (1)
  • hoofdgerecht sojaproduct (3)
  • ijs (3)
  • koekjes (10)
  • kookinformatie (5)
  • links (1)
  • pannenkoek, wafel,... (7)
  • pudding, vla, roomdessert, mousses (15)
  • taart (6)
  • vegan kookboek (3)

  • Zoeken in blog



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs