Dit brood bevat zeer weinig gist (enkel indien in het glutenvrij meel gist zit) en wordt met bakpoeder gemaakt. Ze noemen zo'n brood een sodabrood of snel brood. Eenvoudig en snel te maken, want je moet het deeg niet laten rijzen. De eieren in het originele recept heb ik vervangen door lijnzaad. Voor elk ei dat je vervangt heb je 1 el lijnzaad met 3 el water nodig. Dit heerlijk brood is ideaal voor een koude zondagse wintermorgen. Drink er een tas rijstmelk met carobepoeder (of cacao) bij. Heerlijk !!!
500 g glutenvrij meel (ik gebruikte aveve coeldiet) 1 zakje bakpoeder 270 ml rijstmelk 5 g margarine 1 grote el kaneel (of speculooskruiden of peperkoekkruiden) 2 el rijststroop (of suiker of honing) 2 el lijnzaad 6 el water 1 kl zout 1/3 kop rozijnen 1/3 kop gedroogde appeltjes
1. zet de rozijnen en appeltjes te week in wat water (niet te veel anders verliezen ze hun zoetheid) 2. mix de lijnzaad met het water tot je een dikke brij bekomt 3. meng de rest van de ingrediënten en voeg dan ook het lijnzaadwatermengsel toe en de goed uitgelekte rozijnen en appeltjes 4. doe ik een grote cakevorm en bak ongeveer 45' op 170°
Het is geen eenvoudige opdracht om zonder ei te bakken. In het Engelstalig boek The joy of vegan baking doen ze enkele voorstellen om ei te vervangen:
ze maken gebruik van kl en el, ik vind zo'n speciale schepjes hiervoor zeer goed, dan heb je de perfecte hoeveelheid
azijn en bakpoeder: 1 kl bakpoeder met 1 el azijn bij cake en snelle broden (bv. sodabrood)
lijnzaad (natuur of fiberhusk in de natuurwinkel) 1 el zaad met 3 el water mixen om elk ei te vervangen in het recept bij wafels, pannenkoek, muffins, brood, koekjes
rijpe banaan: 1/2 banaan als vervanger voor 1 of 2 eieren bij brood, muffin, cake, pannenkoek
appelmoes(glad): 1/2 kop (60g) voor 1 ei bij cake, snel brood, brownies
zijden tofu: 1/4 kop per ei (55g) mixen tot mooi glad bij smeuïge cake
eivervanger: 1/2 kl eivervanger + 2 el water per ei enkel bij koekjes
Eén van mijn favoriete cakes is de wortelcake ! (Naast bananencake)
Ik heb een glutenvrij recept gevonden maar was nog niet vegan. Dus dit is mijn versie zonder eieren. Heerlijk luchtig en lekker met de smaak van kaneel, walnoten en de zoete smaak van wortelen.
75g amandelmeel 100g rijstmeel ½ zakje bakpoeder 1el koekkruiden 1 snuf zout 2 el gemalen lijnzaad
1 kop water, rijstmelk of sojamelk (250 ml) 70g agavesiroop 3 el gesmolten boter(afgekoeld) of olie 250 g geraspte wortel
+ ev. 1/3 kop rozijnen 1/3 kop gehakte (wal)noten
Verwarm de oven voor op 180˚ C.
Meng in een kom het amandelmeel goed met het rijstmeel, het bakpoeder, het zout en de koekkruiden.
Klop in een andere kom de lijnzaad, water en agavesiroop met een mixer tot een lichtgeel schuimig geheel. Voeg dan de gesmolten boter toe en mix even mee.
Roer de wortelrasp met de krenten door het meelmengsel en voeg dan in 1 keer het eimengsel toe. Roer goed door elkaar.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat, neem een ijslepel en vorm er mooi bolletjes mee op een vel bakpapier. Duw met je hand de uitstekende noten, stukjes wortel mooi in de bolletjes. Je kan ze ook in een muffinvormpje doen.
Omdat de cake gemakkelijk brokkelt, bak ik deze niet in het groot, want je kan er dan moeilijk mooie plakjes van snijden.
Bak 15-20tot ze mooi bruin zijn en gaar (breek ev. een cakeje in 2 om te kijken of het gaar is.
Het is de periode voor een heerlijke dampende pot kaasfondu. Maar met mijn mannen is een gewone kaasfondu echter niet mogelijk. Vandaar dat ik op speurtocht ging om een waardig alternatief aan te bieden.
Want wat is er nu gezelliger dan samen in een potje fondu te zitten koteren. Heerlijk nietwaar !
1/2 kop (grote kop 250 ml) sojamelk 1/2 kop witte wijn 2 el margarine 1/3 kop vegan kaas type cheezly (natuurwinkel) 2 el voedingsgist (natuurwinkel) 1 kl knoflookpoeder 1/2 kl nootmuskaat 1 kl mosterd
alles doe je in je fondupan en je laat het lekker warmen en smelten indien je de fondu te dun vindt, kan je deze indikken met wat 1-2 kl maïzena (of arrowroot of bloem) opgelost in wat sojamelk
Serveer hierbij wat lekker brood om te doppen, maar ook gekookte groenten bv. een stuk wortel, broccoli, bloemkool kan je ook prikken op je vork en doppen in de overheerlijke smurrie
Qua glutenvrij brood om te doppen vind ik de witte pitabroodjes van Livell (Bioplanet, 5,10 voor 4 stuks) bijzonder lekker, smaakt als gewoon wit brood !
Uit dit recept maak je 6 grote of 8 kleine burgers. Ik maak het volledig, bak het in de oven af en vries de rest in voor een volgende keer. Dan warm ik ze gewoon op in de pan. Zeer eenvoudig en valt mee qua werk.
BASISRECEPT 200 g gemalen noten naar keuze (je kan gemalen meel kopen bv. amandelmeel of je kan ze zelf malen in een blender of hakmolen of gewoon met een mixer, houd dan wel wat je hand over de pot, want de noten vliegen in het rond)
80 g boekweitmeel (of maïszetmeel of glutenvrije bloem of aardappelzetmeel of ...) 1 ui fijngesnipperd 1 geraspte wortel 2 el olie 1/4 blokje groentebouillon opgelost in een bodempje warm water
dan kan je naar keuze allerlei kruiden toevoegen, dit moet niet, maar de burger krijgt iedere keer een andere toets
- 2 el fijngehakte verse kruiden bv. peterselie, koriander, bieslook EN/OF - 1 el kerriepoeder - 1 el spaghettikruiden (indien met zout het bouillonblokje weglaten) - 1 el gedroogde marjoraan - 1 kl fijngehakte rozemarijn of tijm ...
1. warm de oven voor op 190° 2. meng alle ingrediënten met een lepel goed door 3. kneed er een 8-tal burgers van, maak ze niet te dik anders "garen" ze niet zo goed 4. leg ze op een bakplaat en bak ze 10' aan de ene kant, 10' aan de andere kant
In de winter serveer je de burger met een lekkere portie quinoa en lekker lang gepruttelde groenten. In de zomer met een frisse salade !
We hebben al veel soorten plantaardige melk uitgeprobeerd, zoals qua smaak als toepassing, en voor zoete bereidingen gebruik ik het liefst rijstmelk. Hieronder enkele toepassingen.
Goed VOOR
warme chocoladerijstmelk (2kl pure cacao) of caroberijstmelk (2kl per tas pure carobe) of speculoosmelk (1kl speculooskruiden laten opwarmen) in pannenkoeken, wafels, gebak: aangezien de melk van nature zoet is hoef je er niet zoveel zoetigheid bij te doen in je bereiding pudding, crème met agar agar.
MIN voor vanillepudding met puddingpoeder op basis van maïszetmeel (bv. imperial, oetker): de pudding wordt na een tijdje precies terug slap
sojamelk gebruik ik meestal voor hartige bereidingen, ik koop de sojamelk ongezoet (rode verpakking ) met extra vitamines en mineralen.
TOEPASSingen
- soja bechamelsaus: net hetzelfde als de klassieke versie, maar met sojamelk om in te dikken gebruik ik maïzena of arrowroot, maar ik gebruik evengoed een gewone groentenbouillon ipv sojamelk. - in roomsoep - in quiche - in broodbelegjes om ze smeuïg te maken
bij zoete bereidingen gebruik ik enkel bij vanillepudding op basis van maïszetmeel (bv. imperial, oetker) sojamelk, het is romig en blijft mooi dik bij afkoelen. Ook hier gebruik ik de sojamelk ongezoet en voeg dan rijststroop of agavestroop of zo toe. Voor de andere zoete bereidingen gebruik ik rijstmelk (zie rijstmelk)
Voor een grote stapel pannenkoeken (ik schat een 20-tal) kan je hetvolgende recept gebruiken. Ideaal voor een kinderfeest of op een koude winterdag na een heerlijke wandeling in de natuur.
1 l rijstmelk 200 g boekweitbloem 200 g rijstbloem 100 g aardappelzetmeel 1 zakje bakpoeder (of gewoon 500 g boekweitbloem) 6 vanillesuikers 6 eieren (ev. 1 el gemalen lijnzaad) snuifje zout
alle bovenstaande ingrediënten in deze volgorde in een grote kom doen en mixen
Als je teveel neemt dan krijg je een dikke boerenpannenkoek, maar indien te dun kraakt hij te vlug, daarom vind ik 1 pollepel in de pan ideaal. Bak de pannenkoeken langzaam, zodat ze vanbinnen goed gaar zijn.
500 ml rijstmelk (of sojamelk indien graag wat romiger) pakje nestle baby cereals rijst en vanille
warm de melk lichtjes op (hoeft niet te koken) en voeg dan beetje bij beetje wat vlokken toe, tot je de gewenste dikte bekomt. Niet te veel vlokken in een keer toevoegen, want dikt nog wat na. Een ideaal snel dessertje !
Alles goed mengen, even in frigo laten rusten, bestuiven met rijstmeel en uitrollen, taartbodem maken ev. met vingers sneden in bodem indien te moeilijk om uit te rollen
Na een maaltijd heb ik geen zin in een zwaar dessert. De klassieke chocomousse ligt dan echt op mijn maag. Vooral tijdens de feestdagen is een licht dessertje welkom ! Voor kerstavond maakte ik hetvolgende:
400 ml rijstmelk 5 g agar agar (verkrijgbaar bij de natuurwinkel) 2 el pure cacaopoeder of carobepoeder 60 ml agavestroop
laat alle ingrediënten samen koken, laat afkoelen en mix het dan glad, schep het in een mooi glaasje of doe dit in een spuitzak en spuit in een glas nog een toefje rijstslagroom (natuurwinkel, glutenvrij , koemelkvrij, suikervrij) en bestrooi met (glutenvrije) corn flakes of hagelslag of rozijntjes of ...
Qua groente kan je zelf kiezen wat je lekker vindt, snijd de stukken in grote brokken en laat lekker lang pruttelen Als basis vind ik wortelen en courgettes een must, rest bepaal je zelf
3 wortels 2 kleine courgettes
vul aan met groente naar keuze (ongeveer nog 2 grote koppen)
selder raapjes beetje pompoen aubergine ui ...
1 blik gekookte kikkererwten
3/4 l groentebouillon of 3/4 l water + 3/4 bouillonblokje 1 kaneelstokje 1 kl gemalen komijn 1 kl gemalen koriander 2 el rozijntjes
1 grote kop couscous
1. Voeg alle groentes, rozijnen met de bouillon en kruiden in een kookpot, laat 15' pruttelen 2. Voeg de kikkererwten toe en zet nog 5-10' op tot de groenten goed gaar zijn 3. Maak de couscous klaar (normaal 1 kop couscous, 2 koppen kokend water bij gieten en laten staan tot gaar) 4. Vul een bord met couscous en schep met een pollepel de heerlijke groenten met wat kookvocht uit
Deze aangepaste klassieker van Konijn op grootmoederswijze heeft dezelfde heerlijke saus als zijn broertje. Vandaar ook de leuke naam. Recept van Nancy.
1 kop gekookte (rode) bonen
1 kop fijngesneden ui
1 kop wortelen in fijne stukjes
1 blaadje laurier
1 kop rode wijn + 1 kop water of 2 flesjes (glutenvrij) bier 33cl
1 el mosterd
2 el maïzena
1/2 blokje groentebouillon
1. stoof de ui in wat olie
2. voeg de wortelen toe, laat even stoven
3. + bruin bier + bonen + blaadje laurier
4. laat 15 sudderen, op een laag vuurtje eerst met deksel, dan saus indikken met maïzena in water opgelost, voeg de bonen toe en warm nog eens goed door