Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
* Nog over 'Tilloenk feest' op zondag 12 september...
Sleepboot op kop van konvooi, nadert Tildonk-brug (ca. 1925).
(foto: W. Mommaerts)
De voorbereiding van de festiviteiten die zondag plaatsgrijpen, komt zo stilaan op kruissnelheid. De grote mosseltent die Tilloenk leeft aan de brug zal neerpoten neemt meer dan 200 m² in beslag. De tent wordt draaiende gehouden door vrijwilligers van verschillende Tildonkse verenigingen: koks, tappers, opdieners, afwassers, onthaalpersoneel De netto-opbrengst gaat ook naar deze verenigingen. Tilloenk leeft bereikt hiermee drie van zijn doelstellingen: de Tildonkse verenigingen dichter bij mekaar brengen en de samenwerking bevorderen, bestaande initiatieven (de Vlottentocht en Rommelmarkt in dit geval) versterken, en niet weinig belangrijk: leven in de Tildonkse brouwerij brengen! We brengen ook leven vàn de Tildonkse brouwerij. Het Dormaal hoevebier, rechtstreeks van het vat, staat immers naast onze mosselen centraal in de tent...
Met de fototentoonstelling in de tent over de brug van Tilloenk vruger en over de mosselboot die tot in de jaren 60 alhier stopte, geeft Tilloenk leeft een cultureel-historisch tintje aan het gebeuren en sluit op die manier naadloos aan bij de Open Monumentendag.
Aan het sas worden de bezoekers van Open Monumentendag opgevangen d.m.v. korte gidsbeurten over de vaart , Tildonk-sas en het sashuis. Op de prachtig gerestaureerde zolder van de Maritime is een grote tentoonstelling over de vaart te bezichtigen. Hieraan levert HAGOK zijn medewerking. Daar is ook Gust Vandegoor aanwezig, de auteur van het onvolprezen vaartboek Het kanaal Leuven-Mechelen in heden en verleden. 1750-2000. De tentoonstelling bestaat uit niet minder dan 45 grote panelen met mooie kleurenfotos die de geschiedenis van deze waterweg beschrijven. Niet te missen (de tentoonstelling is alleen zondagnamiddag toegankelijk)!!
Gezocht We schreven hierboven reeds dat een hele schare medewerkers instaat voor een vlot draaiende mosseltent. Men is nog op zoek naar een ervaren tapper (iemand die bvb ook een vat kan steken...). Voel je je geroepen om je mee ten dienste te stellen in dit enthousiaste team, neem dan contact op via deze blog.
Een leven zonder de zoekmachine Google, we kunnen het ons als internetter bijna niet meer voorstellen. Nochtans is het slechts 12 jaar geleden (vandaag dag op dag!) dat de firma Google Inc. werd opgericht. 7 september 1998 Vanaf dat moment was er alleen een weg omhoog voor Google. In de jaren dat Google bestaat zijn er al vele versies geweest. Ook biedt Google voor liefhebbers van speciale genres of voor bepaalde tijden zoals Pasen, speciale versies. Doch hoge bomen vangen veel wind, en Google vangt héél veel wind. Vele parodieën, privacy-protesten, anti-Google bewegingen en zelfs samenzweringstheorieën staken mettertijd de kop op...
Google, Froogle, Koekel, Hoehel, ...
Denk je internet dan denk je Google. We denken Google, doen Google en googelen ons de hele dag suf. Google is groot, machtig, en dus ook rijp voor satire. Maar wat weten we eigenlijk van Google?
Googol Een ´googol´ is een woord dat staat voor een 1 met 100 nullen, gelanceerd door Milton Sirotta. Google is een woordspeling op googol, waarmee het rangschikken van een oneindige hoeveelheid informatie wordt bedoeld.
Hoe het begon Google oprichter Larry Page geeft toe dat Google eigenlijk helemaal niet bedoeld was als zoekmachine: "It wasn´t that we intended to build a search engine. We built a ranking system to deal with annotations." Eigenlijk was Google dus een ongelukje in 1996 toen de link-machine gebouwd werd. In 1998 besluit Larry met een studievriend om Google verder uit te bouwen. Ze vinden een investeerder die een cheque voor $100.000 uitschrijft voor Google Inc. Eén probleem: het bedrijf Google bestaat dan nog niet en ze kunnen de cheque niet innen. Als de cheque een paar weken in Larry´s bureaula heeft gelegen besluiten ze om het bedrijf op te richten. Met de cheque en geld van vrienden en familie investeren ze uiteindelijk 1 miljoen dollar om op 7 September 1998 Google Inc. op te richten. Vanaf dat moment is er alleen een weg omhoog voor Google.
Versies Google kende tijdens zijn korte leven al vele versies. Eén van de eerste versies uit 1998 bekijk je hier. Verder biedt Google voor liefhebbers van speciale genres of voor bepaalde tijden speciale versies. De paasversie De hackerversie Parodieën Hoge bomen vangen veel wind en Google is een héél hoge boom. Vele parodieën, privacy-protesten, anti-Google bewegingen en zelfs samenzweringstheorieën duiken op. Hier een paar voorbeelden: Google conspiracy theory Googoth - de Gothic Google De gevallen Google Plat Haagse Google
Toekomst Google wil zijn populariteit behouden en daarbij nieuwe functies toevoegen - dat zal de enige manier zijn (naast de groei van internetgebruikers) om nog te groeien. Google ontwikkelt, experimenteert en heeft vele ideeën. Zo is er in de commerciële hoek natuurlijk het razend populaire Google Ads, die ook onze eigenste Tilloenk-blog 'teistert'. Hierbij ´ziet´ Google wat het onderwerp van de pagina is en past daar de getoonde advertenties op aan. Zo hebben de advertenties sneller iets te maken met de interesse van de lezer. Verder heeft Google onlangs Froogle ontwikkeld: een soort Google marktplaats. Wil je de prototypen zien en feedback geven, neem dan eens een kijkje in de Google-keuken.
Onderstaande tweetalige advertentie stond afgedrukt in het Leuvense weekblad 'Het wekelyks nieuws uyt Loven' van zondag 22 september 1782.
De Tildonkse schoolmeester Jan Winnepenninckx hield alhier pension en onderrichtte zijn pupillen in de Vlaamse en Franse taal en in de rekenkunst ('Cyfer konst'), terwijl zijn zoon hen de beginselen van het Latijn bijbracht.
In 1820 verkochten de Winnepenninckxen hun schoolhuis aan pastoor Lambertz. Op deze plaats verrees later het moederklooster van de congregatie der 'ursulinen van Tildonk'...
Lees over dit alles meer op blogpost nr. 216 van 2/2/2007 ('Het Tildonks Sticht').
15/8/1964 Waarheen dansliefhebbers ? Hoekskes-Kermis, Spiegeltent. Zaterdag, zondag en maandag: "The Happy Boys", zondag: "William and his Jets"
De spiegeltent. Pieter Willebal bracht samen met zijn broer Emiel jaren lang muziek en dans in de Brabantse witloofstreek met zijn grote ronde spiegeltent, die een omtrek van 80 meter had. Zo ook in Tildonk op Hoekskes-kermis. De ingang van de danstent was langs beide zijden kunstig versierd met veelkleurige in hout gevatte glazen vakjes, met daarboven in grote letters 'Zaal Toekomst - Willebal - Velthem'. Binnenin waren spiegels aangebracht, aparte zithoekjes voorzien en in het midden van de ronde, houten dansvloer was een ster in de plankenvloer aangebracht. Het bovenste deel van de wanden was voorzien van licht binnenlatende venstertjes die uit glasmozaïeken bestonden. De danspiste was omgeven met lampen in vele kleuren en overspannen met een rijkelijk voorziene hemel. Achteraan stond er een orgel, dat de bekendste liedjes kon spelen. De tapkraan bevond zich vooraan in een uitspringend deel van de danstent. Pieter Willebal bediende zelf het orgel. In 1970 werd de spiegeltent verkocht...
(info: A. ver Elst)
kleine advertenties (1964)
Wat stelden de Tildonkenaren zoal te koop in 1964? Als we ons baseren op de kleine advertenties in het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar dan werd er toen quasi niets meer verkocht! Doch dat is maar schijn, de advertenties waren verhuisd naar Het Klokske, een advertentieblad dat een leven naast De Haechtenaar kreeg. Rond 1964 kende Tildonk een druk verenigingsleven. We hebben de aankondigingen in De Haechtenaar van de vele activiteiten op Tildonkse bodem hieronder weergegeven, alsook enkele algemene informatieve feiten.
11/1/1964 Waarheen dansliefhebbers ? Tildonk, zaal Alpia, zaterdag: "The Starlets".
25/1/1964 Waarheen dansliefhebbers ? Tildonk, zaal Alpia, zaterdag: "William and his Jets".
22/2/1964 Priesterwijding. Op zondag 8 maart zal Mgr. Bekkers, bisschop van 's Hertogenbos te Oirschot (Nederland) de H. Priesterwijding toedienen aan E.H. Jos VERBELEN uit Tildonk. E.H. Jos Verbelen, Montfortaan, zal zijn eerste H. Mis opdragen in de parochiekerk te Tildonk, op 2e Paasdag, 30 maart, te 10 uur.
14/3/1964 Tildonk, zaal Ursulinen, zaterdag: "Ballet, Toneel- en Muziekavond" door het Reizend Danstoneel. Organisatie: Davidsfonds Tildonk.
21/3/1964 Waarheen dansliefhebbers ? Tildonk, bij Coppi, zaterdag: "The Starliners".
28/3/1964 P.A.K.T. Veldloop "Ereprijs Theo Smets", op 29 maart 1964. Aanvang te 14,30 uur, 100 meter van de Tildonkse Brug, richting Leuven. Afstanden: Miniemen 600 m, Kadetten 1.500m, Scholieren 4.000m, Juniors 6.000m, Seniors 9.000m. De overwinnaar der eindrangschikking ontvangt de wisselbeker ACW Tildonk, plakket NILOS en schaal Weerstand NKB. Aan elke overwinnaar der onderscheidene reeksen wordt een medaille geschonken door Nilos.
13/6/1964 Bericht aan de eigenaars van honden en katten. Wij vernemen dat het afmaken van honden en katten nog dikwijls op wrede wijze geschiedt, wat volgens de wet op de dierenbescherming strafbaar is. Om aan deze wantoestanden te verhelpen, stelt de politie zich ten dienste van de bevolking om oude, zieke en gekwetste en ongewenste honden en katten pijnloos te doden. Wij dringen bij onze inwoners aan, om in voorkomend geval, beroep te doen op deze dienst, die geheel kosteloos is, en daartoe het verzoek te richten tot volgend adres: Tildonk, 46 Ambachtstraat of telefonisch ten gemeentehuize elke werkdag te 9,15 uur. Telefoon 61.173
4/7/1964 Hovingen Burgemeester, zaterdag en zondag: "GROOT OPENLUCHTFEEST" met optreden van muziekmaatschappijen en openluchtbal
15/8/1964 Waarheen dansliefhebbers ? Hoekskes-Kermis, Spiegeltent. Zaterdag, zondag en maandag: "The Happy Boys", zondag: "William and his Jets"
12/9/1964 Na drie weken gevangenschap bij de rebellen... Missiebroeder Ed. Vanaeken uit Tildonk, terug uit Kongo. Op 12 augustus toen wij hier, met bepaald weinig interesse en van op veilige afstand de gebeurtenissen in Kongo volgden, kreeg de Missie van de Broeders van Liefde, te Loesambo, waar onze streekgenoot, broeder Edward VANAEKEN, uit Tildonk, onderwijs gaf, het bezoek van de rebellen. Dat was het begin van drie dramatische weken die pas maandagvoormiddag eindigden op het vliegveld van Zaventem, toen de missionarissen, de broeders en zusters, berooid en haveloos, terug hun voet op vaderlandse bodem zetten... Woensdag troffen we broeder Vanaeken aan in zijn ouderlijke woonst in de Kruineikestraat, waar thans zijn zuster Mevr. Van Rillaer-Vanaeken woont...
17/10/1964 Gemeenteraadsverkiezingen, Uitslag. Lijst Burgemeester de Behault du Carmois: 464 stemmen, 4 zetels. Raymond de Behault du Carmois (153), Gustaaf Verbiest (26), Armand Bisschop (37), Maurits Servranckx (43) Lijst CVP: 421 stemmen, 4 zetels. Jonkheer Simonart (95), Raymond Vande Velde (50), Maurits Vanden Heuvel (102), Karel Godts (76) Lijst BSP: 198 stemmen, 1 zetel. Julien Magits (69)
1/10/1964 Waarheen Dansliefhebbers? Zaal Alpia, zaterdag: "The Savages".
17/10/1964 Zaal Klooster, zaterdag: TONEELOPVOERING van "Valstrik voor een man alleen", door Nieuw Vlaams Toneel Org. Davidsfonds Tildonk.
14/11/1964 Studieweekeinde te Haacht over Ruimtelijke Ordening - Stichting Lodewijk De Raet ... Twee nieuwe wegen voorzien. Er bestaat een plan van een autosnelweg Brussel, Aarschot, Diest die te Lummen bij de Boudewijnsnelweg zou aansluiten. Deze weg zou onze streek doorkruisen ter hoogte van Buken-Tildonk of Tildonk-Wespelaar...
De website van de gemeente Haacht bevat enkele interessante statistieken over de bevolking van de gemeente op datum van 31 december 2009. Zo lezen we dat Groot Haacht op dat ogenblik 14.156 inwoners telde. Verdeeld over de deelgemeenten is dat 6.810 inwoners voor Haacht, 3.487 voor Wespelaar (incl. Haacht-Statie), 2.581 voor Tildonk en 880 voor Wakkerzeel. Met 243 buitenlanders op 14.156 inwoners, oftewel amper 1,7 % van de bevolking, kan je wel moeilijk stellen dat er in Haacht een 'vreemdelingenprobleem' zou zijn! De top 2 van de buitenlanders in de gemeente Haacht wordt, weinig verrassend, gevormd door Nederlanders (75) en Duitsers (31). Op de derde plaats prijken, eerder onverwacht, 15 inwoners met de Portugese nationaliteit.
In Tildonk verbleven eind vorig jaar 50 buitenlanders, of goed 1,9 % van de populatie, afkomstig van niet minder dan 23 verschillende landen: Australië, Buthan, Canada, Congo (Dem.Rep.), Duitsland, Frankrijk, Gabon, Guinee, Irak, Italie, Japan, Kameroen, Kosovo, Kroatië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Roemenië, Soedan, Suriname, Thailand, Venezuela, Verenigd Koninkrijk en USA.
Niet enkel wij ontdekken de wereld; ook de wereld ontdekt ons...
Om de twee weken tref je hier een paar portretten van onze Tildonkse voorzaten.Met een klein beetje commentaar op zijn Tilloenks. Soms zijn we zelfs niet zeker wie er op voorkomt en verwachten we enige feedback van de lezer. Zie je ook graag een van je voorouders of verwanten verschijnen in Den Tilloenksen almanak? Bezorg ons dan een foto en we bedienen je op uw wenken!
Victor Vandenschrieck, Fikke van Florenke, pachthof van de Grote Heilige Geest van Leuven, Ekskes vijver, Del, Heirent, Winksele-Delle, Herent, Philemon Goeseels, de Floere
Tijdens de maanden juli en augustus hebben we een viertal toeristische attracties in eigen buurt voorgesteld. Maar voor velen onder ons is het toeristische seizoen nog niet helemaal voorbij. Ook de najaarsperiode heeft nog mooie dagen in petto. Op de website van Toerisme Vlaams-Brabant kom je zeker aan je trekken. En ook de toeristische blog van Vital is een bezoekje waard!
Ruim op tijd werden de Tildonkse parochiale verenigingen uitgenodigd op een overlegvergadering (zie brief in bijlage).
De afgevaardigden van deze verenigingen mogen alvast maandag 13 september aankruisen in hun agenda, want dan grijpt deze vergadering plaats in de parochiezaal Familia.
Het begin van een nieuwe maand betekent doorgaans ook enkele wijzigingen voor ons dagelijks leven. In augustus 2010 is dat niet anders. Een overzicht.
Pintje wordt duurder
Slecht nieuws voor de liefhebbers van een fris pintje. Het gerstenat wordt 2% duurder. Brouwerijen InBev - dat Stella, Jupiler en Hoegaarden commercialiseert - en Alken-Maes geven de inflatie op als reden voor de op til zijnde prijsverhoging. De vorige prijsverhoging dateert van maart 2009.
Meer info voor appartementsbewoners
- De gegevens over gemeenschappelijke delen in een appartementsgebouw moeten voortaan via een website te raadplegen zijn en dat in de taal van de streek.
- Ook wordt het mogelijk om per blok in een appartementsgebouw een deelvereniging van mede-eigenaars op te richten. De blokken moeten wel fysiek opdeelbaar zijn.
- De jaarlijkse algemene vergadering van mede-eigenaars moet voortaan door een mede-eigenaar worden voorgezeten. De syndicus mag die taak niet langer vervullen.
- Het aantal volmachten om te stemmen op de jaarlijkse algemene vergaderingen wordt beperkt.
- Het mandaat van een syndicus wordt beperkt tot drie jaar. Hij kan zich wel laten herverkiezen. Op zijn werk wordt toegezien door een raad van toezicht.
Gloeilampen
Een Europese richtlijn verbiedt de verkoop van gloeilampen en halogeenlampen met een vermogen van meer dan 75 Watt.
De verkoop van dergelijke lampen met een vermogen vanaf 100 Watt was al verboden sinds september 2009. Vanaf 2012 wordt de verkoop van alle gloei- en halogeenlampen verboden.
De gloei- en halogeenlampen moeten worden vervangen door energiezuinigere lampen.
School
- Zesjarige leerlingen mogen pas starten in het lager onderwijs van een Nederlandstalige lagere school als ze het schooljaar voordien voldoende Nederlandstalig kleuteronderwijs gevolgd hebben of geslaagd zijn in een taaltest.
- Schaarbeek heeft voor het eerst in meer dan 30 jaar opnieuw een Nederlandstalige gemeentelijke lagere school. De vorige werd gesloten door toenmalig burgemeester Roger Nols.
- Wie in de Brusselse basis- en secundaire scholen gebruik wil maken van de voorrang 'thuistaal Nederlands' moet de kennis van het Nederlands voortaan bewijzen.
- In gemeenten met meer dan 1.500 inwoners per km² kan een nieuwe basisschool opgericht worden als ze op minimaal 250 m ligt van elke andere kleuter-, lagere of basisschool of vestigingsplaats van dezelfde groep.
- In het secundair onderwijs kunnen leerlingen in om het even welk leerjaar en opleiding (ook bij overzitten) een vrijstelling krijgen van programmaonderdelen als ze daarvoor al eerder slaagden.
Lezen duurder in Antwerpen
Vanaf 1 september 2010 veranderen de tarieven in de Antwerpse bibliotheken. Voor een jaarabonnement betaalt u dan als volwassene (18-65 jaar) 9,50 euro. Het vorige tarief was vijftien jaar ongewijzigd gebleven.
Voor de jeugd blijft een jaarabonnement gratis. Een senior betaalt 5 euro.
Bpost verschijnt op straat
De naamswijziging van De Post naar bpost wordt ook zichtbaar in het straatbeeld. Fietsen, brommers, auto's, postkantoren en uniformen moeten de komende maanden allemaal de nieuwe naam en het nieuwe logo krijgen.
De 6.500 auto's, bestelwagens en vrachtwagens van De Post worden à rato van 1.500 per jaar aangepast. Zowat 1.800 nieuwe elektrische fietsen worden nog dit jaar geleverd. Zowat een derde van het fietsenpark krijgt het nieuwe logo dus nog dit jaar.
Het postkantoor op het De Brouckèreplein in hartje Brussel wordt als eerste in de nieuwe kleur gestoken. Gemiddeld worden 80 kantoren per jaar aangepast.
En tegen eind 2011 zullen alle 15.000 uniformen het nieuwe logo dragen. Om de naamswijziging te begeleiden, start De Post/bpost met een grootschalige mediacampagne, die op radio (met spots ingesproken door bpost-werknemers), televisie, in kranten, op het web en langs de wegen, zal te zien zijn.
Autodelen goedkoper
Cambio, de organisatie die het delen van een auto promoot, verlaagt vanaf 1 september 2010 haar tarieven. De kilometerprijs zakt tot 0,01 euro. De goedkopere brandstofkosten maken dat mogelijk.
De privé-eigenaar van een kleine VW Polo betaalt al snel 225 euro per maand aan verzekering, taksen, etc zonder ook maar één kilometer te hebben gereden, zegt Cambio.
Door een auto te delen, kan dat veel goedkoper. Dan volstaat een maandelijkse abonnementsprijs van 4 of 8 euro. Bovenop komen dan nog de gereden kilometers.
De gemiddelde maandelijkse factuur van een Cambio-klant bedraagt nu zowat 70 euro en omvat gereden kilometers, brandstof en alle andere kosten. Met de huidige prijsaanpassing komen de kilometertarieven van Cambio opnieuw op het niveau van vijf jaar geleden.
Betalen in de VS
Inwoners van landen die zonder visum naar de Verenigde staten mogen reizen door gebruik te maken van het ESTA-programma (Electronic System Travel Authorization) zullen vanaf 8 september 14 dollar moeten betalen om het land binnen te komen.
Het ESTA-programma trad een kleine twee jaar geleden in werking en laat inwoners van de meeste landen van de Europese Unie, waaronder België.
De VS zeggen dat 10 dollar wordt gebruikt om het toerisme te promoten, de overige 4 dollar gaan naar administratiekosten.
De pastorie van Tildonk werd ook al eens in 1867 gerestaureerd.
De plannen van deze restauratie geven ons een mooi beeld van het toenmalige pastoorshuis. De bestuurstaal in België in 1867 was Frans, ook in Vlaanderen. Onderhavige plannen zijn bijgevolg in de taal van Molière opgesteld, hetgeen ons noopte tot enige vertalingen.
Het gelijkvloers (> Plan du rez de Chaussée) werd als volgt ingericht: centraal het voorportaal (vestibule) met de grote draaitrap (escalier), links vooraan de eetkamer (salle à manger) en achteraan de keuken (cuisine); rechts vooraan het bureau (cabinet) en achteraan het ontvangvertrek (salon). Het bijgebouw dat vóór 1867 schuin ingeplant stond tegenover het hoofdgebouw, bevat na de restauratie een stal (étable), bakhuis (fournil), koetshuis (remise) en een washuis (lavoir). Naast de vooringang (entrée) van het bijgebouw bevinden zich twee buiten-WC's (lieux).
Op de eerste verdieping (zie: Plan de l'Etage) zien we midden achteraan de trap (escalier) en de overloop (palier), met links en rechts een grote kamer (chambre). Vooraan bevinden zich vijf kleinere kamers, te bereiken langs twee kleine gangen (dégagements). De vier kamers die tegen de buitenmuren aanleunen hebben allen een haardplaats.
De langsdoorsnede (Coupe longitudinale) toont ons de verschillende ruimten van het gebouw, waarbij we vaststellen dat er zich onder de keuken en de eetkamer een kelder bevond, evenals een klein kamertje op de grote zolder.
Zondag 12 september 2010 staat er weer heel wat op het getouw in Tildonk.
* Vlottentocht * Rommelmarkt * Uitreiking prijzen 'Tildonk Bloemendorp' en 'Met belgerinkel naar de winkel'.
* Maar ook Open Monumentendag: - met gidsbeurten en een grote tentoonstelling over de vaart in het sashuis (Maritime) - met een grote mosseltent en een tentoonstelling over Tildonk-brug vroeger en de mosselboot, aan Tildonk-brug.
Meer nieuws over dit alles volgende week op deze blog.
Een organisatie van o.m. de Brousse, FC Alpia, Tildonk Bloemendorp,Tilloenk leeft (met tal van medewerkende verenigingen en vrijwilligers).
* 75 jaar geleden overleed koningin Astrid, slechts 29 jaar oud...
Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat koningin Astrid stierf na een tragisch ongeval in het Zwitserse Küssnacht. Koning Albert was zaterdag aanwezig bij een herdenkingsplechtigheid in het Waalse Briquemont. Koningin Astrid overleed op 29 augustus 1935 op 29-jarige leeftijd. Samen met haar echtgenoot, koning Leopold III, was ze op vakantie in Zwitserland. Zij gingen met hun Packard cabriolet een tochtje maken. De auto raakte van de weg af en botste tegen een boom. Astrid werd uit de wagen geslingerd en overleefde het ongeval niet. Om het overlijden te herdenken, zal de koning zondag alleen naar Küssnacht reizen. Ook daar zal een plechtigheid plaatsvinden. "Wat er ook gebeurt, hij staat erop dat hij morgen daar kan zijn", klinkt het in Laken.
bron: Gazet van Antwerpen
Foto: Astrid van Zweden (°Stockholm 17/11/1905, +Küssnacht 29/8/1935) voor haar huwelijk.
884) Verkoop van heide en andere 'vaege en inculte' gronden in 1772
Maria-Theresia, keizerin-weduwe van het Heilige Roomse Rijk bij de genade gods, Koningin van Hongarije, Bohemen, Dalmatië, Kroatië, Slavonië, Galicië, Lodomerië, etc.etc., Aartshertogin van Oostenrijk, Hertogin van Boergondië, Stiermarken, Karinthië en Krain, Grootvorstin van Zevenburgen, Markgravin van Moravië, Hertogin van Brabant, Limburg, Luxemburg, en Geldern, van Württemberg, Opper - en Neder-Silezië, Milaan, Mantua, Parma, Piacenza, Guastala, Auschwitz en Zator, Vorstin van Zwaben, vorstelijke gravin van Habsburg, Vlaanderen, Tirol, Henegouwen, Kyburg, Görz en Gradisca, Markgravin van het Heilige Roomse Rijk, Burgau, Opper- en Neder-Laußnitz, Gravin van Namen, Vrouwe van de Windische Mark en Mechelen, Hertogin-weduwe van Lotharingen en Baar, Groothertogin van Toscane...
Op 25 juni 1772 vaardigde Keizerin Maria-Theresia, die tevens Hertogin van Brabant was (zie de opsomming van haar titels hierboven), een ordonnantie uit teneinde de onontgonnen gronden in cultuur te brengen. Zij maakte hierbij gewag van een verslag van de "Staeten van Brabant":
"De Staeten van onse Provincie van Brabant ons hebbende vertooght dat sigh soude bevinden binnen de selve Provincie ende naementlyck in de Kempen, eene merkelykcke quantiteyt van HEYDEN, GEMEYNTENS ende andere INCULTE GRONDEN ende dat het aen 't goedt van de gemeyne saecke oneyndelyck aengelegen is die te doen opbreken, vergunnende ten dien eynde sekere vrijdommen aen die welcke daer de opbrekinge souden willen ondernemen ende hun gemackelyck maekende den middel om die te vercrygen. Wy by eene uytwerckinge van onse sorghvuldigheyt voor het goedt ende het voordeel van onse getrouwe ondersaeten, hebben by advies van onsen Raede geordonneert in Brabant ende ter deliberatie van onsen seer lieven ende seer beminden schoonbroeder ende neve CAREL ALEXANDER Hertogh van Lorrijnen, grooten-meester van het Duyts Order, onsen stadthouder, gouverneur ende capiteyn der Nederlanden, goet gevonden te reguleren ende te statueren de volgende pointen ende artikelen...".
In het graafschap Tildonk werd aan de ordonnantie gevolg gegeven met de verkoop van een aantal dergelijke gronden, met als uitdrukkelijke voorwaarde dat de kopers deze gronden zouden in cultuur brengen tot land of weide.
(Rijksarchief Leuven, Schepengriffies - Tildonk nr. 1999 - 12)
Conditie ende voorwaerde waer op de meijer ende schepenen des Graefschappe van Thildonck ter requisitie ende instantie der gemeijntenaeren van het voors(chreven) Thildonck in conformitijt van haere majes(teijts) placcaert geëmaneert op het stuck raeckende de opbrekinge der heijden ende andere inculte gronden der dathe 25 junij 1772 publieckelijck met sitdaegen van 14 tot 14 daegen sal vercoopen de naerbes(chreven) partijen van gronden bestaende in vaege gemeijntens waerop den heere heeft t recht van plantagie ende de gemeijnte het recht van pastourering.
(voorwaarden) sonder dat de vercoopers aen de coopers eenighe juste maete sullen moeten doen de coopers sullen seffens gehauden sijn hunne goederen te verkeeren in lant ofte weijde ende alsoo tot cultuer de coopers sullen vrijdom van publieke lasten genieten ten teijde van 30 achtereenvolgende jaeren (en de volgende 30 j slechts de helft van de lasten) De opbrengst: 1/4 voor de heer van het graafschap (heeft het recht van 'plantagie'); 3/4 ten behoeve deser gemeijnte (heeft het recht van 'pastoureije')
1° partije Sekere vaege inculte gemeijnte liggende binnen de Parochie van Thildonck rontomme eenen gracht groot ontrent een bunder comende ter 1° Jan Winnepenninckx, Peeter Joostens ter 2°, den heere grave De Lalaing ter 3°, N. Vandepoel ter 4, de vaert van Loven ter 5° ende Jan Frans Schots ter 6° seijde, sullen de coopers moeten gedoogen de passagie lanckx ende door de baene beginnende van den inganck van aen t goet van Jan Winnepenninckx tot aentgene van Vande Poel lanckx henen de gracht ende de wederzeijtse grachten onderhouden gelijck die actuelijck sijn liggende. Palmslagh 6 guld ws gelt - 3 stomme hoogen. 15/10/1772 afgecomen op 800 gl, wederhouden 26/11/1772 730 gl ingenomen door Guilliam Feijaerts, stellende daerop 10 hoogen 10/12/1772 gebleven aen Guilliam Feijaerts (handt.) in naam van graeven van Lalaing
2° partije Seeckere vaege ende inculten gront liggende over de vaert regenoten de vaert van Loven ter 1°, Jacobus Piot ter ij°, Peeter Caluwaerts ter iij° ende de erffgen. Jan Blauwens ter 4° seijden. Palmslagh 4 gl wiss. - 2 stomme hoogen 15/10/1772 afgecomen 200 gl, wederhouden 26/11/1772 125 gl, Guill. Feijaerts stelt 10 hoogen, Peeter Vandenbosch 5 hoogen, den onderschr. greffier 5 hoogen 10/12/1772 Peeter Vandenbosch (handt.) in naam van den heere G F X De herckenrode
2a partije Seeckere vaege ende inculten gront liggende over de vaert tegens voorgaende partije, de vaert van Loven ter 1°, den heere Herckenrode ter ij° ende Peeter Caluwaerts ter iij° seijden. Palmslagh 4 gl - 2 stomme hoogen 15/10/1772 afgecomen 150 gl, wederhouden 26/11/1772 100 gl, Jan De Wit 5 hoogen, Guill. Feijaerts 2 h., greffier 2 h. 10/12/1772 Peeter Vandenbosch 1 h., den graef 3 h., Peeter Vandenbosch 1 h., P. De Lellio (handt.) in naam van de heere de Lalaing
3° partije Item anderhalf daghwant vaege inculte gemeijnte ontrent de Bresijp regn. de straete ter 1°, de wed. Jan Van Gorp ter 2° ende het benificie Stockel Jan ter 3° seijde met het servituet der baene ende de wederseijtsche grachten die den cooper sal moeten onderhouden. Palmslagh 4 gl - 2 stomme hoogen 15/10/1772 afgecomen 100 gl, wederhouden 26/11/1772 100 gl, Peeter Cooremans 3 h., Peeter Vandepoel 4 h., Jacobus Bisschop 4 h., Peeter Schueremans 6 h., den greffier 8 h. 10/12/1772 Jacobus Bisschop 4 h., Peeter Vandepoel 2 h., Jacobus Bisschop 1 h. (handt.)
4° partije Ontrent een half daghwant vaege inculte gemeijnte onder Thildonck gelegen de straete ter 1°, Christiaen Vanden hout ter 2° ende Philip Van Velthem ter 3° seijde, op den last der servituten van de strate en de wederseijtsche grachten daer door loopende. Palmslagh 3 gl - 2 stomme hoogen 15/10/1772 afgecomen 100 gl, wederhouden 26/11/1772 51 gl, den greffier 3 h. 10/12/1772 De Lellio (handt.) in naam van graaf de Lalaing
5° partije Een half dagwant vaege inculte gemeijnte op de Lipse, comende tegens de herbaene van Mechelen op Loven ter 1°, de abdije van Afflegem ter 2°, den hr Snoeij ter 3° en 4° seijden. Palmslagh 3 gl - 2 stomme hoogen 15/10/1772 afgecomen 100 gl, wederhouden 26/11/1772 54 gl, ingenomen door den griffier 3 h. 10/12/1772 Jan Bosmans 3 h. (handt.)
6° partije Item ontrent een daghwant vaege ende inculte gront ontrent de Voetemstraete, de selve straete ter 1°, Jan Arthois ter 2°, de heeren van Santstrain (?) ter 3°. Palmslagh 4 gl - 2 stomme hoogen 15/10/1772 afgecomen 100 gl, wederhouden 26/11/1772 afgecomen 50 gl, wederhouden 10/12/1772 afgecomen 20 gl, ingenomen door den notaris Vanderhaert (handt. M J B Vander Haert)
7° partije Item eene partije vaege inculte gront groot een half daghwant in de voors. straete, den hr Versluijsen ter 1°, 2° ende 3°, de straete ter slinker seijde ten 4°. Palmslagh 3 gl - 2 stomme hoogen 15/10/1772 afgecomen 100 gl, wederhouden 26/11/1772 afgecomen 40 gl, wederhouden 10/12/1772 afgecomen 27 gl, Peeter Coremans 3 h. (handt.), voor den heere Jacobus Versluijsen
8° partije Eene vaege ende inculte gront ontrent een half bunder op het Putplijn, den grooten h. geest van Loven ter 1°, de straete ter 2° ende Bethleem ter 3° seijden. Palmslagh 3 gl - 2 stomme hoogen 15/10/1772 afgecomen 100 gl, wederhouden 26/11/1772 60 gl, Peeter Vanden Bosch 5 h. 10/12/1772 (handt.) Peeter Vanden Bosch en Peeter Lemberechs
(aparte tekst) Den ondergeschreve Raede ende advocaet fiscael van Haere Majesteijt in Brabant, ingevolge de macht mij gegeven bij den 4e artieckel der ordonnantie vanden 25 junij 1772 raeckende de opbreckinge der heijden ende andere inculte gronden in Brabant, geexamineert hebbende de conditien hier vorens uijtgedruckt met de respective acht coopen der te vercoopene prtijen aen mij gepresenteert wegens de meijer ende regeerders des Graefschappe van Thildonck, ende recours genomen tot de declaratie des voors. meijer ende schepenen van dato 20 deser, waerbij sij verclaeren dat de voors. acht partijen bestaen in vaeghe ende inculte gronden, verclaert de voors. conditien te agreeren, belastende de selven regeerders van hun te conformeren naer den sesden artieckel van de voors. ordonnantie. Actum Brussel 31 8ber 1772 (handt. P Huijlen)
- inculte gronden: onbewerkte gronden - vaege gemeijntes: onbestemde gemene gronden - de gemeijnte: de gemeenschap, gemeente - plantagie: beplanten (met bomen en struiken) - pastourering (pastoureye): (>patûrage): het beweiden - hoogen: verhogen van de prijs d.m.v. een bod - palmslagh: (het bezegelen van de koop met een) handslag
882) Grootse feestelijkheden in 1976, een fotoverslag (3)
Herinnert u zich nog de grootse feestelijkheden in 1976, het laatste jaar van de zelfstandige gemeente Tildonk?
Hieronder foto's van 'n fanfare en enkele deelnemende groepen...
Eén van de toen 6 fanfares van de nieuwe fusiegemeente Haacht, die optocht en spelen muzikaal opluisterden. We doen een gok, ons hierbij baserend op de kleur van hun kepi's: fanfare De Werker uit Haacht??
De deelnemers van Wakkerzeel presenteerden zich op het Fusiespel als die van 'Het Strooien Dorp', een oude toenaam voor dit gehucht, daterend uit een periode toen de meeste huizen er nog strooien daken hadden...
En dan enkelen van de deelnemersgroep van Tildonk... In de 'mannen met baarden' herkennen we alvast Jos Gordts, die coach van de Tildonkenaren was (achteraan) en Peter Gilis (met fiets vooraan).
881) Grootse feestelijkheden in 1976, een fotoverslag (2)
Herinnert u zich nog de grootse feestelijkheden in 1976, het laatste jaar van de zelfstandige gemeente Tildonk?
Hieronder alvast enkele foto's die genomen werden tijdens de optocht van de pas gedoopte Tildonkse reuzen in de richting van het terrein in de wijk Eikeblok waardat de FUSIESPELEN nadien plaatsgrepen.
Het reuzenpaar Jan en Babs van Tildonk, voorafgegaan door hun meters en peters.
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk