Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
We hebben tijdens een recent bezoek aan Senegal en Gambia meerdere staaltjes gezien van overbeladen transport. Terwijl bij ons de meeste auto's alleen door de chauffeur bemand worden, is zoiets in Afrika gewoonweg ondenkbaar. Betalend meerijden is er de regel. Maar hetgeen we op onderstaande foto (geplukt van het net) aanschouwen, klopt wel àlle records.
Het zal wel zoeken zijn naar je valies op het einde van zo'n rit...
880) Grootse feestelijkheden in 1976, een fotoverslag (1)
Herinnert u zich nog de grootse feestelijkheden in 1976, het laatste jaar van de zelfstandige gemeente Tildonk?
Hieronder alvast enkele foto's die genomen werden bij de doop van onze Tildonkse reuzen Jan en Babs.
Veel camerabelangstelling. We herkennen Ivo De Cat (met bruine vest), een nog jonge dr.hist. Henri Vannoppen (achteraan midden), Hilda Verreth (naast de reus), Karel Godts (naast de reuzin)
Nog een beeld tijdens de 'fotoshoot'.
Een vrij wazige foto. Toch herkennen we er de peters van reus en reuzin op (met mandje met doopsuiker) Maurice Vandenheuvel en Jan Gordts. Met tussen hen in, met de camera in aanslag, dr. Karel Monden en rechts achteraan, met witte kepi, de garde (Jozef De Coster).
't Pastoorke van Tilloenk staat symbool voor de twintig pastoors die Tildonk ooit gekend heeft.
KEN JE DORP
Jan de la Salle was de eerste herder van de zelfstandige parochie Tildonk. Vanuit een uithoek van het graafschap Vlaanderen (Veurne) zakte hij af naar hartje hertogdom Brabant. Volgens de mode in de intellectuele kringen van die tijd verlatijnste hij zijn naam, en zo kennen we hem tevens als Joannes ab Aula. Van de blogbezoeker kwamen we graag te weten tijdens welke periode pastoor de la Salle de scepter zwaaide in de gloednieuwe parochie Tildonk.
Was dat:
1. 1598 - 1626 2. 1626 - 1633 3. 1633 - 1636
Het antwoord staat gebeiteld in de zuil onder 't Pastoorke van Tilloenk, maar lees je eveneens op onze eigenste weblog...
(Voer je antwoord in op de linkerkolom van de blog)
OPLOSSING (vraag 6/6/2010): 'Wanneer werden de Tildonkse reuzen Jan en Babs gedoopt? Ook deze vraag werd door de meesten onder de deelnemers correct beantwoord (63%), maar er werd blijkbaar door sommigen ook wat afgegokt... Het antwoord is 1976, het laatste jaar van de zelfstandige gemeente Tildonk.
Jan en Babs zijn de culturele ambassadeurs van ons dorp en bovendien als reuzenpaar uniek voor onze streek, maar ze worden zelden gevraagd vanuit moedergemeente Haacht. Gebrek aan interesse?
879) Schoolwandeling op de Zuiddijk (oorlogsjaren '40)
De schoolmeesters Stroobants en Massy te midden van hun leerlingen bij een schoolwandeling. Beiden waren afkomstig van Herent en geboortig van hetzelfde jaar 1917. Arthur Stroobants (links) werd leraar in de lagere jongensschool van Tildonk op 24 juni 1940 en Louis Massy (rechts) op 4 november 1940 (tot 1949). Meester Stroobants werd later hoofdonderwijzer en wijdde heel z'n carrière aan de opvoeding van de Tildonkse bengels. Wie herkent sommigen van deze laatsten op de foto? Eentje onder hen kunnen we d'er alvast zó uitpikken, nl. Willy Vankrieken (4de van rechts)... Uiterst rechts vooraan: Cyriel Vanhorenbeek (met dank aan Arlette De Potter). Wie doet een poging om de rest van de schooljeugd te achterhalen? Nog 7 te gaan...
Op 9 februari 1750 plaatste de Oostenrijkse landvoogd Karel van Lorreinen met een zilveren schupje de eerste spadesteek in wat de bedding moest worden van de toekomstige Leuvense vaart. De vaart werd op 23 juli 1753 met grote feestelijkheden ingehuldigd. Een contingent van vijfhonderd Ardense boeren was aangeworven om de karwei te klaren. Het graafwerk geschiedde met de spade (!) en de aarde werd met kruiwagens vervoerd, terwijl eveneens paarden werden ingeschakeld om de vrachten langs de hellingen omhoog te trekken...
De nieuwe vaarweg was er voornamelijk gekomen op aandringen (en financiering) van het Leuvense brouwersambacht. Deze brouwerijen, zoals Artois, waren meteen ook de voornaamste gebruikers van de nieuwe waterweg. Er vestigden zich mettertijd nog tal van nieuwe bedrijven langs de vaart. Hout, steenkool, baksteen,... 't werd allemaal per schip vervoerd. In het begin werden de boten uitsluitend gesleept, pas veel later kregen zij eigen tractie (stoomboten, nadien motorboten). Het vervoerbedrijf Alfons Thomas, tot in 1944 in de Stapelhuisstraat aan de Leuvense vaartkom gevestigd, was de grootste pachter van de trekdienst. In een artikel in De Haechtenaar van 12 april 1958 lezen we er meer over:
"Thomas uit Leuven had steeds 28 koppels paarden in dienst en deze werden uitsluitend gebruikt voor het slepen van boten. Tildonk-Sas en Boortmeerbeek-Sas hadden een stalgast met een paard te hunner beschikking. Zij sleepten regelmatig de dinsdag en donderdag de mosselschepen. Indien 's morgens de schepen nogal vroeg in het Zennegat te Mechelen versast waren, bereikten paard en boot nog dezelfde dag de stad Leuven. Zij deden dat gewoonlijk binnen de 10 11 uur. Wanneer de boten in een Sas aankwamen verliepen er door het versassen een kleine 20 minuten. De mensen van uit de buurt maakten van dat kort oponthoud gebruik om een mand mosselen te halen. De prijs was toen 20 centen voor een mand."
Ook aan de brug van Tildonk stopte de mosselschuit indertijd. Men kwam zelfs te voet vanuit Haacht met een kommetje tot aan de vaart te Tildonk achter mosselen! Er zijn zeker nog oudere blogbezoekers die de mosselboot meegemaakt hebben. Weet iemand nog tot in welk jaar dit kan geweest zijn?
(Minstens tot in 1958 blijkbaar > reactie A. Uytterhoeven)
Advertentie in het Leuvense weekblad De Volkswil (2 sept. 1911).
Een mosselschuit wordt gelost te Antwerpen (ca. 1900). Via de binnenvaart, langs onder meer de Leuvense vaart, bereikten de begeerde mosselen onze contreien.
Papegaai Jacko koos begin juli al eens het hazenpad. We hebben daarover bericht op deze blog en waren nadien verheugd dat mede door toedoen van onze berichtgeving alhier, het beestje uiteindelijk terug bij zijn eigenaars geraakte. Vandaag, enkele weken na datum, bereikte ons de tijding dat Jacko weer eens voor de vrijheid koos. Maar 't is er het weer niet voor. Dus, beste blogbezoeker, kijk morgen en de volgende dagen al eens meer in de lucht. Misschien zie je onze kleine vriend dan wel in een of andere fruitboom toeven (hij was al verzot op kersen, remember...) U mag ons steeds mailen; wij verwittigen dan stante pede zijn ongeruste baasjes. Op opnieuw een goede afloop!
17 aug. 2010 20:33 papegaai Jacko heeft weer maar eens gekozen voor de verleidelijke vrijheid!!! hij vliegt weer boven Tildonk. Hij was sneller dan de wind toen de deur heel even open ging!!! maar een 2de keer het geluk hebben dat hij terug geraakt???? grote twijfels hebben de eigenaars . groetjes van Alberta
En kijk eens 2 dagen later!!
19 aug. 2010 17:48 dank u voor de hulp. Jacko is terug van gisteren avond, hij was weer naar dezelfde mensen in de Lipsestraat!!!! slimme vogel is dat niet?? grtjs
* Robot piept achter muren naar verborgen kamers in piramide
De grote piramide van Cheops
De inwendige kamers en gangen in de piramide van Cheops.
1 De koningskamer. 2 De koninginnekamer 3 De ondergrondse kamer 4 De grote galerij 5 De luchtschachten in de koningskamer 6 De luchtschachten in de koninginnekamer
Robot gaat piramide in
Oude kamers onthuld?
Een piepkleine robot gaat binnenkort de grote piramide van Gizeh verkennen. De tot nu toe onbetreden kamers in het bouwwerk worden mogelijk na 4.500 jaar onthuld. Het toestel past in gaten van minder dan 20 millimeter en kan zelfs zijn weg door blokkades boren. Zo is er achter de luchtweg een deur die al jaren toegang tot enkele ruimtes in de piramide blokkeert. De grote piramide van Gizeh, ook bekend als de piramide van Cheops, werd over een periode van twintig jaar gebouwd en was klaar rond 2.560 voor Christus. Daarmee is zij de oudste van de piramides van Gizeh, en meteen ook de oudste van de zeven wereldwonderen.
De robot heet de Djedi-bot, naar de magiër die werd geraadpleegd voor de bouw van de piramide. Het toestel kan op muren tikken om de dikte en toestand van de stenen te bepalen. Indien nodig kan er ook geboord worden. Verder heeft de Djedi-bot een lamp en een zogenaamde snakecamera. Daarmee kan hij om hoeken kijken, niet overbodig aangezien de luchtgangen bochten bevatten.
Nieuwe deur, nieuwe poging
In 1992 hebben archeologen al eens een robot, de Upuaut 2, naar binnen gestuurd. Die werd uiteindelijk geblokkeerd door een stenen deur. Tien jaar later heeft men door die deur kunnen boren, om 20 centimeter verder een nieuwe deur te vinden. Wetenschappers zijn wel benieuwd, want het lijkt erop alsof deze deur iets verhult. Ook zijn er scheuren op de oppervlakte. Mogelijk wordt er binnenkort dus veel meer onthuld over het bouwwerk dat bijna 4.500 jaar geleden werd neergezet.
Om de twee weken tref je hier een paar portretten van onze Tildonkse voorzaten.Met een klein beetje commentaar op zijn Tilloenks. Soms zijn we zelfs niet zeker wie er op voorkomt en verwachten we enige feedback van de lezer.
Zie je ook graag een van je voorouders of verwanten verschijnen in Den Tilloenksen almanak? Bezorg ons dan een foto en we bedienen je op uw wenken!
Jozef Van Achten, Wakkerzeel, Woeringstraat, Clementine Meulemans, Jef Van Achten, Felix Pashuyzen, Fé Pashuyzen, Liske Van Loock, Elisabeth Van Loock, Bertrodestraat, Beddelestroât, den Hoek
Vandaag - dag op dag 41 jaar geleden - begon het fameuze Woodstockfestival. Door velen wordt dit festival gezien als het beroemdste muziekfestival ooit. Hoewel tien- tot twintigduizend mensen werden verwacht, lag het bezoekersaantal ruim boven de 400.000 (sommigen beweren zelfs een miljoen), waarvan de meesten geen entreegeld hadden betaald. Daarnaast waren nog eens drie miljoen mensen naar het terrein onderweg. Het Woodstockfestival was een hoogtepunt van de anticultuur van de jaren '60 en van het hippietijdperk. Voor mij, simpele jongen van Tildonk, opende zich een nieuwe wereld...
VR 20 aug 19:00 Big Blind (NL) Jeremy Wallace Trio (USA) Sherman Robertson Band (USA)
ZA 21 aug 14:30 Lightnin' Guy & The Mighty Gators (B) Johnny Clark & The Outlaws (NL) Ash Grunwald (AUS) Oli Brown Band (UK) Hugh Pool Band (USA) Canned Heat (USA) (The Woodstock Reunited Lineup)
ZO 22 aug 14:30 The Swampboys (B) The Saddle Tramps (USA) Poplawsky (B) Boo Boo Davis (USA) Eddie C Campbell (USA)
Een danig interessant artikel over een muntschat uit India (bestaande uit 21 gouden 17de eeuwse Europese handelsdukaten) die in 2006 in Duitsland geveild werd, lazen we op de hierna vermelde site. Alle munten hadden een 'knip' gekregen. Lees hieronder waarom...
Te koop in 1938 te Tildonk: koeien, vaarzen, stieren, veulens, schapen... à volonté!
Koe (tekening Westfries Museum, inv. 04524)
11/11/1938 Te koop: Twee volle KOEIEN, alsook een volle VAARS van 7 tot 8 1/2 maanden dracht, bij de Weduwe MASSANT, beestenvervoer, Tildonk.
TE KOOP TE KOOP TE KOOP
Wat zetten de Tildonkenaren zoal te koop in het jaar 1938? Een antwoord vonden we in de kleine advertenties van het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar...
9/7/1938 75 aren beste wassende TARWE en 35 aren beste wassende KOREN, uit ter hand te koop bij Frans COSTERS, Terbankstraat, Sussenhoek, Tildonk.
23/7/1938 Te koop: 15 aren KOREN bij de Wwe. VERDONCK-ELSEN, Lipsestraat 159, Tildonk.
6/8/1938 Te koop: Schoone VAARS, 1 jaar oud, bij Jozef VAN GORP, Hambosch Tildonk.
6/8/1938 Te koop: SPEELKAR met patentas, dragende 1000 kgr, volledig HARNAIS voor boerenpaard, in beste staat, verder allerhande PAARDENGETUIG, bij Jan ENGELBORGHS, Lipsestraat, Tildonk.
13/8/1938 Te koop: Schoone volle KOE, van haar tweede kalf, den 15 Augustus den tijd om, alsook een VAARS van 13 maanden, bij Ferd. VANDERLINDEN, Tildonk.
3/9/1938 Te koop: MOTO Sareola 500 cc, bij Emiel VERHAEGEN, Lipsestraat 157, Tildonk.
8/10/1938 2 SCHRIJNWERKERS MACHIENEN, 1 combiné en 1 zaag, met alle toebehoorten, zoo goed als nieuw, bij sterfgeval te koop bij de weduwe Juul DE BECKER, Lipsestraat, Tildonk.
15/10/1938 Te koop: Een STIER, Hollandsch ras, 16 maanden oud, alsook een SCHAAP, gereed voor den ram, bij Jules VERELST, Bertrodenstraat 184, Tildonk.
22/10/1938 Te koop: Schoone volle VAARS in de laatste maand, bij Henri JANTER, Mortelstraat 210, Tildonk.
29/10/1938 Te koop: Een VAARS van 7 maanden oud, bij August MAGITS, Eikenstraat, Tildonk.
5/11/1938 Te koop: VAARS, 17 maanden oud, gereed voor den stier, alsook een VEULEN van 7 maanden (Boerenpaard), bij Frederik SMEDTS, achter 't Sas, Tildonk.
11/11/1938 Te koop: Twee volle KOEIEN, alsook een volle VAARS van 7 tot 8 1/2 maanden dracht, bij de Weduwe MASSANT, beestenvervoer, Tildonk.
19/11/1938 Krisanten (Grauwels-Boortmeerbeek). Tildonk: bij VANDEN BROECK-WELLENS.
17/12/1938 Te koop: Volle VAARS in de laatste maand van haar eerste kalf, bij Frans DE BIE, Tildonk-Brug.
16/4/1938 Auto Chrysler 12 PK, 6 cylinders, 5 plaatsen, in besten staat, te koop bij Jean JACOBS, Ambachtstraat, Tildonk.
TE KOOP TE KOOP TE KOOP
Wat zetten de Tildonkenaren zoal te koop in het jaar 1938? Een antwoord vonden we in de kleine advertenties van het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar...
19/3/1938 Te koop: Partij BEETEN (Groenhals), bij Louis VANDEN HEUVEL, Dorp, Tildonk.
26/3/1938 Te koop: Schoone jonge VAARS, 16 maanden oud, bij Alfons GOOVAERTS-VERSTREKEN, Tildonk-Hambosch.
26/3/1938 2 GEITEN vol lammer, in de laatste maand, te koop bij de weduwe Petrus SWIGGERS, Lipsestraat, Tildonk.
26/3/1938 Te koop: Volle ZEUG, einde der dracht 15 April, alsook een MIJT HOOI van omtrent 2000 kilogr., bij Jean VAN DEN ACKER, Postweg 312, Tildonk.
9/4/1938 Beesten op de weide. Wie verlangt beesten op de weide te zetten, wende zich tot Jan VAN DEN ACKER, Postweg 312, Tildonk.
16/4/1938 6 Beste VAARZEN voor de weide, bij Edmond GELLENS-MASSANT, beestenvervoer, Tildonk.
16/4/1938 Auto Chrysler 12 PK, 6 cylinders, 5 plaatsen, in besten staat, te koop bij Jean JACOBS, Ambachtstraat, Tildonk.
23/4/1938 Te koop: Schoone volle VAARS, in de laatste maand, bij Ed. DEMEDTS, Brug, Tildonk.
23/4/1938 PLANTAARDAPPELEN te koop bij Ed. UYTTERHOEVEN, Hambosch, Tildonk.
7/5/1938 Te koop: Beste volle KOE, derde kalf, einde der dracht of volle VAARS (keus tusschen twee), bij Bernard VAN DEN BERGHE-SMEDTS, achter 't Sas, Tildonk.
14/5/1938 Te koop: Schoone volle VAARS, einde der dracht den 28 Mei, bij VANDEN HOUT, Lipsestraat 236, Tildonk.
14/5/1938 Te koop: Lichte RESSORTKAR voor kleine poney, draagvermogen 800 kilogr., bij Guillaume VANDE VENNE, Mortelstraat 212, Tildonk.
21/5/1938 Men vraagt GAST, kunnende melken en aller werk, kost en inwoon, bij Ed. GOESEELS, Tildonk.
28/5/1938 Te koop: Schoone volle VAARS, in de laatste maand, bij Frans VENDREDY, Woeringstraat, Tildonk.
28/5/1938 Te koop: REMORQUE voor Auto, alsook SPEELKAR op caoutchouc banden, beiden in goede staat, bij Denis VANDEN BERGHE, Buekenstraat 303, Tildonk.
25/6/1938 Men vraagt: MEID voor alle werk, van 20 tot 35 jaar. Goed loon. Te bevragen, DEVOLDER, Vert Castel, Tildonk.
874) CVP kanton Haacht bezoekt brouwerij Ginder-Ale (1965)
(foto: Maurice Vandenheuvel)
We menen alvast volgende Tildonkenaren te herkennen tussen het gezelschap op de foto: Maurice Vandenheuvel, Pauline Vandenheuvel, Victor Van Rillaer (?), André Vanden houdt, Karel Godts, Clementine Perdieus, Albert Uytterhoeven, Georges Mommaers (?)...
Sms wordt steeds populairder, ook thuis. Ouders sturen meer en meer een sms wanneer het eten klaar is dan hun kinderen gewoon te roepen. Een onderzoek heeft aangetoond dat veel mensen het roepen naar hun kinderen opgegeven hebben. De sms blijkt een steeds populairdere en effectieve manier te zijn voor familieleden om te communiceren. Onderzoekers zeggen dat berichten als 'zet de tv stiller', 'is het eten al klaar?' en 'ben je al wakker?' steeds meer gestuurd worden. Vooral vrouwen jonger dan 44 gebruiken de sms frequent om hun kinderen iets te vragen. Ook op het werk wordt sms'en populairder. Meer en meer werknemers gebruiken het om zich ziek te melden of om de baas te laten weten dat ze te laat zullen zijn. Anderen sturen collega's dan weer berichten terwijl ze in een vergadering zitten, terwijl 11 procent van de studenten en afgestudeerden vindt dat het aanvaardbaar is om hun baas via sms om opslag te vragen.
Texas City werd in 1958 gecreëerd, tijdens de wereldtentoonstelling aan de Heizel. Nadien werd het dorp heropgebouwd in Tremelo en in de jaren 60 groeide het westerndorp uit tot een echte toeristische trekpleister. Regelmatig werden er shows georganiseerd. Texas City stond mee aan de wieg van de countrymuziek in ons land.
Farewell Texas City
TREMELO - Het westerndorpje aan de Basdongenstraat moet weg. Dat besliste een Brusselse rechter. Na een procedureslag van twintig jaar haalt de naburige familie haar slag thuis. Ooit was het westerndorpje erg populair. Het vormde vaak het decor van televisiereeksen. Jacques Vermeire en Gaston en Leo namen er reeksen op. Onlangs nog vormde het dorp het decor van de Franse langspeelfilm La Meute. Ook nu nog worden er vaak kampen georganiseerd waarbij de bezoekers een weekend lang in tipi's leven en een echte Amerikaanse saloon kunnen bezoeken, afkomstig van de wereldexpo in 1958.
Maar daar komt verandering in. Een Brusselse rechter beoordeelde de klacht van de buren, die beweren dat het pand niet meer in oorspronkelijke staat is, als gegrond...
* Werkzaamheden Leuvensesteenweg Kampenhout van 9 augustus tot 6 september
foto: Google Earth
Leuvensesteenweg (N26) in Boortmeerbeek en Kampenhout: heraanleg van het wegdek .
Het Agentschap Wegen en Verkeer start op 9 augustus met de heraanleg van het wegdek van de Leuvensesteenweg tussen de rotonde aan de Gamma en het kruispunt met Schrans. Over een afstand van een kilometer worden de betonplaten opgebroken en opnieuw aangelegd, omdat de huidige betonplaten aan vernieuwing toe zijn en te veel geluidshinder veroorzaken. Tijdens de werkzaamheden blijft het verkeer in de richting van Leuven mogelijk; het verkeer in de richting van Mechelen wordt omgeleid. Als de weersomstandigheden het toelaten, zullen de werkzaamheden in hun geheel beëindigd zijn tegen 6 september.
Omleidingen
Het personenverkeer in de richting van Mechelen wordt tijdens de eerste fase omgeleid via de Haachtsesteenweg (in de richting van Haacht) (N21), de Oudestraat en de Laarstraat.
Het vrachtverkeer van 7,5 ton of meer wordt omgeleid via de Haachtsesteenweg (N21 in de richting van Brussel), de Luchthavenlaan (N211), de E19 (oprit Vilvoorde Cargo, afrit Zemst) en de Robert Schumanlaan (N267).
AWV maakt van de werkzaamheden gebruik om ook de fietspaden gedeeltelijk te vernieuwen.
De kostprijs van de werkzaamheden bedraagt 500.000 euro (incl. btw). De werkzaamheden worden uitgevoerd door Wegebo nv.
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk