Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
Bisschop en wonderdoener, ook bekend als Allbinus of Aubin, geboren ca. 470. In zijn jeugd bezocht hij het klooster te Tincilloc in Engeland. Hij werd abt op zijn 35ste en bisschop van Angers in 529. Vanwege zijn wonderen kwamen en vele pelgrims op hem af. Daarbij was hij groots en edelmoedig voor de zieken en armen. Ook kocht hij slaven vrij, wanneer maar mogelijk en hij zorgde ook voor hen. Hij zette zich af tegen de incestueuze huwelijken die vooral bij de adel schering en inslag waren. Hij werd aanzien als de patroonheilige die beschermde tegen piratenaanvallen. Zoals zovele heiligen is zijn figuur omweven door legenden.
Het bestuur van supportersclub "De Sprinters" verenigd achter een frisse pint in supporterslokaal café De Tortelduif. (L>R) Frans Moelants, Rikske Grauwels, Pierre Heusdent, Felix en Jozef Pashuyzen. De affiche aan de muur kondigt een nieuwe koerswedstrijd aan:
(foto Marie-Jeanne Heusdent)
Gemeente Tildonk met toelating van de gemeenteoverheid
op Zondag 23 augustus 1964
2de GROTE PRIJS VOOR NIEUWELINGEN BWB Ingericht door de supportersclub "De Sprinters"
Afstand 70 km. 3500 fr. prijzen en premies, palm en beker voor de winnaar
m.m.v. brouwerij Mena, dagblad Het Volk, zuivelfabriek Lactovita en brouwerij De Koninck
De wielerwedstrijd werd blijkbaar verreden tijdens de fameuze "Hoekskes Kermis". Want wat lezen we in de Haechtenaar van 16/8/64 in verband met het erop volgende weekend?
Waarheen dansliefhebbers ? HOEKSKES KERMIS
Spiegeltent. Zaterdag, zondag en maandag: "The Happy Boys", zondag: "William and his Jets"
Het begin van een
nieuwe maand betekent doorgaans ook enkele wijzigingen voor ons
dagelijks leven. In maart 2010 is dat niet anders. Een overzicht.
Toegankelijkheid gebouwen Er
gelden nieuwe Vlaamse normen voor gebouwen die publiek toegankelijk
zijn. Zo moeten de deuren breed genoeg zijn en in de juiste richting
opengaan, gangpaden recht, breed en hoog genoeg zijn, enz. Op die
manier moeten de gebouwen beter toegankelijk worden voor onder meer
rolstoelgebruikers en ouderen. In appartementsgebouwen heeft deze
maatregel weerslag op de gemeenschappelijke ruimten. Maar ook de bakker
en de beenhouwer moeten zich aanpassen. De nieuwe verordening geldt enkel bij nieuwbouw, verbouwingen of uitbreidingen van gebouwen die publiek toegankelijk zijn. Gebouwen
met een publiek toegankelijke ruimte die kleiner is dan 150m²- denken
we daarbij aan kleine bakkerijen, slagers, cafés, - hoeven alleen hun
toegang toegankelijk te maken. Wanneer gebouwen die bestaan uit
verschillende verdiepingen, groter zijn dan 150m², maar kleiner dan 400
m², is het alleen verplicht om de gelijkvloerse verdieping toegankelijk
te maken, wanneer die dezelfde functies biedt als de volgende
verdiepingen. Gebouwen groter dan 400m² moeten dan weer volledig toegankelijk zijn. Tot
slot moet er voor gebouwen groter dan 7.500 m²advies ingewonnen worden
bij een erkend adviesbureau toegankelijkheid, zodat deze constructieve
en kostenbesparende tips geven vóór de bouwwerken.
Parkeren duurder in Mechelen In
Mechelen worden de parking Rode Kruisplein en de oude OVAM-parking
(Kan. De Deckerstraat) op weekdagen tussen 8u en 18u betalend en stijgt
de prijs van de parking Zandpoortvest 1 en 2 op diezelfde momenten van
0,25 euro naar 0,30 euro per uur. Een dag parkeren kost 3 euro in
plaats van 2,50 euro.
Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt zijn tegen duivenweekend
HAACHT - Overal in Vlaanderen is het duivenweekend volop aan de gang. Ook morgen zal er nog jacht gemaakt worden op houtduiven. Voornaamste reden voor deze jacht is de schade die de dieren aanbrengen aan de teelten van landbouwers. Is deze jacht echter wel verantwoord en noodzakelijk in onze gemeente? We vroegen het aan Johan De Meirsman, lid van de vogelwerkgroep van Natuurpunt Haacht.
Uit de uitgebreide en langdurige broedvogelinventarisaties en losse waarnemingen van Natuurpunt Haacht blijkt dat er in onze gemeente vandaag allesbehalve sprake is van een zogenoemde duivenplaag. Er is eerder sprake van een tendens van panikeren wanneer de ene of de andere vogelsoort erin slaagt het goed te doen. Een voorbeeld hiervan is de aalscholver, die vooral geviseerd wordt door de vissersverenigingen. Nog een nieuw slachtoffer is de kauw die nu ook geviseerd wordt door jagend Vlaanderen", aldus De Meirsman.
Volgens Johan is het schieten op trekvogels helemaal geen verantwoorde manier om een lokale populatie te regulariseren. Ook blijken jagers er in Vlaanderen en dus ook in Haacht voederplaatsen op na te houden voor fazanten. Natuurlijk trekt deze voederplaats ook andere vogelsoorten aan en laat dat nu vaak houtduiven zijn.
Hoe kan men het verdedigen dat men eerst een vogelsoort gaat bijvoederen en zo het broedsucces en de overlevingskansen in de winter gaat vergroten om ze nadien opnieuw te gaan bestrijden onder het mom van overlast door te grote populatie vraagt Johan zich af.
Ook met de Jachtwetgeving loopt De Meirsman niet zo hoog op. In het jachtopeningsbesluit is bijzondere bestrijding mogelijk gemaakt voor wat betreft de houtduif. En dit onder andere ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen. De toegelaten periode hiervoor is tussen 1 maart en 14 september. Dit is zowat de volledige periode van voortplanting van de houtduif. Het is een schande dat in Vlaanderen kan gejaagd worden op vogels met jongen.
De Hubertusvereniging Vlaanderen zelf is hier ook niet helemaal voorstander van, toch wordt de bijzondere bestrijding jaarlijks in het Vlaamse land aangevraagd", zegt Johan. "Dit item staat niet ter discussie, maar ik wil maar wijzen op de hiaten in de wetgeving ter zake. Tot slot wil ik nog even in de verf zetten dat een gecoördineerde jacht op trekvogels in het voorjaar in strijd is met de Europese Vogelrichtlijn. De slachtpartij waartoe opgeroepen door de Boerenbond is dan ook volstrekt illegaal.
Ziekenzorg Tildonk nodigt uit! . Op zondag 7 maart 2010 organiseert Ziekenzorg CM Tildonk zijn jaarlijkse EETDAG. Op het menu staan verschillende croques, pensen met appelmoes, en pannenkoeken, vergezeld met warme of koude drank naar keuze. Dit alles gaat door in zaal Familia, Kruineikestraat 2 te Tildonk. De opbrengst wordt volledig gebruikt ten voordele van onze zieken. Iedereen is hartelijk welkom van 12 uur tot 19 uur.
In het Rijksarchief te Leuven bevindt zich een uitgebreid archief van de vroegere Commissie van de Openbare Onderstand (COO) van Leuven. De bezittingen van de Commissie waren afkomstig van 'de Grote Heilige Geest van Leuven' ten tijde van het Ancien Régime. Deze instelling bezat ook een aantal grote hoeven en bijhorende gronden. Een van die grote pachthoven betrof het Heylig Geesthof te Tildonk, gelegen op de grens met Winksele-Delle en Herent, juist naast de Lipse. De oorspronkelijke benaming van de hoeve was trouwens Hof Ter Leeps.
We hebben jaren geleden het archief van de COO van Leuven vrij grondig doorploegd en heel wat nota's genomen m.b.t. de hoeve te Tildonk. Onder meer hebben we toen een plattegrond overgetekend van de hoeve met tuin en vijver, zoals die erbij lag in 1815.*
LEGENDE 1. hoeve en stallen 2. schuur 3. vijver 4. groententuin (in oude documenten 'coolhof' geheten) 5. de huidige Ketelstraat 6. de Lipse 7. het wegje naar de huidige Mechelse Steenweg
* RAL, ACOOL, 6809: 'Fermes du Grand St Esprit de Louvain. 1815'.
LEUVEN/HAACHT/KAMPENHOUT/BOORTMEERBEEK - De trafiek op het kanaal Leuven-Dijle, de Leuvense Vaart, is het afgelopen jaar toegenomen met liefst 110 procent. De verdubbeling van het vervoer op het kanaal van 195.000ton in 2008 naar 412.000 in 2009 is een gevolg van de afvoer van grond afkomstig van baggerwerken op het kanaal zelf, maar ook van werken aan het UZ Gasthuisberg in Leuven. Daar werd een enorme bouwput uitgegraven. De resultaten van de Leuvense Vaart staan in schril contrast met die van de andere kanalen die Waterwegen en Zeekanaal beheert, want daar daalde de trafiek fors door de crisis. In 2009 investeerde Waterwegen en Zeekanaal fors in een nieuwe aanmeeruitrusting op de sluizen langs de Leuvense Vaart. Daarnaast werden de bedieningstijden op het kanaal gevoelig uitgebreid. De sluizen van Tildonk, Kampenhout, Boortmeerbeek en Battel worden voortaan allemaal van op afstand bediend vanuit de centrale verkeerspost in Kampenhout. Ook een groot deel van de beweegbare bruggen is geautomatiseerd. De rest volgt in 2010. Ook dit jaar volgt het verleggen van het jaagpad ter hoogte van de sluizen van Tildonk en Boortmeerbeek om de fietsveiligheid te verbeteren. Over de cruciale ontsluiting van de industriezone Hambos in Tildonk is wel nog steeds geen overeenstemming bereikt. (STL)
777) De eerste kerk van Winksele-Delle in de 'Padoue' (1899)
In de 19de eeuw
maakte het gehucht Delle deel uit van de parochie Winksele. Rond 1890
probeerde de pastoor van Buken het gehucht Delle bij zijn parochie aan
te hechten, maar dit stuitte op een veto van de bisschop. Op 3 november
1899 vroegen de Dellenaren om een eigen parochie op te richten. Op 25
juli 1900 ondertekende kardinaal Goossens het K.B. waarmee de nieuwe parochie een feit werd.
Het eerste kerkje betrof een noodkerk in
de 'Padoue', eigendom in de Eikestraat sedert 1884 van de Tildonkse zusters ursulinen. Voordien bevond zich op deze plaats het aloude Hof ter Eycken. De aankoop
van de eigendom verliep niet geheel rimpelloos en de zusters richtten zich
daarop met hun smeekbeden tot de heilige Antonius van Padua (of 'Padoue' in het Frans). Die naam bleef nadien hangen...
(Coopmans K. e.a., 100 jaar Delle, Winksele-Delle, 2000; foto's idem; Hamels J., 'Onze monumenten. De Padoue, het vroegere hof Ter Eycken te
Winksele-Delle', HOGT 20 (2005) 295-297.)
De 'Padoue', noodkerk van Delle van 1899 tot 1936.
In De Volkswil, het weekblad der Leuvense socialisten (de 'Leuvensche Werkliedenpartij') met redactieadres in lokaal De Proletaar
in de Mechelsestraat, werd in de editie van 16 december 1899 de draak
gestoken met de Dellenaren en hun kerk. Er werd in het artikel eveneens allusie gemaakt op
de meisjesschool die de Tildonkse ursulinen in de gebouwen van de 'Padoue' poogden te vestigen, en die er ook effectief kwam in 1903. In het artikel is sprake van: 'n stuk grond van "zwarten". Het is ons niet duidelijk wie of wat hiermee bedoeld werd.
Lees even mee:
Artikel in het Leuvense socialistische weekblad De Volkswil (16/12/1899).
In 1903 ging in de 'Padoue' een meisjesschool van start. Op de foto zr. Jozefa en zr. Alfonse, de zusters-onderwijzeressen
die in het klooster van Tildonk woonden en elke dag op en af naar Delle moesten, eerst te voet, later met de fiets...
* Voordracht over kroniekschrijver Lodewijk van Velthem (1270-na 1326)
Het genootschap voor Heemkunde van Herent richt samen met de kerkfabriek en parochieploeg van Veltem en het Davidsfonds van Herent
een unieke VOORDRACHTAVOND in op
vrijdag 26 februari om 20.00 u. in de Sint-Laurentiuskerk van Veltem
over
Lodewijk van Velthem. De kroniekschrijver en zijn werk
door Bart Besamusca (Utrecht), Geert Warnar (Leiden) en Remco Sleiderink (Brussel), redacteurs van het boek 'De boeken van van Velthem'. Toegang: 2
Aan het begin van de veertiende eeuw was een zekere Lodewijk pastoor van de Sint-Laurentiusparochie in Veltem. Deze Lodewijk van Velthem was niet alleen priester, maar ook een belangrijk kroniekschrijver. Hij schreef als voortzetting van de Spiegel Historiael van Jacob van Maerlant (die aan het jaar 1113 was gekomen) een uitgebreide rijmkroniek, waarbij hij de wereldgeschiedenis koppelde aan allerlei grote en kleine gebeurtenissen uit zijn eigen omgeving (met zelfs enkele mirakels die in Veltem gebeurden). Zijn kroniek is ook een van de belangrijke bronnen voor de kennis van onder meer de Guldensporenslag. Lodewijk bracht ook allerlei spannende verhalen bij elkaar over koning Arthur, de tovenaar Merlijn en de ridders van de Ronde Tafel. Hij was niet zomaar pastoor. Hij was geleerd, dat zeker, maar hield ook van mooie verhalen.
Zoals je weet hebben we vorig jaar replica's van oude postkaarten van
Tildonk verkocht waarvan de opbrengst integraal bestemd was voor het
project Fissel te Senegal.
Tildonkenaar Willem Gordts vertrok begin oktober voor zes maanden naar ginds. Je kan zijn belevenissen volgen op
Zo
lezen we in het laatste bericht dat het geld dat hij reeds meekreeg, zal aangewend worden als
'startkapitaal' voor de verdere werking van het centrum (CRCF)
waarin hij momenteel meedraait. Hij belooft ons daar binnenkort nog meer uitleg en
informatie over te verschaffen.
Op 12 april keert hij terug naar Tildonk, maar in maart gaan we hem ter plekke eerst nog eens bezoeken.
Sporadisch
werden nog sets van de postkaarten verkocht en met dat geld hebben we
o.m. kappersmateriaal aangeschaft (dat we in maart meenemen naar ginds).
Aan het centrum is immers onder meer een kappersschool verbonden, doch er
heerst groot gebrek aan degelijk materiaal. Zo dienden de leerlingen
zich in het verleden te behelpen met kinderschaartjes...
Er zijn nog steeds
een aantal sets van de postkaarten te bekomen. Prachtige kwaliteit zal iedereen beamen die al in bezit is van de kaarten.
Wie interesse heeft, gelieve nu te
bestellen a.u.b.
Dan kan ook met dat geld nog wat materiaal aangeschaft
en bezorgd worden.
Gebruik hiertoe de mail-mij knop in de rechterkolom van deze
blog.
Telefonisch kan ook: 016 60 47 85
776) Devotie- en andere prentjes (2. Verering OLV Banneux)
Het werd al meermaals aangehaald in deze blog: Tildonk onderhield steeds een bijzondere band met Banneux. Onderpastoor Simons heeft daar een grote rol in gespeeld, maar ook het echtpaar Desmeth dat indertijd Mariette Beco, 'de zienster van Banneux' heeft opgevangen. Evenzo waren de zusters ursulinen en de hoofdonderwijzer van de jongensschool, Alfons Andries, hierin betrokken. Door de jaren heen zijn er talloze bedevaartautobussen van Tildonk richting Banneux gereden (zie blog nr. 766). Het begon allemaal in de maand januari van 1933 te Banneux toen de kleine Mariette Beco er diverse OLV-verschijningen meemaakte.*
(holy cards, images pieuse)
De afbeelding op het prentje stelt de 'Maagd der Armen' voor met een geknielde Mariette Beco. Op de rechterzijde staat een gebed afgedrukt. In miniscule letters onderaan de prent staat: 'Litho Aug. Nicolet, Verviers.' We zochten het even uit, doch vonden geen kunstenaar met deze naam terug. Wel troffen we een drukker-uitgever Auguste Nicolet in de bewuste periode in Verviers aan (1895-jaren '30), gespecialiseerd in volkskundige en literaire Waalse uitgaven. Op het prentje staat geen jaartal, we vermoeden dat het korte tijd na de verschijningen uitgegeven werd.
* Simonart H., 'Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band', HOGT 23 (2008) 293-308, 24 (2009) 45-55.
Tijd voor een brokje nostalgie voor sommigen onder ons. In
de jaren '60 en '70 was onze streek zowat bezaaid met dancings
allerhande. In een straal van pakweg 15 km rond Tildonk vond je er een
ganse reeks. Om er enkele op te noemen: het Breughels Gasthof (Haacht),
het Zwarte Woud (Kampenhout), het Witte Huis (Herent), 't Jagershuis
(Hever), de Rembrand (Hever), Bukenhof (Buken), de Baraka (Hever), ciné Rio (Haacht), de
Movri (Boortmeerbeek), de Toekomst (Putte), het Bloemenhof (Aarschot), de Corso (Leuven),... (wie vult aan?).
't
Was meestal een deftig gebeuren, met pa en ma die dochterlief
chaperonneerden (of hoe noem je zoiets). Meestal speelde een orkest of
een Decap-orgel. Van aan de toog stond het jonge mansvolk klaar om
naar de geliefde danspartner te spurten bij de aanvang van een nieuwe
dans. Het was gebruikelijk dat twee dansen na mekaar werden afgewerkt,
en o wee als het orkest daarbij overschakelde van traag naar rap, je
zag er zo een aantal tussenuit knijpen. Bij 'n zogenaamde 'trage (of
slow)' en ook bij de 'kuskesdans' was de dansvloer dan weer snel
overbevolkt... De zondagnamiddag was het op veel van die plaatsen: 'Thé dansant'!
775) Tildonkse straten vroeger: de Zuiddijk/Kruineikestraat
Geplukt uit het fotoarchief van Maurice Vandenheuvel, voormalig schepen van Openbare Werken in Tildonk (en Haacht). Maurice had de goede gewoonte om foto's te nemen, vóór, tijdens en na ingrijpende werkzaamheden aan Tildonks openbare wegen.
In de tuin van dokter Petit stond een rij hoge populieren. Doch die bomen bleven maar groeien en stonden eigenlijk te dicht langs de straatkant. Dus besloot men op een bepaald ogenblik om ze te rooien (1972). Ook deze actie heeft Maurice voor het nageslacht vastgelegd. Aanschouw links het befaamde hoellekot van Proo dat in die jaren ook dienst deed als aanplakbord voor affiches allerhande. Bemerk ook de hobbelige kinderkopjes van de Kruineikestraat die niet veel later onder het asfalt verdwenen...
Ieder jaar rond deze tijd werkt de Basisschool rond gezonde voeding. Gezonde voeding begint met een stevig ontbijt! De leerkrachten van de Sint-Angela Basisschool springen op zondag 7 maart vroeg uit de veren om een lekker ontbijt samen te stellen en aan huis te leveren. Hoe? U bestelt vooraf (tot 26 februari) > pdf bestelbon in bijlage, en betaalt samen met de bestelling Meer info:
Wat zit er in een pakket en hoeveel kost het? Het pakket (voor 1 persoon) bestaat uit: twee pistolets, boter,
aangepast beleg, een zuivelproduct, koffie of thee, een stuk fruit,
dessert. Elk pakket - fraai verpakt - kost, dankzij sponsoring, slechts 9 EUR.
Ook deze keer kijken we uit naar de activiteiten die dit
weekend plaatsgrijpen.
Vrijdag 19 tot zondag 21 februari:
* KWB gaat op verplaatsing: Wandelweekend te Weidenbach.
Vrijdag 19 februari:
* HAGOK richt een voordracht in over het arboretum te Wespelaar; 20.15 u., zaal gemeenteschool, El. Willemslaan 4 te Wespelaar. Zondag 21 februari: * KLJ-Tildonk:Speelnamiddag van 14.00 tot 17.00 u., (aan het
rode poortje in de Kruineikestraat naast nr. 6). Iedereen van 6 tot 16 jaar is
welkom.
'Het is
nog niet zo lang geleden dat het expansieve rooms-katholieke geloof een
cruciale invloed had op de samenleving. Op de maatschappij in het algemeen,
maar ook op de opvoeding van de meisjes in het bijzonder. Zo werden de dochters
uit de burgerij en de betere kringen vroeger vaak naar een pensionaat
gestuurd om daar van de nonnen een goede, degelijke en vooral vrouwelijke
opvoeding te krijgen, die erop gericht was goed katholieke echtgenotes en
moeders van hen te maken.
Het
aantal vrouwen die tussen 1920 en 1965 tijdens de bloeiperiode van de
rooms-katholieke meisjesinternaten in Nederland en Vlaanderen interne
kostschoolleerlingen waren, is niet onaanzienlijk '
Bovenstaande
tekst lazen we op de achterflap van het boek van Marieke Hilhorst, Bij de zusters op kostschool. Geschiedenis van het
dagelijks leven van meisjes op rooms-katholieke pensionaten in Nederland en
Vlaanderen, (1989), Utrecht, Bruna.
Een vlot
geschreven boekje, waarin de auteur vele vrouwen aan bod laat komen die ons via
hun herinneringen toegang geven tot de intrigerende microcosmos en de geheel
eigen vrouwencultuur die het meisjespensionaat belichaamde. Een wereld ook die
onherroepelijk voorbij is...
Verbaast
het ons dat we op pagina 27 een foto terugvonden: Leerlingen van het
pensionaat van de Ursulinen in Thildonck in de recreatiezaal, begin van deze
eeuw?
Trefwoorden
deftige meisjes en burgerdochters, rangen en standen,
status, de verkeerde school, een geïsoleerde opvoeding, buiten de poort,
heimwee en uitbreken, een streng en gedisciplineerd leven, eigen bezittingen, braafheid,
een vrouwelijke opleiding, welopgevoede jongejuffrouwen, slaapzalen en
chambrettes, reglementen, verzet, de zusters, naar de kerk, de katholieke zuil,
mariakinderen, naar het klooster, goed katholieke gezinnen, deugd en zonde,
bidden en biechten, katholieke deugden,
lichaam en sex, pedagogen en onkuisheid, jongens, verboden goed, gemengd
dansen, gekleed in bad, menstruatie, een microcosmos, subgroepjes, verdeel en
heers, de groepssfeer, privacy, niet met zn tweeën; daar loopt de duivel
tussen!, bijzondere vriendschappen, reünies en oude vriendschappen
Het boekje in kwestie tref je tegenwoordig nog wel eens aan op de tweedehandsmarkt.
Aha! WetenStappen in Leuven is een wetenschappelijk wandelparcours
langs de Leuvense universiteit en de 3 Leuvense hogescholen. Het
onderwerp van de wandeling verandert om de 3 jaar.
Voor elk van de 13 faculteiten, aan de 3 hogescholen en aan
een aantal belangrijke gebouwen staat een groot paneel met een straffe
vraag en een slim antwoord. In 5 talen en ook met info op kindermaat.
15 kilometer stappen, waarvan 6 km in het centrum, kan een mens flink
wat kennis opleveren. Een slimme geest in een gezond lichaam.
Aha! WetenStappen in Leuven is een samenwerkingsproject van Toerisme Leuven en de Associatie K.U.Leuven.
Met passie op stap
Vanaf juni 2009 staat Aha! WetenStappen volledig in het teken van
Passie. Daarmee sluit dit wandelparcours perfect aan bij de
openingstentoonstelling van M 'Rogier van der Weyden 1400|1464 - De
Passie van de Meester' op 20 september 2009.
Knappe koppen van de
Leuvense universiteit en hogescholen hebben heel hard nagedacht over
passie. Zijn er dieren die elkaar eeuwig trouw blijven? Bestaat een
'crime passionnel'? Speelt passie ons parten in de winkel? Dat en nog
veel meer kom je te weten tijdens dit gratis wandelparcours. Doe het
met passie!
Vlieg wandelt mee
Zowel jong als oud kunnen wat
opsteken van Aha! WetenStappen. Op elk paneel bedenken Vlieg en Meester
Jan een speciale vraag voor enthousiaste meisjes en jongens. Het juiste
antwoord ontdek je op de achterkant van het paneel. Noteer Aha!
WetenStappen in Leuven dus als familie-uitstap in je vakantieagenda! Of
in je schoolagenda als schooluitstap.
Praktisch
Aha! WetenStappen is een
wandelparcours zonder gids. Bij In&Uit Leuven ligt een gratis
brochure met het volledige wandelparcours klaar. Voor 3 euro is er een
cahier met uitgebreide info over alle vragen en antwoorden.
Om de
twee weken tref je hier een paar portretten van onze Tildonkse
voorzaten.Met een klein beetje commentaar op zijn
Tilloenks. Soms zijn we zelfs niet zeker wie er op voorkomt en verwachten we
enige feedback van de lezer.
Zie je ook
graag een van je voorouders of verwanten verschijnen in Den Tilloenksen almanak? Bezorg ons dan een
foto en we bedienen je op uw wenken!
Corinne Van den Borre,
mère Marie Ignace de marie Immatraculée, Edingen, Fons Persoons,
Pauline Gerardy, Maria Gerardy, Jules Persoons
772) Ursulinen van Tildonk in het voetspoor van pater Lievens in India
Pater Lievens, de apostel van Chota-Nagpur Constant Lievens (Moorslede, 10 april 1856 Heverlee, 7 november 1893) was een Vlaamse jezuïet en missionaris in India. Lievens volgde humaniora aan het Kleinseminarie te Roeselare en studeerde af in 1876 samen met Albrecht Rodenbach. In 1877 ging hij aan het Grootseminarie te Brugge theologie studeren. Hij legde zijn kloostergeloften af op 22 oktober 1880, dezelfde dag dat hij vanuit Oostende op missie naar India vertrok waar hij in 1883 te Calcutta tot priester werd gewijd. Lievens zette zich niet alleen in voor de kerstening van het hem toegewezen gebied, maar ook voor onderwijs, caritatieve werken en meer respect voor de mensenrechten. In 1891 werd bij Lievens tuberculose vastgesteld. Hij was toen al een tijd verzwakt. Hij keerde nog voor behandeling naar België terug in 1892 maar overleefde de ziekte niet. De Lievensmissie is uitgegroeid tot een fenomeen en een van de meest bloeiende jonge kerkgemeenschappen ter wereld. Zo telt het Seminarie van Ranchi tegenwoordig meer dan 300 seminaristen Constant Lievens kreeg de eretitel Apostel van Chota-Nagpur. Een proces tot zaligverklaring werd in 2001 ingeleid. (1) De eerste Tildonkse ursulinen vertrekken naar Ranchi Pater Lievens stelde een grote nood naar onderwijs voor de Indische meisjes vast en stuurde in 1888 een smeekbrief naar het thuisfront. Daarop werd gevolg gegeven door de Zusters van Loreto die in Ranchi een klooster en een school bouwden (1890). De Zusters van Loreto konden echter alleen niet voldoen aan de nood en daarop werden de ursulinen van Tildonk aangesproken. Op 8 oktober 1902 bracht pater Grosjean, reguliere overste van de West-Bengaalse Missie, een bezoek aan het klooster te Tildonk en reeds op 4 december kon algemeen overste zuster Ignace aan kardinaal Goossens in Mechelen vier kandidaat-missionarissen voorstellen. (2) Diezelfde dag werd in het klooster een afscheidsceremonie ingericht in aanwezigheid van de families van de missionarissen en s anderendaags op 5 december 1902 greep de afreis plaats naar India. De vier werden per automobiel (!) naar het station van Wespelaar gevoerd van waaruit ze verder reisden langs het spoor naar Namen. In elk station waar de trein onderweg halte hield (Wespelaar, Leuven, Brussel en Namen) stonden oud-leerlingen op het perron om de kersverse missionarissen uit te wuiven. Vanuit Namen vertrokken ze de dag daarop naar Zwitserland en verder naar Italië. In de havenstad Genua scheepten ze in voor een lange bootreis met bestemming Bombay. Vanuit Bombay reisden ze in stijl verder met de Push-Push naar Ranchi in de regio Chota-Nagpur. Op 13 januari 1903 arriveerden de zusters ursulinen van Tildonk op hun post. Ze waren niet minder dan 39 dagen onderweg geweest! (3) Vandaag 16 februari 2010, meer dan 103 jaar na datum, zijn de ursulinen van Tildonk nog steeds erg actief in India! (zie hun website ginds:www.ranchiursulines.org/)
(1) Wikipedia; www.lievensmuseum.org (2) De vier eerste Tildonkse missiezusters waren: zr. Gonzague Murless (+1949), zr. Anthony Anneessens (+1935), zr. Ursula Greenslade, ursuline convent Upton, England (+1957), zr. Sabine Van Seybroeck (+1966). (2) Annals of the ursulines of Tildonk in India (1903-1953), Archief ursulinen Tildonk.
1. Pater Lievens, een tekening van Jan Van Puyenbroeck (uit: Marlier A., Pater Lievens' geïllustreerde levensschets, Davidsfonds Leuven, 1931).
2. Een 'Push-Push'; met dergelijke inlandse wagen werden de Tildonkse missiezusters in 1903 vervoerd.
3. Postkaart waarop een ursuline van Tildonk in Bengalen voorkomt (bemerk de witte missiekledij).
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk