Bereken de dag van de week waarop 'n bepaalde gebeurtenis uit het verleden plaatsgreep (bvb. je geboortedag) >>> Kalender
T I L D O N K
Gemeente Haacht Prov. Vl.-Brabant
4 km > Haacht
5 km > Werchter 8 km > Tremelo 11 km > Leuven
18 km > Mechelen 20 km > Aarschot 30 km > Brussel
E-MAIL
Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
TILLOENK VRUGER
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011 NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS AF EN TOE MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN...
Jan Gordts
Op 7 februari start Djembefoli een nieuwe lessenreeks Afrikaanse dans.
De tien lessen worden begeleid met
live-percussie en vinden plaats op zaterdag van 12,30 tot 14 uur, in de
turnzaal van de gemeentelijke basisschool te Haacht (Verhaegenlaan 7). De eerste
les vindt nu zaterdag plaats.
590) Toen er nog op de vaart gevist werd met netten en fuiken... (1783)
Toen er nog op de vaart gevist werd met netten en fuiken...
In het archief van de gewezen Tildonkse notaris Guillielmus Lanciers (1) vonden we een akte terug uit 1783 waaruit duidelijk blijkt dat er indertijd vanuit een sloep met netten en fuiken op de niet lang tevoren gegraven vaart werd gevist.(2) Het was toen normale zaak dat zulks verpacht werd. Het geld zal de stad Leuven trouwens goed van pas gekomen zijn, de vaart was immers nooit een winstpost voor de stad. Laten we echter het document zelf aan het woord:
Transport van netten ende afstant van visserije wegens Anna Maria Lemmens, weduwe van Rombout Van Thielt, aen Peeter Vanden Poel (Thildonck)
Anna Maria Lemmens weduwe wijlen Rumoldus Van Thielen innegesetene van Thildonck verclaert afstandt te doen ten behoeve van Peeter Vanden Poel oock innegesetene van Thildonck van allen het recht dat sij is hebbende aen de visserije op de Lovensche Schipvaert, mede over te geven ende te cederen haere hellight (jg, de helft) in de boordt ofte schuijdt netten bestaende in een sleijp een voorspan net fuijcken ende gelijck allen tegene sij met dito Vanden Poel in gemeijnschap is besittende ende gedient hebbende voer de selve visserije.
Den acceptant sal moeten int geheel betaelen dit loopende jaer des selve visserije te verscheijden 1 januarij 1784 de somme van 30 gulden en 10 stuijvers.
Beiden ondertekenden met een kruisje.
(1) Guilielmus LANCIERS (°Veltem, +Tildonk 17/8/1794, 1stex Tildonk 2/11/1784 met Anna Catharina Van Essche (°Tildonk, +Tildonk 16/5/1790), 2de x met Cappuyns Anna Elisabeth (°Korbeek-Dijle, +Tildonk 5/1/1817). Guilielmus of Guillaume Lanciers was notaris te Tildonk van 1770 tot aan zijn overlijden in 1794. Hij werd nadien opgevolgd door Jean Corneille Wirix (1794-1807). (2) Algemeen Rijksarchief Brussel, Notariaat Generaal van Brabant, nr. 15749, akte nr. 126 (26/12/1783).
HAACHT - De Mammobiel komt naar Haacht, van 12 februari tot en met 2 maart.
Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker wordt georganiseerd in samenwerking met
de huisartsen, gynaecologen, radiologen, de gemeente- of OCMW-besturen, de
provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse Gemeenschap, het Leuvens Universitair
Centrum voor Kankerpreventie en de LOGO-netwerken.
We hadden het er al vroeger over dat het Tildonkse pensionaat halverwege de 19de eeuw actief recruteerde in het buitenland, en wel meer bepaald in Engeland. >Zie bijdrage nr.472 van 3/7/2008 'Pensionnat for Young Ladies (1856)' Maar kijk eens waar ons oog nu op viel...
In de 11 december 1874-editie van de wel zeer prestigieuze krant 'The New-York Times' werden onder de titel 'Educational. Domestic and foreign notes' allerlei wetenswaardigheden meegedeeld in een artikel dat ging over diverse Amerikaanse colleges en universiteiten. Awel, ergens midden in dat selecte rijtje troffen we zo maar ineens de school van 'the Ursuline Convent at Thildonck near Louvain, Belgium' aan. Het was de enige instelling van buiten Amerika die in het artikel aan bod kwam!
Driehonderd leerlingen van 7 tot 20 kregen in het Tildonkse klooster onderricht, hetgeen hun ouders op jaarbasis 16 pond (80 dollar), kostte, extra's inbegrepen. Voor dit onderricht waren volgens het krantenbericht zo maar eventjes 80 Engelse en Franse nonnen in de weer (nota: Engels- en Franssprekend werd hier wellicht bedoeld). Tweederde van de leerlingen was katholiek, het resterende derde protestant (maar dat was blijkbaar geen bezwaar).
Het feit dat het onderwijs van de Tildonkse ursulinen zich fel naar de praktijk toe richtte, vormde wellicht het beste argument in het artikel. Want laat ons wel wezen, bovenstaande tekst in de NY Times was niet minder dan pure (betaalde?) reclame. Blijkbaar hadden zulke redactionele artikels het verhoopte resultaat. Vele honderden buitenlandse pensionaires hebben gedurende meer dan een eeuw nadien nog de Tildonkse schoolbanken versleten...
Een klasfoto die genomen werd
op de koer van de oude jongensschool naast het gemeentehuis. Met de nodige bereidwillige hulp hebben we zowat iedereen kunnen lokaliseren (met dank aan Emiel Van den houdt, Guillaume Beckers en Paul Decoster).
Boven (L-R): de schoolmeester Jozef
Bisschop, Jos Laurens, Jos Vogeleer, Jos Mertens, Willy Vercammen, Jean-Paul Janssens, André
Laurens, Paul Gordts, Jos Dams, Emiel Gordts, Roger Gordts, Jaak Verbelen
Midden: Lucien Van Langendonck, ?, Willy Artois, Emiel Van den houdt, Gust Verbiest, Germain Vandesande, Herman Avonds, Victor De Swert, Jan
Thijs, Lucien Decat, Ferdinand Vanderlinden
Onder: Dirk Dewinter, Freddy Van den Schrieck, Freddy Engelborghs, Roger Vangijsel,
Guillaume Beckers, Gustaaf Baudenprez, Mathieu Van Meerbeeck, Alfons De Becker, Paul De
Coster
* Vandaag exact 64 jaar geleden: Grootste scheepsramp aller tijden
De Wilhelm Gustloff als hospitaalschip in Danzig (1939) - foto Bundesarchiv
Op 30 januari 1945 vond de grootste scheepsramp uit de geschiedenis plaats (in termen van slachtoffers afkomstig van één vaartuig). Het Duitse passagiersschip `Wilhelm Gustloff` werd uren na zijn vertrek vanuit Kiel getorpedeerd door een Russische onderzeeboot. Van de naar schatting vijf- tot zevenduizend vluchtelingen en meer dan duizend soldaten en zeelieden aan boord overleefden slechts 1239 personen de ramp (volgens andere bronnen waren het er slechts 966). Met een watertemperatuur van omstreeks 4 graden en een luchttemperatuur van onder de min 10 waren de kansen op overleving gering. Slechts enkele reddingsboten werden met succes in het water neergelaten. De overlevenden werden opgepikt door Duitse schepen die zich in de nabijheid bevonden.
De Wilhelm Gustloff werd gebouwd door Blohm + Voss en werd op 5 mei 1937 te water gelaten als cruiseschip voor de organisatie Kraft durch Freude wat "kracht door vreugde" betekent. Tussen 1937 en 1939 was het voor dit doel in gebruik. In 1939 en 1940 werd het vaartuig ingezet als hospitaalschip. Daarna diende het gedurende het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog als onderkomen voor U-boot bemanningen in de haven van Gdynia, destijds Gotenhafen genoemd.
Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Ieder jaar op de laatste donderdag van januari, staat de poëzie een dag lang in het zonnetje
In Haacht werden de gedichten in de etalage geplaatst >>>
Maurice Vandenheuvel is vele jaren Schepen van
Openbare Werken geweest in Tildonk, en na de fusie in 1977 ook in Groot-Haacht,
zoals men de nieuwe grote gemeente toen noemde. Hij had de goede gewoonte om, telkens er
ingrijpende werkzaamheden gebeurden in het Tildonkse landschap, foto's van vóór
en nà te nemen. Op deze wijze
legde hij een mooi fotoarchief aan van de straten zoals ze er oorspronkelijk
alhier bijlagen. Naar huidige normen niet al te fraai, zoals je kan
constateren... Van tijd tot tijd zullen we uit deze bron
putten.
Voor de jaarlijkse ledenreis van KVLV, opvrijdag 15 mei 2009, werd dit jaar gekozen voor een spectaculaire boottocht. Daarbij werd ook aan de medebroeders van Landelijke Gilde en KWB gedacht, om samen dit avontuur te kunnen beleven.
De boottocht begint beneden aan het hellend vlak van Ronquières, waar onze boot 67 m omhoog getrokken wordt, om dan, gedurende 5 uur, zijn tocht verder te zetten tot aan de imposante scheepsliftvan Strépy-Thieu, waar we 73 m afdalen met de bootlift. De terugkeer met de bus gaat langs de hydraulische scheepsliften op het Centrumkanaal, die door Unesco als werelderfgoed erkend zijn.
Tijdens gans de tocht zal een ervaren gids ons wegwijs maken in de werking van de liften en de geschiedenis van het kanaal uiteenzetten.Op de boot worden wij ontvangen met koffie en een koek. s Middags genieten we van een lekkere koude schotel, gevolgd door koffie en taart.
Dit alles kunnen wij u aanbieden voor de prijs van 45,5 voor de leden en hun partner en 50,5 voor niet-leden.
Onze bus vertrekt aan de kerk van Tildonk om 7.45 u. en wij hopen terug thuis te zijn rond 19.00 u.
Opmerking: enkel de leden zijn gedekt door de verzekering van de vereniging.
Inschrijven en betalen kan u bij :
KVLV en Landelijke Gilde: Cris Ryssen Bukenstr. 35 (016/607142), op maandag 23/02/09 van 14.00 u. tot 17.00 u.; Jenny Smeyers Mortelstraat 88 (016/603795), dinsdag 24/02/09 van 18.00 u. tot 20.00 u.; Anny Van Loo Postweg 2 (016/607409), op woensdag 25/02/09 van 10.00 u. tot 12.00 u.
Hoe kunnen we de trilogie ter promotie van het witloof beter afsluiten dan met een recept van ons aller TGV (de befaamde Tildonkse Gastronomische Vereniging)? Dit ernstige herengezelschap buigt zich reeds sedert menige jaren over het ultieme culinaire genoegen. Het koken op zich is voor dit gezelschap dan ook niet min of niet meer dan een vorm van opperste kunstbeleving!
Smelt met hen mee in het genot van geflambeerde eendenborstfilet met het gezegend witloof en niet te versmaden witbier...
Geflambeerde eendenborstfilet met witloof en witbier
Ingrediënten:
- 8 stronkjes witloof
- 50 gr bakboter
- witbier
- peper
- zout
- 1 mespuntje vleesextract
- 2 eendenborstfilets
- 5 eetlepels cognac
- 1 sjalotje
- 1 eetleepel peterselie
- aardappelen
Bereiding:
De oven voorverwarmen op 180 graden.
Het witloof schoonmaken en de stronkjes wassen.
De boter smelten in een braadpan. Het witloof even
aanbakken, het witbier erop gieten, kruiden met peper en zout en op smaak
brengen met vleesextract.
Het deksel op de pan zetten en 20 min. zachtjes laten
smoren.
Het vel van de eenden enkele keren insnijden tot op het vlees en aan de velkant
aanbakken in een pan met aankleeflaag. Kruiden met peper en zout.
In een ovenschaal leggen en 20 min. laten bakken in de oven.
Het meeste eendenvet weggieten en het vlees flamberen met
cognac. Het fijngehakte sjalotje erdoor roeren en blussen met het kookvocht van
het witloof.
Eendenborst en witloof warm houden in de pan, de saus tot op
eenderde inkoken.
Dien op met gekookte aardappelen en bestrooi met gehakte
peterselie.
(Op de foto: Armand Bisschop, uitbater van de zagerij Bisschop. Deze zagerij was in Tildonk en omgeving gekend als 'de zagerij van Jef van Woil')
TE KOOP TE KOOP TE KOOP
Wat zetten de Tildonkenaren zoal te koop in 1962? Een antwoord vonden we in de kleine advertenties van het toenmalige regionale weekblad De Haechtenaar...
3/2/1962
Te koop: Twee STIEREN en een VAARS van 8 tot 12 maand, bij Marcel VANDERLINDEN,
Voetemstraat 34, Tildonk-Sas.
20/1/1962
Te huur: LABEURLAND onder Tildonk ("Tildonkveld", 47 aren) en
Winksele.
Prijsaanbieding onder gesloten omslag op 28 januari 1962, om 4 uur, te bezorgen
aan THEUNIERS Victor, Postweg 74, Tildonk.
17/2/1962
Te koop: Beste HENGSTENVEULEN, 5 maand, bij Emiel JANSSENS, 47, Terbankstraat,
Tildonk.
17/2/1962
WITLOOFLAND te huur: 2ha 30a bij René VANDENBERGE, Bukenstraat 85, Tildonk.
24/2/1962
Te koop: BRAAD- en
SOEPKIEKENS, bij Victor VAN RILLAER-THIJS, Bertrodestraat 51, Tildonk.
24/2/1962
Te huur: 50a beste
WITLOOFLAND, te Tildonk. Te bevragen: Gebrs. ARTOOS, Woeringstraat 116, Tildonk.
3/3/1962
PLASTIEKEN VLOEREN.
GODTS J. & K.,
Kruineikenstraat 62, Tildonk.
Pegulan, de meeste
verkochte vol PVC-vloerbekleding in Europa.
Schoon, modern,
onverslijtbaar, praktisch, geen speciale onderhoud, glijvast, grote
kleurengamma, dikte 1,5 en 2 mm. In banen of tegels, kan ook gelast worden.Gespecialiseerd
personeel.
Een voordeel: Geen
wachttijd. U kan onmiddelijk na de plaatsing over uw nieuwe vloer beschikken.
24/3/1962
Te koop: Een schone
volle VAARS, in de laatste maand, bij Desiré DECUBER-PUTTEMANS, Klein
Terbankstraat, 24, Hambos, Tildonk.
31/3/1962
Land te huur: 40
aren WITLOOFLAND te huur, bij Jozef PIOT, te Tildonk, Terbankstraat 26, en
schoon fantasie JEZUSKLEED aan voordelige prijs en alle bijhorigheden,
sneeuwwit.
14/4/1962
Te koop: Nest
kleine PIETRAIN-VARKENS, bij Victor VAN DEN SCHRIECK, Mortelstraat 3, Tildonk.
Te koop: Schone
VAARS, 12 maanden, bij Victor VANDE SANDE, Ketelstraat 18, Tildonk
12/5/1962
Openbare Roerende
verkoping.
Not. P. Van
Dievoet, Wespelaar, zal op maandag 21 mei 1962 te 2,30u namiddag openbaar
verkopen, ten sterfhuize van wijlen Mev. Wed. GERMONPREZ-VANDERSYPEN, te
Tildonk, Ambachtstraat 50:
Gewone voorwaarden.
Kontante betaling - 20% voor kosten.
2/6/1962
Men vraagt MANOEUVERS. Zich aanbieden: Groenkasteel, Tildonk, Mijnheer Maurice
DEVOLDER.
9/6/1962
Goede betrekking
van mannelijke BEDIENDE.
Gevraagd: in het
bezit zijn van een diploma van minstens lager middelbaar onderwijs.
Sollicitatiebrieven met curriculum vitae worden ingewacht bij: Fabrieken
Gustave Boël NV, TREBOS, Tildonk.
23/6/1962
Te koop: Beste
volle KOE, 2e kalf, TBC-vrij, laatste maand, bij VER ELST Jules, Bertrodestraat
52, Tildonk.
23/6/1962
Te koop: 2 volle
VAARZEN, bij Eduard GOESEELS, Poststraat, Tildonk.
23/6/1962
Te koop:
MERRIEPAARD, Gelders ras, bij Jan THIJS, Klein Terbankstraat 30, Hambos-Tildonk.
23/6/1962
WASMACHINE te koop,
merk S.A.M., in goede staat, 220 Volt, bij Alfons NEEFS, Beenhouwerij, Tildonk
(aan de Brug).
23/6/1962
Fabrieken G. Boël,
TREBOS, Tildonk.
Vragen: WERKLIEDEN,
kunnende in ploegen werken van 6-14 uur, 14-22 uur of 22-6
uur. Hoog loon.
11/8/1962
Eindelijk een klein
postbureau
Het bestuur der
posterijen deelt ons het volgende mede:
"Vanaf 1
augustus 1962 funktioneert te Tildonk op het gemeentehuis een bestellershalte
voor postbewerkingen, maximum 10.000 fr. per bewerking. Open, alle dagen van
10,30 tot 12 uur."
Dit wil dus zeggen
dat de inwoners van Tildonk en ook anderen, zich thans alle dagen voor kleine
postverrichtingen kunnen wenden tot het gemeentehuis, alwaar een postbeambte
zitting houdt van 10,30 tot 12 uur.
Het verheugt ons
voor de inwoners van Tildonk, dat aldus aan een bijna middeleeuwse toestand een
eind is gekomen, en zij zich thans niet meer naar Wespelaar moeten begeven voor
iedere kleine postverrichting.
18/8/1962
BONENPLUKKERS
gevraagd, vanaf donderdag 23 augustus, bij Leopold VERBELEN, Hambos, Tildonk.
1/9/1962
Te koop: Vette KOE,
bij Gustaaf GORDTS, Vijfeikenstraat 50, Tildonk.
13/10/1962
Te koop:
MERRIEPAARD, 5 1/2 jaar, zonder gebreken, bij René VAN HORENBEECK,
Woeringstraat 120, Tildonk.
20/10/1962
Wegens verandering te koop: Sterke VOORDEUR en 2
ROLLUIKEN in goede staat, bij Alfons NEEFS, beenhouwerij, Tildonk-Brug.
Op Sint Paulus sneeuw of regen, komt een mager jaar ons tegen!
Paulus (Tarsus, ca. 3 - Rome, 64 of 67) was een van de vroege leiders van de christelijke kerk en speelt een centrale rol in de vroege ontwikkeling en verspreiding van het christendom in de landen rond de Middellandse Zee, in het bijzonder in wat nu Turkije en Griekenland is. Velen menen dat Paulus voor zijn bekering tot het christendom Saulus of Saul heette. Hij wordt 'apostel der heidenen' genoemd en is de patroonheilige van schrijvers, journalisten en musici, maar ook van de zadelmakers en zeilmakers. De h. Paulus wordt zowat all-round aanroepen: tegen slangenbeten, oogpijnen, angst, krampen en onweer, en voor regen en
vruchtbare akkers...
585) STOET INHALING BURGEMEESTER DE BEHAULT (1946)
1946, dr. Raymond de Behault du Carmois wordt de nieuwe burgemeester van Tildonk
Raymond de Behault du Carmois heeft de eerste naoorlogse verkiezingen gewonnen en wordt door zijn medestanders ingehaald.. We herkennen op onderstaande foto (L>R): Philippe ('Flup') Cleynhens, Florence Verbiest, Frans Debecker ('Bekkerke'), achteraan met bolhoed Amandus Engelborghs ('Mandus Borreman'), dr. Raymond de Behault du Carmois ('Boike'), Arthur ('Ture') Peeters, Jeanne Engelborghs (getr. met 'Swoi Mus'), achterom kijkend Gustaaf Verbiest, Jeanne Moelants ('Jeanne van Proemme')*, Georgette Engelborghs ('Georgette Borreman'). Vooraan: Liliane Wijnants, een dochter van 'Tille van de Loëte'. Wie het kind (met de strik in het haar) is, hebben we nog niet achterhaald.
De foto werd genomen ter hoogte van hoefsmid Bidee (hoek Woeringstraat-Lipsestraat). Op de achtergrond zie je de werkplaats van Jef Albert (getr. met 'Irma van Fiene Goris'). * Of is het soms Frieda Bisschop?
Zondag 25
januari: * FCVV Tildonk richt in: BREUGHELDAG, in zaal Concordia. Van 12.00 tot 21.00 u. (Op het menu: boerenpensen, hoevespek met eieren, ambachtelijke frikandellen met noorderkrieken, pannekoeken, échte Tildonkse rijstpap).
Wie vroeg zich nooit af waar we eigenlijk vandaan komen?Velen zochten ijverig in de archieven naar
hun voorouders. Daarbij stuitten ze op talrijke problemen en ze liepen
uiteindelijk vast door ontbrekende gegevens.
Nu komt de wetenschap hen ter hulp door de koppeling van
genetica en genealogie. Deze zeer recente wetenschappelijke ontwikkeling kwam
pas de laatste twee decennia op kruissnelheid.
Op initiatief van VVF Provinciale afdeling Antwerpen diende
de genealogische koepel Familiekunde Vlaanderen (voorheen SVVF) bij de Vlaamse
overheid een DNA-project in.
Het project betreft in de eerste fase (2009), het oude
hertogdom Brabant, dat wil zeggen inclusief Waals- en Noord-Brabant. In
2010-2011 breidt het onderzoek zich uit over het hele land, Frans-Vlaanderen en
het Groothertogdom Luxemburg. Verschillende erfgoedverenigingen zoals Heemkunde
Vlaanderen steunen het project.
WAAROVER GAAT HET PRECIES?
Waar het niet om gaat is DNA-onderzoek voor medische
doeleinden. Dit onderzoek richt zich uitsluitend op het Y-geslachtschromosoom
van de man die niets te maken heeft met uw fysieke en psychische eigenschappen,
maar de archiefdrager van uw voorouderlijn is.
WAT IS HET CONCRETE DOEL VAN DIT PROJECT?
1. Het promoten van DNA-onderzoek, gekoppeld aan genealogisch
onderzoek
2. Onze jarenlange genealogische expertise toepassen op het
DNA-onderzoek.
3. Uitvoeren van diepgaand genetisch-genealogisch onderzoek
op 37 markers met 500 personen in 2009.
4. Het kenbaar maken van het nut van genetisch onderzoek
voor het genealogisch, het historisch,
het heemkundig en het wetenschappelijk onderzoek.
5. In bijkomende orde, deelnemen aan het internationale
Genographic Project met 200 personen in 2009 en evenveel in 2010, telkens de
helft Nederlands- en Franstaligen.
6. Het bestuderen van de resultaten voor het grondgebied van
het oude hertogdom Brabant, d.w.z. inclusief Waals-Brabant en de Nederlandse
provincie Noord-Brabant.
7. Het bestuderen van het ontstaan, de precieze locatie en
de evolutie van de taalgrens.
8. Het publiceren van de individuele en collectieve
resultaten in boekvorm en op cd-rom.
9. Het opmaken van een website en een eigen databank, die
enkel toegankelijk is voor dedeelnemers met een persoonlijke
toegangscode om hun persoonlijke gegevens en die vande andere
projectdeelnemers te kunnen inzien.
10. In een tweede fase (in 2010-2011) het onderzoek
uitbreiden naar de rest van het land, Frans-Vlaanderen en het Groothertogdom Luxemburg, inclusief
het bestuderen van de resultaten voor het oude graafschap Vlaanderen en de andere
historische entiteiten van het Ancien Régime (opgedoekt na de Franse revolutie, in onze
streken vanaf 1795).
WAT HEEFT GENEALOGIE TE MAKEN MET GENETISCH DNA-ONDERZOEK?
Ieder mens heeft een unieke genetische samenstelling.DNA-onderzoek vertrekt van het mannelijk
Y-geslachtschromosoom dat van vader op zoon vererft, waarbij mutaties kunnen
optreden. Door deze te vergelijken met reeds bekende, bepaalt men de haplogroep
waarmee men de migraties van bevolkingsgroepen in kaart brengt. Het
standaardonderzoek gebeurt op 12 merkers, o.m. in het wereldwijde Genographic
Project van dr. Spencer Wells.
WAT HEBBEN GENEALOGEN DAAR NU AAN?
Het standaardonderzoek levert onvoldoende gegevens op voor
genealogen. Daarom verkozen wij een gedetailleerde studie op 37 merkers door
het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid van de K.U.Leuven (professoren
Cassiman en Decorte). In ons project worden niet alleen de paternele
(vaderlijke) lijn onderzocht, maar ook de verwantschap met andere gelijknamige
families.Met 37 merkers kan men met
een grotere zekerheid een gemeenschappelijke voorouder bepalen binnen 8 à 10
generaties, wat de meeste genealogen kunnen overbruggen.
IS DIT DUUR?
Wij bieden u dit project aan de STERK VERMINDERDE PRIJS van
80 EURO aan.Ter vergelijking: de
normale prijs van K.U.Leuven voor dit onderzoek bedraagt 150 euro; een recent
Nederlands onderzoek op slechts 17 merkers kostte 155 euro, Amerikaanse en
Britse prijzen variëren van 160 tot bijna 200 euro. Ons project biedt bovendien
een uitgebreide analyse en gegarandeerde feedback. Vermits uw DNA-resultaat
hetzelfde is voor uw kinderen, broers, zussen, neven en nichten van de
mannelijke voorouderlijn, kan u misschien de kosten delen.
HOE ZIT HET MET MIJN PRIVACY?
Dit DNA-onderzoek betreft uitsluitend de (genealogisch
relevante) niet-coderende genetische component en dient geenszins als basis
voor medisch geïnspireerde onderzoeken.De laboratoria van de K.U.Leuven en de universiteit van Barcelona
garanderen dit uitdrukkelijk. Alle voorwaarden, schriftelijk vastgelegd bij de
inschrijving en bij de staalafname, moet de deelnemer ondertekenen voor
akkoord.Een gemengde commissie van
Familiekunde Vlaanderen en van de wetenschappelijke staf van het Centrum voor
Erfelijkheid waakt over de ethische en wetenschappelijke aspecten van het
onderzoek. Wij registreren de projectdatabank bij de Commissie voor de
Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer. Voor de publicaties kiest de
deelnemer vrij de probant van zijn stamreeks (hijzelf, vader, groot- of
overgrootvader).
Beschrijving van het 37-merkersproject
Het DNA-project wordt gespreid over twee fasen: in 2009 met
500 stalen en in 2010-2011 met 750 stalen. In totaal dus 1.250 stalen waarvan
1.000 uit België, 110 uit het Nederlandse Noord-Brabant, 90 uit
Frans-Vlaanderen (eertijds deel van het graafschap Vlaanderen) en 50 uit het
Groothertogdom Luxemburg. Verdeling voor België: Vlaanderen - Wallonië: 66 % -
33 %.
Dr. Spencer Wells startte dit in de V. S. op om de
migratiestromen vanuit de bakermat Afrika op wereldschaal te bestuderen. De
Europese coördinatie gebeurt in Barcelona en Leuven staat in voor België. Via
mitochondriaal DNA (mtDNA) dat enkel via de moeder vererft, kan men de
maternele lijn bestuderen.In België
zoekt het Genographic Project 400 DNA-stalen (200 Vlaamse en 200 Waalse) van
niet-verwante personen.
In tegenstelling tot het 37-merkerproject dat over 2009-2010
loopt, kan het Genographic Project op 12 merkers in 2009 al uitgevoerd worden
voor alle Belgische provincies en Noord-Brabant. Het 37-merkeronderzoek van
deze deelnemers gaat later automatisch door in 2010 zonder nieuwe
inschrijving.Deelname aan dit
projectonderdeel stelt strikte voorwaarden:
- de laatste 300 à 400 jaar geen gemeenschappelijke
mannelijke voorouder hebben
- een kwartierstaat (bij voorkeur) of een stamreeks indienen
die minstens tot ca. 1650 teruggaat
- voorouders hebben
die verschillende eeuwen in dezelfde regio woonden.
Geografische spreiding voor Genographic Project in België:
Alle resultaten van alle deelnemers, concreet hun haplotype
(dit is de individuele Y-STR-merkerreeks), hun haplogroep (de groep waartoe het
haplotype behoort) en hun stamreeks (vanaf de gekozen probant):
- in boekvorm: oplage van (minimum) 500 exemplaren (mogelijk
meerdere delen nodig)
- bij elk boek wordt een gratis cd-rom met de resultaten
bijgevoegd
- mits voorinschrijving: hebben de projectdeelnemers recht
op een prijsvermindering
- laattijdige resultaten kunnen in het tijdschrift Vlaamse
Stam gepubliceerd worden
- bovendien nemen we alle resultaten op in onze
projectdatabase die de deelnemers met hun individuele persoonscode kunnen
raadplegen. Voor het historisch onderzoek en de wetenschappelijke publicaties
worden de resultaten naamloos per provincie of regio geglobaliseerd.
VOORWAARDEN OM MEE TE DOEN AAN HET DNA-PROJECT 2009
- mannelijk en meerderjarige zijn
- aantonen dat de oudste generaties van de familie in
mannelijke lijn, in dezelfde regio van hetoude hertogdom
Brabant woonden;
- een kwartierstaat of stamreeks indienen die teruggaat tot
vóór 1800 (als gedcom-bestand);
- akkoord gaan met de publicatie van zijn gegevens (boek,
cd-rom, database), met vrije keuzevan de probant,
d.w.z. de startpersoon;
- minstens één maand vóór de gekozen staalafnamedag een
inschrijvingsformulier invullen enondertekenen en
binnen de acht dagen 80 euro betalen.
HOE NEEMT MEN EEN DERGELIJKE DNA-TEST AF?
De kits bevatten twee borsteltjes waarmee men in de mond achtereenvolgens
links en rechts gedurende 15 seconden wat wangslijmvlies afschraapt. Dit is
volkomen pijnloos en duurt nauwelijks een minuut. De deelnemer mag één uur vóór
de test niet meer eten noch drinken.
HOE KAN IK INSCHRIJVEN?
Het inschrijvingsformulier kan u downloaden van de
projectwebsite www.brabant-dna.org .Deze is tweetalig en biedt algemene
informatie over het DNA-onderzoek, de beschrijving van het project, een
helpdesk (info@brabant-dna.org) Dit
e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te
kunnen zien. ) en de privacybepalingen. Ook de contactadressen van de
afdelingscoördinatoren, de procedure van inschrijving, de controle van de
ingediende dossiers, het verloop van de staalafname en de verdere verdere ontwikkelingen
van het project worden uitvoerig toegelicht op de website.
U kan ook terecht bij VVF-afdelingen en heemkundige
kringen.Nederlandse en Waalse
deelnemers kloppen aan bij de Noord-Brabantse NGV en bij Géniwal. Wie niet over
internet beschikt, kan bij hen ook de nodige inlichtingen en een gedrukt
exemplaar van het inschrijvingsformulier bekomen.
Er worden informatievergaderingen gepland per provincie. De
data en plaatsen worden via de website meegedeeld, evenals deze van de
staalafnamedagen.
Wat verwachten we van de heemkundige en genealogische
verenigingen?
- het project kenbaar maken en promoten bij hun leden
- hun genealogisch actieve leden de projectdeelname aanraden
- de inschrijvingsformulieren aanvaarden, nakijken op
volledigheid, ze nummeren en de inschrijvingen noteren op de overzichtslijst
- actief leden opzoeken en motiveren van families uit hun
werkgebied die daar al verscheidene eeuwen wonen (kandidaten voor Genographic
Project)
- hun leden bijstaan bij het opmaken van hun kwartierstaat
of stamreeks; indien dit niet mogelijk is, hen doorverwijzen naar de regionale
VVF-afdeling in hun streek
- nazien of de ingediende kwartierstaat of stamreeks aan de
voorwaarden voldoet
- het overzichtsdocument mailen naar de
VVF-afdelingscoördinator van hun regio
De start van het project heeft plaats op zondag 15 februari
2009 tijdens de Zuid-Brabantdag te Malle in het Provinciaal Vormingscentrum. Daar
gebeuren de eerste staalafnamen en later ook tijdens de via de website
aangekondigde regionale staalafnamedagen per provincie.
Marc Van den Cloot, projectleider, ondervoorzitter VVF
nationaal
voorzitter VVF Provinciale Afdeling Antwerpen en Regionale
Afdeling Kempen
Voor de land- en tuinbouwers is 2008 een
rampjaar geweest. Dat komt omdat de productiekosten spectaculair zijn
gestegen. Dat geldt ook voor de witlooftelers uit onze regio. Maar door
de strenge winter is hun groente weer even populair. Vanuit de Tilloenk-blog willen we graag een handje toesteken bij de promotie van onze smakelijke, lichtcalorische streekgroente.
Vandaag een recept van Jenthe, een heuse BV in het Vlaamse bloglandschap! Haar blog 'Jenthe's keuken' krijgt dagelijks een paar honderd bezoekers over de vloer. http://blog.seniorennet.be/jenthes_keuken/ Bij het intikken van het woordje 'witloof' in de zoekbalk op haar blog kwamen we bij niet minder dan 19 verschillende witloofgerechten terecht. We kozen voor haar witloofsoep, een feestelijke combinatie van witloof met garnalen of stukjes krab. Wat had je anders verwacht van iemand die afkomstig is uit Wespelaar, maar in Oostende aanspoelde?!
WITLOOFSOEP
Feestelijk met garnalen of stukjes krab.
Gekruid met curry geeft dit een unieke smaak.
Voor 6 - 8 personen
500 g witloof, grofgesneden
2 geschilde aardappelen, in blokjes gesneden
1 ui, grofgesneden
1 liter water
2 groenten- of kippenbouillonblokjes
1 takje tijm
klontje bakboter
½ koffielepel currypoeder (naar keuze)
Smelt boter en stoof de ui glazig (niet bruin) op
middelmatig vuur. Voeg het witloof en de aardappelblokjes erbij. Laat 10 min
zachtjes stoven met deksel op de kookpot. Water, bouillonblokjes en tijm
bijvoegen en aan de kook brengen. Laat ongeveer 20 min zachtjes koken. Haal een
paar eetlepels witloofsnippers uit de kookpot en mix de soep fijn. Kruid de
soep eventueel met currypoeder. Nog even opwarmen. Opdienen en in ieder bord
wat witloofsnippers als garnering.
Variaties:
Als witloofroomsoep: een eidooier loskloppen, samen met 1 dl
room en eventueel fijngeknipte peterselie. Bij de hete soep voegen. Niet meer
koken.
Vervang de aardappelen door twee bleekselderstengels.
Kleine onregelmatige witloofstronkjes zijn minder duur en
ideaal voor de soep.
Een groepsfoto waarvan we vermoeden dat er een groep Tildonkenaren op voorkomt. In elk geval herkennen we in hun midden onderpastoor Simons, die tussen 1920 en 1943 in Tildonk verbleef. Wie herkent er zijn grootouders of anderen op?
Stuur een mailtje om deze foto in hogere resolutie in je mailbox te ontvangen (zie rechterkolom).
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, 'varkens en beren', de vaart, ... Breng je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN! DIT WERKT DUS NIET MEER
DE FOTO'S IN DE BLOG
Gebeurlijke miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je wel al eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 34 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring. Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor meer dan 300 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie en wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven-Mechelen.
Als lid kan je de artikels over Tildonk, naast alle andere reeds verschenen artikels, en dat zijn er ondertussen meer dan 1400 (!), ten allen tijde gratis online raadplegen. Over Tildonk zelf verschenen doorheen de tijd heel wat uitgebreide bijdragen:
Arnold Bonne & Jan Gordts, Cimorné gezien in Tildonk
Jan Gordts, Raar maar waar?! De Tildonkse Sint-Jan-de-Doperkerk is gezegend met een merkwaardige preekstoel
Jan Gordts, Een geval van overbemesting te Tildonk in 1795
Arnold Bonne, West-Vlaamse WO I-vluchtelingen, poserend voor Hôtel du Cygne (1918)
Jan Gordts, Zieltjes redden in 1827. Tildonkse pastoor Lambertz neemt mes van chirurgijn Beckers ter hand
Jan Gordts, Jacobus Evers (°Tildonk 1828), een 'filius septimus' of zevende zoon
Arnold Bonne, Jan Gordts & Freddy Vens, De grauwzusters van Roeselare en andere vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tildonk
Jan Gordts, 1848, de jonge Tildonkenaar Gaspar Gielielmus Engelborgs overlijdt in den vreemde
Kristien Suenens, Een man, duizend vrouwen. De ursulinen van Tildonk
Jan Gordts, 'Ge moet niet alles geloven wat in de gazetten staat...'
Jan Gordts, Vondelingen te Tildonk op het einde van de 18de eeuw
Jan Gordts, De memoires van Tildonks brugdraaier Jozef Mommaers, alias 'Jef van de brug' (1873-1968)
Jan Gordts, Lucienne De Keuster (1923-2015) dochter van de sassenier van Tildonk. Een vergeten partizane
Jan Gordts, Lokalisatie van enkele 18de-eeuwse gronden te Tildonk. Een oefening
Peter Dejaegher, Het gevecht aan de Lips (1266)
Jan Gordts, André Van Aerschot & Jan Cleynhens, Begin september 1944: de bevrijding van Haacht en omgeving
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 te Tildonk gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts, 'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts, Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis (1837)
Jan Gordts, Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te Tildonk
Jan Gordts, Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad 'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal van onder meer 'varkens' en 'beren'
François van der Jeught, Een nieuwe Van den Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster, litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008. Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik Philippus Van 't Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit 1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren: Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de 'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met Tildonkse connectie
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving van Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Jan Gordts, De bewogen carrière van Leon Vincart, gevolmachtigde minister van België in Venezuela (°Huy, 22 april 1848 - +Tildonk, 6 juli 1914)
Maurice Vandenheuvel, In 1945 was het klooster van Tildonk een Brits legerhospitaal
Jan Gordts, Knechten op de vuist in het 18de eeuwse Tildonk
Jan Gordts, De Tildonkse reuzen Jan en Babs in de kijker
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof ter Elst, van pachthof van de abdij van Affligem tot kasteelhoeve van de families Van 't Sestich en Snoy
Jan Gordts, Over oude Tildonkse pachthoven. Het hof te Bettenrode, win- of pachthof van vele heren
Jan Gordts, Gaf Sus Artoos zijn naam aan de Tildonkse wijk Sussenhoek?
Maurice Vandenheuvel, Het Janssenskapelletje (1852) en de familie Janssens te Tildonk
Jan Gordts, Het Tildonks Sticht in de periode 1818-1832, voorloper van het latere ursulinenklooster
Jan Gordts, De Tildonkse handbooggilde van St.-Sebastiaan in het begin van de 18de eeuw
Jan Gordts, Tildonkse notarissen in de periode 1758-1920
Henri Vannoppen, Schilderijen en kunstwerken rond de notarisfamilie Verzyl te Tildonk
Jan Gordts, De grote kloosterbrand te Tildonk in 1928
Henri Vannoppen, De familie de Behault du Carmois tegen de achtergrond van de samenleving in Tildonk
Jan Gordts, Indische bedevaarders op bezoek te Tildonk in 1935
Maurice Vandenheuvel, Met Tildonkenaars op de vlucht in mei 1940
Jan Gordts, Het ploeg-handmerk van Louis Van Bolle, schepen van Tildonk (1664)
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk. De Art Nouveauzaal
Roger Casteels, Op 26 mei 1940 verloor Tildonk 2/3 van zijn onderwijzerskorps
Marleen Rosier, Het Ursulinenklooster te Tildonk:een bouwhistorisch en iconografisch overzicht
Jan Gordts, 12/8/1942: een Engels gevechtsvliegtuig stort te pletter in Tildonk
Jo Vandesande, Een 18de-eeuwse kaart van Tildonk en Wespelaar
Jos Cools, Tildonk
Jan Gordts, Een drievoudige moord te Tildonk in 1837
Henri Vannoppen, Een beeld van de gemeenten Haacht, Tildonk en Wespelaar rond 1830
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel II: De heerlijkheid Lauwendries
Jo Vandesande, Motten en heerlijkheden te Tildonk. Deel I: De heerlijkheden Tildonk, Ter Borcht (Nieuwenborg) en Oudenborg, vanaf hun ontstaan tot omstreeks 1650
Bart Minnen, Getuigenissen uit 1390 over de verdeling van de tienden te Tildonk