Ik ben Erwin
Ik ben een man en woon in Maaseik (België) en mijn beroep is Human Resource Director.
Ik ben geboren op 22/05/1960 en ben nu dus 64 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Paardrijden, Vliegen, Tafeltennis.
VLP : Vlaamse liga VET2000: Landelijke rijvereniging
Beoordeel dit blog
De lucht, het bos en zandverstuivingen
Avonturen met vliegtuigen en paarden
12-10-2008
Vliegenzwammen
Vanop het paard heb ik nog enkele exemplaren op de gevoelige plaat kunnen leggen. Hopelijk laten de wandelaren deze mooie paddestoelen staan en maken ze ze niet stuk.Vliegenzwammen op mijn blog konden niet ontbreken. Waar die vliegen in de herfst vandaan moeten komen weet ik echter ook niet.
Natuurlijk kom je in ieder zichzelf respecterend bos in de herfst paddestoelen tegen. Deze exemplaren moesten natuurlijk op de foto. Ze zijn uiterst giftig maar des te mooier.
Het was een prachtige dag om te rijden. Het vliegen daarentegen ging uiteindelijk niet door aangezien er toch te weinig zichtbaarheid was. Voor de paarden in het bos was het een schitterende dag. De herfst is samen met de lente de mooiste tijd om te rijden. Niet te warm en geen dazen. En wat een schitterende kleuren kom je overal tegen. Er was relatief veel volk in het bos om te wandelen. Ik heb enkele foto's genomen van de kleurenpracht die we zijn tegengekomen.
Vandaag hebben we een herfstwandeling gemaakt in het bos. Christine had zich vorige week niet zo lekker gevoeld maar dit weekend gnig het een heel stuk beter. Een kaakonsteking was hier debet aan geweest. Wat een mens zoal niet kan oplopen. Wat draven en op tijd en stond een galopje en de uren vlogen voorbij. Onderweg nog wat foto's genomen. Ieder seizoen heeft zo zijn karakteristieken. Vorige maand hadden we nog de hei in bloei mogen zien en nu waren er de bladeren die het bos kleur gaven..
Voor het rijden is het altijd aangewezen om de paarden even te longeren. Met name als we het bos ingaan kan het nooit geen kwaad om even de eerste "gekte" eruit te halen. Enkele rondjes stap, draf en galop en de paarden zijn al een stuk rustiger op de weg...
Vent de direction variable avec vitesse moyenne de 1 Kt
3300NDV
Pas décodé ...
BR
brume
FEW001
Peu de nuages (1/8-2/8) à 100 pieds
11/11
Température = 11, Point de rosée = 11
Q1027
QNH = 1027 hPa
BECMG
évolution régulière ou irrégulière des conditions météorologiques
7000
Visibilité = 7000m
Dit is een uitreksel van een weerbericht zals we dat steeds opvragen vooraleer we vertrekken. Vandaag is het te mistig om op te stijgen en het ziet er niet naar uit dat er nog veel beterschap in de lucht hangt. Ik probeer het om 17.00u nog eens vanavond. Het bovenstaande weerbericht is slechts één derde van het totale bericht. Verder kijken we natuurlijk eveneens naar wolkenfoto's, bewegende beelden van het wolkendek en onweersdreigingen. Ik dacht; ik zet de vertaling van de gecodeerde tekst er maar meteen eens achter. Er is een site in Frankrijk die dat automatisch doet. Normaal bij Belgocontrol krijgen we alleen de gecodeerde teksten... De vlucht moest normaal naar Zoersel gaan. Ik ben al geruime tijd niet meer naar deze luchthaven gevlogen. Het is een lange startbaan waar je alleen het laatste stuk van kan gebruiken. Volgende keer beter dan maar en dan laat ik wat foto's van deze luchthaven zien.
Vandaag zou ik normaal deelnemen aan een endurenace wedstrijd. Echter de vooruitzichten t.a.v. van het weer waren ronduit slecht. Verder heb ik gisteravond tot 24:00u tafeltennnis competitie gespeeld. En bovendien zag Christine het ook niet echt zitten om als groom in de regen te gaan staan...Ik maak er dus maar een rustige dag van. Dinsdag avond zit ik in de jury van de Unif van Breda om de verdediging van een scriptie te gaan beoordelen en dat moet dus bestudeerd worden en ik moet nog een reaktie op een adviesaanvraag schrijven. Vanavond willen we bovendien naar de film. Het moet niet altijd paardrijden en vliegen te zijn!!
Christine heeft een Andalousier dus daar moet minstens een spaans pasje uit getoverd worden. Niet dat we allerlei ambities hebben om hoge dressuur te gaan rijden maar na een aantal jaren oefenen komen deze stappen er toch wel eens van. Christine is erg bedreven in het aanleren van deze technieken. Momenteel is ze met de piaff bezig. Gerido begint het al te snappen wat er van hem verwacht wordt. De Spaanse pas kent hij al een aantal jaar. Op de foto zie je dat ze de hele paddock met hem rond stapt op deze manier.
Vandaag was het weer zover. Ik had nl. al meerdere dagen niet meer kunnen rijden op Favory. Vorig weekend waren we met het werk weg geweest en dus was er geen paardrijden aan te pas gekomen. Favory is een heel braaf paard in de wei. Hij komt altijd zelf naar je toe. Sommige paarden rennen steeds weg en zijn moeilijk te vangen in de wei. Favory daarentegen is vanaf hij bij ons thuis is steeds meteen naar mij toe gekomen. We hebben wat in de paddock los gereden en hebben het rustig aan gedaan. Toen ik hem had opgezadeld was Christine al in de paddock aan het rijden met Gerido. Toen ik opstapte ging Favory in lichte galop door onze wei recht naar de paddock waar hij netjes halt hield. Eigenlijk kan dat niet dat hij meteen zo in galop gaat maar hij was heel erg rustig en eigenlijk wist ik al wat hij wilde dus geen probleem. Ik denk wel dat ik er zeker geen gewoonte van ga maken.....
Hier zie je een foto van de para dropper van de club. Binnen onze club zijn een groot aantal leden parachutisten. Ze hebben een eigen clubhuis in één van de hangars op het vliegveld. Zelf heb ik een aantal jaren geleden ook een aantal sprongen met "static line" en vrije val gedaan. Ook heb ik een duo sprong gedaan. Nu zie ik dit toch niet meer zo zitten... Hij moest maar eens een keertje niet open gaan die "chute".!!!! Verder heb ik nog een vliegtuig in Kiewit gefotografeerd waar op stond dat Kiewit in Hasselt het oudste vliegveld is van België. En zeggen dat het nog maar een kleine honderd jaar geleden is dat de eerste mensen met een vliegtuig de lucht in gingen
Op de foto zie je een vaantje hangen aan de vleugel van het vliegtuig. Dit is een beschermhoesje voor de zgn. pitot. De pitot is een klein buisje waar lucht in opgevangen wordt. De snelheid waarmee de lucht in deze buis terecht komt geeft op de snelheidsmeter de "ware luchtsnelheid" aan waarmee je door de lucht klieft. Erg belangrijk natuurlijk om te weten wat de snelhied van je vliegtuig is. Met name tijdens de landing is dit van curciaal belang. Om te vermijden dat er insecten in het buisje kruipen doen we er steeds een beschermhoes overheen zodat de snelheidsmeter steeds correct is.
Hier enkele foto´s van zogenaamde ULM´s (ultra light models) die ik ín Kiewit heb kunnen spotten. Deze tuigen zijn een stuk lichter als de gewone motorvliegtuigen waar wij mee vliegen maar wat betreft snelheid is er niet zoveel verschil heb ik mij laten vertellen. De laatste jaren zijn deze vliegtuigjes in opmars. Sommigen bouwen ze ook zelf in zelfbouwpakketten die je kan kopen. Behoorlijke avontuurlijke vluchtjes kan je er mee maken.
De landing in Kiewit verliep prima. Het is een grasveld en de landingsbaan is niet zo lang. Maar de weinige wind stond recht op de baan waardoor er weinig turbulentie bij te pas kwam. Alleen, als je met weinig tegenwind landt dan heb je natuurlijk behoorlijk wat grondsnelheid en hier moet je wel mee om kunnen gaan. Een landing in 2 tijden zit er soms dan wel eens in. Dit keer ging alles goed en kon ik mijn vliegtuig netjes aan de grond zetten. Je ziet hier het vliegveld vanuit de lucht en nadien heb ik nog een foto van de "kantine" gemaakt....
Het zou vandaag een prachtige dag worden om te vliegen. De lucht was inderdaad staalblauw, maar.... Er was een hogedrukgebied en er was weinig wind. Dus een dikke smoglaag hing tot een 500-tal meter boven de grond over de aarde. Als je boven in de lucht bent zie je heel weinig en het lijkt alsof er een deken over de aarde hangt. Ik tracht steeds iets boven deze laag te gaan vliegen op zo'n 2500 voet. Vandaag ing de vlucht naar Flora, dat is een baken in tussen Hasselt en Tienen. Vandaar zou ik terugdraaien en een tussenlanding in Kiewit (de oudste luchthaven van België) gaan maken. Op de foto zie je bij vertrek dat het lijkt alsof er "geen vuiltje aan de lucht is". Eens boven zie je rand van de smoglaag duidelijk hangen.
Gisteren zijn Christine en ikzelf het bos in geweest voor een ritje van een uurtje. We hebben een 8-tal km. gereden. Op de terugweg komen we meestal langs de kamping "Zavelbos". Als je samen in het bos rijdt heb je altijd van die uitdrukkingen die je gebruikt om aan te geven waar je bent: bv. : "het stuk waar we de eerste keer gallopperen"; "aan de oude kiezelgroeve"; "Het lange stuk aan het fietspad" etc... er staan nu eenmaal geen straatnamen in het bos vermeld! Zo hebben we ook "de kamping". Er ligt inderdaad aan de rand van het bos een kamping. De toeristen die er verblijven zien ons steeds voorbijrijden en zwaaien dan vanachter het hekwerk. Vroeger heette deze kamping "Wouterbos". De nieuwe eigenaar heeft de naam veranderd in "Zavelbos".
Hierbij gevoegd een foto van het gevaarlijke jacobskruiskruid. De plant kom je de laatste jaren veelvuldig tegen. Let wel, deze plant is uiterst giftig en de paarden kunnen er aan sterven. Een paard dat kiplekker is kan van de ene op de andere dag doorziek worden en binnen de 2 dagen sterven. Groot was mijn vrees toen ik enkele plantjes in een weiland zag staan dat we af en toe gebruiken een hondertal meter van bij ons thuis. Ik heb een speciale vork hiervoor aangeschaft om het kruid te verwijderen. Spuiten heeft geen zin. Het enige wat je kan doen is de plant met wortel en al uitscheppen en wegwerpen..... Normaal eten de paarden er niet van maar als er niet al te veel gras staat in het voorjaar of najaar kunnen ze toch eens in de verleiding komen.
Ja, ja gisteren zei ik nog in het vorige artikel "op naar een nieuw avontuur". Nou, ik heb mijn avontuur weeral gehad voor de eerst komende tijd..... Ging het goed? ja, we zijn aangekomen. Maar dit keer niet zonder boe of ba. Er werd me gemeld dat er vandaag i.p.v. 27km 30 km afgelegd diende te worden. En het was ondertussen 32° geworden. Mooie warme vooruitzichten dus. Favory was erg nerveus bij al die paarden, zoals verwacht, en zijn hartslag lag erg hoog bij de keuring voor de wedstrijd: 56 slagen per minuut. Bij ons thuis was hij nog 40. De wedstrijd ging prima tot ik de eerste ruiters inhaalde. Favory ging plakken en wilde de andere paarden niet achterlaten. Na wat gedoe ging hij er uiteindelijk toch weer vandoor. Christine was na 10km op post om wat drank en water aan te reiken. Ik reed ondertussen netjes op schema en zag het wel zittten. Naarmate de wedstrijd vorderde had Favory er minder zin in. Nadien besefte ik dat het thuisvoordeel een nadeel aan het worden was, want telkens als we een richting volgden waarbij we van "huis" wegreden ging zijn fut er uit. Uiteindelijk kwam hij netjes in een 2de "adem" na ongeveer 20 km. Zijn galop was weer prima en ik zat weeral goed binnen de tijd. Maar dan kwam de verrassing. Opnieuw haalden we 2 ruiters in. En dit keer wilde favory echt bij deze paarden blijven. Echter deze "amazones" hadden besloten in stap de laatste 5km af te leggen. Bij een stop van de dames ben ik er nog vandoor kunnen gaan maar de laatste 5km waren er voor Favory uiteindelijk toch iets te veel aan. Uiteindelijk verloor ik nog een 15-tal minuten. Tijdens de controle bij de veeartsen bleek waar ik al voor vreesde. 63 hartslag. Drie slagen te veel en hierdoor uitgevallen. De eerste keer in 3 jaar. De vriendelijke veeartse wist nog te melden dat door de hitte er veel paarden (vooral zwaardere) hetzelfde lot beschoren waren. Al de andere keuringen waren prima in orde. alleen 3 slagen teveel dus. Ik vond het wel jammer want het is tenslotte altijd je eigen fout en niet die van het paard. Ik heb dit keer iets teveel van hem verwacht. Ik heb eens op een blog van Nina Bien gelezen dat ze nog nooit uitgesloten is geweest. Dat vond ik destijds wel mooi van haar en voor mij ook motiverend om met een dergelijke instelling de westrijd in te gaan. Maar goed, Favory heeft weer bijgeleerd en heeft het uiteindelijk goed gedaan. Zelf was ik helemaal stuk. Na het douchen heb ik mijn gewicht even gewogen. In 4 uur tijd was ik meer dan 3,5 kg aan vocht verloren. Toen Favory terug bij Gerido in de wei kwam trok hij nog eens een ouderwets sprintje eruit en galoppeerde hij naar "boven" in de wei alsof hij net terug kwam van een doordeweeks tochtje. Ik hoop dat ik morgen op het werk niet teveel spierpijn zal hebben! Op de foto kom ik net bij de eerste stop aan waar Christine ons opwachtte (met dank). De foto met Favory aan de hand was bij aankomst.
Christine en ikzelf zijn vandaag het bos in gereden voor een ritje van een 15-tal kilometer. Het was prachtig weer en warm. En voor het eerst deze zomer waren de dazen allemaal weg. De hei bloeit prachtig momenteel en we zijn bijna 3 uur weg geweest. We hebben 2 reeën onderweg gezien. Eéntje stond vlak naast het bospaadje en keek ons wel een 10-tal seconden aan voor het wegliep.De reeën lijken de laatste jaren minder schuchter te zijn als vroeger. Ze lopen haast niet meer weg. Er is ook wel wat verschil in de dieren. Je ziet dat als je er zo kort bij staat. Het eerste ree was was mahoniebruin en het andere ree was veel lichter en minder dik behaard en een stuk kleiner. We hebben ook weer een buizerd gezien die hoog in de lucht zijn prooi aan het spotten was. Jammer genoeg heeft Favory zijn rechtervoorbeen wat gekwetst. We waren van het bospad afgegaan omdat er door jeugdgroepen een obstakel op de weg was aangebracht (Takken en bomen etc..). We zijn toen door het struikgewas gestapt wat Favory prima deed. Alleen moesten we over een omvergevallen boom heenstappen en die bleek veel te hoog te liggen. Hierdoor moest Favory terug met zijn voorste benen naar achter over de boom heen terug stappen en er was wat haar en vel afgeschuurd van zijn been. Hij had er bljkbaar niet teveel last van en ik hoop dat het niet teveel gaat zwellen. Ik heb het wondje goed ontsmet.
Morgenvroeg staat de wedstrijd in ons eigen dorp "Opoeteren" gepland. Ik doe mee aan de wedstrijd over 27km. Dit is voor Endurance rijders de instapklasse. Ik mag een gemiddelde rijden tussen 10km en 13km per uur. De hartslag van het paard mag niet boven 60 slagen per minuut heengaan (dit wordt gemeten maximaal 20min na de wedstrijd door de veearts). Als je niet aan de criteria voldoet wordt je uitgesloten. Om voorin te eindigen moet ik 2uur en 5 min. rijden. Niet korter en niet langer. Voor iedere minuut overschrijding krijg je strafpunten. Ook als je te vroeg aankomt krijg je strafpunten. De conditie van Favory is er de laatste weken door het vele oefenen goed op vooruit gegaan blijkbaar. Zijn hartslag was deze middag na de buitenrit 40 slagen per minuut. Een 2-tal maanden geleden lag hij nog rond de 52 - 56 slagen. Hopelijk wordt hij niet te opgewonden van alle andere paarden; want daar gaat zijn hartslag natuurlijk ook van omhoog. Ik hoop ook dat zijn wondje aan zijn been (vel een beetje eraf van de boomstam) niet zal opspelen (Hij had er toch geen last van vandaag). De singel begint echter ook weer vervelend te doen. Nu aan de andere kant. De huid van Favory is nog niet open maar het mag toch niet te hard weer gaan schuren morgen tijdens de wedstrijd. Ik heb alle voorbereidingen getroffen. De trailer is nagekeken, het materiaal is ok en we rijden een thuiswedstrijd in onze vertrouwde bossen. Alhoewel ik denk dat we moeten rijden in de richting van Dilsen-Stokkem. Ik ken die bossen natuurlijk ook reeds vanaf kindsbeen maar met Favory rij ik altijd richting Gruitrode. Ik hou jullie op de hoogte van het verloop van de wedstrijd. Op naar een nieuw avontuur.......
Als alles een beetje meezit doe ik zondag mee aan de endurance wedstrijd bij ons in het dorp. In de Manege Volmolen wordt een wedstrijd georganiseerd. Ik denk dat ik mij ga inschrijven voor de 20km. Echter vanaf dit jaar is het verplicht dat je paard gechipt is.Favory had netjes al zijn papieren maar ik had er nog nooit bij stil gestaan dat hij nog geen chip gekregen had. Ik ging er eerlijk gezegd van uit dat hij die, voor ik hem gekocht had, reeds gekregen had. De veearts gaf aan dat dit nog niet gebeurd was, dus hier moesten we eens werk van gaan maken. Gisteravond heeft de veearts met wat hulp van mezelf een chip bij favory ingepland. Hij kreeg hiervoor een lichte verdoving om hem rustig te houden. Favory houdt namelijk helemaal niet van veeartsen!! Alles is vrij rustig verlopen en ondertussen loopt hij weer dartel in de wei rond. Op de foto's zie je Favory zijn paspoort. Zijn stamvaders en moeders staan erop en tevens zijn uiterlijke kenmerken zoals haarwortels en brandmerken. Bij een schimmel is het soms moeilijk om individuele kenmerken van het paard te benoemen. Daarom worden brandmerken en haarwortels vaak vernoemd. De chip is belangrijk om je paard te identificeren als hij gestolen zou worden of indien hij zou ontsnappen...