De nieuwe spelling
Mijn favorieten
  • Vertaalbureau Motte website
  • Vertaalbureau Motte blog
  • Andreas, striptekenaar
  • Peter Motte blog
  • Ezzulia, waar lezers elkaar ontmoeten
  • Boekenwinkel
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    wel_pils_mijwie
    www.bloggen.be/wel_pil
    23-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Nieuwe spelling niet rechtsgeldig?
    Op de nieuwsgroep nl.taal verscheen de volgende opmering:
    "Op dit moment valt er van zijn hand [= de hand van Wim Daniëls ] dagelijks een kritisch stukje over het aankomende Groene Boekje te lezen in de krant. De belofte van de Taalunie dat er maar één regel aangepast gaat worden (de tussen-n uitzondering 'paardebloem' verdwijnt) blijkt een pertinente onwaarheid te zijn omdat de formuleringen in de leidraad zo zijn herschreven dat er véél meer gaat wijzigen. Daniëls is daar (met mij) terecht laaiend over. Volgens zijn zeggen heeft hij telefonisch contact gezocht met de Taalunie om eens te informeren 'hoe dat nu allemaal zomaar kan'."

    Nu vraag ik me dit af:
    als die herformuleringen leiden tot nieuwe regels, is die spelling van het GB05 dan wel rechtsgeldig? Tenslotte was de spelling van het GB95 opgelegd met de belofte dat de regels niet zouden veranderen, en dat er alleen maar nieuwe woorden zouden worden ingevoegd.
    Als de spelling van het GB05 niét rechtsgeldig is, dan betekent het volgens mij dat ambtenaren naar de rechter kunnen stappen en juridisch kunnen afdwingen dat ze niét verplicht zijn om het GB05 toe te passen.Over die mogelijkheid moet eens ernstig worden nagedacht.

    23-10-2005, 20:08 Geschreven door Peter Motte  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Spelling op de helling
    Nog een artikel, dat vooral een fonetische progressieve spellling verdedigt, en dat zich afvraagt waarom geen Afrikaanse worden in het GB werden opgenomen, terwijl er wel Surinaamse werden opgenomen:http://vrijvanzegel.skynetblogs.be/?date=20051013&unit=weeks&number=1#2723486

    23-10-2005, 19:54 Geschreven door Peter Motte  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    22-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Onzelagelanden.web-log.nl
    Ik ben het niet met alle ideeën eens die op Onzelagelanden.web-log.nl op 17 oktober 2005 werden gepubliceerd, maar het blijft niettemin een interessant artikel. De moeite waard om eens te lezen., o.a.:
    "Het doemdenken in de trant van dat het gebruik van afwijkende spellingen geassocieerd wordt met ‘niet weten hoe het moet’ of ‘onaangepast, dwarsliggerig gedrag’ zoals de heer Smulders van het Genootschap Onze Taal me destijds schreef, is onjuist gebleken: ik heb in die tien jaar niet één keer zelfs maar één opmerking gehoord. En ik schrijf nogal wat."
    De auteur houdt zich immers in hoge mate aan de spelling van de Geerts, zie: http://www.storme.be/geerts.html
    Ik ben het er o.a. niet mee eens omdat het beginprincipe niet toepasbaar is: "Je luistert naar de uitspraak van het te spellen woord." We spreken nu eenmaal allemaal anders. Dat de auteur van de blog er niettemin nooit problemen door kreeg, is toch wel opvallend.

    22-10-2005, 18:57 Geschreven door Peter Motte  
    Reageren (4)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Oude klachten komen boven
    Ook een interessante link is deze:
    http://dwarslezing.blogspot.com/2005/10/is-het-nou-gedaan-met-die-nieuwe.html van Dwarslezer.
    In 1995 klaagden veel mensen over bijv. de 'n' in 'ruggengraat'. Die klacht was eigenlijk een vergissing, want alleen in de spelling van vóór 1995 drukte zo'n 'n' er een noodzakelijk meervoud uit. In 1995 werd die regel afgeschaft, en dus was 'ruggengraat' perfect mogelijk omdat die 'n' geen meervoud meer uitdrukte.
    Er zijn echter heel wat mensen die zich niet bij die en andere veranderingen wilden neerleggen, maar dat waarschijnlijk niettemin wegens overmacht hebben gedaan.
    Nu na tien jaar die spellling wéér wordt aangepast, verliest de officiële spelling echter de weinige toegevingen die ze bij haar oude tegenstanders had opgebouwd.
    Het is voor veel mensen dus duidelijk terug naar af. Samen met de nieuwe klachten leidt dat er dus toe dat het GB05 nog minder steun krijgt dan het GB95.
    We staan nu verder af van een gelijkvormige Nederlandstalige spelling dan in 1995.

    22-10-2005, 13:37 Geschreven door Peter Motte  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Al eens gedacht aan kruiswoordraadsels?
    Hier had ik nog nooit bij stilgestaand: er zijn ook mensen die voor hun broodwinning kruiswoordraadsels opstellen.
    En een van hen schreef ons:
    "En u dacht dat de nieuwe spelling voor u een probleem was?
    Ik ben professioneel kruiswoordpuzzelmaker. De nieuwe spelling kost mij geld. Niet alleen moest ik m'n hele database aanpassen, ook zijn talloze puzzels onbruikbaar geworden. Je moest bijvoorbeeld eens weten hoe dikwijls ik na december 2004 het woord tsoenami heb gebruikt. En dat wordt dan tsunami onder druk van alle idioten die de Engelse spelling van CNN hebben overgenomen. Tsoenami stond nochtans al jaren logisch gespeld in Van Dale... Gelukkig is dit de enige echte doorn in mijn oog. Ik gebruik de cd-rom van het Groene Boekje en de 'Dikke' Van Dale tientallen keren per dag. Zodra de nieuwe in mijn bezit zijn, zal ik mij eens goed laten gaan. Ik zal alle discrepanties 'asap' signaleren in de hoop dat er door de uitgevers snel afdrukbare errata en downloadbare updates kunnen gemaakt worden.

    22-10-2005, 13:22 Geschreven door Peter Motte  
    Reageren (3)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tegenstrijdigheid 1 in GB05
    Piet Aben schreef ons in verband met het re-integratie/reïncarnatie-probleem:
    "Helemaal eens: indien re-integratie, dan ook re-incarnatie.
    Wat vindt u van: Noordpoolexpeditie naast noordpoolcirkel? Mij ontgaat zodanig verschil dat het een mét en het ander zónder hoofdletter geschreven zou dienen te worden."

    22-10-2005, 13:17 Geschreven door Peter Motte  
    Reageren (3)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Herbert zoekt: de juiste spelling
    Een interessant artikel:
    "Herbert zoekt: de juiste spelling"
    (link: http://www.planet.nl/planet/show/id=69402/contentid=631111/)
    De klacht: "Ik kan niet meer spellen door al die veranderingen" mag niet meer worden onder tafel geveegd.
    In 1995 was die klacht wat overdreven, al moeten toen ook heel wat mensen zich gepest hebben gevoeld door wéér een verandering.
    Vanaf dit jaar is de situatie echter helemaal anders, vooral door de leugenachtigheid van de Spellingcommissie: we hebben in het GB05 immers met een spellingwijziging te maken die verder gaat dan de commissie wilt toegeven, en dat pas tien jaar na het GB95.

    22-10-2005, 13:00 Geschreven door Peter Motte  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    19-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Eerste verschil tussen Van Dale en Groene Boekje gevonden
    Het eerste verschil tussen de Van Dale en het Groene Boekje is opgedoken.
    Alleen niet waar je nu, in de eerste dagen van de nieuwe lijst, direct zou kijken.
    Het zit namelijk niet in de spelling van een woord, maar in het meervoud ervan.
    En weer toont het Groene Boekje zich van zijn slechtste kant.
    Grand prix:
    meervoud in het Groene Boekje: grands prix
    meervoud in de Van Dale: grand prixs

    Het wordt langzamerhand duidelijk dat de leden van de Spellingcommissie niet in staat zijn om een spelling op te stellen.
    De verantwoordelijke bewindslieden Van der Hoeven en Van der Laan (in Nederland) en Vandenbroucke en Anciaux (in Vlaanderen) moeten daaruit hun conclusies trekken en de spellinglijst van 2005 afwijzen.

    19-10-2005, 11:56 Geschreven door Peter Motte  
    Reageren (7)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    18-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Re-integratie maar reïncarnatie
    Re-integratie maar reïncarnatie

    Volgens het nieuwe Groene Boekje (GB05) moeten we 're-integratie' schrijven. Echter: 'reïncarnatie' blijft met koppelteken.
    Waarom?

    Volgens Wim Daniëls zit het zo:
    " 'Re' wordt gezien als een uitheems voorvoegsel. Dat is het zowel in'reïncarnatie' als in 'reïntegreren'. Maar in 'reïncarnatie' kan het blijkbaar niet los worden gezien van 'incarnatie', terwijl het in 'reïntegreren' wel los gezien kan worden van 'integreren'. 'Reïntegreren' wordt herkend als 'opnieuw integreren', staat er als toelichting in het nieuwe Groene Boekje. En daarom wordt het 're-integreren'. Maar 'reïncarneren' mag dus niet gezien worden als 'opnieuw incarneren'. "

    Daniëls gaat verder door te stellen dat hij dat raar vindt, omdat 'incarneren' en 'incarnatie' wel degelijk woorden zijn die op zichzelf kunnen staan. Het voorvoegsel is daarbij echt niet noodzakelijk. Hij denkt dan ook dat de meeste taalgebruikers 're-integreren'en 'reïncarnatie' het liefst op dezelfde manier gespeld hadden gezien."

    Daar zou ik nog het volgende willen aan toevoegen: de ene taalgebruiker weet meer over zijn taal dan de andere. Dat betekent dan ook dat de ene 're' dan ook in meer gevallen als een voorvoegsel bij een bekend woord zal zien, dan de andere. De regel die het onderscheid moet maken tussen koppelteken en deelteken is dus arbitrair.

    En daardoor keert dezelfde soort discussie terug als vroeger met 'besse(n)sap'.

    Dat soort problemen is inherent aan spelling, en ze proberen op te lossen door spellingwijzigingen is dan ook zinloos.

    18-10-2005, 21:56 Geschreven door Peter Motte  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Taalprobleem: spelling
    Op de e-maildiscussielijst detijdlijn@smartgroups.com bestaat een taalrubriek genaamd 'Taalprobleem'.

    Daar werd het volgende bericht verspreid:

    Door de voortdurende spellingwijzigingen in het Nederlands, is spelling op zich een taalprobleem geworden.

    In onze rubriek "Taalprobleem" zullen we vanaf nu geen aandacht meer besteden aan spelproblemen. Er is immers geen stabiliteit meer.

    In 1995 werd erop gewezen dat de Taalunie regelmatig het Groene Boekje zou bijwerken, omdat er nu eenmaal regelmatig nieuwe woorden bijkomen.

    De regels zouden echter niet meer worden gewijzigd.

    Zelfs bij de vooraankondigingen van de spelling van 2005 was echter al duidelijk dat de Spellincommissie zich niet hield aan de belofte om de regels te behouden: de paardenbloemregel zou worden afgeschaft.

    Nu sinds zaterdag 15 oktober 2005 de volledige lijst wijzigingen bekend is, blijkt dat er meer gebeurde dan alleen maar de paardenbloemregel afschaffen.

    Ludo Permentier van De Standaard meent dat er zowat 40 regels werden gewijzigd.

    Ook werden sommige spellingen veranderd, zonder dat er echt een noodzaak of reden voor is. Bijvoorbeeld: "CAO-overeenkomst" werd veranderd in "cao-overeenkomst". Dat soort wijzigingen is louter zinneloze muggezifterij, waardoor echter wel massa's niet professionele spellers fouten zullen schrijven.

    Aangezien in 1995 ook werd besloten om de spelling OM DE TIEN JAAR te herzien, is het dus best mogelijk dat ook in 2015 vanalles wordt veranderd.

    We vinden dan ook dat het geen nut meer heeft om ons in deze rubriek bezig te houden met spelproblemen, maar ons enkel nog bezig te houden met taalproblemen die écht belangrijk zijn, zoals grammatica, woordenschat en stijl.

    18-10-2005, 17:26 Geschreven door Peter Motte  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Dossier nieuwe spelling
    Dossier nieuwe spelling

    Een webpagina om te bezoeken:http://www.woordenboer.nl/weblog/pivot/entry.php?id=213Hij meldt o.a. dat het officiële overzicht van veranderingen 24 pagina's telt, en dat Ludo Permentier, de taalman van De Standaard, 40 nieuwe regels vond.

    In de zomer van 2005 voorspelde Permentier dat er tweemaal zoveel woorden gewijzigd zouden worden als in 1995 (afgezien van de 'voorkeurspelling' van c/k en dergelijke die toen de enige toegelaten spelling werd). Erwin ligt een link naar Onze Taal met een overzicht van de 15 belangrijkste wijzigingen.

    Over euro's gesproken: de GPD-kranten schreven kritisch over het monopolie van uitgever Sdu op het Groene Boekje, en het Vlaamse financiële dagblad De Tijd plaatste daarover een artikel getiteld Taal is geld (helaas alleen voor abonnees te lezen).

    18-10-2005, 03:09 Geschreven door Peter Motte  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Steun onze blog
  • Koop onze boeken

    Inhoud blog
  • "Gluren bij de buren", Heidi Aalbrecht & Pyter Wagenaar
  • Nieuwe dikkerd bij Van Dale! 15e editie!
  • Aprilgrap
  • Uitbreiding van de spellingregels?
  • Tekst van de besluitenlijst Comité van Ministers van 23 april 2007

    Archief per week
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/10-25/10 2015
  • 01/04-07/04 2013
  • 19/12-25/12 2011
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/06-15/06 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/12-09/12 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 20/11-26/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    ivan1945
    www.bloggen.be/ivan194

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs